Öğretmenlik 'yan gelip yatma mesleği' diyenler

öğretmen olunca da buraya gelip yaşadıklarını yazmanı istiyorum,düşüncelerindeki değişimi hep beraber görelim
kaydirigubbakcemile3
işte böyle meslekten bihaber olanları da malesef öğretmen yaparlarsa, bazılarına göre öğretmenlik yan gelip yatma mesleği olur. Bu kafayla öğretmen olan yan gelip yatar
kaydirigubbakcemile3
7 yaşından 25 yaşına kadar okumuş bi insan olarak, ve ailesinde 4 adet öğretmen bulunan birisi olarak meslekten bi haber olduğum düşüncesi gaflet, dalalettir, hatta hıyanettir. delikafadulden

Öğretmenlere üzüldüğümü kim söyledi ki.?

sırnaşık şey sırnaşık şey vereliniortak
Bu savunmaya göre herkes öğretmen olabilir ne de olsa herkes 17-18 yıl okuyo ve bu okul sürecinde çevresinde 100 lerce öğretmenlerle birlikte. Hadi herkes formasyon alsın öğretmen olsun o zaman.
:lepi: yerimseniben kaydirigubbakcemile3 :roflol:
mirmirmirmir sırnaşık şey :roflol: :roflol: :roflol:
ee bu kişinin yorumları her zaman bu şekilde oluyor arkadaşlar sonrada ortalığı batırıp kendini su üstüne çıkarıyor Çok üzgünüm çoook
geçende eşimle mutlu oluşum onu çok rahatsız etti bana görgüsüz vs dedi lmaz:

Son düzenleme:
Aynen öyle düşünyorum.
Bu maddelerin kaç tanesini yapıldığını sorgulamıyorum haddim değil.
Özel sektörde bu maddelerin belki 10 katını mecburen yapmanız gerek,zamana yaymadan..Ve asgari ücrete bile çalışan var..
Ben açıkçası sizin başlığınızdaki gibi düşünüyorum,bir öğretmen kızı olaraktan...

Öğretmenlik tabiki de zordur, insan yetiştiriyorsunuz sonuçta.
Emeğinizin maddi karşılığını alamıyorsunuz, kimi zaman manevi karşılığını da alamıyorsunuz. O kadar yıl okuduktan sonra KPSS adı altındaki soruları elde gezen sınavda ter döküyorsunuz vs.. vs..

Ama tüm bunlara rağmen ilk mesajda bunun çok abartıldığını düşünüyorum.

Mesela;
40 dk içinde yüz kere öğretmenim diyen bücürlere efendim denilecek

Bundan şikayet etmeye hakkın yok, zira siz 40 dk içinde yüz kere örtmeniiim diyen bücürlere efendim diyeceğinizi bilerek öğretmen oldunuz. Bu sizin göreviniz.
35- Öğrencilerin evlerine gidilip hal hatırı sorulacak,
Peki bunu kaç kiş, kaç kere yaptı?
129. Öğrenci doğum günlerini ezberler zamanı gelince kutlarsın.
Yada bunu?

127. Önemli günler ve haftalarda okul ses düzenini ayarlarsın. İşleri ileri götürür dizüstü bilgisayarınla müzik parçalarının çalınmasını sağlar kendini dj zannedersin. Hatta daha da ileri götürüp düğünlere ton maister olarak katılırsın.
Hadi canımm

28 yaşındayım, ilkokul öğretmenimin elini öpmediğim tek bir öğretmenler günü geçirdim onda da yeni doğum yapmıştım. Her sene istisnasız giderim; çok uzakta oturmasına rağmen. Yani akdir kıymet bilmeyen biri de değilimdir.

Her işin bir zorluğu vardır.
Çalışma saatleri diğer tüm çookkk zor mesleklere rağmen daha esnek olan bir mesleğin ceremesinin de biraz daha fazla olması çok da şikayet edilesi bir durum olmamalı bence.

aynen öyle olduğuu düşünüyorum ben de malesef...ya da genel olarak öyle düşünüyorum diyeyim...
hanginiz kaç tane öğretmeniniz için benim üzerimde çok emeği vardır diyebilirsiniz...benim ki bir elin parmağını geçmez...
ayrıca ben de madde madde yazsam size yaptığım işi bakalım ne düşünürsünüz...her gün 8.30-17.30 çalışmak zorundayım, yılda sadece 20 gün iznim var, sizden çok da fazla maaş aldığım söylenemez, çünkü siz 9,5 ay çalışp 12 maaş alıyorsunuz...
tabiki meslağini layıkıyla yapan öğretmenler vardır, ama onların şikayet ettiğini hiç duymadım ben...köyün tepesi de olsa, 3 kuruş maaşla bile olsa aşkla çalışıyorlar...
bir tek şeye katılıyorum, eskiden hiçbişey olamazsa öğretmen olur denilirdi, şimdi gerçekten yüksek puan isteyen branşlar ve üniversiteler var...

cıksss...katılmıyorum hiç birine...kaçımızı öğretmenlerimiz yetiştirdi allasen...iyi öğreten öğretmenlerimiz vardı öğretemeyenler vardı...insanın karakterini etkileyen de vardır, ben de 1 taneydi mesela...canımdır benim o...ama 1 taneydi...

emeğinin maddi karşılıklarını alamamak derken, sen alıyor musun emeğinin karşılığını?? her gün otobüs tepelerinde kaç saat yol yapıp çalışıyorsun, karnın burnunda şekerin tavan gittin geldin kaç ay...çok mu tatmin ediyor maaşın...kim emeğinin karşılığını alıyor ki bu ülkede...onlar 9,5 ay çalışıp 12 ay maaş alıyorlar, özel ders veriyorlar...mesela öğretmenlerin özel ders verme hakkı var ama benim bir mühendis olarak dışarıya iş yapma hakkım yok...neden??? özel dersin saati 150 lira trabzonda, 150...

KPSSye devlet memuru olmak isteyen herkes gibi giriyorlar tabiki...çok çalışan yüksek puan alıp atanıyor, aynı diğer meslekler gibi...ben çok çalışıp Türkiye 2. olarak ilk tercihime yerleştim, dönem arkadaşlarım ya özelde ya da başka işler yapıyor, çünkü yeterince çalışmadılar...ama en büyük serzeniş öğretmenler konusunda geliyor kpssden...neden anlamam hiç...

Son düzenleme:

tabiki de bende almıyorum emeğimin karşılığını. zaten bu ülkedekilerin %80'i emeğinin karşılığını almazken kalan %20'si de emek vermediği halde fazla fazla karşılık alıyorlar..

Ben ilkokul öğretmenimdne dolyı belki de çok hassasım öğrtemenlere karşı. Çok çok çok değerli. Hayatımda tanıdığım en iyi insan diyebilirim belki de.
Hergün km'lerce yol yapıp babasız 6 çocuk büyüttü öğretmen maaşıyla. İmkansızı başardı. Galiba o aklıma geldikçe böyle diyorum.

KPSS'nin ilk başından beri yerleştirilmiş kadrodakilerden arta kalan kontenjanı doldurmak olduğunu düşünürdüm ki 3 gün önce bu da ayyuka çıktı zaten. Ama devlet memuru olmadığım için ya da olmak için hiç çabalamadığım için bende belki de kulaktan dolma olarak en yüksek ses öğretmenlerden çıktığı için o açıdan baktım.
Ama öğretmensizlikten kapanan köy okulları, boş geçen dersler, açık kadrolar varken halaa KPSS üzerine bu kadar gidilmesini anlamıyorum.

Gene söylüyorum; öğretmenlerin çalışma şartları diğer çok zor mesleklere göre daha hafifken bu kadar serzenişi anlamlı bulmuyorum zaten.

İşte ben de aynen bunları diyorum ama yapılan yorumlar aslında bir çok öğretmenin ne kadar da kafalarını okullarından dışarı çıkarmadıklarını, insanların ne hallerde ve 12 ay çalıştığını, 1 hafta izin için aylar öncesinden patrona rica minnet ettiğini bilemediklerini gösteriyor. Bir de her eleştiride bulunanı kendi çekememezlikle suçlamalr yok mu , asıl onlara bitiyorum :) Öğretmenliği kazansaymışımmış. Ben öss'de sınava girdiğim sene ilk 1.000e girmiş birisiyim.Bunu övünme malzemesi yapmak aklımdan bile geçmez ama boğaziçi de dahil tüm üniversitlerin neredeyse tüm bölümlerine girebiliyordum aldığım öss puanıyla. Yani kıskanmamı gerektirecek bir erişemediğim ciğer durumu yok ortada. Eleştirilerim gerçekten içten ve gerçekten düşündüklerim.Olayı kişiselleştirmemeye çalışıyorum sadece.

Dünya bi size zor, hayat bi size ağır :)Yerim ben öyle ağırlığı. zemus Okulda yıllarımızı geçirmiş olmasak inanalım, etrafımızda kaç tane öğretmen akraba olmasa inanalım. Geçin bunları laelaelaelaelae Bi de alakasız bi konuda ettiği hakaretler yüzünden üyeliği silinen iklim adlı arkadaş "sil baştan" gelmiş sataşmalara devam ediyorsun. Bence silememişsin baştan kaydirigubbakcemile3

Son düzenleyen: Moderatör:
başlıktaki kadar ağır bir söz söyleyemesemde benden daha iyi durumda oldukları kesin öğretmenlerin
yapılan iş bu kadar ayrıntılı yazılmaya kalkılırsa kendi yaptığım işi 11000 maddeye bile ayırabilirim
üstelik benim mesleğimde (muhasebe) her lise mezunun ağzındadır herkes muhasebecidir sorduklarında
her işin kendine göre zorlukları vardır muhakkak ama özel sektörle çalışanlar zor şartlarda çalışırlar
en başından bir öğretmen doğum izinlerinde ,doğum sonrası izinlerde hatta hamileyken kontrollerinde raporlarıyla işlerini görmekteler
aynı dönemde hamile kaldığım öğretmen bir arkadaşımla yaşadıklarımı karşılaştırdıklarımda yukardaki başlığa aynen uydu
doğuma 12 gün kalana dek işe gittim tam zamanlı üstelik
doğum iznine ayrıldıktan sonra dahi evimden arandım periyodik olarak işin devamlılığı için
ve kızım 2.5 aylıkken işe başladım
neden işini kaybetme korkusuda var çünkü
onun için özel sektörde zorlukları yazmaya kalkarsa bu başlık ismiyle uyan yerlere doğru kayabilir...

Zaten bu şekilde mesleğin içinde olmayan insanlara birşey anlatmak zor.Elbetteki açılan konu biraz da latife katılarak anlatılmış.Belki bir madde 5 e bölünerek sunulmuş esprili olsun diye.Ama bunların neredeyse hemen hemen hepsinin öğretmenlikte yapılması gerektiği bir gerçek.Yapan vardır yapmayan vardır o ayrı.Herkes her mesleği becerebilecek diye bir kaide yok.Bu her meslekte böyle.Bu zaten işini gerçekten layıkıyla yapmaya çalışan insanlar için geçerli.Bunları zaten bilerek seçtiniz baştan kabul ettiniz diyenlere sesleniyorum,elbetteki bilerek seçtik.Zaten eminim işini severek yapan hiçbir öğretmen de neden bu mesleği seçtim demiyordur.Ama bu işinin zor olduğunu dile getirmesini,arasıra da zerzenişte bulunmasını engellemez.O zaman hiçbiriniz hiçbir zaman işlerinizden yakınmayın.Nasıl her mesleğin iyisi kötüsü varsa öğretmenliğin de vardır bu gerçek.Sevmediğiniz öğretmenleriniz olmuş diye bu bu mesleğin küçümsenmesini gerektirmez.Bütün yıl çalışıp yılda sadece 20 gün tatili olan bir kısım insanlar da tanıyorum.Bütün bir yıl çalışıyorlar evet masabaşında,ellerinde örgü,kitap vs...Sözüm meclisten dışarı...Üniv sınavında ilk 1000 e giren arkadaş, ilk 1000 e girmişsin ama boş vaktin çok sanırım vaktini buralarda harcıyorsun...Ben çalıştığım vakitlerde başımı kaşıyacak vakit bulamıyorum da...Ayrıca burda özel sektör yada devlet diye ayırmıyoruz.Öğretmenliği bir bütün olarak tartışıyoruz.Ki ben hem dershanede,hem özel kolejde hem de şuan devlette çalışna biriyim.Hepsinin zorluğunu ayrı ayrı iyi bilirim.Neyse çok amiyane bir tabir vardır özür dileyerek yazıyorum..Bekara kadın boşaması kolay gelirmiş diye...İşin içinde olmayanın da dışarıdan konuşması kolay gelebilir doğal karşılıyorum.Boş yere çene yormak da yanlış.Yaşayanlar bilir.Öyleki ben de hepinizin mesleklerine dışardan çok kolay atıp tutabilirim,ama yapmam,terbiyeme görgüme yakışmaz.Çünkü sizin yaşadıklarınızı sizden başka en iyi kimse bilemez.Herkesin kendine göre yaşadığı zorluklar vardır,ben saygı duyarım......

Son düzenleme:
Hep öğretmenlerdir zaten zor şartlarda çalışan..
Bir defa bile duymadım..
Bir doktorun bir mühendisin nelerle uğraşıyoruz bir bilseniz diye feryat ettiğini..
Hele ki ben teknikerim.. Eğer ki mesleğimi özel sektörde yapsaydım,bulduğum ve çalışacağım iş ya vardiyalı ya da günde 12 saat çoğu pazar günü dahil olmak üzere haftada 6 gün,asgari ücret verirlerse şükür deyip cebimize koyduğumuz..
Bir teknikerin bile burada başlık açtığını gördünüz mü?
Öğretmen tanıdığım çok var,hepsinin de yüzlerine söylerim hiç bir kutsallığına inanmıyorum.. Doktor,hemşire mi canım bunlar hayat mı kurtarıyorsunuz?
He vatana millete evlat yetiştiriyoruz derler ki bence ana babadır çocukları yetiştiren..
Baktım da bazı arkadaşlar ki kendileri yakın arkadaşlarım olur kıymetli öğretmenlerinden bahsetmiş bende o da yok.. Öğretmenlerimle aram her zaman çok iyidi,veli toplantısı vs. gibi görüşmelerde ailemin göğsünü kabartmışımdır daima.. Ancak hiç bir öğretmen hayatımı değiştirmedi..

Üstelik sizin bu yaptığınız özellikle ücre köylerde susuz elektiriksiz,eşinden ayrı,küçük çocuğuyla tek başına mücadele verip mesleğini icra etmeye çalışan(bu şekilde bir sürü arkadaşım var ) yada benim gibi her gün okuluna gitmek için 1 saat yol gidip 1 saat dönen öğretmenlere saygısızlıktır.Ha cevabınız hazırdır, bu mesleği siz bilerek seçtiniz.Kimse eşinden ayrılmak istemez,devletin yüzüne bile bakmadığı ücra yerlerde çalışmak istemez.Ama bu insanlar ve bizler bu mesleği seviyoruz ki bunlara katlanıyoruz.Bırakın da biraz zerzenişte bulunmaya hakkkımız olsun.

Doktorların mühendislerin de çok zerzenişte bulunduğuna şahit olmuşumdur çevremde ve ailemde çok tanıdıklarım olduğu için o ayrı.Fakat eminim onların üstüne de bu kadar çok gidilseydi siz de eminim çok duyardınız Ha ben şimdi yazdıklarınıza bakarak sizin mesleğinizi küçümsemeliyim o zaman,bilerek seçtiniz ne yapalım yani demeliyim.Ama yapmam.Yakışmaz...Ama biliyor musunuz hoşuma gidiyor bu yazılanlar Bu kadar dert olmuş insanların içinde diyorum.Bir kez daha gurur duyuyorum mesleğimle...Madem çocukları yetiştiren sadece anne babalardır arkadaşım, çocuğunuzu okula göndermeyin ne olur.Evde siz yetiştirin ) Eğer gönderirseniz kendinizle çelişmiş olursunuz...Eminim siz daha iyi becerirsiniz ) Allahım ya gerçekten gülüyorum,Allah akıl fikir versin diyorum başka birşey demiyorum...

Hele ki öğretmenlerin öğrencilerileri ile övünmesinden nefret ediyorum..
Anası mısın babası mı?
Bir çocuk terbiyeliyse aileden öyle görmüştür,yok yaramaz,huysuz,küfürbaz ise evinde küfürler havada uçuşuyordur.. Arkadaştan etkilenme,öğretmenin olumlu tutumu, şu, bu tamam ama bir insan neyse özüne döner..
Çevremdeki hiç bir öğretmenin ağzından küfür,elinden cetvel eksik olmazdı..
Mühendis bir baba ile ilkokul mezunu bir annenin evladıyım hiç kimseye küfretmem.. Öğretmen arkadaşlarıma bakıyorum da maşallah ana avrat düz gidiyorlar..
Gerekçeleri de çok komik; "biz günde kaç çocukla uğraşıyoruz,doluyoruz biliyor musun?" Aaaaa evet ya,biz bütün gün yatıyoruz burada,haklısınız aslında!!!

Eğitim Fakültelerinin puanlarına,Kpss'de birbirine 0.3'lük puanla fark atmaya çalışanlara,öğretmen olmak için yırtınanlara bakarsak değerli bir meslek olduğunu anlayabiliriz.Ha,her meslekte olduğu gibi bu mesleği de hakkıyla yapanlar ya da yan gelip yatanlar vardır.Dediğim gibi tek bir mesleğe mal edilemez bu durum.Benim öğretmenlerim saygı duyulacak insanlardır.Onların hayatımdaki yerini asla inkar edemem.Öyle olsaydı üniversite mezunu olan anne-babam beni okula yollamazdı.Kimin sayesinde soruları çözdük ,çok iyi bir üniversiteyi kazandık,tezleri yazdık ? sempatiksalakcinni

bu kadar alınganlık gösterecek bişey yok, konu açılmış izniniz olursa fikrimizi söyleyelim, size kimse hakaret etmedi, ama siz benim mesleğim uludur diyorsunuz diye size evet demek zorunda değiliz...
kpssye biraz fazla çalışarak sitem ettiğiniz ücra köşelere gitmeyin efendim, ben de tercih yaptım, bir trabzonlu olarak van'a şanlıurfa'ya maraş'a kadar, he biliyordum ki okadar düşmem ama ekmek parası...
Kimsenin içine dert felan değil mesleğiniz, sadece bazılarınızın görmeyi reddettiği şeyleri söylüyorum ben kendi adıma, çocuğu anne baba yetiştirir, eğitir evet, siz öğretmensiniz, eğitimini aldığınız dersi öğretmek sorumluluğunuz...o zaman madem siz yetiştiriyorsunuz çocukları neden branşlarınız var? tarih öğretmeni fizik dersine girse ya madem amaç yetiştirmek...
bence önce bunu kabul etmek lazım, işiniz eğitimini aldığınız dersi çocuklarımıza öğretmek...he veliyle iletişim kurmak, çalışma alışkanlığı edindirmek amenna...ama çocuğu anne baba eğitir, yetiştirir, öğretmen öğretir...

Siz seçtiniz diyen yok ki size. O tarz bir saldırı zaten ne benim ne de burada daha önce yorumlarını çoğu zaman haklı bulduğum insanların konuşma üslubuna yakışmaz. Mesleğinizle gurur duyma sebebiniz üstünüze gelindiğini düşünmeniz mi? Zaten de başka bir gurur duyulacak tarafı yok haklısınız. Tabii ki de çocukları yetiştiren ana babalardır. Kim sizin patronunuz? Hangi çocuk çıkıp da konuyu iyi anlatamadın hocam diye sizi işten çıkartıyor ? Kime hesap veriyorsunuz kendi vicdanınızdan başka ? Geleceği gelmeden 3 ay önce belli olan müfeittişe mi? Bi özel sektör çalışanı olsaydınız bakalım günde kaç kez işten çıkma korkusu yaşardınız ? Bölün bakalım aldığınız yıllık ücreti çalıştığınız saat sayısına, ne çıkacak. Ben hesapladım ve benim bankada şube müdürü olarak aldığım maaştan daha yüksek bir rakama denk geldi . Yapılan tatiller de cabası.

Bu kadar bol vaktim nasıl mı oluyor ? En başta da dediğim gibi, istifa ettim ve formasyon alıp öğretmen olacağım. Görüyorsunuz öğretmen olmak da kolay, kalmak da. kaydirigubbakcemile3

Bakın yanlış olan nerede biliyor musunuz?
Diğer meslek gruplarına göre çalışma koşullarınız çok daha iyiken sizin şikayetçi olmanız..
Hiç kimse durup dururken öğretmenlik mesleğine laf atmıyor..
Dikkatinizi çekeyim,konuyu açan da sizin meslektaşınız..
Kendi sıkıntılarını yazmış di mi? Eeee biz de kendi iş problemlerimizle kıyaslayınca biraz komik oluyor bence..

Bu kadar kin ve nefret dolu olmanızı yaşadığınız bazı olaylara bağlıyorum başka açıklaması olamaz İlginç geliyor, çevremde basit bir iş gördüğüm yerlerde çalışanları bile asla küçümsemezken,insanlara bu kadar değer verirken,bazı insanların bu kadar dolu olması ilginç.Nedir acaba bu kadar çekilemeyen şey??Dünyaya at gözlüğü ile bakanlara birşey anlatmak zor.O yüzden hiiiç kendimi yormaya değmez.Büyüklük yine bende kalsın.Herkes "ailesinden" aldığı görgü çerçevesinde yazsın birşeyler...Bu da yine benim mesleğimin ve ailemin bana kattığı bir incelik olsun...Buyrun meydan sizin... Tek kelime cevap vermeyeceğim artık ) Herkes kussun içindekileri...Ben okuyup oturduğum yerden katıla katıla güleyim ))

Bu ülke de kadın için daha ideal bir meslek yok.
Tercih döneminde bütün arkadaşlarım eğitim fak yazdı.
Ben sivri siz salak da diyebilirisiniz.. Ben sabırsız asabi bir insanım öğretmen olamam. Kimsenin evladının günahına giremem dedim.. Ve yazmadım.. Ahh bana ne ..!!
Şimdi bakıyorum öğretmenlikle alakası olmayan binlerce insan öğretmen.. Öğretmenliği geçtim çoğu insanlıktan hatta insan sevgisinden bi haber..
Yahu bu kadar tatil yapabilen ve aynı zamanda maaş alabilen hangi memur var..?
Okul yıllarımdan hatırlıyorum hergün mutlaka bir öğretmenin raporu olurdu.Hatta sebeplerde komik olurdu çocuğu hastalanmış ne bileyim annesi uzun yoldan gelmiş falan ayarlar rapor alırlardı bir şekilde simdi arkadaşlarımda öyle..

Kıskanıyorum galiba :) olabilir yani.. doğru kıskanıyorum bu şartlarda çalışmayı bende çok isterdim.
Kpss'nin etkilerinden bahsedilmişte gülesim geldi. ben de mezun olduğum branşta memur olarak yerleşmek için tunceli'nin terörle yoğurulmuş bir ilçesine gitmek zorunda olduğumu farkettim geçen tercih döneminde..? sizin için de aynı şey geçerli hem ben kutsal biri değilim öğretmenler gibi..

arkadaşım kpss 6. oldu tak diye istediği okula yerleşti haftanın sadece pazartesi,salı çarşamba günleri çalışıyor :) 4 gün tatil yapıyor düşünün şaka gibi ama gerçek..
şartlar bu kadar eşitken hep şikayet edenleri öğretmen olmaları garip..
bir mühendis sahaya çıkıp günlerce eve dönmediğinde niye sorun olmuyor..?
bir polis kurşun yediği çatışma için niye dertlenmiyor..?
bir hemşire hastanelerdeki cinnet geçiren yoğunluktan delirmiyor..?
da..
öğretmenlerimiz bu kadar dertli... ben olsam susar mesleğimi hakkıyla yapmaya çalışırdım..

not:evet eğitim fakültesi yazmayıp öğretmen olmadığım için çok çok pişmanım

Arkadaşım bu nasıl bir tavır ? Karşınızda otoritenize saygıda kusur etmeyecek öğrenciler olmayınca, söyledikleriniz eleştirilince, fikirlerinizdan farklı birşeyler düşünenler düşündüklerini anlatınca neden içindekileri kusmak olsun ki? Ona içindekileri kusmak değil, fikirlerini ifade etmek deniyor. Ama birden bire olayı kişisel saldırı ve savunmaya dönüştürdün. "Bu kadar çekilemeyen ne"ymiş. Laalenin de dediği gibi, bu sürekli öğretmenim çok yoruluyorum edebiyatı ve insanların hayatlarının yarısını öğrenci olarak geçirdikleri için bu edebiyatlara karınlarının tok olmasından kaynaklanıyor. Gerçekleri bildiğimiz için "bu kadar çekemiyoruz". Kimse size ve kişiliğinize hakaret etmedi ama tartışma sebebiniz bile karşıdakinden birşeyler öğrenmek değil, mesleğe devam edip sürekli "öğretmek" (!)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…