Karatay Diyeti ile Sağlıklı Günler

Sağlıklı yaşamak istiyor musunuz ;))

• Evet

OY: 28 100,0%
  • Hayır

OY: 0 0,0%

• Ankete Katılan
    28
çok az yiyosun - karataya göre bu kadar az yemene gerek yok biliyosun- ama bu yemeye güneşim altında 15dk bisiklet faydalı değil zararlı dikkat et kendine

Şimdi güneş deyince, hemen yazmak istedim bildiklerimi.

Güneş herkesin bildiğinin aksine öğle vakti zararlı değildir. Hele kimisi kanser falan yapar diyor. Tamamen palavra.

Hatta şöyle ki her zaman gölgemizin kendi boyumuzdan kısa olduğu öğle zamanlarını tercih etmemiz gerekiyor güneşlenirken. Çünkü sadece bu zamanlarda D vitamini sentezleyebileceğimiz yararlı UVB ışınlarına maruz kalmış oluruz. Aksi takdirde gölgemizin kendi boyumuzdan uzun olduğu vakitler olursa kanser yapıcı UVA ışınları gelmeye başlamış demektir.

Ayrıca güneş kremi sürmek de yararlı UVB ışınlarının geçmesine engel olup, direkt zararlı UVA ışınlarının geçmesine neden olacağı için öğle vakti güneşlenirken özellikle ilk 15 dakika hiçbir şey sürmemeye dikkat etmeliyiz. Ondan sonra bronzlaşmak için güneş kremi sürüp daha uzun süre güneşlenebiliriz. Ama yine de unutmayalım, güneş kreminin her türlüsü her zaman kanserojendir, önerilmez.

Her gün 15 dakika- yarım saat arası güneşlenmek gerekir. Cilt tipine göre bu süre değişiklik gösterir. Mesela esmerlerin D vitamini alabilmeleri için açık tenli sarışınlardan çok daha fazla güneşte kalmaları gerekir. Hele ki zenciler çok zor D vitamini alabilirler. Bunun için dışarıdan D vitamini takviyesi de alınabilir.

Ayrıca sadece vücudumuzun bir kısmı, mesela öğle vakti yüzümüz ve ellerimiz bile güneşe maruz kalsa hiç güneşlenmemekten çok ama çok yarar sağlar bize, diğer vakitlerden daha faydalıdır.

Ayrıca Karatay ve Taş devri diyeti yağdan bol, karbonhidrattan düşük bir beslenme çeşidi oldukları için D vitaminin en çok sevdiği diyetlerdir. Çünkü D vitamini bildiğimiz gibi yağda eriyen vitaminlerdir (A, D, E, K). Dolayısıyla D vitamini sentezi yapabilmemiz için barsaklarımızda yağ olması gerekir. Aksi takdirde diğer yağsız diyetlerde saatlerce güneşlenilse bile D vitamini sentezi asla yapılmaz.

Güneşlenme ile ilgili kontrol için akıllı telefonlara yönelik süper bir uygulama var. Eğer Ingilizceniz yeterliyse gözünüzü kırpmadan kullanın derim hepinize. Ben acayip memnun kaldım. "D minder". Çok detaylı, her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, harika bir uygulama.

Yaaa ne kadar guzel bilgiler veriyosun keske bende senin kadar bilincli olabilsem.bizlede paylasiyosun cok tesekkurler😘

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

70.4 çıktım, güzel kilo vermişim.
her gün düzenli spor yaptığım için kas yoğunluğum da arttı sanırım.
çünkü dün komşular çok zayıfladın dediler; inceldim, sıkılaştım galiba.

Bende her zaman bu kadar yurumuyorum zaten emzirdigim icin o kadar sporda yapamiyorum ama dun o kadar iyi geldiki bide ben oyle kosar gibi yurumuyorum seri bi sekilde ama normal yuruyorum kesilmiuorum o yuzden canim

nasıl iyi gelmiştir hem de

tarçın güzel fikir
böyle çok mutlu oluyorum ama, karnım doyunca kalkıyorum sofradan, eskiden doysam da keyfine devam ederdim yemeğe
güneş altında dolandığım için dün bütün gün başım ağrıdı

1 haftada 1 kilo kötü bir sonuç değil ki
tam ideal olanı

çok teşekkür ederim
hiç bilmiyordum öğrenmiş oldum hatta evdekilerle de paylaştım
herkes çok şaşırdı

spor çok önemli canım ben 2 gündür spor yapmadığım için 2 gündür tartı oynamıyo ama yukarı da çıkmıyo beslenmem sayesinde, sporuna ağırlık ver en azından günde 40 dk hafif hızlı tempolu yürüyüş yaparsan inanılmaz faydasını görüceksin emin ol

güneş zararlı demedim zaten, ama 11.30,15.00 arası zararlı olduğu bilimsel bi gerçek tabiki güneşlenmemiz gerekiyo ama güneşte bisiklet sürmek vücudun ciddi su kaybetmesine yol açar bu da çok zararalı.

Rumuz = EsmaEr

20 Temmuz = 89.1

22 Temmuz = 90.1 😭😭😭😭😭😭😭😭

Rumuz = EsmaEr

20 Temmuz = 89.1

22 Temmuz = 90.1 😭😭😭😭😭😭😭😭

neden böyle oldu Esmacım anlamadım bir türlü
senin menülerin gayet güzeldi
sporun mu az geldi acaba
kendini strese sokmadan hemen neyin yanlış olduğunu bulmalısın
düşün bakalım bir hafta boyunca nelerde yanlış yaptın
yeme alışkanlığın mı spor mu yoksa ikisi de mi
ya da her şeyi doğru yaptın ama vücut arada kilo vermeyi bırakır ya, duraklama sürecine mi girdin

ama çok sıkma canını

Kizlar bugun menu bildirmek istemiyorum sanirim verdigim 3 kilonun rehavetine kapildim neler yedigimi size anlatamam simdi yuruyuse cikiyorum 10 km hedefim

Sorun sporda canım ya

güneş zararlı demedim zaten, ama 11.30,15.00 arası zararlı olduğu bilimsel bi gerçek tabiki güneşlenmemiz gerekiyo ama güneşte bisiklet sürmek vücudun ciddi su kaybetmesine yol açar bu da çok zararalı.

Işte ben de onu diyorum, öyle bir bilimsel gerçek yok ne yazık ki. :) diyetisyenler der ya hani % 55 karbonhidray yemek gerekiyor diye... Biz nasıl ki Karatay sayesinde bunun ne kadar yanlış olduğunu öğrendik, aynen onun gibi guneslenmek asıl öğle vakitlerinde faydalı.

Bu bir beslenme aliskanligi diyetisyenlerin bilimle ilgisi yok malesef aldiklari egitim haricinde, ama Canan karatay bi kalp dokturu, tip doktoru yani bilim insani, ogle saatlerinde gunese cikmak faydali asla degildir ozaman neden gunes kremleri var -en basitinden-? Bunun hakkinda bilimsel calismalar vardir ve kanitlanmistir gunesin zararli uv isinlari dik aciyla geldigi zaman cok cok daha zararlidir kanser yapici ozelligi de tartisilmaktadir bunu ben demiyorum gunes kremi ureticileri de demiyor, bilim adamlari diyor insanlari yanlis yonlendirmeyelim :)
Zaten ogle vaktinde guneslenmek faydali olsa cildiniz bile buna sevinir kizarip acimaz :)

Yanlış bilgilendirme ve yönlendirme asla yapmam. Çünkü hiçbir zaman kendimden bir şey söylemem. Araştırmalarım ve okuduğum makalelerden bunu gördüm. Kızarıp acımasının sebebi süresinin yanlış ayarlanmasından dolayıdır. Önceden de dediğim gibi süreler çok önemlidir. Açık tenli kişiler çok daha kısa süre güneşlenmeli ama esmerler ise daha uzun süre güneşlenmelidir. Eğer "D minder" uygulamasını telefonunuza yüklerseniz, orada cilt ayarlarınızı yaptığınızda ne zaman cildinizin yanmaya başlayacağını, bu sebeple güneşten çekilmeniz gerektiği ile ilgili alarm vermektedir. Gerçekten harika bir uygulama, tekrar tavsiye ediyorum.

Bu da bir önceki mesajda özetini geçtiğim D vitamini hakkındaki makalenin detaylı hali:
http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=397

Bizzat Taş Devri Diyetinin yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın yazısıdır. 106 ayrı kaynak içermektedir. Lütfen inceleyin.

Son düzenleme:
Konunun bilimsel makalesini linkte bulabilirsiniz, universite makalesidir.

http://fcs.tamu.edu/health/healthhints/2008/sep/sun-harmful-effects.pdf

İnceledim. Zaten 3 kaynaklı kısa bir makale, 2 dakikamı tutmadı. Benim gönderdiğim makale bundan biraz daha uzun, vaktinizi alabilir. Ama kesinlikle sabırla baştan sonra okumanızı öneririm. :)

Gönderilen makalede güneşin zararlı UV ışınlarından ve sonuçlarından bahsediyor. Teşekkür ederim. Ama ne yazık ki aradığım şey yoktu içinde. Çünkü hiçbir yerinde güneşin dik açısından dolayı bu yanık olaylarının ve kanser sonuçlarının olduğu ile ilgili hiçbir bilgi göremedim. Bu makale sadece güneşin zararlı ışınlarıyla alakalı.

Evet, güneşin zararlı ışınları vardır, kimse yok demedi ki zaten. Ve evet, o zararlı ışınlar kanser yapar. Ama öğle vaktiyle hiçbir alakası yoktur. Zaten bu makale de öğle vakti ve dik açıyla ilgili hiçbir bilgi içermemektedir.

Lütfen benim gönderdiğim linki inceleyin.

Telefondan bulabildigim kisa bisey gondermek istedim herneyse, sizin yolladiginizi da incelerim ama yinede ogle saatlerinde gunese cikmaya niyetim yok iyi geceler ☺️

Ay kizlar pazartesi regl olucam simdiden basladim sismeye. Bugun surunerek attim kendimi yuruyuse 3km yurudum pilates yapamadim sisicek her yerim korkuyorum 😔😔
Var mi onericeginiz caydir bitkidir bekliyorum. 😓😓

Telefondan bulabildigim kisa bisey gondermek istedim herneyse, sizin yolladiginizi da incelerim ama yinede ogle saatlerinde gunese cikmaya niyetim yok iyi geceler ☺️

Siz bilirsiniz. Herkes istediğini yapar. Ben sadece bilinen yaygın olan bir yanlışı düzeltmek istedim. Ben de önceden kesinlikle öğle vakitleri zararlı diye biliyordum. Ama yanlış biliyormuşum meğerse. Öğrendim de kötü mü oldu? :) Iyi oldu tabii ki. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…