- 3 Mayıs 2015
- 344
- 523
- 35
-
- Konu Sahibi elmadilimi
İşte hesap yapmadan konuşunca göze gerçekten çok geliyor 1000 lira... Düşünsenize ortalama 2000 lira maaş alınıyor genelde. Ve bunun yarısının yeme-içmeye gitmesini düşünemiyoruz hesaplamayınca. Gerçekten de düzenli-yeterli-dengeli beslenmek isterseniz 3 kişilik bir ailenin bile mutfak masrafı 1000 liirayı çok rahat buluyor.1000 lirayı geçiyor bile. Peki bana 1000 lira çok diyenler hiçbir şey yiyip içmiyor mu yaa
İşte çok iyimser davrandığımızda bile uçuyor masrafBu arada nerde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama fiyatlar oldukça iyimser. Dün biz pazara gittik, sebze olarak fasulye domates salatalık, meyve olarak muz çilek, kayısı, kavun ve karpuz aldık, 100 liradan fazla tuttu.
Etin kilosu 50-60 lira kıyma 40 lira.
Suyun damacanası 11 lira olmuştu. Bimden alıyoruz artık.
Hiç ihtiyaçlar bitmiyor birşeyi alıyorsun ertesi gün başka birşey alman gerektiğini hatırlıyorsun, benim bu konuda yapabildiğim sadece indirim takip etmek toptan yağ, deterjan gibi şeylerde bakıyorum çok uyguna düşmüşse stok yapıyorum bunları epey gidiyor, sebze,meyve kahvaltılık, et, süt, yumurta vs. Sürekli zaten alınıyor mutfaktan kısılıp tasarruf yapamıyorum ama israf etmemeye çalışıyorum elimden gelen bu.
Bak demin başka arkadaşa cevap yazarken geldi aklıma. Senin listede süt yoğurt yok mesela. Biz haftada en az 10 litre alıyoruz, oğlum henüz içmediği halde. Yoğurdu da evde yapıyorum. Haftada 30/40 lira da süt yoğurt yapıyorİşte çok iyimser davrandığımızda bile uçuyor masraf
1200'e doğru gidiyor sizin hesapBak demin başka arkadaşa cevap yazarken geldi aklıma. Senin listede süt yoğurt yok mesela. Biz haftada en az 10 litre alıyoruz, oğlum henüz içmediği halde. Yoğurdu da evde yapıyorum. Haftada 30/40 lira da süt yoğurt yapıyor
yaşadığınız yere göre mutfak masrafı değişir. mesela deniz kenarı olan bir yerse sebze meyve yetişen bir yerse şöyle yapabilirsiniz: balığınızı eşiniz tutabilir. sebze meyve yetişen bir yerse ayarlarsınız halktan bir kişiden sürekli alırsınız. hem daha uygun olur hem de ihtiyacınız oldukça alırsınız. sütü de aynı şekilde ineği olan birinden alıp yoğurdunuzu yaparsınız hem sağlıklı olur. ayrıca alışverişe çıkmadan önce muhakkak liste yapmalısınız ihtiyacınız dışında hiçbir şey almamalısınız. marketlerin indirimlerini takip edebilirsiniz.A101 BİM gibi marketler çok uygun oluyor. yemeğinizi iki kişilik yapmalısınız yani fazla yaparsanız kalan israf olabilir. atıyorum yarım kilo taze fasulye yerine 1 kilo fasulye yaparsanız ve artarsa ertesi gün insanın yiyesi de gelmiyor bu yüzden hem keseye zarar hem de israf. bu tarz ufak şeylere dikkat ederseniz belki harcamalarınız daha az olur.Merhabalar,
Başlıktan da anlaşılacağı üzere, ev ekonomisini pek sağlayamıyorum. Dolayısıyla birikim yapamıyoruz, her ay ucu ucuna denk geliyor sanki. Bazen kartların şiştiği de oluyor. Savurgan bir insan değilim, market fiyatlarını takip ederim. Sebze meyve alışverişini pazardan yaparım. Dışarıda yiyip içtiğimizde çok lükse kaçmayız.
2 kişiyiz, bir de bebeğimiz var. Eşim mutfak masrafı ayda 1000 lirayı geçiyor diyor. Sizce normal mi? Bir yandan diyorum hiç lükse kaçmam, marketten de uygun alışveriş yaparım, daha ne yapayım. Bir yandan da asgari ücretliler nasıl geçiniyor diyorum.
Sizler ne yapıyorsunuz bu konuda, tavsiyeleriniz neler?
1000 lirami..cok cok fazla.bizim gecen gun iki aylik market alisverisimiz 250 tl tuttu..ay sonuna kadar en fazla 400 u buluyor.Merhabalar,
Başlıktan da anlaşılacağı üzere, ev ekonomisini pek sağlayamıyorum. Dolayısıyla birikim yapamıyoruz, her ay ucu ucuna denk geliyor sanki. Bazen kartların şiştiği de oluyor. Savurgan bir insan değilim, market fiyatlarını takip ederim. Sebze meyve alışverişini pazardan yaparım. Dışarıda yiyip içtiğimizde çok lükse kaçmayız.
2 kişiyiz, bir de bebeğimiz var. Eşim mutfak masrafı ayda 1000 lirayı geçiyor diyor. Sizce normal mi? Bir yandan diyorum hiç lükse kaçmam, marketten de uygun alışveriş yaparım, daha ne yapayım. Bir yandan da asgari ücretliler nasıl geçiniyor diyorum.
Sizler ne yapıyorsunuz bu konuda, tavsiyeleriniz neler?
30 yumurta 15 tlmi..biz gecen gun 6 tl ye aldik....gerci indirimdeydi ama bormaldede 8 lira.haftalık küçük bir hesap yapalım.
etin kilosu 30 lira 1,5 kilo bolca yeter : 45 lira
ekmek 1 liradan günde 3 ekmek 7 gün: 21 lira
haftada 2 damacana su gitse : 10 lira
1 kilo peynir: 20 lira
30 yumurta:15 lira
diğer kahvaltılıklar: 15 lira
sebze-meyve: 40 lira
diğer yemek malzemeleri: 20 lira
yarım kilo çay:10 lira
yarım kilo kahve:10 lira
-----------------------------------------------------------=206 tl haftalık
206*4hafta=824 lira tuttu 1 aylık mutfak masrafı
hesap ortada... ne öyle aşırı bir tüketim yaptık ne de kıstık. ıvır zıvırı da ekleyince çok rahat 1000 lirayı bulacaktır.
yani arkadaşlar aslında ülkemiz çok pahalı bir yer. asgari ücretlilerin hiçbiri doğru düzgün beslenemiyor. bu acı bir gerçek
Not:ay sonuna kadar ivir zivirda aliyoruz 400 u buluyor en fazla3P yumurta 15 tlmi..biz gecen gun 6 tl ye aldik....gerci indirimdeydi ama bormaldede 8 lira.
Sebze meyve 40 lira evliligim boyunca hic harcamadik.haftalik pazar alisverisimiz 25 lira.cayi bimden aliyorum tam hatrlamiyorum ama 2.5 liraydi sanirim iki paket aliyoruz 2 ay gidiyor.kahvaltiliklara bisey diyemem tutar markasina gore.
Ama bizim haftalik o kadar hic tutmadi.
Et her hafta yenmiyor zaten.daha cok bakliyatgillerdeniz biz.
Bakliyatlarimida hep bimden alirim.havlu kagit peceteyide cok cok uyguna geliyor...bazen iki aylik bazen aylik alisverisimuz en fazla 300 an az 230 tuttu bugune dek.
Yani bizim aylik harcamamiz sizin hesabiniza gore neredeyse haftalik olmus.
Ayy ben bir kilo et ve bir kilo kıymayla ay cikariyom. Nettin senhaftalıçük bir hesap yapalım.
hesap ortada... ne öyle aşırı bir tüketim yaptık ne de kıstık. ıvır zıvırı da ekleyince çok rahat 1000 lirayı bulacaktır.
yani arkadaşlar aslında ülkemiz çok pahalı bir yer. asgari ücretlilerin hiçbiri doğru düzgün beslenemiyor. bu acı bir gerçek
gerçeğe çok yakın bir liste tebrikler,daha önce doğalgazı mesela 25 den hesaplayan oldu aylık..haftalık küçük bir hesap yapalım.
ciddimisin canım..çocuk varmıAyy ben bir kilo et ve bir kilo kıymayla ay cikariyom. Nettin sen
çocuk varsa yiyecek fazla tutuyor..Deterjan, temizleyici vb masrafinizi azaltmayi deneyebilirsiniz.
Hemen her seyde hep guvendiginiz markalari almaya bakin. Yeni urunlere gecmeden de arastirin internette ya da cevrenizde kullananlar memnun mu diye. Boylelikle paranizi kaybetmezsiniz.
Stok yapmak en karli yol aslinda, ama yeriniz yoksa cok zor oluyor, kendimden biliyorum. Ben evde yer acmaya basladim, kullanmadigim her seyi veriyorum ihtiyaci olana. Boylelikle fazladan wc kagidi sabun vs alabilir oldum. Indirimde olmasa da hep kullandiginiz urunleri 3er 5er paket almaniz faydali olabiliyor.
Ama 1000 lira, istanbulda, iki kisi icin yine de cok hesapli gibi geliyor bana. cok da hirpalamayin kendinizi.
Bir de yuzde 10 hesabi yapabilirsiniz. Aylik gelirinizin yuzde 10unu bir hesaba yatirin, sanki hic o para yokmus gibi yasayin.
çocuk olunca her hafta et almak zorunda kalacaksınNot:ay sonuna kadar ivir zivirda aliyoruz 400 u buluyor en fazla
köfteyi kıymayla kendin yapmanı öneririrm çocuklara,katkı maddesi minimum olur o zaman..gerçekçi olmak gerek işçi ücretleri çok düşük ete 11 ayda yüzde 27 zam gelmiş,ramazanda her şey zamlanacak diyordu tvde[QUOTE="cryptic, post:2088, member: 236598. ciddimisin canımalmıyozUOTE]
Var ama ayriyeten aldigimiz köftelerri unutmusum. Onlari kasaptan almiyoz ya ondan galiba . Hazır tavuk da almıyoz bulursak köy tavuğu. Bide kışın haftada en az bir gun balık. Aslında iyi et yiyomuşuz biz