- 2 Kasım 2013
- 7.797
- 37.031
-
- Konu Sahibi Idrakyollariiltihabi
Bu hastaliktan dolayi degil, verilen egitim sonucudur. Yani üzgünüm, çoçuk ile herseyi anlasarak yapmaya çalisirsan, aglamasina tahamül etmezsen, ceza vermezsen,.. böyle oluyor.
Yani oglun herseye karar vermesin. "Anne hasta ve anne uyuyacak" bu kadar. Esin çoçuga bakacak. Kiyameti koparirsa koparsin. Sen yatak odandan çikmayacaksin. Yada açiktiysan yemegini yiyeceksin ve oglun bekleyecek.
Hasta olmasi bunun ile alakasi yok çünkü. Hasta çoçuk mizmizlanir en fazla, diktatörlük yapma hakkini kazanmaz.
Tüm bunlari neredenmi biliyorum? Kendi kizimda az dikatör degil. Neredeyse 3 yasinda ve artik önünü almaya çalisiyoruz. Her istedigini yapmiyoruz. Sesimizi yeri gelince yükseltiyoruz, yeri gelince cezasini veriyoruz. Cocuktur yapar eder yada travma mavma olur yok. Mecburen hele önemli konularda anne baba sözünü dinleyecek o.
Benim oğlanın normal hali o idrak.
3 buçuk yaşında, kıçında kakasıyla geziyor.
Millet alfabe öğretti, ben daha .okunu sileyim diye 40 takla atıyorum.
Hastalığa gerek yok yani bizde, saydıklarım günlük halimiz zaten.
Ha iki hafta önce hastaydı Allah mı yüzüme güldü nedir, oğlan şurup delisi oldu!
O kusan, etini koparan çocuk gitti, saat başı şurup ver diye ağlayan hale geldi.
İlaç içmenin de dozunu tutturamadık yani.
Ağzında emzik, totoda bez, ten tene temas şeklinde tuvalete bile beni göndermeden yaşıyoruz.
2 hafta oldu yatağını ayırdık odasında yatıyor, gecede vallahi abartmıyorum 9 defa falan kalkıyor, sabah 5 6 civarı biz pes edip ayağının ucuna kıvrılıp yerde parke üzerinde uyuyoruz.
Dün kendimi ‘inşallah oğlumda gerçekten bir sıkıntı vardır, neyse tedavisi yaptırırız ama bu normal olamaz, ben böyle yaşayamam artık’ derken buldum.
Anormal bir hayatın içinde, çin işkencesi tadında yaşıyorum ve tek tesellim yalnız olmadığım.
Sen, ben, biz vs, vardır eminim.
1 adım yana kay dedim diye sinir krizi geçirtip ses telleri patlayana kadar çığlıklarla ağlayan çocuklar sadece bizde olamaz.
Kabul etmiyorum bunu.
Gecmis olsun. Cocugu olmayan bir insan olarak soyleyeceklerimden linc yemeye hazirim ama bana boyle cocuklar simarikliktan yapiyor gibi geliyor.
Nerede boyle herseyi konusarak cozmeye calisan, ses yukseltmemeye calisan veya yeterince sert ceza vermeyen ailenin cocugu varsa onlar boyle etrafa insanlara saldirgan davraniyor. Karakter olarak uslu olanlardan bahsetmiyorum onlar cogu koşulda uslu zaten ama huysuz cocuga bir de yumusak aile oldugu zaman boyle zivanadan cikiyor o cocuk. Siz de acaba yumusak olabilir misiniz?
Ben uzman filan degilim sadece kendi gozlem ve fikirlerim bunlar.
Gunumuzde "hık" desen birşey travmasi geciriyor cocuklar simdi, bin tane sendrom filan hic oralara girmiyorum...
Tekrar gecmis olsun
Tamamen katılıyorum size. 5 yaşına girecek oğlum var, bir ara umrunda olmadan vuruyordu. Canımızın acıyabileceğini düşünmüyordu bile. Aynı davranışı ona yaptı ve bak benim canım böyle acıyor işte dedim sonra yapmadı.Sadece bisey dikkatimi cekti, babasi oglunuza kizarken hastaliktan perisan halde olsanizda oglani devraliyorsunuz..
Yapmayin..
Birakin kizsin, dovmuyor ki..
Babanin otorite figurunu darmadagin ediyorsunuz.
O cocuk kimden bi adim geri de olmak istesin ki?
Zaten ergen oldugunda sizi/ esinizi adam yerime koymayacak, simdi bari anne baba figuru olarak sizi almali..
Cocuk otorite figurune ihtiyac duyar, anne baba arkadas degil rehberdir..
O perisan halinizle yine cocugu devraldiginiz icin cocuga, “ sana baska biri kizarsa ben devreye girerim “ diyorsunuz aslinda..
O cocuk sonra tabi ne sizi ne baskasini takar.
Esinizin tavrina sinir olduysaniz, ertesi gun soyleyin ona mesela.
Isterse oglunuz tum gun honkursun , girip yatin yataginiza uyumasaniz da , acmayin kapinizi.
Annenin artik dayanamaz halde olduguna nasil empati yapacak?
Saldirip tirmaliyor tekme atiyor diyorsunuz.
4 yas bunun icin artik buyuk..
Benim oglum sacimi 3 yasindayken tutam tutam yolardi, cok uyardim elini cektim konustum yok durmuyor.
artik canima tak etti, yoluk yoluk sacla gezmeyi kim ister?
Guzellikle onune gecemedim.
Cok canimi yaktigi bi gun aynisi bende ona yaptim, sacini ayni siddetle cektim,
Kulaga hos gelmiyor evet ama baska care birakmadi..
Zaten dogumlar sonrasi incelen saclarimi eline oyuncak diye veremezdim.
Dedim bak ayni aciyi sen sacimi cekerken bende hissediyorum, birdaha yaparsan bende sana yaparim cunku canimi acitmani istemiyorum.
O tavri bicak gibi kesildi. O gun bugundur sacimi cekmez, kimsenin sacini cekmez.
Sizde icinize sinen bir yol bulup bu zorbaligina son verin.
Bu evde cocuk zorbaligidir.
Size de yazik..
Ben halinize cok uzuldum.
Benimde 2 tane cocugum var, cocuk bakmak zaten yipratici ama sizin yasadiginiz artik cok fazla
benim kizim da seninkinin 1 tik alti.
4.5 yasinda hergun okuldan sikayet.
oglum otizmli ondan bu kadar cekmiyorum.
gecen matilda filmini izledik -bilmeyenler icin spoyler : cok kotu bir ailesi olan super gucleri olan bi kizi ogretmeni sonunda evlat ediniyor- keske beni de ogretmenim alsa annem olsa dedi
ben bazen kizimin da otizmli oldugunu dusunuyorum, su 30 lu 40li yaslarda topluma adapte olamayip gidip kendine teshis koyduranlardan.
boyle dusununce biraz daha tolere edebiliyorum delilikleriniçünkü ayni hatada ogluma toleransim 90sa kizima 30 normalde
Size mi benziyor babasına mıÖzgüveni fazla. Asla kimseden çekinmez, çok sosyaldir. Bakkala girip "merhaba nasılsınız bu ne kadar?" diyen 4 yaşında bir sıpa. Yolda çalışan işçilerle muhabbet eder, yere dökülen betonun miktarını falan sorar. Amcasının tipi ve konuşma şekli beni bile ürkütürken karşısına dikilip "hayır yapmak istemiyorum" diye isyan eden bir velet.
Ben de çözüm ne bilmiyorum artık.
icimde volkanlar patlasa da yansitmamaya calisiyorum oglana da sinirlenmemis olsam da ceza gerektiginde veriyorumBelki kızınızda bunu farketmistir.
İnanın ağlamasına tahammül edememek gibi bir şey Söz konusu değil. Ceza vermiyorum. Olumlu ya da olumsuz pekiştireç kullanıyorum. Çok mecbur kalırsam mahrum bırakma yöntemini kullanıyorum. Ancak "oy ağlama kıyamam" durumu kesinlikle söz konusu değil.
Dediğinizi denedim. Ancak eşim oğluyla baş başa kaldığında 4 yaşına geri dönüyor. Saçma bir inatlaşma, güç savaşı, ben babayım benim dediğim olacak mevzusunu öyle abartıyor ve yanlış bir şekilde uyguluyor ki, iki kardeş kavga ediyor sanırsınız. Yaptığı bir işe yaramadığı gibi, en nihayetinde birbirine küsmüş iki çocuk ve yüksek sesle bağırarak yanıma gelip ağlayan bir çocuk oluyor.
Ben bu saatten sonra babasını eğitemem. Eğitilemiyor da zaten. Çocukluğuna inip yetiştirilme tarzına müdahale edip, sorumluluk yüklemek lazım ki bu da mümkün değil.
Arkadaşlar şu an yazamıyorum gece müsait olunca tek tek cevap vereceğim. Az evvel kustuğu yorgan ve nevresimleri kurusun diye balkona asmak istedim. Hayır asma asma istemiyorum deyip tuttutunca içimden bir canavar çıktı. Yirmi gündür tuttuğum canavar. Bağırdım, elimdeki çarşafları fırlattım. "ben senin annenim" ile başlayan bir zılgıt çektim. Hatta direnince kolundan tutup odasına götürdüm. Şoka girdi. Sustu, sesini çıkarmadı. Nefret ediyorum bunu yaptığım için kendimden ama durdu. Sakince oturuyor şimdi.