Biz Nerde Hata Yapıyoruz Anlamadık Gitti.. !

nerde canım cok normal bızde hemen hemen aynı durumdayız esım memur, hemen hemen sızınkıyle yskın maası bızımde kredımız var 1200 her ay kredı kartı ve her ay hesapta olmayan masraflar var yıne elde kalan 200 maasaa var 10 gun bogazımızdan kısmıyruz daa ayda bır kılo kıyma bır tavuk actırıyrum ıkı defa da balık alıyruz, maas alınca alıp baska pahalı yuklu alısverıs yapmıyruz kıyafettır ev esyasıdır ıhtıyac olmadıkca almıyruz ama ıcımızde bıseyın uhte kalmasınada musade etmıyruz bazen esıme dıyrum kalk gıdelım sınema yemek alıscerıs yapıp kendımızı odullendırdıgımızde oluyor ama bu 40 yılda bır olan bısey kenarı bes kurusu kymayı bırak ay sonu zor gelıyor hayat cok pahalı

Her aksam olmasada biz disarda yiyoruz, geziyoruz valla bu ay sehir disina gezi bile planladik benim aklim ermiyor bu kadar yetmemesine. Hersey cok pahali oldu buna katiliyorum. Bu derece pahali olmasa biz daha rahat olurduk ama şuan bile disarda yemeye arada bir gezmeyle hem gecinip, hem ay sonu geliyor.
Arabanız var. Mi
Aylık mazotunuz ne kadar?
Ben aylık 600 tl yakıt ödüyorum mecburum
Arabamın bu ayki masrafı da 3000 tl civarı
Kardesimin bebeği oldu yarım altın altım
520 tl ödedim
Odaya baza almamız gerekiyordu
Orta halli birsey aldık 800 tl ona verdik baslıgı ve yatagı dahil
İhtiyaclar bitmiyor ki
Şimdi arabamın kış
Lastikleri değişecek o da 800 tl civarı
Yetmiyor işte

Arabanız var. Mi
520 tl ödedim
İhtiyaclar bitmiyor ki
Şimdi arabamın kış
Yetmiyor işte

Araba kullanmiyoruz iki motosikletimiz var. Benimki cok az yakiyor, esimin motosikleti ise bir dizel araba gibi yakiyor en cokta onu kullaniyoruz ama hergun kullanmiyoruz buyuzden aylik ne yakiyor bilmiyorum. Ben calismiyorum. Eşim işe motosikletle gitmiyor. Yol ücretide ödemiyor. Cebimizden hergun yol parasi, benzin parasi cikmiyor yani.

Motosikletlerimiz her ay masrafta cikartmiyor 6binde bir bakima giriyor. Henuz bakim zamani degil sadece bir motorun lastikler degiscek o da 2.000TL civari.
Kimsenin cocugunada altin takmadim. Evimizde eksik eşyamiz yok. Borcumuz yok. Zaten altin takmak, baza almak, arac bakimi her ay olan seyler degildir.
Bizim heray yuklu bir ihtiyac masrafimiz cikmiyor hic.

Arabanız var. Mi
520 tl ödedim
İhtiyaclar bitmiyor ki
Şimdi arabamın kış
Yetmiyor işte
Yetmemesi doğal ona göre gideriniz var. Şımarıklık falan değil yani. Bizim evde de babamım maaşı 10 -12 bin arası değişiyor benim 2 bin ve kardeşimin 2500 ama yetmiyor. Neden çünkü zamanında birşeyler yapabilmek için çok borcun altına girdik. 2 senedir tatile bile gitmiyoruz. Ama sorsanız lüx yaşıyoruz.
Size lüx yaşıyorsunuz şımarıyorsunuz diyenlerin ya çocuğu yoktur 2 kişi yaşıyolardır ya da sizin kadar yol masrafları vs yoktur.

Ben maaşımın yarısını bankaya atıyorum yıllardır. Maaşım yarısı gibi düşünüp harcamamı öyle yapıyorum. Böyle yaparak tek başıma bir ev ve araba aldım.

Maaşallah keşke bende yarısını atabilsem kenara... Bu konu sayesinde telefonuma bütçemi kontrol edebileceğim bi program kurdum... Aslında ben sorunumun ne olduğunu biliyorum Kredi Kartı nı akıllıca kullanamamak ve bir şey alırken kalitelisi olsun diye uç noktalara kaçmak.... Birde araba cidden masraf yahu... Allah evlerimizin bereketini arttırsın..

Araba kullanmiyoruz iki motosikletimiz var. Benimki cok az yakiyor, esimin motosikleti ise bir dizel araba gibi yakiyor en cokta onu kullaniyoruz ama hergun kullanmiyoruz buyuzden aylik ne yakiyor bilmiyorum. Ben calismiyorum. Eşim işe motosikletle gitmiyor. Yol ücretide ödemiyor. Cebimizden hergun yol parasi, benzin parasi cikmiyor yani.

Motosikletlerimiz her ay masrafta cikartmiyor 6binde bir bakima giriyor. Henuz bakim zamani degil sadece birinin lastikler degiscek 2.000TL civari.
Kimsenin cocugunada altin takmadim. Evimizde eksik eşyamiz yok. Borcumuz yok. Zaren altin takmak, baza almak, arac bakimi her ay olan seyler degildir.
Bizim heray yuklu bir ihtiyac masrafimiz cikmiyor hic.
Şanslısını o halde
Ben kardesimle cok yakınım ondan kısamazdım
İşe de aracla gidip gelmek zorundayım
Aracla 30 dakikada giidyorum
Aracsız gtsem günde 5-6 saatimi alacak yol
Yani bennde asgari düzeyde yasamaya calısıp zorunlı ihtiyacları anca karsılıyorum
Şimarıklık değil bunu kast ettim :)

Bizim gelirimiz 5350 civarı güneydoğu da küçük bir ildeyiz fakat burası çok pahalı. 2250 tl ev kredimiz var memleketten ev aldık. 750 tl ev kiramız var burada. Bu ayki faturalarımı yazayım size
Elektrik 42 doğalgaz 19 telefon 55 telefon 30 internet 57 tivibu 20 arabanın muayenesi ve mtv vergisi 500 tl tuttu. 1000 tl kenara atmıştım çünkü kasım ortasında ailemizin yanına gidicez ve arabaya benzin orada harcamaya para dönüşte 10 gün Doğu maaşımız kesilecek onu telafi için gerekliydi . Ama şuan o ayırdığım paradan yemeğe başladık ve maaş ayın 15 de . Daha var anlayacağın bu yaşadıklarınız normal iyi gidiyorsunuz bence sigara ve puaça masrafını azaltın bence

Yetmemesi doğal ona göre gideriniz var. Şımarıklık falan değil yani. Bizim evde de babamım maaşı 10 -12 bin arası değişiyor benim 2 bin ve kardeşimin 2500 ama yetmiyor. Neden çünkü zamanında birşeyler yapabilmek için çok borcun altına girdik. 2 senedir tatile bile gitmiyoruz. Ama sorsanız lüx yaşıyoruz.
Size lüx yaşıyorsunuz şımarıyorsunuz diyenlerin ya çocuğu yoktur 2 kişi yaşıyolardır ya da sizin kadar yol masrafları vs yoktur.
Valla aynen öyle
Hatta kvdemlere göre biz cok zenginiz
Yurt dısına tatile gidn falan diyorlar
Senede 3000 tl anca butce ayırıyoruz o bile kasıyor
Evimiz yok ev aldık kredimiz var
Vs vs

Valla aynen öyle
Vs vs
Haklısınız o yüzden kimseye kulak asmayın herkesin kendisine göre ihtiyaçları ve gideri oluyor.

Maaşallah keşke bende yarısını atabilsem kenara... Bu konu sayesinde telefonuma bütçemi kontrol edebileceğim bi program kurdum... Aslında ben sorunumun ne olduğunu biliyorum Kredi Kartı nı akıllıca kullanamamak ve bir şey alırken kalitelisi olsun diye uç noktalara kaçmak.... Birde araba cidden masraf yahu... Allah evlerimizin bereketini arttırsın..
Ben maaşımın yarısı yokmuş gibi davranıyorum , ilk günden başka bankaya atıyorum , 17 yıldan beri böyle biriktirdim.

Valla aynen öyle
Vs vs

Evimiz olsa yılda 2-3 posta giderdik yurtdışına evi bi yapalım o da olur inşallah de bence :)

sizce kredi kartını kontrollü kullanmamak nasıl birşey.. yani bizde kullanyorz ama mecbur kaldık

Evimiz olsa yılda 2-3 posta giderdik yurtdışına evi bi yapalım o da olur inşallah de bence :)
Hiçbirşey demiyorum çok sinir oluyorum çünkü
Bunu eşimin işsiz kaldığı dönemde dediler hatta
konuyu dağıtmayayım neyse:KK70:

sizce kredi kartını kontrollü kullanmamak nasıl birşey.. yani bizde kullanyorz ama mecbur kaldık

Mesela Kredi Kartınızda Plazma TV nin taksiti varken bir de gidip araba sigortası, 2-3 seferde benzin geçseniz işte kontrolü kaybettiniz bile ya diğer maaşın büyüüük bir yüzdesi kredi kartına ödenip o ayki harcamalarda yine kredi kartı kullanmak zorunda kalarak kısır döngüye girilecek yada sizin yaptığınız gibi asgarisini ödeyip faiz olayına bulaşmak zorunda kalmak.

Yorumlarınızı yaparken küçük ve büyük şehirlere göre daha uygun bir ilçede yaşadığımızı göz ardı etmeyin hanımlar Günaydın hanımlar eşimle canımızı sıkan bir mevzu var sizinle paylaşmak istedim.. yaklaşık 1 yıldır çalışıyorum, ben çalışmadan evvel eşim 1600tl maaş alıyor ve çok zor geçiniyorduk üstüne birde evladımız oldu masraf üstüne masraf.. çok zor günler yaşadm.. bir allah bir biz biliriz.. kaç bileziğim gitti , birikimler gitti her ay eksiye girmeler felan çok şükür bir iş kapısı nasip oldu bana çok fazla para kalmasada elime size sadece bu ay net gelirimizi yazacagım çünkü ocaktan sonra değişecek eşimin vergi kesintisi olmayacak ve maaşına zam gelecek.
Eşimin net geliri ; 2100 bu ay için..
Benim net gelirim ; 1400 ( 650 tl bakıcı parası ayrılıyor) Bana kalan 750 tl.
Toplam gelirimiz bakıcı ücreti ayrılınca !! 2850 !!
size bu ay giderlerimizi aktaracagım;
Benim maaş günüm her ayın 24 eşimin maaşından para kalmadığı için benm maşımdan kullanıyoruz akşam elimzde ne kadar para kaldıgını sordu sinirleri bozuldu .. bu para her ay nereye gidiyor diyor ! eşim
benim çalıştıgımı bilen ,duyan herkes birikim yapamıyormusunuz diyor, bende en azından köşeye bir çeyrek atmak isterim ama olmuyor neden olmuyor anlam veremiyorum ! bizde mi var gariplik maaşım hep bana kalsa tabi birikim yaparız.
Bu ay giderlerimiz
450 tl kira
15 tl apartman temizliği.
mutfak 350 tl ( aylık alışveriş yaparız her ay değişir) ( a 101 bim vs uygun marketlerden alrım temizlik malzemeleri felan hep bimden )
balık tavuk vs hariç haftalık alınır bizde.. özelikle ogluma bol bol balık yediriyorum haftada birkere..
15 günde bir pazara cıkarız haftalık aldıgımız balık dahil özelikle ogluım için meyve eksik olmaz
pazarımız aylık 100- 150 tl arası
eşimin sigarası+ pogacası : 150 tl
benzin aylık : 100 150 tl arası
su ; 48 elektirik ; 62 dogal gaz ( yakmadan önceki ayın faturası 27 )
cep telefon faturası ikimizin : 55 tl
oglumu sünnet ettirdik : 200 tl
oglum için bim a 101 e eğitici oyuncaklar geldikce farklı olanları alırım.
kredi kartının asgarisini yatırabildik : 170 tl ( kalan borc 900 tl )
ogluma kışlık alışveriş 275 tl malum gecen senekiler olmuyor temel ihtiyaclarını toplu aldım önceki ay bir kaç parça almıştm bu ay bayagı aldım artık ay ay gördükce alacagım
kendi kiyafet ihtycm ; iki pantolon iki triko penye ; 120 tl ( asla fuzili birşey almam ihtyc harici öyle çeşit çeşit kıyafetim yoktur her ay almam.. birdaki ay bir kaç parça birşey daha aldım mı evdekilerle beraber kışı cıkartırım)
aylık bez+ ıslak mendil : 100 tl
+ hazır suyu kremleri organik yumurtası günlük sütü sevdiği şeyler vs vs vs
( bunlara ne kadar gidiyor bilmiyorum

bu ay ilaç masrafımız oldu ; 60 tl
bunlar harici ekmek oglumun sütü eksik gedik birşeyler olur onlar.. hafta sonu avm , oyun parkı dışarda çok yemeyiz genelde o gün çig köfte yeriz canımız isterse uygun yeriz birşeyler
geri kalanlar arada gidenler işte :işsiz: canımız birşey isterse mutlaka alrım bir pazarımız var o gün canımız ne isterse yaparız ! gezeriz tozarız
hele ki yazın piknik vs hiç kısmam oglumdan hele ki hiç kısmam özelikkle hafta sonu eglenmesinden felan.. gönlünce eğlenir oyun parklarında ücretli olsada..
eşimi maaşı ayın 10 unda ve elimzde 300 tl para kaldı..
Şimdi size soruyorum bizde mi var tuaflık yoksa normal mi.. napacagımızı bilemedik
kredi kartını bitirince kredi çekip arabayı yükseltelim birikim olsun diyoruz ama nasıl ödeyeceğiz ki para kalmıyor elimize :KK51::KK51: 2850 tl ile bu giderlerle birikim olabilir mi aslında soruyorum size:110::110:
Not: mutfak alışverişinde sadece oglum için kıyma alıyoruz kurbandan kalan kıyma ve etlerimiz oldugu için kıyma et dahil değil etin yanına felan yaklaşılmaz.. kıymalarıda azar azar kullanıyorum napayım.. kredi kartı borcumuzun olmasının sebebi ( kuzenine dügünde plazma almamız kuzenide bana plazma değerinde bilezik takmıştı) biz küçük bir ilçede yaşıyoruz burda hayat biraz daha uygun bebek kıyafetleri olan 2 yer var onların malı da cok kötü ogluma mecbur lcw dan alıyoruz biraz pahalı ama kaliteli hiç birşey olmuyor kaç kere yıkanıyor. eşimde en cok kıyafete harcadgımızı hiç bitmediğini söylüyor bende açtım oglumun dolabını gösterdim aldıklarımı :KK11: bak dedim ihtiyac fazlası birşey almışmıyım:oha::sinirli: 2 3 takımla olmaz k. bkma dedim agzını acamadı daha :KK51: cocugumun kıyafetlerine laf edeceğine sigarayı bırak dedim ! dahada birşey diyemez bana
Eşimin bana anlatmak istediği ise sabah geldi yanıma tatlı dille izah etti ; ben işe girmeden son zamanlarda maaşı 2000 tl olmuştu o zamanlar bu parayla gecinebilrken şimdi 2850 tl gelirimiz nasıl elimize para kalmıyor diyor ! bende anlamıyorum işe girmeden evvel son aylarda 2000 tl ile de gecinen bizdik halbuki garip gelen ise o zamanlar 2000 tl ile idare edebilrken şimdi ise 2850 tl ile ay sonunda para kalmaması bir gariplik yok mu ?
Bu arada ilçe şartlarına göre değerlendirin hanımlar

yanlış anlamayın ama araba durduğu yerde masraf. hiç kontağa basmıyosun ama sigortası var, vize yaptırabilmen için belli bakımları da geçmesi gerekiyor. ee yıl boyu kenarda durmaz arada kullanıcaksın tabii ama yakıt fiyatları rekor kırdı. ee kullanılan araba demek masraf demek, bakım demek arıza demek... madem ilçe küçük ve uygun, o tip yerlerde ev kirasının konut fiyatına oranı fazla oluyo. yani oralarda piyasaya göre ucuza bir ev alıp arabayı da peşinat için satmak sizi çok rahatlatır. işte asıl yatırım bana kalırsa öyle olur.

Aynı dertten bende muzdarip birisiyim cnm ben çalışmıyorum eşimin geliride 3000 falan kendi işi olduğu için bazen artıyorsa miktar birikimi iş yerinden yapiyo aldığı ev masraflarimiz için ama bı kuruş artiramadigim gibi bide borcum oluyo anlamıyorum gerçekten oturup hesap yapıyorum kabadan şöyle her ay en az 500 rahat kenara atabilirim ama yok illa gidiyo biyerlere ev kira iki çocuk falan bilmem derin hesaplar yani kısacası artmiyo

Her aksam olmasada biz disarda yiyoruz, geziyoruz valla bu ay sehir disina gezi bile planladik benim aklim ermiyor bu kadar yetmemesine. Hersey cok pahali oldu buna katiliyorum. Bu derece pahali olmasa biz daha rahat olurduk ama şuan bile disarda yemeye arada bir gezmeyle hem gecinip, hem ay sonu geliyor.
Çocuk var mı ?
Çocuk işin içinde olunca işler değişiyor maalesef.
Kızımın etüdü, kursu, bakıcı parası, okul için beslenme giderleri 1400 tl tutuyor.
Lüksün yanından geçmeyen bir eve anadolu yakasında 1250 tl kira veriyorum.
Arabamız 2005 model aylık kredi ödemesi 1500 tl.
Bunun kaskosu, sigortası benzini girmiyorum bunlara.
Eşimin kendi özel işlerinde kullandığı aletin aylık ödemesi 1625 tl.
Bak şimdiden maaşın yarısından fazlası gitti bile.
Lüks mü yaşıyorum ?
Hayır.
Ama kimilerine göre lüks gelebilir ama gerçekten lüks yaşamıyorum :)
Evimde eşyalarım 12 yıllık.
Tek degişen şey çamaşır makinası ile koltuklarım iki de yolluk.
Yani geriye kalan para da zaten faturalar ile mutfak pazar masrafı çıkıyor o kadar.
400 tl dogalgaz faturası ödüyorum ama ısınıyor muyum ? Eh işte.
Birikim yapabiliyor muyum ?
Kısmi olsada evet yapıyorum o da tatil yaparsak gidiyor.
Ama yetmiyor asla diyemem.

Gayet tutumlusun bence
275 çocuğa kışkık alışveriş çok değil hatta çok iyi tüm kışlığı aldıysan
Bu hafta pazara gittim misal 100 lira ödedim çıktım
2 kg domates,1 kg salatalık,4 mısır,biraz kestane,karnıbahar,brokoli,patates,soğan birer kg,yarımşar kg köy biberi,kırmızı biber,kıvırcık,taze soğan,üzüm,mandalina,muz,ıspanak aldım.Ve bunlar bir haftada bitecek.Ben buradapazara 20 lira 30 lira verdim diyenleri şaşkınlıkla okuyorum bazen.Ya çok çok ucuz bir pazarları var ya da yemiyorlar.Dün biberin yarım kg su 3 liraydı burada,bir demet taze soğan 2 liraydı.Marketten yağ,yoğurt,süt,deterjan,tuvalet kağıdı da aldım ki onun parasını hiç söylemeyeyim.2850 birikim imkansız.Hele ki çocuk ve araba varsa geç birikimi.

mesela benm görümcemde ist yaşıyor 2750 tl ile geciniyor + 2 cocuk oluyor 750 tl kirası var
İstanbulda iki çocuk 2000 lira paraya geçinşyır denmez
Et alıyor mu?Kendine beğendiği birşeyi alabiliyur mu?Dıları çıkabiliyor mu,arkadaşlarıylabir hafede oturup çay içebiliyor mu,çocuğuna oyuncak alsbiliyır mu?
Bunların olmadı çok imkan dahilinde değil 2 çocukla2000 hem de İstanbulda.Ucu ucuna yaşanır ancak sıfır sosyal aktiviteyle.

Gayet tutumlusun bence
275 çocuğa kışkık alışveriş çok değil hatta çok iyi tüm kışlığı aldıysan
Bu hafta pazara gittim misal 100 lira ödedim çıktım
2 kg domates,1 kg salatalık,4 mısır,biraz kestane,karnıbahar,brokoli,patates,soğan birer kg,yarımşar kg köy biberi,kırmızı biber,kıvırcık,taze soğan,üzüm,mandalina,muz,ıspanak aldım.Ve bunlar bir haftada bitecek.Ben buradapazara 20 lira 30 lira verdim diyenleri şaşkınlıkla okuyorum bazen.Ya çok çok ucuz bir pazarları var ya da yemiyorlar.Dün biberin yarım kg su 3 liraydı burada,bir demet taze soğan 2 liraydı.Marketten yağ,yoğurt,süt,deterjan,tuvalet kağıdı da aldım ki onun parasını hiç söylemeyeyim.2850 birikim imkansız.Hele ki çocuk ve araba varsa geç birikimi.
TÜM KIŞLIK değil tüm kışlıgı bir 500 tl tutmuştur sanrm :olamaz:

X