• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

9.sınıftaki kızımın sigara içtiğini okul toplantısında öğrendim.

Arkadaslari iyi degilse, baska okula yazdirma olanagin varmi? Okul sonrasi bir aktiviteye yazdirabilirsin, takim sporu olabilir, cizim yada piano olabilir. Yani bir sekilde farkli bir arkadas grubuna vesile olabilirsin.

Bunun yani sira psikologa yollayabilirsin. Özgüven eksikliginden dolayi "hayir" diyemeyip iciyor olabilir. Psikolog ile beraber bu konunun üzerine gidebilirler. Ama bunu bir ceza olarak gösterme. Psikologun dogal birsey oldugunu, insani güclendirdigini anlat. Hatta beraber gidin ki aranizda bir iletisimi sorunu var ise, cözülsun. Baginiz dahada güclü olsun.

Yukaridaki bir arkadasta soylemis, karsisina gecin ve sigara uzatin icsin, o bitince pesine bir daha, o da bitince bir daha bir daha. Bir tanidigim boyle yapmisti cocuk sonunda tiksinip kusmustu.
Maalesef simdi sosyallesmek ve buyuduklerini gostermek icin kullaniyorlar. Umarim cozum olur.
Bu yapılan da şiddete girer..

Ne yapılır bilemem ama, kizmanin, harçlık kesmenin, bağırmanin, herhangi birşeyle tehdit etmenin hiçbir yararı olmayacağını düşünüyorum.
Tam tersi daha kötü sonuçlar doğurabilir, dikkatli davranılmalı, ergenlik çok hassas bir dönem.
Konuyu hayat memat meselesi yapmadan konuşmak gerekir bence.

Çocuğunuzla bir arkadaş gibi yani onu anlamaya çalışarak konuşmalısınız.

Evet zor bir durum ama sakinliginizi koruyarak durumunun farkında olduğunuzu ve tasvip etmediğinizi , yanlışlarının farkında olmasını sağlayın .

Özguveni ile ilgili iyi bir psikologdan terapi almasını sağlayıp. .

Birlikte sosyal aktivitelere katılın ebru kursu gibi,yüzme gibi,keman kursu gibi..Bunlar mutlaka ona iyi gelecektir.ve sigarayı bir kaçış noktası olarak kullanmayı bırakacaktır.

Tabi bu süreç sabır ve çaba ister..

Açık konuşayım, arkadaş çevresi iyi değil, çoğu sorunlu,anaları da salmışlar, dertleri süslenip püslenip gezelim modundalar, içi boş bir yeneke gibiler
Çocuğunuza arkadaşlarını böyle anlatmayın hepten kaybedersiniz.

Tabiki de ciddiyim. Cocugum bu zararli icme mi desin. Karsinda saftirik bi anne profili olusturmanin manasi var mi? Hic mi insan psikolojisinden anlamiosunuz ya. Ozellikle ergenlikte inadina yapar yapma desen.
İnsan psikolojisinden anlayıp anlamamak değilde mevzu ne bilim terste tepebilir. Tamam bir anlık şokla yada utanç duygusuyla bıraktı diyelim tekrar bu durumun yaşanması halinde ailenin tutumu daha fazla rahatlığada sebep olabilir kaldı ki bunu yapabilecek metanette kaç anne var bilemedim 🤷‍♀️

İlk sigaramı kızınız yaşında içtim. Arkadaşım uzattı bir nefes çeksene, diye. Önce kabul etmedim. Sonra arkadaş ortamı işte çektim. İlk nefeste öksürüğe boğuldum. Öyle ara ara içiyordum. Bahanem de bende bağımlılık yapmıyor yeaaaaa, idi. O zamanlar sigara içmek çok havalı geliyordu. Bu böyle 18 yaşına kadar sürdü. Belki iki üç paket almışımdır. Defalarca da yakalandım. 18 yaşına dek içmediysem annem sayesinde. Sonradan da başlamayabilirdim. Peki nasıl bağımlı oldum?

Kalabalık bir arkadaş grubuyla otururken bir dal sigara da ben yaktım. Ertesi gün sigara aklımdan çıkmıyordu. Ağzımda sigara tadı olduğuna yemin bile edebilirim (sigara yoksunluğu çekenler ne demek istediğimi bilir). Gittim bir paket sigara aldım. O günden sonra da hamilelik dışı ve belli bir emzirme süresi dışında bırakamadım. Nasıl bağımlı oldum, dedim ya hani. Beni bağımlı yapan aldığım paketten önceki gün içtiğim bir dal sigara değil, ilk içtiğim sigaraydı. Ben o öksürük dolu ilk sigara ile bağımlılığa adım attım ve son vuruş paketten önce içtiğim sigara oldu. 2010-2013 seneleri arası ağzıma sigara sürmemiştim. Peki nasıl oldu da o üç yıldan sonra bir dal ile başladım? O nikotin canavarı 2008 yılından 2010 senesine kadar içime yerleşmiş ama uykuya geçmişti. Üç yıldan sonra içtiğim tek bir dal ile o canavarı uyandırdım.

Şimdi her aldığım paket son paket. Hayatımda irade gösteremediğim tek şey sigara. Öyle bir bağlıyor ki insanı kendine... bırakmamak için binbir tane bahane buluyorsun. Keşke annemi, abimi dinleseydim keşke. Sevmiyorum ama seviyorum da. Hayatıma kattığı tek bir artı bile yok. Yaşam kalitemi ciddi anlamda düşürüyor.

Kızınıza ne derseniz deyin hepsi geçici çözümler olacaktır. Burada ablalarının yazdıklarını okutun isterseniz. He he, deyip geçecektir. Gizli gizli içecektir. Ben bağımlı değilim anne diyecektir. Ta ki bırakmak isteyip de bırakamadığı zamana gelene dek bağımlı olduğunu idrak edemeyecektir. Kabullenmeyecektir. Bırakın içsin. Ciddiyim bırakın içsin ve kendisi öğrensin. Bana defalarca dil döktüler anlamadım. Babam 60 yaş civarı bıraktı çok özür dilerim, "Nasıl içmişim o b*ku," dedi bıraktıktan sonra. 20'li yailarından beri içiyormuş ve senelerce bırakabilmek için uğraşmış. Bazen 3 ay ara vermiş, bazen 5 ay ama bırakamamış. Abim çok dedi bana, "Abim ilk 2 sene bağımlı değil gibiydim. Git anneme sor hep bahanem bende bağımlılık yapmıyor, cümlesi olurdu." 2016 senesinde 16-18 yaşındaki iki okuruma içmemelerini söylediğim de bana verdikleri cevap aynıydı, bende gerçekten bağımlılık yapmıyor. Tekrar tekrar aynı şeyleri benimde söylediğimi anlattım yine aynı şeyleri söylediler. Şimdi ikisi de bağımlı oldum, bırakamıyorum bu illeti nefret ede ede içiyorum diyorlar. Sigaraya herkes böyle başlar. Tatlı tatlı kendini kandırarak.

baskilarsaniz harcligini keserseniz sigara uzatan arkadaslari yarin daha baska ve daha tehlikeli uyarici maddelerlede tanistirabilirler ergenlik donemi bence işi inada bindirmeyin
bağırıp çagirmak tartismak sonuc vermez baktiniz olmuyor yapacak bir sey yok icecek paketini siz alip cebine koyacaksiniz
cok gordum lisede parasi olmadigi icin arkadaslarindan otlanani dahada kotusu arkadaslarini ihtiyacini karsiladigi icin onlarin soylediklerini sizinkilerden daha cok onemseyerek daha farkli seylerede yonelebilir
guzelce anlatin olmadi anlamadiysa yapacak bir sey yok

Herkesi kendi ailesi bağlar. Benim ailemde büyüklerin yanında sigara icilmiyor diye bişey görmedim hic ama eşimin teyzesi mesela bunu saygısızlık olarak gören biri, kendi oğlu yanında içmez ama ben onun oğlu olmadığım için içerim, iciyorum. Ortamda biri bunu saygısızlık görüyor diye kimse kalkıp köşeye bucağa gitmek zorunda değil.

Bulunduğunuz ortamdaki insanların düşüncelerine saygı göstermiyor olmanız sizin probleminiz. Saygı duyarım :)

Sigara için konuştunuz mu konu sahibi?

Kızınızı karşınıza alın ciddi bir şekilde konuşun sizin için çok kıymetli olduğunu ona kıyamadığınızı kendisine zarar vermesini izlemenin bir anneyi çok üzdüğünü bir sorun var ise beraber halletmeye teklif edin onunla birlikte zaman geçirin alışverişe sinemaya kuaföre gidin ona kıyamadığınızı zararlarını anlatın kızmadan sabırla sevgiyle varlığının sizi çok mutlu ettiğini hissettirin ismini o kadar güzel içten söyleyin ki bana bitek annem x diyor desin kıymetliniz olduğunu anlasın incitmeyin arkadaşlarını kötülemeyin kıyaslamayın daha çok onlara yönelir

Yani sene olmuş 2019 bu sigara olayı öyle hafif kalıyor ki.. insallah baska seylere de yeltenmez.. karsınıza alıp güzelce konusun..

Back