Lise uzaktan öyle duruyor, okuldan uzaklaştırma veriyoruz, il ya da ilçe milli eğitim onay vermiyor, al dosyayı bi daha otur incele, öğrencidir ne yapsa yeridir diyor.Okuldan atmak zaten imkansız, ya adam edeceksin ya adam edeceksin diyor.Bizzat milli eğitim müdürü ve şube müdürleri okulları tek tek gezip arkadaşlar devamsızlıktan falan kalanları, dersleri zayıf olanları geçireceksiniz, aksi takdirde bu öğrencileri değil, sizleri başarısız öğretmen kabul ederim diyor.Soruşturma yiyenlerimiz var çok öğrenciye zayıf vermiş diye, hedefimiz tek firesiz hepsini ya mezun edecez ya edecez
İllaki bir yetişkinin etkisi var. Çocukların tüm hataları bizim yüzümüzden. Sende mesleğin gereği karşılaşıyorsundur.İşte bazı şeyler de öğretmenin zoruyla olacak değil. Aile ve çevrenin de etkisiyle öğrenci bazen kaybedilmiş oluyor. Umut gördüklerinizle eminim uğraşıyor, çabalıyorsunuzdur ama bazı öğrencilerin de geri dönüşü olmuyor. Bizim zamanımızda da vardı. Ama şimdiki sistem çok falsolu, öğretmenin tüm yetkileri elinden alınmış, öğretmenler çıldıracak duruma gelmiş, çok zor. Okulda disiplin, sorumluluk sahibi olabilmek öğretil(e)miyorsa, aile zaten falsoluysa bu çocuk ileride hayata atıldığında kim bilir ne halde olacak? Üzücü gerçekten.
Baktim sizin icin ama detayli ve guzel sekilde anlatan bi sayfa bulamadim internet üzerinde.. Ben de hukukçu yakinlarimdan ogrenmis, milli egitim kanun ve yonetmeliklerinde okumuştum.. Isterseniz siz de "tedip hakkı" seklinde bir bakın..hangi kanun bu, link veerebilir misiniz?
Nöbetimde öğrenciye sınıfına gir zil çaldı dedim bana yumruğunu kaldırdı hadi bidaha uyarsana beni dedi. Bikere de veli arkadaşlarını toplamış okulu basmıştı dövmek için. Beni değil zümremi. Okullar sizin gençliğinizdeki gibi değil kk ailesi haberiniz olsun
Ben çocuklar için dememiştim aslında, sizin için demiştim. Yanlış yanlıştır ne sebeple yapılırsa yapılsın demişsiniz. İnsanla uğraşınca işler pek öyle olmuyor. Davranışın sebebine de bakıyorsun ve anlamaya çalışıyorsun, evet yine yanlış ama belki o kadar tepki vermeyebiliyorsun hatta üzülüyorsun.Inceleyebildim biraz.
Okuduguma gore Kohlberg 14 yasina kadar ahlak gelisiminin son evresi olan gelenek sonrasi doneme ulasilmayacagini, hatta yetiskinlerinin cogunun da bu doneme ulasamadigini savunmus.
Burada soz edilen cocuklar 13 yasinda.
Bireysel farkliliklara gore kimi gelenek oncesi donemde, kimi de geleneksel donemin icinde.
Yani onlar icin eylemlerinin sonucunun nereye varacagi onemli degil.
Onemli olan ogretmenlerinin "gerizekali" demis olmasi.
Hakli-haksiz ya da tahrik edici unsur ayrimini yapamiyorlar.
Hatta bu sekilde bakildiginda hak bile verilebilir cocuklara.
Tabi ki bu bir kuram. Ahlak felsefesi ya da psikolojisi uzerine arastirmam olmadi bugune kadar.
Bircok baska psikolog ve filozof cok baska, belki de zit seyler soylemislerdir.
Hicbir sekilde ogretmeni hakli bulamiyorum.
En yakin arkadasim da olsa ona soyleyecegim cumle "Sinirlenmissin farkindayim, ama tavrin cok yanlis. Bu yalnizca sana zarar verir." olacaktir.
Kohlberg konusu uzerine soyleyeceginiz seyler ya da farkli acidan baktiginiz bir nokta varsa duymak isterim:)
Hayır hatta "Gerizekali" lafını kınayan arkadaşlardan birini bir başka konudan hatırlıyorum. Doktor meslektaşının hastayı azarlamasına "o kadar sene okumuş doktor olmuş saygı duyun o kadarcık olur" minvalde yorum yapmıştı. Şaka gibisiniz.
bu kastettiğiniz ortaya attığınız iddiadaki doktor ben miyim bilmem. herkesin görebildiği bir yazıda gıyabında konuşmak ilginç bir sataşma taktiği imiş. bak alıntılama yapmadım o üstüne alırsa benim suçum değil masumiyeti :) hadi yedik.
Oyle mi yazmis hakkaten doktorlar konusu oluncaKonu üzerine sayfalar dolusu yazılmış. Sahi her şey çok kolay işliyor zannedenleriniz var, şaşırdım. Pembe bir baloncuk içinde yaşıyorsunuz herhalde.
Annemlerin evinin önünde bir lise bir de İlköğretim okulu var.
O çocukların okul sonrası bahce duvarlarına spreylerle yazdıklarını okusanız kanınız donar. Kaç kere sildiler, bizler okul çevresinden görüp müdahale ettik, küfür yedik. O kız öğrencilerin okul arkadaşları tarafından teneffüste uğradığı tacizler ve daha neler... Değil "Gerizekalı" deyip çekilmek, kendi çocuğunuza yapılsa karşınızdaki çocuk demez tekme tokat dalarsınız.
Hayır hatta "Gerizekali" lafını kınayan arkadaşlardan birini bir başka konudan hatırlıyorum. Doktor meslektaşının hastayı azarlamasına "o kadar sene okumuş doktor olmuş saygı duyun o kadarcık olur" minvalde yorum yapmıştı. Şaka gibisiniz.
Sabır bu, tükendiği an olur, hiçbir öğrencinin diğer öğrencilerin vaktinden çalmaya hakki yok. Yok öğretmen yola getirsinmiş, yok her çocuğu kazanacakmış göreviymiş... Diğer çocuklar durup bu arkadaşların keyfini mi bekleyecek?
Bence bu tip öğrenciler ayiklanmali. Anneleri babaları, ailesi yerinde incelenmeli. Pek çok konuda öğretmenlere muhalif biriyim ama bu konuda sonuna kadar hak veriyorum, okullar sizin son gittiğiniz gibi kalmadı maalesef.
Oyle mi yazmis hakkaten doktorlar konusu olunca
Şu hitap, sizi ve hakaret hakkındaki pek kıymetli(!) açıklamalarınızı kale almamam için yeterli.
İyi forumlar.
Hakaret etmeseydin sende çocuklara.Çocuklara hakaret etmeseydin sen de.. diyecek olanlar yorum yapmasın rica edicem..
Bu konuda yetkili mercii olsam böyle öğrencileri, belirlenmiş okullara gönderilmesi hakkında çalışma yapardım. Şikayetleri, tutanakları inceleyecek bir denetici kurul oluştururdum. Birden çok olacak tabi kurul bölge bölge ayrılacaklar. Geniş kapsamlı araştırma sonucunda eğitim seviyesi bu öğrencilere uygun olarak oluşturulmuş okullara gönderilmelerini sağlardım. Oradaki öğretmenler de erkek olacak ve normal öğretmenin aldığı maaşın 3 katı maalş alacak mesela. Yoksa hoca bulunmazdı bu okullara bence.Lise ögrencisinin telefonu ders esnasinda,ben konu anlatirken defalarca çalıyor,bütün ikazlarıma rağmen o telefonu sessize aldıramıyorum,önümde birbirlerine sudan sebepler yüzünden ana avrat küfrediyorlar sesimi çıkaramıyorum,ders esnasında birbirlerine meydan okuyup ,birbirlerinin üstlerine yürüyorlar,durun ne yapıyorsunuz???ayıp degilmi yavrum evladim,sorun neyse beraber konuşalim diyorum,sen karışma hoca diyorlar,tutanak tutacagim beni zorlamayın diyorum,onlarca tutanagımız var hiçbişey olmadi bir de sen tut nolacak ki hoca deyip gülüyorlar,adamı kopya çekerken yakalıyorum bana kağıdı buruşturup atıp gidiyor....Yavrum defterin kalemin nerde,tahtaya yazdiklarimi sende not al istersen diyorum,ben kalem defter getirmeyi sevmiyorum,not falanda almayacam bi sıkıntı mı var hoca diyolar!,ders sırasında yarın eşofmanlarınızı giyinde gelin maç yapacaz diyor birisi bağırarak,ordan digeri diyor ki ben pijamalarimi giyecem,digeri cevap veriyor sen üçgen külodunu giyde gel,o sana daha çok yakışıyor....Hayvan sesleri çıkarıyorlar,oglum siz eşşek veya köpek degilsiniz yapmayin diyorum,sen bize ne hakla hakaret edersin hoca diyorlar,tenefuste koştururken bana çarpıyorlar yere düşüyorum,hepsi benim iki katım,hamileyim bu arada,sinirle birer tane kafalarına yapıştırıyorum,nasıl bize el sürersin diye şikayete gidiyorlar.....parmak kaldırıp söz hakkı alarak konuşun diyorum yeni icat çıkarma diyorlar....Daha sayayim mi?????hicbir yaptirim gucumuz yok,sınıfta birakmayi resmen yasakladilar ögrenci agzınada tükürse geçireceksin,sistem tıkandı,sonumuz felaket....yarının edepsiz, ahlaksiz, terbiyesiz ,kural tanımaz,hak hukuk gözetmez,saygısız ve gerçekten zeka tutulmasi yaşıyan nesli geliyor ,hazır olun
Sabırlı, cefakar,şefkatli, merhametli öğretmen şöyle yapmalı böyle yapmalı diye atıp tutan ,tuzu kuru olup laf olsun diye konuşan arkadaşlar neden yazdıklarımı okumuyorsunuz? Neden bana da bir çözüm üretmiyorsunuz?Nesil elden gidiyor diyorum, geleceğin hırsızı,suçlusu,katili olacak bunlar diyorum, sizlerin canınıza,evlatlarınıza, malınıza saldırdıklarında mı aklınız başınıza gelecek?
Birazcık bize, arkadaşlarına saygısı olan öğrenciyi baş tacı etmeye bizler zaten dünden hazırız... Çocuklarınızın düşmanı değiliz, böyle ilk okuldan, orta okuldan kural tanımaz oluyorlar, liseye geçince biz hiç birşey yapamıyoruz, kilitlenip kalıyoruz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?