Dersten attığın sırada, dışarıda çocuğun başına bir şey gelse olan sana oluyor. Orası üniversite değil maalesef.Yapmayın ya. Hiçbir şekilde sınıfta bırakamadığı için konuşup gelmemelerini istese diye düşünmüştüm. Disiplin konusunda ciddi açık varmış okullarda meğer.
Lise ögrencisinin telefonu ders esnasinda,ben konu anlatirken defalarca çalıyor,bütün ikazlarıma rağmen o telefonu sessize aldıramıyorum,önümde birbirlerine sudan sebepler yüzünden ana avrat küfrediyorlar sesimi çıkaramıyorum,ders esnasında birbirlerine meydan okuyup ,birbirlerinin üstlerine yürüyorlar,durun ne yapıyorsunuz???ayıp degilmi yavrum evladim,sorun neyse beraber konuşalim diyorum,sen karışma hoca diyorlar,tutanak tutacagim beni zorlamayın diyorum,onlarca tutanagımız var hiçbişey olmadi bir de sen tut nolacak ki hoca deyip gülüyorlar,adamı kopya çekerken yakalıyorum bana kağıdı buruşturup atıp gidiyor....Yavrum defterin kalemin nerde,tahtaya yazdiklarimi sende not al istersen diyorum,ben kalem defter getirmeyi sevmiyorum,not falanda almayacam bi sıkıntı mı var hoca diyolar!,ders sırasında yarın eşofmanlarınızı giyinde gelin maç yapacaz diyor birisi bağırarak,ordan digeri diyor ki ben pijamalarimi giyecem,digeri cevap veriyor sen üçgen külodunu giyde gel,o sana daha çok yakışıyor....Hayvan sesleri çıkarıyorlar,oglum siz eşşek veya köpek degilsiniz yapmayin diyorum,sen bize ne hakla hakaret edersin hoca diyorlar,tenefuste koştururken bana çarpıyorlar yere düşüyorum,hepsi benim iki katım,hamileyim bu arada,sinirle birer tane kafalarına yapıştırıyorum,nasıl bize el sürersin diye şikayete gidiyorlar.....parmak kaldırıp söz hakkı alarak konuşun diyorum yeni icat çıkarma diyorlar....Daha sayayim mi?????hicbir yaptirim gucumuz yok,sınıfta birakmayi resmen yasakladilar ögrenci agzınada tükürse geçireceksin,sistem tıkandı,sonumuz felaket....yarının edepsiz, ahlaksiz, terbiyesiz ,kural tanımaz,hak hukuk gözetmez,saygısız ve gerçekten zeka tutulmasi yaşıyan nesli geliyor ,hazır olun
Sabırlı, cefakar,şefkatli, merhametli öğretmen şöyle yapmalı böyle yapmalı diye atıp tutan ,tuzu kuru olup laf olsun diye konuşan arkadaşlar neden yazdıklarımı okumuyorsunuz? Neden bana da bir çözüm üretmiyorsunuz?Nesil elden gidiyor diyorum, geleceğin hırsızı,suçlusu,katili olacak bunlar diyorum, sizlerin canınıza,evlatlarınıza, malınıza saldırdıklarında mı aklınız başınıza gelecek?
Birazcık bize, arkadaşlarına saygısı olan öğrenciyi baş tacı etmeye bizler zaten dünden hazırız... Çocuklarınızın düşmanı değiliz, böyle ilk okuldan, orta okuldan kural tanımaz oluyorlar, liseye geçince biz hiç birşey yapamıyoruz, kilitlenip kalıyoruz
Yapmayın ya. Hiçbir şekilde sınıfta bırakamadığı için konuşup gelmemelerini istese diye düşünmüştüm. Disiplin konusunda ciddi açık varmış okullarda meğer.
Dersten attığın sırada, dışarıda çocuğun başına bir şey gelse olan sana oluyor. Orası üniversite değil maalesef.
Şöyle söyleyeyim, bırakın dersi, senin nöbetin esnasında bir çocuk bir çocuğu dövdü diyelim. Bunda da sana gelip soruyorlar.
Sınıf kapısında bekletilen çocuk oradan gitse, başına bir şey gelse tamamen öğretmen sorumlu.
Öğrenci ne yaparsa yapsın dersten atma hakkı yok öğretmenin.
Zaten bizim meslek öğretmenlikten çok çobanlığa benzedi.
Çobanlık daha cazip hatta.
Bunu burada tut sürüden ayırma, üstüne müfredata uygun konularını yetiştir, üstüne
başarıyı sağla.
Evet var maalesef. Ama bu açığı da hakaretle dayakla kapatmak imkansız. Ben şiddetin ve korkunun hiçbir yerde ideal ortam oluşturduğunu görmedim. Sadece bir süreliğine maskeler ama o kötü koku oradan çıkar bir şekilde.Evet üniversitede yapılan mantığıyla yaklaşmıştım ben de ama meğer ipler öğrencinin eline verilmiş, konudan bağımsız olarak okullarda ciddi disiplin eksikliği var. Öğrenciyi disiplin diye dayakla terbiye etmeye çalışan öğretmenler de bizim zamanımızda çoktu ama şu anda da saldım çayıra durumu var. Gram otorite sahibi olmayan öğretmene sahip öğrenciler ne aldıkları eğitimden fayda sağlar ne de ileride saygıyı bilen kişiler olur. Keşke öğretmenler topluca şikayet edebilse bu durumu.
Çok yazık, tamam disiplin diye bu yetkisini kullanıp çok ağır davranan öğretmenler de vardı eskiden ama okul çocuğu iş hayatına hazırlayan, sorumluluk sahibi olmayı öğrendiği yer olmalıdır. Öğretmenin bu kadar otorite eksikliği olması hiç doğru değil. Eskiden müfettişler gelirlerdi okulu teftişe, şimdi de geliyorlar mı? Geliyorlarsa hiç mi görmüyorlar bu keşmekeşliği?
Aslında bak sitedeki tüm öğretmenler aynı olaydan bahsediyorlar okulların işleyişi, öğrencilerin dersteki tutumundan bahsediyorum. Diğer insanların da bi düşünmesi lazım yani bu kadar öğretmenin hepsi mi yalan söyleyecek sitede sanki. Biraz empati istiyorum o kadar. Millet tutturmuş daha hicbirsey bilmeden atıp tutmaya. Bi bizi dinleyin bakalım belki göründüğü gibi değildir herşeyDersten attığın sırada, dışarıda çocuğun başına bir şey gelse olan sana oluyor. Orası üniversite değil maalesef.
Şöyle söyleyeyim, bırakın dersi, senin nöbetin esnasında bir çocuk bir çocuğu dövdü diyelim. Bunda da sana gelip soruyorlar.
Aynen. Biz dört beş yıl o çocukla uğraşıyoruz. Ama o şekilde "özgüvenli" olan çocuk, aslında ona başka şey denir neyse, hem topluma hem kendi ailesine bela oluyorAman onlar gelmesin onlar sadece hangi evrak eksik ona bakıyorlar :)
Moral bozup gidiyorlar.
Ben daha hiç yapıcı, eğitimle ilgisi olan müfettişe denk gelmedim.
Artık gelmiyorlar bu arada, müdür öğretmenlerin dersini dinliyor.
Evet çok yazık.
Ama ben çocuklara çok kızmıyorum.
Anaları, babaları böyle yetiştiriyor.
Saygısızlığa özgüven diyorlar mesela.
Biz 4 yıl bilemedin 5 yıl çekeriz.
Onlar evlatlarını ömür boyu çekecek oysa.
Daha da kötüsü tüm toplum çekecek bu saldım çayıra Mevlam kayıra yetiştirilmiş bireylerin kahrını..
İnsanı üzen de tam bu kısım..
Ben konuyu baştan sona okudum, öğretmen olduğunu bildiğim üyeler vardı. Bu konuyla birlikte birçok meslektaşımı görmüş oldum. Hiçbiri konu sahibine iyi yapmışsın, hatta vursaydın dememiş ki. Benim mi gözümden kaçtı acaba?Aslında bak sitedeki tüm öğretmenler aynı olaydan bahsediyorlar okulların işleyişi, öğrencilerin dersteki tutumundan bahsediyorum. Diğer insanların da bi düşünmesi lazım yani bu kadar öğretmenin hepsi mi yalan söyleyecek sitede sanki. Biraz empati istiyorum o kadar. Millet tutturmuş daha hicbirsey bilmeden atıp tutmaya. Bi bizi dinleyin bakalım belki göründüğü gibi değildir herşey
Aynen öyle. Aileyle başlıyor herşey. Başıma kaç kere geldi çocuk sorunlu, aileyi çağırdım çözmek için aile daha sorunlu. Yani burda bile okuma yazma bilen grubun içinde bile öğretmenlere yüklenilmesi açıkça kanıma dokundu. Tabii ki asla hakareti şiddeti savunmam. E millete sordum ne yapalım peki bu çocuklara diye. Gelen cevap yok, onu da siz bilin oldu çözüm. Hala daha sorum geçerli üstte lise öğretmeni çocukların yaptıklarını yazmış. O öğretmenin yerinde olsalar ne yaparlardı cevap versinler merak ediyorum. Hep yapılmaması gerekeni söylediler bide yapılması gerekeni söylesinler lütfenBen konuyu baştan sona okudum, öğretmen olduğunu bildiğim üyeler vardı. Bu konuyla birlikte birçok meslektaşımı görmüş oldum. Hiçbiri konu sahibine iyi yapmışsın, hatta vursaydın dememiş ki. Benim mi gözümden kaçtı acaba?
Her meslekte olduğu gibi bizimkinde de var birtakım zorluklar ve eksiklikler. Fakat bizim sorunlarımız genelde herkesin sorunu oluyor. Çünkü eğitim birçok disiplinle iç içe olan ana disiplin dalıdır. Eğitim aileyi, toplumu, devleti, ekonomiyi vs. birçok alanı etkiler. Burada birçok öğretmen eğitimin verimini düşüren bir şeyden bahsediyorsa buraya bir dikkat etmek lazım. Sonuçta herkesi ilgilendiren bir şey. E siz de öğretmen olmasaydınız, bilerek geldiniz, çözün işte demekle olmuyor.
Yeni eğitim felsefemiz ne diyor, aile ile işbirliği yapın. Eğitim ve öğretim sadece sınıf içinde değil dışında da devam eden bir süreçtir. O zaman hep birlikte çözülmesi gereken bir şey bu.
Siz de beni yanlis anlamissiniz galiba.İnsan hayatı her şeyin üstünde olmalı. Bu herkeste olmayan bir erdemdir. Yani biri sizin paranızı hasta ve ölmek üzere olan bir evlat içşn çalsa verin bunun cezasını mı diyeceksiniz? Eğer cevabınız evetse mesajımın gerisini okumayın lütfen! Hayırsa devam ediyorum. Hakareti savunduğumu düşündürecek ne okudunuz daha doğrusu ne okuduğunuzu düşündünüz bilmiyorum ama bir çiçek koparmayalı bir sinek bile öldürmeyeli 20 sene oluyor. Hala mı hakareti savnduğumu düşüneceksiniz:) neden diye sormak bu ladar zor olmamalı yahu. Neden diye sorun diyorum sadece. Her şeye rağmen sabır mantığını her şeye rağmen kurallaı savunan zihniyetler değişir belki
Merak etmeyin 50 kisiye ayni anda laf anlatmaya calistigimiz da oluyor.Elbette tüm mesleklerde çok farklı zorluklar vardır buna kimse karşı çıkmaz. Burada bu açıdan bir karşılaştırma yapılmamalı bence. Yani iki farkli seyi karsılaştırmak anlamlı sonuç vermez. Ancak sizin odanıza 40 hasta aynı anda girdiginde siz de onlara ortak birsey anlatmaya calışsanız ve bu hastalardan birkaci, size ne deseniz rahatsızlık verse, sınıftan atmanız yasak olsa, hastane yönetimi hiçbir şey yapmasa ve bu insanların bir kısmı öğrenmek isterken diğerlerinin umrunda olmadığı için sürekli ağzınıza bir sekilde kelimeleri tıksa gürültü çıkarsa ve kendi sesinizi duyurmak icin bogaziniz patlasa , ayaklarını ayırarak karsinizda otursa.yeter doktor öfff kac dk var dese. Nebileyim diğer hastaya hakaret etse , yere tükürse...Hasta yakınları da niye anlatamadın, niye bagırdin diye sizden hesap sorsa bide günde 8 saat art arda yaparsaniz bunu.doktorlukla öğretmenliği kıyaslayabiliriz.
Yanlış anlaşılmasın doktorluk çok çok zor ve kutsal bir meslektir. Hastaların ya da yakınlarının tutumlarının kabul ediyemeyecegi durumlar vardır. Öğretmenliğe göre çok farklı zorlukları vardır ama kıyaslama böyle bir konuda yapılamaz. Çünkü iki farklı meslek farklı zorluklar içerir. Her meslek kendi icinde degerlendirilmeli.
Yok oyle miYazamazsınız zaten,öyle bir kanun yok .
Ama hakaret sucu ile ilgili maddeleri okumak istetseniz TCK'yi inceleyebilirsiniz,tavsiye ederim.
Boylece hakaret etmeye hakkiniz oldugu yanilgisindan da kurtulursunuz belki kimbilir.
Öğrenciyi sınıftan dışarı çıkarmak yasaktır. Seneler önce bu kural değişti. Çünkü zaten ilgisiz ve sınıftan çıkarman ödül oluyor.Evet üniversitede yapılan mantığıyla yaklaşmıştım ben de ama meğer ipler öğrencinin eline verilmiş, konudan bağımsız olarak okullarda ciddi disiplin eksikliği var. Öğrenciyi disiplin diye dayakla terbiye etmeye çalışan öğretmenler de bizim zamanımızda çoktu ama şu anda da saldım çayıra durumu var. Gram otorite sahibi olmayan öğretmene sahip öğrenciler ne aldıkları eğitimden fayda sağlar ne de ileride saygıyı bilen kişiler olur. Keşke öğretmenler topluca şikayet edebilse bu durumu.
Öğrenciyi sınıftan dışarı çıkarmak yasaktır. Seneler önce bu kural değişti. Çünkü zaten ilgisiz ve sınıftan çıkarman ödül oluyor.
Inceleyebildim biraz.Son cümleniz için konuşuyorum; Kohlberg' in ahlak gelişim evrelerini incelemenizi öneririm.
En azından dıaşrı çıkıp da bir belaya bulaşmaz mantığı ile hareket ediliyor. Ki bu yönüyle de haklı bir tutum.Bir şey katamıyorsunuz ki sınıfta dursa da üstüne üstlük dersi sabote ediyor. Sınıfta durması da ceza o zaman. Ama yasakmış evet başına bir şey gelince öğretmen sorumlu olduğu için, diğer öğretmen arkadaşlar da bilgilendirdi sağolsunlar.
Evet ama bu stil öğrencilere hakaret etseniz de ana bacı sövseniz de çözümü olmayacak. Ailede terbiye almamış, saygı kavramını bilmiyor, bunları kurtarmanın cidden bir yolu yok ama konu sahibi öğretmen gibi direkt hakaret etmek de bir çözüm değil. Ne olursa olsun öğretmen sanki o çocuk kendi akranıymış gibi onun seviyesine inmemeli. Ki zaten bu hocamızın eski konuları "Uyanamadım okula gitmedim müdür kızdı yaaa ufffff" tarzında, ne kadar ciddi ve sorumluluk sahibi bir öğretmen siz anlayın.
Sizin için de çok yıpratıcı oluyordur haklısınız. Ama sınıftaki her öğrenci mi böyle yani ders dinlemek isteyen başarılı öğrencileriniz yok mu? O öğrencilerin de hakkı yeniyordur. Bunlar bir grup öğrenciyse nasılsa devamsızlıktan falan bırakma şansınız yok, dersle ilgilenmiyorlarsa derse gelmemelerini söyleyin, ciddiyim. Size de yazık değil mi, dersinizi resmen sabote ediyorlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?