9.sınıftaki kızımın sigara içtiğini okul toplantısında öğrendim.

Bulunduğunuz ortamdaki insanların düşüncelerine saygı göstermiyor olmanız sizin probleminiz. Saygı duyarım :)

Sigara için konuştunuz mu konu sahibi?

Düşüncesine saygı duyarım, herkes istediğini düşünebilir. Neden oğlun yanında sigara icemiyor ne saçma demem mesela.

Ancak aynı fikirde olmadığım insanlarla bir ortama girdiğimde mutlaka onların düşünceleriyle, onların istediği şekilde hareket etmeliyim benim düşüncemin ne önemi var kafasında olamıyorum ben. :)

İlk sigaramı kaç yaşında içtim biliyor musunuz? 6-7 yaşlarında evde yalnız kaldığımda. Ve o aralar sık sık tekrarladım evde buldukça. Sonra ortaokul lisede devam etti yılda 2-3 defa da olsa evde sigara bulunca affetmezdim yalnız kalınca hemen içerdim. Üniversitede çok çok nadir bir iki defa içtim. İlk paketimi göreve başlayınca aldım ve 6 yıl kullandım. Birisi karşıma çıkıp sigara zararlı deseydi biliyorum derdim. Harçlık kesmek filan da bende işe yaramazdı çünkü sigarayı evde bulunca içiyordum, muhtemelen annem beni yakalasaydı ters tepki verseydi zaten biliyor deyip daha bir rahat davranırdım yakalanma korkum da kalmazdı muhtemelen artık paket de alırdım. Ama bakın 26 yaşında bıraktım, ilk sigaramı 6-7 yaşında içmişim arada geçen 20 yıl var. Simdi Anneme deseler ki x sigara içmiş ya da içiyor asla inanmaz çünkü hiç kokusunu bile almadı bende. Diyeceğim o ki içmek isterse her türlü içecek. Doğru yaklaşabilmek için bir süre sessiz kalıp bir uzmanla görüşün.

You tube da bi sigara biraktiran video yabanci bi adam varmış.Ona bakin isterseniz .
Cok zor ne sacma bi alışkanlık.
Ne kadar suredir iciyor acaba belki de artik bağımlı .
Bi doktora gidin .

9.sınıf için çok erken olmuş ama biz de lise sonda bir iki dal içerdik . Hoca annemi aramış sigara içiyor demiş 1-2 dal içmekle , sigara kullanıyor demek arasında bir milyon yıl fark var. Yani abartıyor da olabilirler. Annem o dönem bana çok bağırmıştı bende inadına daha çok kullanmıştım. Sakın yapmayın böyle bir şey.

Valla bende tam aynı yaşta sigara kullanmaya başladım. Arkadaşların yanında içince kendini büyük bir halt yapıyor sanıyorsun, içmeyenlere ezik gözüyle bakılıyordu arkadaş çevremde.

Arkadaş çevresini değiştirmeye çalışın. O yaşta 40 yıllık sigara içen biri gibi bağımlı değildir elbette. Arkadaş ortamında havalı görünmek için içiyordur. Klasik ergen düşünceleri. Üstüne gitmeyin çok fazla. Daha da cazip hale gelir.

Açık konuşayım, arkadaş çevresi iyi değil, çoğu sorunlu,anaları da salmışlar, dertleri süslenip püslenip gezelim modundalar, içi boş bir yeneke gibiler

Çocuk gelişimi ve psikolojisi üzerine uzman olan arkadaşlar yardımcı olacaktır, ben yalnızca deneyimli bir anne olarak tecrübelerimi paylaşabilirim, bence harçlığını kesip ceza vermeye kalkmayın ters teper, çocuk sigara içmek istiyorsa harçlıksızda buluyor o sigarayı, sorunlu bir arkadaş çevresi var diyorsunuz, o çevre çocuğunuza para bulmak için olmadık yollar gösterir, şu an onları taklit ediyor, aralarına girip kabul görmek istiyor, onlara büyüdüğünü ispat etmek için de sigara içme tekliflerini kabul etmiş, bu çocuklar aralarına alacakları kişilere ağzın süt koksun istemiyorsan sigara içeceksin, hadi gel nargile cafeye gidelim, annene söyle bir yalan, bebek değilsin değil mi? Annenin dizinin dibinden ayrılmayacaksan altınıda bezlesin süt çocuğu gibi sözler söyleyip kışkırtırlar, onların kimseyi umursamaz hali ve istediklerini yapma özgürlüğü gruba dahil olmak isteyen çocuk için çok cazip gelir.

Kızınız o arkadaş çevresinden büyümenin sigara içmek, aileye hesap vermemek, kural tanımaz olmak ve dilediği gibi yaşamak olduğunu öğreniyor, sanırım kızınızla belki baştan beri veya sonradan bir yerlerde bir şekilde kopmuş bir iletişim sorunu var, kendini o arkadaş grubuna dahil etmek istemesinin ve onların hayatını taklit etmesinin altında yatan sebepler olmalı, siz sorunun temeline inmek yerine çocuğa sigara içti diye bir dizi cezalar uygularsanız evladınız size öfkelenecek ve o sorunlu arkadaş çevresine daha çok bağlanacak, ergen psikolojisi üzerine eğitim almış bir uzmandan yardım almadan hareket etmeyin derim.

Son düzenleme:
Benim cogu arkadasim ortaokuldan beri iciyor. Neredeyse hiçbirinin ailesinin haberi yok.
Dusunsene 28 yasindaki kizin ömrünün yarisinda sigara iciyor ve sen bunu bilmiyorsun bile...
Bence hos degil ama normal bir durum.
Kizsan da bagirsan da yasaklasan da zaten icecek. Kendi kendine sogumasi gerek. Mesela sevdigi cocuk pis koktugunu soylerse hemen birakabilir...
Su an sigarayi cok havali zannediyor olmali. Ornek aldigi birileri var mi rolmodel olacak?
Aile uyelerinden bahsetmiyorum tabii ki:) havali,güzel, genc bir kadin...

You tube da bi sigara biraktiran video yabanci bi adam varmış.Ona bakin isterseniz .
Cok zor ne sacma bi alışkanlık.
Ne kadar suredir iciyor acaba belki de artik bağımlı .
Bi doktora gidin .
Allen Carr yöntemi. Kitabı da bulunuyor.

Açık konuşayım, arkadaş çevresi iyi değil, çoğu sorunlu,anaları da salmışlar, dertleri süslenip püslenip gezelim modundalar, içi boş bir yeneke gibiler
Onlar da sizin için “bak x’in kızı sigara içiyor. Bizimkilere kötü örnek olacak. Anasının ilgilendiği yok, okuldaki hocası demese ruhu duymayacak” deseler hoş mu olur? Evlat sahibi olmak kendini salmak demek değildir. Sizin gibi konuşan bir çok kişiye denk geldim. Azıcık bakımlı kadın görseler çocuğuyla ilgilenmiyor anca süsleniyor diye etiket yapıştırırlar. Bizler önce kadınız sonra anneyiz. Ayrıca çocuğa ceza vermek yerine sigara içince ne gibi hastalıklar meydana gelebilir anlatmaya çalışın. Hastaneden ya da tanıdıklarınızdan da yardım alabilirsiniz. Bir şeyleri kendi gözüyle görmesi ve idrak etmesi lazım. Harçlık kesmeniz de fayda sağlamaz. Dışarıda dalı bir tl olan bir şeye ulaşması çok da zor değil.

Bzai arkadaslar ailede icen yoksa coxugun icmesine sasirmis da bu gayet normal birsey
Benim ailemde de hic icen yoktu ben ve kardesim baca gibi tutuyoruz mesela
Anne babasi cok icen arkadaslarim var agizlarina sigara surmezler
Size tavsiye veremem konu sahibi ancak ben boyle durumda yumusak yaklasirdim cocuguma , bu tarz konularda sert yaklasimin cocuklari daha cok yaptiklari eyleme bagladigini dusunuyorum

Ben de modern giyimli çalışan bir insanım, bunu söylememdeki sebep farklı, yaşadığım semt ile alakalı,şimdi yazarsam polemik olur.

Yasaklamanın sinirlenmenin hiçbir faydası olmaz. içecekse içer engel olamazsınız. Sigarayı paket taşıyacak kadar içmiyorsa üstüne gitmeyin bence. Ergen zamanlarda hepimiz kızkıza toplanıp içerdik.
Ben ağzıma bile vurmadım 75 liyim. İstanbul Davutpaşa Lisesinde okudum, içenler vardı evet ama sigara içenden bile uzak dururduk. Şu an okullarda öğrencilerin diktatörlüğü var. Ne velilere ne öğrencilere laf söylenilmiyor. Öğretmenlik hiç bu kadar zorlaşmamıştı bence. İzmir'de yaşıyorum, burada tuhaf bir serbesti var, diğer şehirlerde durum nasıl bilmiyorum.

Benim annemde sigara içtiğimi 10. sınıfta öğrenmişti hocamdan . Ne kadar üstüme geldiyse o kadar gizli içmeye başladım. Annem baskı yaptı evde içemedim dışarıda saçmasapan arkadaslar edinip onlarla beraber vakit geçirdim. Anneme çok kızıyorum hâlâ beni evden dışarı ittiği için , başıma kötü şeyler de gelebilirdi çünkü küçüktüm. Bunu anlatıyorum ki aynı hatayı siz yapmayın. Yani sigara konusunda baskı yapıp evden uzaklastırmayın .

Bence harclikla tehdit etmeyin karsiniza alip iyice konusun sigaranin sagliga olan olumsuz etkilerini samimiyetle anlatin. Harclik kesilirse ergen oldugundan inatlasacagini dusunuyorum.

Bu olayları gördük şahit olduk. O yaştaki çocuk sigaranın zararını biliyor, içmemesi gerektiğini biliyor.. ceza ve yasakla bir yere varilmiyor..Allah kolaylık versin

Yazacaklarımı yanlış anlamayın lütfen, bunun serbestlikle yaşadığınız şehirle hiç alakası yok, kızım İstanbul'un gayet muhafazakar ilçelerinden birinde doğdu, 10. sınıfa kadar da o ilçede okudu, ilçemizdeki çocukların hiçbiri serbest değildi, aksine aileler herşeye yasak derdi, yasakçı arkadaşlarının çokça olduğu bir çevrede büyüyen kızım kurallar koyduğumuz ama gayet serbest büyüttüğümüz bir çocuktu, kızım ortaokulda lisede saçlarımı sarıya boyayacağım, makyaj yapacağım, okuldan da kaçarım demeyen bir çocukken sıkıyönetimle büyüyen tüm arkadaşları okul forması boyunu da süper miniye çeviriyordu, saçlarını da rengarenk boyuyordu, okuldan kaçıp nargile cafelere de gidiyordu, İstanbul'dan Ege'ye yerleştik, nargile cafelerin yerlerini barlar aldı, sabaha kadar eve girmeyen kızlarda var burada, süper mini şortlarla gezen kızlar da ama kızım aynı, ki şu anda 24 yaşına girmek üzere.

Kızınızın yaşadığı şeyleri şehre bağlamayın, ergenlik çağındaki çocuklar hangi şehirde ilçede olursa olsun eğer aileyle bir yerden sonra bağı kopuyorsa ve çevresinde de onun aklını karıştıracak bir arkadaş grubu varsa yapacağından geri kalmıyor.

Maalesef veliler konusunda haklısınız, asla çocuklarına laf söyletmiyorlar, ya kuralsızlık ve serbestlik oluyor veya aşırı bir baskı ve katı kurallar oluyor, ebeveynler dengeyi kuramayınca çocuklar sınırsız özgürlük peşinde o özgürlüğü yaşayan arkadaşlarına daha çok bağlanıyor.

Doğruluğu tartışılır tabii ama tecrübelerime dayanarak söylüyorum, bir çocuk doğduğundan itibaren anne babanında uyacağı bir dizi kurallar olmalı, çocukla her daim iletişim halinde olmak da çok önemli ve çocuğun büyümesini takiben anne babalık stratejileri duruma olaylara göre şekillenip ebeveynler birlikte hareket etmeli.

Siz 75'liymişsiniz, 72'liyim, ben liseye giderken okul tuvaletinde düşük yapan kızlar vardı, bizim zamanımızda da yaşanıyordu böyle şeyler ama ergenlik dönemi nedir pek bilmezdi aileler, çoğu şey ayıptı, şimdi de ergenlik biliniyor daha bilinçliler ama bilinçliliği abartıyorlar, ortamız yok sanki.

Son düzenleme:
Şu saat oldu gözüme uyku girmedi, işten geldiğim gibi aç acına duruyorum iki nefes çektiğini söyledi sadece ve ben doğru söylediğinden emin değilim. Okul müdürü çıkışlarda çocuklarınızı takip edin, gruplaşmalar var demiş. Etüde biz bırakacağız, daha doğrusu babası bırakacak artık. Ben sana sigara uzatırlarsa reddet dememişmiydim, uyuşturucu da verseler içecek misin dedim. Moralim çok bozuk, sizin gül gibi büyüttüğünüz çocuğu birileri bozar,

Bu değil nçbir önceki yılbaşında Kordon'a gittik. İnstagramda arkadaşlarını görmüş, Alsancak'da tek başlarına geziyorlar grup olarak. Ben de giddceğim diye tutturdu, 2 saat onun savaşını verdik. Şimdi ben o ailelere kızmakta haksız mıyım? 12 yaşındaki çocuklar, gecd hayatının ve alkolün kol gezdiği bir gecede yalnız bırakılır mı, saat gece 11'de? Onları görünce benim çocuğum da eksiklik hissediyor, serbestiden kasdettiğim bu aslında,

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…