Ev ekonomisi ve birikim nasıl olur?

yani pazardan arttıramam en düşük pazar 3 kişilik ve az olarak 40 tl..60 diyemem adama sonra iki yakası nasıl bir araya gelecekki
Bebeğim küçük olduğu için pazara gidemem üstelik evim 4.kat asansörde yok o yüzden sebze alışverişini eşim yapar ama alacağım diğer şeyleri yuksek fiyattan atiyorum o şekilde yapıyorum birikimi

Sebze fiyatları bölgeden bölgeye Coke değişiyor kızlar. O yüzden baziları 50 bazıları 30 harciyor olabilir.
en son pazarım..
1 kg çilek 6
yarım kg erik 4
yarım kg yeni dünya 3buçuk
bir lilo domates 5
yarım kilo yaprak 3
dereotu maydonoz 1
büyük kıvırcık 3
yarım kg salatalık 1buçuk
dolmalık biber 1tl
kahvaltılık biber 2 tl
patlıcan 2
soğan 2
patates 3

bence bıraakmalısın bir an evvel..12 yıllık evliyim 5 yıldır dışarıda yemiyoruzdur..
Ömur boyu bu sekilde yasayamam evet disarda yemek yemek inanilmaz pahali
bence bıraakmalısın bir an evvel..12 yıllık evliyim 5 yıldır dışarıda yemiyoruzdur..
Tutamiyorum kendimi ac degilsem bile güzel bi mekana oturup yemek yemek istiyoru. Ilk lokmadan sonra zevk dahi almiyorum aslinda. Merak ettim disarida cocugunuz birsey gorup yemek istediginde napiyorsunuz? Hamburger dahi bilmez demissiniz etraftanda mi gormuyor yiyen cocuklari. Bende ilerde cocugum olsa yedirmek istemezdim.

karnı aç çıkarmam canım..evde sandiviç yapıcam derim..bisküvi yemek istiyor diyelim,önce yemek diyorum,çorba köfte makarna sonra bisküviyi yiyecek yeri kalmıyor:)döner sandiviç yemiştir nadirde olsa,poğaça vs..

İşten degil dişten artar demişti bi arkadaş . doğru vallaa.
sen bakma,hasta olacak kadar değil,rahmetli teyzem kıstı kıstı biriktirdi oğluna daire hatta cip aldı iş kurdu,50 sinde rahmetli oldu..kansızlık vs olacak kadarda kısmamak gerek..[/QUOTE] evimizin yaninda hemen market var. Orda hesabimiz var. Emziriyorum diye canım ne çektiyse aldım . kayda değer şeyler değil ıvı zıvır. Hesap 650 gelmiş . Bu ay dikkat ettim 300 geldi .

Tabi canim hemen soyliyim.biraz borcumuzoldugu icin hesapli gidiyorum.bim den alisverisimi yaparim.detarjan vs en buyuklerden aliyorum.mesela bulasik makinasi tabletini 100 luk aldim finish in hemde.aralikta aldim indirimdeydi 30 tl ye aldim. bu ayda gider sanirim.yagida 20 tl lik tenekelerden aliyorum..uc ay gidiyor bize.
Pazardan aldiklarim ise domates,domates,biber,maydanoz,sogan patates birde patlican.baska bisey sevmiyoruz.meyve olarak azar azar aliriz o biter yine aliriz.iki kisiyiz belkide ondan.
Birde konyada nagros diye bi market kesfettik.sampuan dan tut hersey super uygun...ordan gectgimuz hafta detarjan yag dahil herseyi aldik inan 160 tl verdik.sonra bime gectik.bakliyat tavuk cay havlu kagit pecete vs aldik ordada ortalama 50 tl tuttu.toplam 210 tl tuttu..sonra keyfi ivir zivir aldik 20 tl lik.230 a depo gibi yaptim evimi.
Mesela sivi sabunu activex aliyorum 10 tlik olanlar varya oda iki ay gidiyor.
Benim kozmetik harcamalarim ayda ort 40 tl.krem yuz yikama jeli vs.fazla lukse kacmiyorum.
Bim cidden bu konuda iyi...salcadan tut pirincine kadar herseyi ordan aliyorum evlendgmden bu yana.
1.5 yillik evliyim..bu hep boyle gitti.
Yazin bu liste dahada dusuyor.kayinvalidem bahcelerinden meyve sebzemizi getiriyor.
Biz birde liste yapiyoruz.asla listenin disina cikmiyoruz.aklima gelen bunlar canim.

Aynen oyle.
Bende bimleri falan dolanirim hatta ama 2bucuk liraya cay bulamadim henuz.
150 grm falansa arkadasin aldigi bak ozmn olur :))
Usenmedim foto cektim.yalan soyluyor muamelesi yapmayin lutfen.bimi iyi gezin o zaman.bu caydan bahsediyorum.

Eklentiler

• 1432070660864-1927897987.jpg
    69,5 KB · Görüntüleme: 243
Aslında hayat çok pahalı.Sebze meyvelerde geçen yılla bu yıl arasında bile bariz fiyat farkı var .Yaşadığımız şehirler farklı doğal olarak masraflar da farklı. Açıkcası aylık mutfak masrafı 1000 tl ye fazla deyince herkes, ben bizimkini yazmaya çekindim.Çocuk varsa hele çok normal geldi bana.Bunun içinde sadece gıda yoktur.Deterjanı,peçetesi,tuvalet kağıdı,havlu peçetesi,yüzey temizliyiciler vs. de vardır.Ben sağlık konusunda çok pimpirikliyim. Aldığım ürünlerin sağlıklı olması 1. öncelik fiyat sonrasında gelir. Tabiki her şey maddi durumla alakalı ama gıdadan kısıp,sağlıksız markalara yönelip sonrasında biriktirdiğim paraları doktorlara harcamayı istemem.İndirime giren ürünler mesela...kısa sürede bitiremeyecekseniz depo yapmayın bayanlar.Çünkü son kullanma tarihine 1 hafta,1 ay kalmış ürünler genelde indirime girer.Sezonu biten ürünler ya da...Bunlardan 3-5 paket alıp ekonomi yapmak isterken vücudunuza vereceğiniz zararları bir düşünün.Aldığınız ürünlerin barkod kod numaraları üzerinden üretildiği tarihi ya da kullanımına kaç ay kaldığını bulabilirsiniz.Ben bunu genelde kozmetik ürünlerde yapıyorum.İnternet üzerinde satılan şampuan,duş jeli,diş macunu vs. gibi ürünlerin son kullanma tarihleri yazmıyor ama kod okuma sistemini netten takip ederek sürelerinin ne denli geçmiş olduğunu görebilirsiniz.Tabi bunlar ucuza satılıyor ama zararları büyük ve bir çok insan da bunları bilmeden kullanıyor.Egzamadan,sedefe,saç dökülmelerine vs. bir çok hastalığa davetiye çıkıyor.Bir de aldığınız çaylara dikkat edin lütfen.Bazen zarar görmektense hiç içmemek,tüketmemek daha iyidir.Affınıza sığınarak yazdım bunları yoksa tabiki hayatın zor,gelirlerimizin kısıtlı olduğunu biliyorum.Kim istemez aldığı her şeye titizlikle dikkat etmeyi,her şeyin organiğini almayı...Bunların farkındayım amacım sadece farkında olmayan ve imkanı olan varsa bu konular hakkında farkındalığı arttırmak.
Konu başlığını açan arkadaşa gelince;bence ev ekonomisini yiyeceklerde kısıtlamaya giderek değil de elektrik,su,giyim-kozmetik alışverişi tarzı ihtiyaçlardan kısarak yapabilirsiniz.Bir ara evim şahane programında bir bayan dikkatimi çekmişti.Akşam 10 dan sonra çamaşır bulaşık makinesini çalıştırır,ütüsünü de 10 dan sonraya bırakırmış.Akşam yatmadan tüm prizden fişleri çekermiş.(prizdeyken bile düşük de olsa elektrik harcarmış güya)Ampüllerin hepsi tasarrufluymuş falan böylece faturalarını yarı yarıya indirmiş.Tabi bu akıllı saati olanlar için geçerlidir sanırım.Kıyafet almazmış her mevsim.Dışarıda hiç yemek yemezlermiş.Kuaföre gitmezmiş.Böylece birikim yapıp ev bile almışlar.Şaşırmıştım ama yapan yapıyor demekki.

Valla patatesin 5 tl olduğu, domatesin 8 tl ye kadar çıktığı, yesil fasulyenin 20 tl ye dayandığı bir ülkenin ateş pahasi pazarlarinda aylık market alisverisinin bu denli yüksek olmasina ben şaşırmadım.

Bizim hiçbir zaman bu kadar yüksek mutfak alışverişi maaliyetimiz olmadi, olmamasinin nedeni ise yükselen fiyatlar nedeni ile alışverişi azaltmak oldu. Hatta 1 ay eve patates, domates almadigimiz oldu.

Biz almadik dengeyi öyle sağladık fakat siz alışverişten geri kalmiyorsunuz ve her seyi yerli yerinde aliyorsaniz, yapabilecek tek şey biraz daha aza indirmek olur.

Ülkemde ne yazikki asgari ücretle geçinen bireyler sizin gibi mutfak alışverişini ancak rüyasında görüyordur.

Maaşı alır almaz bebek icin bi yarım altin alin. Mutfak alışverişinden düşün bu fiyati.
Zamanla birikiminiz olur.

bireysel emeklilik yaptırın devlette katkı veriyor artık kumbara gibi birikir orda zaten istediğinizde alabilirsiniz ama 3 yıldan önce aldınız mı devletin katkısını alamıyorsunuz ama paranız kurusu kurusuna veriliyor yani bir masraf yapmaya da gerek yok kolay ve pratik bir çözüm

Bizde almamyada yaşiyoruz inanin hayat pahli..burasida pahli bir markete gidiyoriz sif un seker yag 100 eu verip cikiyorsun.
Bizde birde iki cocuk var. Ama birilim yapiyorum.cocuklarima dogar dogmaz hesap actim. Ama az ama cok bende calisiyorum yoksa araba her sene türkiyeye tatil deniz ve kizima hemen hemen her istedogini aliyorum. Kendimden kisiyorum cocuklarimin cani sag olsun.ama iki kisi calismadan birikim yapmak zor bu zamanda..simdi.cocugun ufak bir buyusun anne şunu al desigi zaman allaha sükür alabiliyorum. Ama inanin evde yatmakla olmuyor .benim.bebegim oldu halde işe basladim. Ama arsami aldim ikinci arabami aldim ve bu yaz cesmede 6 hafta yazlik kiraladim. Caliscaksiniz kardesler:)baske care yok. Hayat pahli

Birinin hesabi digerine uymaz ki canim sana 1000 lira cok diyenin butcesi baska seninki benimki baska
Genel olarak zaten hayat pahali faturalar bile almis basini gitmis daha once de konusu gecmisti asgari ucretle nasil yasiyor insanlar napiyorlar diye konustuk konustuk bir yere varamadik

aynen:))

ben yumurtanın son kullanma tarihi olduğunu bilmezdim..bir sene evvel bilindik bir markette 30 lu yumurta bayağı bir inmiş hemen aldım tabii,tesadüf eseri bakarken kutusuna,son kullanım tarihine 1..2 gün kaldığını gördüm..mecburen attık çöpe..yoğurt vs tavuk çok inmişse şüphelenin

2 kişi olup çocuksuz çalışanlar daha çok tasarruf yapıyor,zaten öyle olmasa nasıl ev kredisi vs ödeyecekler..ama çoluklu çocukluysan asgari ücret vs tabiiki artmaz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…