• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Okuduğum bölümden nefret ediyorum ama 2. üniversite okumaya korkuyorum. tavsiyeniz var mı?

valla haklısınız, derin bir araştırma yapmam lazım. araştırma yapmadan 1400 lira bayılıp YKS 'nin tüm oturumlarına başvurdum hadi bakalım :D
Başvurun ama tercihlerde iyi seçin, ben de fen lisesi mezunuyum. Sözel ve eşit ağırlıktan denemediğime pişman oldum. Hiç çalışmadan 10 bin gibi bir sıralama yapmıştım.

Yks ye başvurmanız aceleci olmuş. Tabii ki bir sürü okulun bilgisayar mühendisliği var ama siz düşük puanlı bi okulda mutlu olacak mısınız? Girin deneyin tabii madem aldınız.

Alan ai tarafından azaldı diyenler varmış ekşisözlükte. Ekşisözlük’e genel olarak hiç güvenmeyin gerçekten hiçbir konuda hiçbir fikri olmadan yazıyolar. Bu alan giriş seviyesi insanlar için daraldı, covid zamanı gibi değil. Dil bölümü de daraldı sonuçta ai çıkınca çevirmen ihtiyacı da azaldı. Bence yazılım iş imkanı hala en geniş bölümlerden biri. Mid-senior seviyesinde ihtiyaç hâlâ inanılmaz. Bir sürü firma kendi dil modelini (llm) (chatgpt gibi) geliştirmek istiyor şu an. Tabii ki trendler değişir.

Bu bölüm kesinlikle kendi çabanızı istiyor okul dışı harcayacağınız zamanı ve çok fazla online kaynak var. Python for beginners, roadmap for software developer etc diye aratıp bulabilirsiniz bir sürü video veya yol, yöntem.

Chatgpt kullanabiliyor musunuz? Ona sorun yöntem göstersin.

W3school
Geekstogeeks
Stackoverflow
Bir sürü kaynak var.

Kendinizi geri tutmayın. Bakın önce istediğiniz bu mu. Öğrenin. Zaten ingilizce biliyorsunuz her kaynağınız var.

Tabii ki üniversite okumadan kendinizi kabul ettirmeniz zor ama bilgisayar mühendisliği gibi çok genel bir şey yerine yazılım mühendisliği okumayı tercih edebilirsiniz mesela.

Ben emin değilim ama yüksek lisansa kabul eden yerler var mı acaba? Sayısal bir lisans okumadan ama yazılımda kendini çok geliştirmiş birini yüksek lisansa alan özel bir üniversitede okumak da bir imkan olabilir. İngilizce öğretmenliği yaparken yazılım öğrenip bu tarz işler yapmaya başlayıp ikinci üni yerine yüksekle gidebilirsiniz.

Araştırmaya, kaynak bulmaya meraklı olmalısınız yazılım geliştirirken.

İyide bu çok ergence bir söylem. Sıkılıyorum diye dört yaş çocuğum diyor. Gerektiği gibi dinleyip sınavlarda basarılı olacaksınız. Konuya inancımı kaybettim bu cevabınızdan sonra ben gidiyorum
Zaten gerektiği gibi dinliyorum ve şimdiye kadarki tüm derslerinden de başarılı oldum. Sıkılmak kelimesinden kastettiğim, okuduğum bölüm beni entelektüel olarak tatmin etmiyor. Ergence olduğumu düşünmüyorum. Yaşımız büyük diye bir şeyden sikilmamak zorunda değiliz diye düşünüyorum.

Yks ye başvurmanız aceleci olmuş. Tabii ki bir sürü okulun bilgisayar mühendisliği var ama siz düşük puanlı bi okulda mutlu olacak mısınız? Girin deneyin tabii madem aldınız.

Alan ai tarafından azaldı diyenler varmış ekşisözlükte. Ekşisözlük’e genel olarak hiç güvenmeyin gerçekten hiçbir konuda hiçbir fikri olmadan yazıyolar. Bu alan giriş seviyesi insanlar için daraldı, covid zamanı gibi değil. Dil bölümü de daraldı sonuçta ai çıkınca çevirmen ihtiyacı da azaldı. Bence yazılım iş imkanı hala en geniş bölümlerden biri. Mid-senior seviyesinde ihtiyaç hâlâ inanılmaz. Bir sürü firma kendi dil modelini (llm) (chatgpt gibi) geliştirmek istiyor şu an. Tabii ki trendler değişir.

Bu bölüm kesinlikle kendi çabanızı istiyor okul dışı harcayacağınız zamanı ve çok fazla online kaynak var. Python for beginners, roadmap for software developer etc diye aratıp bulabilirsiniz bir sürü video veya yol, yöntem.

Chatgpt kullanabiliyor musunuz? Ona sorun yöntem göstersin.

W3school
Geekstogeeks
Stackoverflow
Bir sürü kaynak var.

Kendinizi geri tutmayın. Bakın önce istediğiniz bu mu. Öğrenin. Zaten ingilizce biliyorsunuz her kaynağınız var.

Tabii ki üniversite okumadan kendinizi kabul ettirmeniz zor ama bilgisayar mühendisliği gibi çok genel bir şey yerine yazılım mühendisliği okumayı tercih edebilirsiniz mesela.

Ben emin değilim ama yüksek lisansa kabul eden yerler var mı acaba? Sayısal bir lisans okumadan ama yazılımda kendini çok geliştirmiş birini yüksek lisansa alan özel bir üniversitede okumak da bir imkan olabilir. İngilizce öğretmenliği yaparken yazılım öğrenip bu tarz işler yapmaya başlayıp ikinci üni yerine yüksekle gidebilirsiniz.

Araştırmaya, kaynak bulmaya meraklı olmalısınız yazılım geliştirirken.
Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Evet chat gpt Yi yoğun olarak derslerimi hazırlarken kullanıyorum. Deneyimim var.

çok haklısınız. yazılım kursu konusunda şu var: bu sene aşırııı yoğun geçiyor. yazılım kursu için zaman ve para ayırabilecek miyim bilmiyorum. Bir de yazılımla ilgili kafamdaki soru, uzun süreler bilgisayar başında geçirebilecek miyim bilmiyorum. çok hareketli biriyim.
bu kadar emin değilseniz siz inglizce öğretmenliğini bi cebe koyun
1. yazılımı alaylı olarak da yapabilirsiniz
ama önemli olan "yapabiliyor" olmak siz deseniz ki benim ilgim var, kod yazıyorum, app geliştirdim şuunu bunu biliyorum .eyvallah. var mı öyle bir beceriniz ? gördüğüm yok

hiç kendi bilgisayarınıza format attınız mı? ne biliyim işletim sisteminiz ne mesela? hangi programlama dilini biliyorsunuz?

2.si okuyarak öğrenecem diyorsanız Koç kazanmak için bi sürü sayısal dersi başarmanız lazım
yani o kadar istiyorsanız
kimse kusura kalmasın da öğretmenlikler yata yata okunan bölümler (linç iz comin) şimdiye hazırlanıp tekrar girerdiniz. (2 sene umursamadınız diyelim geçen sene hazırlanabilidiniz)

diyorsunuz ki yoğunum :D
oğğ may gad yani.

gerçekten şu anda yoğun olduğunuzu sanıyorsanız o KOÇ nasıl kazanılacak bilemiyorum (ilk 100 le üniversiteye girdim, fen lisesi çıkışlıyım bizim zamanımızda zaten sadece sayısalcı olunuyordu)

Çok net biçimde bilgisayar mühendisliği okumak üstüne gerçekçi bir planınız ve hevesiniz olsaydı şimdiye kadar bu konuda bir şeyler yapmış olurdunuz diye düşünüyorum. Benim okurken bu tarz hevesleri olan arkadaşlarım ya kulüplere katıldılar ya ne bileyim birkaç kişi uygulama yapmaya çalıştılar, eğitime katıldılar vs. Bence siz bu sene bi mezun olun, yapabilirseniz notlarınızı yüksek tutun. Bu bir sene boyunca nasıl bir iş yapmak istediğinizi düşünün ona uygun bi yüksek lisans yapın. Gerekirse o sırada ücretsiz bile olsa bir yerde çalışıp işi öğrenin. Diliniz iyi, insan ilişkileri-teknoloji-yönetim artık neye yeteneğiniz varsa ona göre bir alana kayarsınız. Satın almacı mesela olabilirsiniz, diliniz iyi, sürekli masa başı değil başka yerleri ziyaret de gerekebiliyor. İnsan kaynakları, ticaret ne bileyim alaylı yazilimcilik, ilerde yöneticilik vs için kendiniz de eğitim alıp yurtdisi yüksek de yapabilirsiniz. İngilizce öğretmenliği çok uzak olduğum bir alan olduğu için hangi alanlarda yüksek uygun olur spesifik örnek veremesem de o kısma da siz hakimsinizdir bakarsınız.

öncelikle mezun olun. insanlar evlenip çocukluyken üniversite okuyup meslek değiştiriyor.
mezun olun para kazanmaya başlayın. aslında kendinizi kısıtlamayın. üniversite dediğiniz belli başlı bölüme ve üniversitelerden mezun olmadığınız sürece sadece bir sertifika.
sektörel olarak kısıtlamayın kendinizi.
ingilizcenizi kullanabileceğiniz pek çok sektör olabilir.
donanımınızı arttırın.
yeni bir üniversite okumak açısından sanırım şöyle düşünmek gerek.
tıp diş hekimliği eczacılık hukuk psikoloji mimarlık veya teknik anlamda yapılacak mühendislik için bu mezuniyetler gerekli.
mühendislerin çoğu kendi mesleklerini yapmıyor zaten.

bu kadar emin değilseniz siz inglizce öğretmenliğini bi cebe koyun
1. yazılımı alaylı olarak da yapabilirsiniz
ama önemli olan "yapabiliyor" olmak siz deseniz ki benim ilgim var, kod yazıyorum, app geliştirdim şuunu bunu biliyorum .eyvallah. var mı öyle bir beceriniz ? gördüğüm yok

hiç kendi bilgisayarınıza format attınız mı? ne biliyim işletim sisteminiz ne mesela? hangi programlama dilini biliyorsunuz?

2.si okuyarak öğrenecem diyorsanız Koç kazanmak için bi sürü sayısal dersi başarmanız lazım
yani o kadar istiyorsanız
kimse kusura kalmasın da öğretmenlikler yata yata okunan bölümler (linç iz comin) şimdiye hazırlanıp tekrar girerdiniz. (2 sene umursamadınız diyelim geçen sene hazırlanabilidiniz)

diyorsunuz ki yoğunum :D
oğğ may gad yani.

gerçekten şu anda yoğun olduğunuzu sanıyorsanız o KOÇ nasıl kazanılacak bilemiyorum (ilk 100 le üniversiteye girdim, fen lisesi çıkışlıyım bizim zamanımızda zaten sadece sayısalcı olunuyordu)
Yata yata okunan bir bölüm değil. Özellikle son iki sene sürekli sunumlar ve stajlar sebebiyle koşturmacalı geçen bir bölüm. Ve derslerde devam zorunluluğu var, yani yata yata mezun değil, bir sap olunmuyor. Bir de ben yazılım kursuna gitmek için yoğun olduğumu söyledim, YKS'ye çalışmak için değil. Zaten şu an YDS, AGS ve YKSnin oturumları olmak üzere 4 tane sınava hazırlanıyorum. (YDT'yi saymıyorum, onu sayınca 5 oluyor. ) bu yüzden yoğunum. bir de evde kalıyorum ev işlerini çekip çevirmek, yemek yapmak vs de eklenince yoğun olmuş oluyorum. Bir de Youtube içerik üreticiliği yapıyorum ve günde 2 saat spora gidiyorum vs.vs....

Çok net biçimde bilgisayar mühendisliği okumak üstüne gerçekçi bir planınız ve hevesiniz olsaydı şimdiye kadar bu konuda bir şeyler yapmış olurdunuz diye düşünüyorum. Benim okurken bu tarz hevesleri olan arkadaşlarım ya kulüplere katıldılar ya ne bileyim birkaç kişi uygulama yapmaya çalıştılar, eğitime katıldılar vs. Bence siz bu sene bi mezun olun, yapabilirseniz notlarınızı yüksek tutun. Bu bir sene boyunca nasıl bir iş yapmak istediğinizi düşünün ona uygun bi yüksek lisans yapın. Gerekirse o sırada ücretsiz bile olsa bir yerde çalışıp işi öğrenin. Diliniz iyi, insan ilişkileri-teknoloji-yönetim artık neye yeteneğiniz varsa ona göre bir alana kayarsınız. Satın almacı mesela olabilirsiniz, diliniz iyi, sürekli masa başı değil başka yerleri ziyaret de gerekebiliyor. İnsan kaynakları, ticaret ne bileyim alaylı yazilimcilik, ilerde yöneticilik vs için kendiniz de eğitim alıp yurtdisi yüksek de yapabilirsiniz. İngilizce öğretmenliği çok uzak olduğum bir alan olduğu için hangi alanlarda yüksek uygun olur spesifik örnek veremesem de o kısma da siz hakimsinizdir bakarsınız.
Çok net bir fikrim olsaydı buraya yazıp soru sormazdım zaten:)

Merhaba 21 yaşındayım. 22 yaşına girmeme bir ay var. Muhafazakar bir Ege şehrindenim. Babam da muhafazakar. Ben İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Okuduğum okul dil puanıyla ilk 10 bine girenleri alıyor.

Benim sorunum şu: ben okuduğum bölümden nefret ettiğimi anladım. Bunu anlamak için son seneye kadar niye bekledin derseniz, ilk iki sene dersler bana kolay gelmişti, kolay olduğu için de zorlanmadım, bir de korona ve deprem sebebiyle derslerde devam zorunluluğu yoktu. Ben derslere gitmeden Teams'e atılan slaytlara bakıp sınavlardan geçiyordum. Bir de ben o zamanlar şarkıcı olmaya çalışıyordum. İyi bir sesim var bir de dans ediyordum. Popçu falan olacaktım, ama sektörde bazı istismarlara maruz kaldığım için artık sadece hobi olarak şarkı söyleyeceğim.
Yani anlayacağınız, iki üç senedir aklım bir karış havada gezdim. Hayatı pek ciddiye almadım ve aslında hiç sevmediğim bir bölümde senelerimi heba etmişim gibi görünüyor.

Üniversitede derslerim iyi, GANO'm 3.30 . Gittiğimiz staj okullarında çocuklara ders verirken de hocalar benim ders anlatışımı seviyor. Yani bu bölümde baya yetkinliğim var çoğu yaşıtıma göre. Bir de İngilizce ders anlatarak Youtube'da videolar üretiyorum. Henüz 10 abonem var ama her hafta düzenli video atmak için uğraşıyorum.

Ben sözünü ettiğim o Ege şehrinin en yüksek puanlı fen lisesinden mezunum. Bu lise Boğaziçi, Koç gibi köklü üniversitelere öğrenciler yetiştiriyor. Ailem Tıp seçmediğim ve Tıpın yanında basit kalan İngilizce Öğretmenliği gibi bir bölüm seçtiğim için hep beni suçluyor.

IQ seviyemin yüksek olduğunu düşünüyorum ama bana DEHB tanısı kondu. Yaklaşık 4 ay önce. Ritalin ve Concerta kullandım. Bu ilaçlar bende yan etki yaptı ve intihar düşünceleri gelmeye başladı. Bir gün hastanede yattım. Sonra terapist değiştirdim. Şimdiki terapistim DEHB olup olmadığımı belirlemek için biraz daha gözlem yapması gerektiğini söylüyor.

Benim lisede ilk seneler başarılı olup 10 uncu sınıftan sonra neden başarısız olduğumu açıklayan şeyin DEHB olduğunu düşünüyorum. Ama ailem benim seçimim olduğunu sanıyor. Halbuki ben çok uğraştım. Koç Üniversitesinde mühendislik okuma hayallerim vardı. Ama fen lisesindeki baskıcı ve rekabetçi ortam beni mahvetti, daha da depresif yaptı. Ergenliğin etkisi ile de bir baş kaldırı, bir asilik yapmak istedim ve dil bölümünü seçtiğimi söyledim öğretmenlere.
Onlar da beni saldı. Çünkü 11. sınıftan itibaren Sayısal derslere ağırlıklı ilerliyorlardı ve ben dil bölümünü seçerek sayısal dersleri almaktan kendimi kurtarmış oldum.

Fakat aslında ben sayısal dersleri seviyorum. Matematiği seviyorum. Bilimi, keşfetmeyi, biyolojiyi, kimyayı seviyorum. Keşke geri dönüş olsa. Keşke lisedeyken beni yönlendiren biri olsaydı da yetkin bir psikologdan düzenli terapi alabilseydim. O zaman derslerime sıkı sıkı sarılır, hayallerimi takip ederdim.

Fakat bir şans daha var gibi görünüyor. Bu sene mezun olduktan sonra sınava tekrar girip hayal ettiğim bilgisayar mühendisliği bölümünü seçip yeniden üniversiteye başlayabilirim.

Fakat ailem destek vermiyor. Babam maddi olarak beni desteklemiyor ve öğretmen akademisi denen 1.5 sene daha öğretmenlik okumam gereken şeye girmemi istiyor.

Eğer 2. üniversiteye gidersem öğretmen akademisine giremeyeceğim ve atanma şansım olmayacak. Fakat ilerki senelerde yine akademiye katılabilirim. (galiba, yasa henüz oturmuş değil)

Babam beni maddi olarak desteklemediği için ben çalışmak zorunda kalacağım. İngilizce özel ders verebilirim. Matematiğim ilerledikçe matematik de veririm. Fakat Çalışırsam derslerim sekteye uğrayabilir. İstanbul , Ankara, İzmir veya Bursa da üniversite okumayı düşünüyorum, part time özel ders verme ile kendimi geçindirebilir miyim bilmiyorum.

Bir de benim babam garip bir insan. Ben kendimi geliştirmek için bir adım attığımda, beni desteklemek yerine hep başıma gelebilecek en kötü şeyleri hesap edip bana gitme diyor, ama sonra ben yaptığım tercihte başarılı olunca beni destekleyebiliyor.

Belki, bir ihtimal, babam benim azimli ve çalışkan olduğumu görürse, ikinci üniversite için destek atabilir.

sizce ben ne yapmalıyım? tavsiyeniz var mı?
Eğer okuduğun bölüm kötü bir bölüm olsa idi bırak derdim. Ama güzel bir bölüm. Zekisin de atanırsın. Bir kadın için en güzel meslek öğretmenlik. Hep bekar kalacaksan git mühendislik oku derim. Ama evlenmeyi düşünüyorsan öğretmenlik şeker gibi meslek. Şartları birçok mesleğe göre güzel. Okulunu bitir.
Sonra fikrin değişir yine mutlu olmazsan istediğin bölümü oku. Ama okulunu sakın birakma.
Babana da hak verdim. Babalar kötü durumları hesaplar bu gayet normal. Senin maceraya atılmaman için de desteklemiyor olabilir. Babana bir şey diyemem.
Lütfen Türkiye şartlarını düşün ve ona göre hareket et. Mühendis olacaksan da devlette ol.. Özel sektörü kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çalışma hayatında konfor çok önemli. Okumaya hiç benzemez.

Yata yata okunan bir bölüm değil. Özellikle son iki sene sürekli sunumlar ve stajlar sebebiyle koşturmacalı geçen bir bölüm. Ve derslerde devam zorunluluğu var, yani yata yata mezun değil, bir sap olunmuyor. Bir de ben yazılım kursuna gitmek için yoğun olduğumu söyledim, YKS'ye çalışmak için değil. Zaten şu an YDS, AGS ve YKSnin oturumları olmak üzere 4 tane sınava hazırlanıyorum. (YDT'yi saymıyorum, onu sayınca 5 oluyor. ) bu yüzden yoğunum. bir de evde kalıyorum ev işlerini çekip çevirmek, yemek yapmak vs de eklenince yoğun olmuş oluyorum. Bir de Youtube içerik üreticiliği yapıyorum ve günde 2 saat spora gidiyorum vs.vs....
işte siz yata yata okunmayan bölüm görmediğiniz için öyle sanıyorsunuz
ama neyse, size bunu anlatamayacağım şimdi...

mühendislerin çoğu kendi mesleklerini yapmıyor zaten.
Çünkü şartlar tatmin etmiyor. Dışardan herkes vav diyor ama içeri girince berbat bir sektör sizi bekliyor. Hele Türkiye firmalarının büyük çoğunluğu aile şirketi olunca akraba kayırma ve iş haklarinin kötü olması insanı bu işten soğutuyor.
Devlette mühendis olunacaksa baş göz üstüne. Ya da büyük firmalarda (Bayraktar,ASELSAN gibi) firmalarda olunacaksa çok iyi. Gerisi hayat törpüsü.
Öğretmenlik okuyanın mühendisliğe zıplamak istemesi piyasayı bilmediğinden kaynaklanıyor.

ya ben mühendisliklerin içinde bile seçerim yani kolayını zorunu
arkadaş gelmiş bana eğitim fak. kolay okunmuyor diyor

neyse. sustum.
Biz finallere aylar öncesinden çalışırken eğitim fakültesinde okuyanlar final haftası halay çekiyordu. Diyeceklerim bu kadar.

Güzel Sanatlara gitmeden sanatçı olanları yetersiz buluyorum bölümümüz gayet güzel ben yerinizde olsam mesleğimi biran önce elime almaya bakardım böyle bunu sevmedim vs diyorsaniz çalışıp okuyun madem

Bilgisayar mühendisliği güzel ancak hakkını verirsen. Staja gelen bir iki öğrenciden gördüğüm kadarıyla vasatlardı. Bilgden mezun olunca da bir sürü sertifika vs almanız gerek. Emek ve para demek.

Yerinizde olsam lisansı bitirip, bu süreçte sınava da hazırlanırım. Kimseye de söylemem. Yapabiliyor muyum bakarım. Yapınca ailemle konuşurum… unutmayın! bilgisayar mühendisliği okuyunca işler koşarak gelmeyecek.

Back