Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.










Nemrut Dağı - Adıyaman​

Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge’nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman’ın Kâhta İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik Dönem'in en görkemli kalıntılarından birisidir.
Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmış olup, 8-10 metre yüksekliktedir.
Eski çağlarda Kommagene olarak anılan bölgede I. Mithradates tarafından bağımsız bir krallık kurulmuş, krallık, onun oğlu I. Antiochos (MÖ 62-32) döneminde önem kazanmıştır.
MS 72 yılında Roma’ya karşı yapılan savaşın kaybedilmesinin ardından krallığın bağımsızlığı sona ermiştir.
Nemrut Dağı’nın doruğu yerleşme yeri olmayıp, Antiochos’un tümülüsü ve kutsal alanlardır. Tümülüs, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hâkim bir noktadadır. Kralın kemiklerinin ya da küllerinin ana kayaya oyulmuş odaya konulduğu, 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs, küçük kaya parçalarıyla örtülerek koruma altına alınmıştır. Her ne kadar yazıtlarda kralın mezarının burada olduğu belirtiliyorsa da bugüne kadar keşfedilememiştir. Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı ve tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene Ülkesi özgün sanatı harmanlanarak yontulmuştur. Bu anlamda Nemrut Dağı’na batı ve doğu uygarlıklarının köprüsü denebilir.
Kommagene Krallığı’nın tarih sahnesinden silinmesiyle Nemrut Dağı’ndaki eserler yaklaşık iki bin yıl boyunca yalnızlığa terk edilmiştir. 1881 yılında yöreyi görevli olarak gezen Alman mühendis Karl Sester, Nemrut Dağı heykellerine rastlamış ve İzmir’de bulunan Alman Konsolosu’nu, Kommagene Krallığı’na ait harabeleri, tanrı heykellerinin oturtulduğu kaidelerin arkasındaki Grekçe yazıtları göremediğinden Asur harabeleri zannederek haberdar etmiştir. Karl Sester, dev heykelleri keşfetmenin heyecanıyla bu hataya düşmüştür. 1882 yılında Otto Puchstein ve Karl Sester Nemrut’ta inceleme yapmıştır. Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) Müdürü Osman Hamdi Bey 1883 yılında bir ekiple gelip Nemrut’ta çalışmıştır. 2'inci Dünya Savaşı’nın ardından Amerikan arkeolog Theresa Goell ve Alman Karl Doerner; Nemrut ve yöresinde kazı, araştırma ve inceleme yapmışlardır.
Nemrut Dağı Ören Yeri 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.


Yeni Bir haftadan Herkese Günaydınlar kitap kurtları
Kimler neler okuyor bakalım bir yoklama alalım



Jawlensky
kk birinci noteri
Life light
Eleadora
Levaiz
C Capanin Gururu Teyom
UcanSupurge
Bonus
WOMAN
Kukrim
JES
K Kitapkontesi
Nosking
Oriana
Natsume
D dgdln
Limonsuzzcay
nemesis
dayler dayler
Keira-
elektra
astrojurnal
firdefs
mimesis
ummhnisa
sudem34
Nikinik
Alp_BuRc
X xnobodyx
A Arrietty_
Aspasiaa
Black Light
Mrsay
L LADY VEGA
Dutt
HAbibte
fesang
A Aylakkadin
ssevilll
Boncobo
Disipline Girmis BirKadin
Homer Simpson
E Emine1990
A Atalanteda
Gelincik78
berresuu
yet07


 
Günaydın başkanım Germinal'e başladım
 
Calcitosum nerdeydin sen yauuuv
 
Günaydın calci,hoşgeldin
Gülün Adı’nı okuyorum ben
Herkese günaydın
 
Günaydın hoş geldin Gülün Adı’na başladım
 
Günaydın
Hoş geldin

Alamut okumaya çalışıyordum ama galiba vazgeçeceğim.

Okumaya başlayınca yazarım.
 
Gunaydinnn hoş geldin calciletam
Mis gibi bir hava var bütün hafta böyle geçer inşallah huzurlu mutlu sağlıklı haftalar diliyorum herkese
 
Günaydın İki gözümün çiçeği gelmiş hoş gelmiş
 
Herkese günaydın.
Hoş geldin başkanım ❤
Nemrut Dağı inşallah güneşin doğuşunu orada izlemek tekrar nasip olur
 
Gunaydin
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…