- 12 Temmuz 2010
- 477
- 45
-
- Konu Sahibi ispanakliborek
hırsıza alkış tuttunuz, aferin dediniz. 1000 lira asgari ücretle ev geçindirirken vergisini ödeyenlerin parası o çalınan, benim gibi 25 sene okuyup maaşının 3te 1ini devlete vergi diye verenin parası. Elektriği kaçak, suyu beleş kullanıyorsanız bilemeyeceğim, sizin cebinizden birşey çıkmamıştır belki ama ben şu güne kadar sade ve orta halli bir vatandaş olarak ödediğim vergilerle kendime bilmem kaç kilometre duble yol yapardım. Anlatabildim mi?
Oyyy sende de mi çerkeslik var justcımmE ne yapıcan madem elini ayağını öğeydin. Tey allahım ya
Dönemin siyasi gereklilikleri neyse öyle davranılmış. Başbakan şimdi Suriyelileri nasıl yerleştiriyor Türkiyeye. Çok farklı şekillerde getirildiğimizi sanmıyorum. Ben çerkesleri pek bilmiyorum anne tarafım öyle. Akraba falan zaten gördüğüm ettim o taraftan. ama bildiğim bir şey var mesela Arnavutlar cumhuriyet kurulurken göçmek istemişler kabul edilmemişler. Aşırı milliyetçi bir oplum olmaları gerekçe gösterilmiş. Türk halkını ayrıştıracak değil birleştirecek toplumlara öncelik verilmiş. Mesela hrstyan olan gagavuz türklerini de istememiş Atatürk. Sorun istememiş esasen. Zaten o dönemlerde sorun bu farklı toplulukların isyanlarından çıktığından muhtemelen haklı bir uygulamaydı. Ama ikinci dünya savaşından düzenlerin bozulmasıyla balkanlarda Adnan Menderes arnavut ve Türkçe bilenlerden eğitimli ve meslek sahibi olanlar için bir göç politikası başlatmış. Böylece hem Tükiyedeki eğitimli iş güçü sorununu çözmeyi planlamış hem de belki kendisine seçmen kazandıracaktı ki tabiki bizimkiler Menderesi desteklemiş bu dönemde.
Her neyse anlatmaya çalıştığım şu ki kimse babasının hayrına bir şey yapmıyor. Bugün başbakan yazık bu suriyelilere diye acıyıp mı açtı kapılarını sanki..
Evet canım benim de anne tarafım. baba tarafım da bulgar göçmeni ama bende çerkeslik ağır basıyor
Valla büyükbüyükannenin anlatışından biliyoruz ilk geldiğimizde hiç sevmemişler bizi, yabancı yerden bunlar diye sonra müslüman olduklarını görünce yanaşmışlar hafiften öyle kucaklama seromonisi olmamış yanimüslüman olmasak mıçtık yani, enteresan
İyiniyetten açmıştır kız öyle deme
[sıze=3]
hırsız diyorsunuz ve hala hakaret ediyorsunuz ama belli çıkan sonuç sizi epeyce üzmüş ama açıkcası üzülün çünkü sizin bu tahammülsüzlüğünüzü gördükçe iyiki sandıktan bu parti çıkmış diyorum. Herkes vergi veriyor devletin size özel bir kastı varsa onu bilemem .
Ayrıca sözlerinizden ne kadar efret dolu olduğunuz belli. Hayır ben ne elektriği nede suyu sizin deyiminizle "beleş"kullanmıyorum. Ancak normal sıradan bir vatandaş olarak herkesin yaptığı gibi bu ülkede yaşıyorum ve ülkemle gurur duyuyorum. [/sıze]
Ya valla hala müslüman olduğuna da inanmıyorlar ki. Geldiklerinde bizimkiler Adapazarına yerleştirilmiş. Anne tarafım da baba tarafım da. Adapazarı insanı çerkes boşnak arnavut çok karışıktır. O nedenle etraftan bir şey görmemişler o zamanlar. Ama şu an görüyoruz.
Şöyle saçma bir komşuyla bir diyalogum var hatta. Nerelisiniz göçmeniz biz. Dininiz ne oluyor. Müslüman. Hmm peki. Gitti ertesi gün geldi. Bu arada kocişine sordu heralde. Sizi Kılıç Ali Paşa zorla müslüman yapmış siz aslında gavurmuşsunuz. Müslüman olmayanları kılıçtan geçirmiş dedi. Vay şerefsiz dedim. Kadın o tepkiyi beklemiyordu. Yok biz onlardan değiliz falan gibi bir şey bekliyordu galiba.Niye kız şükret işte müslüman olmuşsunuz sağolsun diye toparlamaya çalıştı. E o zaman sen ne demeye böyle bir şeyi yüzüme çarpıyorsun.
Hani müslümansan bile hakikatlı müslüman olduğuna inanmıyor. Türklerin de eskiden Gök Tanrıya inandığını biliyorlar ama müslümanlığı güle oynaya kabul ettiler sanıyorlar.
Komşunuz ne kadar garipmiş. Tövbe.
Bende Bulgaristan Romanya göçmeniyim. Neden ikisini söylüyorum çünkü tam sınırdan gelmiş bizimkiler. Ne hikmetse birbirlerini bulmuşlar.
İlk önce Eskişehir'e yerleştirmişler. Ama toprağını beğenmemişler. Bursa'ya gitmişler havasını beğenmemişlerEn sonunda Tekirdağ'a yerleşmişler.
Bana anlattıklarına göre dışlanmamışlar aksine çok sevmişler hemen. Ama tatarlar çok dışlanmış. Özellikle at eti yiyiyorlar diye veremli gibi bakıyorlarmış.
Bu arada bir tatar ile evliyim, Köy ile alakası yok ama kısmet işte.
Moldovyalı bir iş arkadaşım vardı. Yaşça benden oldukça büyüktü. Onun anlattığına göre Romanya'dan sürgün edilirken müslümanlardan önce din değiştirmelerini istemişler. Kabul eden kalmış. Kabul etmeyen öldürülmüş yada sürgüne gönderilmiş. Zaten o ailelerden biriside biziz.
Belki bu yüzden öyle bakıyor olabilir komşunuz. Yada Türkiye haricinde hiç bir ülkede müslüman olamaz diye düşünüyordur
konu çooook dağılmış ama geçen gün yazamadım şimdi yazayım...
yazıyı beğenenlerden birisiyim...bugün bir daha beğendim...üslubu bilemem ama hangi tespit yanlış????
şöyle söyleyeyim dün bu yazıdaki tespitlerden bir tanesini "durun bakalım daha kırsaldan gelen oylar açılmadı, çok şey değişecek" derken genel başkan yardımcısı, kendisi bizzat ifade etti sanırım...o da mı aşağılamış oldu şimdi...ya da hükümet seçim bölgelerini değiştirip neden iç kesimlerdeki, kendi deyimleri ile "kırsaldaki" oyların büyükşehirleri etkilemesini sağladı???
ve dahası "gittim oyumu tabiki Tayyibe verdim" diyen bir seçmen bunun bir Tayyip seçimi olmadığının ne kadar farkındadır ....
ya da en güzeli çok konuşmaya gerek yok yukardaki "nassııll yendik amaaaa" yorumu herşeyi anlatıyor....
her topluluk içinde farklı olan vardır..şimdi çıkıp da "ama ben öyle değilim kiiiiiiğğğ" demeniz geneli değiştirmez...
Eksik yazmış arkadaşım.........son bir sene içersinde gördüm ki......cahillik dahi bir yerde tedavi edilebilir bir sıfat........evet ben daha kötüsünü gördüm.......insanlar vicdansîz ve arsız.......o bildiğimiz anadolu insanından çok uzakta........işte yakınlarının o mitingde olması gerçegi değiştirmiyor........diplomalar vicdanlara etki edemiyorkonu çooook dağılmış ama geçen gün yazamadım şimdi yazayım...
yazıyı beğenenlerden birisiyim...bugün bir daha beğendim...üslubu bilemem ama hangi tespit yanlış????
şöyle söyleyeyim dün bu yazıdaki tespitlerden bir tanesini "durun bakalım daha kırsaldan gelen oylar açılmadı, çok şey değişecek" derken genel başkan yardımcısı, kendisi bizzat ifade etti sanırım...o da mı aşağılamış oldu şimdi...ya da hükümet seçim bölgelerini değiştirip neden iç kesimlerdeki, kendi deyimleri ile "kırsaldaki" oyların büyükşehirleri etkilemesini sağladı???
ve dahası "gittim oyumu tabiki Tayyibe verdim" diyen bir seçmen bunun bir Tayyip seçimi olmadığının ne kadar farkındadır ....
ya da en güzeli çok konuşmaya gerek yok yukardaki "nassııll yendik amaaaa" yorumu herşeyi anlatıyor....
her topluluk içinde farklı olan vardır..şimdi çıkıp da "ama ben öyle değilim kiiiiiiğğğ" demeniz geneli değiştirmez...
Eksik yazmış arkadaşım.........son bir sene içersinde gördüm ki......cahillik dahi bir yerde tedavi edilebilir bir sıfat........evet ben daha kötüsünü gördüm.......insanlar vicdansîz ve arsız.......o bildiğimiz anadolu insanından çok uzakta........işte yakınlarının o mitingde olması gerçegi değiştirmiyor........diplomalar vicdanlara etki edemiyor
O zaman bu yazıyı kaleme alan kişi insanları sadece vicdansızlıkla suçlasaydı , haklı ya da değil diye değil , en azından kendince bir mantığa oturtmuş olabilirdi.
Oysa bu yazdıkları çok havada kalıyor . Hele de genele yayıp bir profil çizdiğinde havada yetersiz kalıyor , uçmuş diyoruz , gülüp geçiyoruz çaresiz .
Olayı hikayeleştirip yazmış......sadece alt tabaka makarnaya muhtaç diye o mitingde olduklarını inanmıyorum.......gayette kalburùstü insanlar da var.........herkes kendi gözlemini yapıyor
O zaman bu yazıyı kaleme alan kişi insanları sadece vicdansızlıkla suçlasaydı , haklı ya da değil diye değil , en azından kendince bir mantığa oturtmuş olabilirdi.
Oysa bu yazdıkları çok havada kalıyor . Hele de genele yayıp bir profil çizdiğinde havada yetersiz kalıyor , uçmuş diyoruz , gülüp geçiyoruz çaresiz .
ben ak partiye oy veren biriyim ,Başbakanı da çok seviyor ve destekliyorum .
fakat ak parti seçmenine yukardaki yazıdaki gibibakan kesimden nefret ediyorum ..
Başbakanı çok sevmeme rağmen hiçbir zaman ak parti dışında oy veren biri için cahil ,yok şuna buna oy veriyor diye hiç düşünmüyorum .
her insanın aklı fikri var ,herşey okumakla da olmuyor ayrıca ,ne okumuş zır cahiller var ,insanların bu şekilde aşağılanmasından nefret ediyorum .
yani bu akparti seçmeni ak parti dışında bir partiye oy verirse çok akıllı olacak ak partiye verince salak mı olacak
bu nasıl bir mantıktır aklım almıyor ,bu mantığı benimseyenin de insan olarak gözümde hiçbir değeri yok .
ak partili olsun ya da olmasın .
izmirde çok var mesela ,hatta burada da İzmirli olup İzmirliler çok aydın kesim asla ak partiye oy vermezler vs tarzında konuşanlar olmuştu
sen kimsin yaa ,oy verdiğin parti yüzünden kendini daha elit mi sanıyorsun .
bu bana çok küçük bir kişilik olarak geliyor ,insanlar kendilerini herhangi bir partiye oy vererek daha akıllı ve elit sanıyorsa zaten onda bir bozukluk vardırki onu o şekilde tatmin etmeye çalışıyordur diye düşünüyorum ..
Ben halen merak ediyorum. Bir akp'li buna benzer bir yaziyi, chp mitingin üzerine yazmis olsaydi,
acaba akpliler tepkili olurmuydu? Yoksa gülüp, aah bak ne güzel tespitler'mi derlerdi?