Ben 2 doğumumu da normal yaptim, doktor bebek küçük sezaryen yapabiliriz fln demişti ısrar ettim normalde çünkü yaşadığım şehirde yardıma gelecek kimsem yoktu ve sezaryende yardıma ihtiyaç duyuluyor gibi söylemler beni korkutmuştu. Doğumu yapıp hemen ayaklanmak istiyordum bir de tabi normal dogum bebek için daha sağlıklı gibi şeyler okuduğumdan takmıştım normale. Ama zor mu zordu evet. Tabi 11 yıl önce. Şimdiki gibi değil ne yemek yemeye izin veriyorlar ne desteğe izin veriyorlar saçma sapan bir sistem özel hastane olmasına rağmen. Simdi normal doğumlar revaçta ve çok destek var annelere.
Epidural de aldım ilk doğumda ama memnun kalmadım, ikinci doğumda almadım ve daha memnundum mesela. Bazı şeyler biraz kişiye ozel, kimi normalde çok zorlanır kimi sezaryende. Kimi epiduralle daha iyi dogum yapar kimi epiduralsiz. Bence bu konuda gerçekten bir endikasyon yoksa sezaryenin bir ameliyat olduğunu bilip ona göre seçim yapmak lazim ama normalden korkan bir kadını da normale zorlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Dogum onun için bir travma olacaksa normal yapmasının ne faydası var ona ve bebeğine? Ama her memeli yapıyor bu doğumu ve bir kadının da bu gücü ve bu donanımı taşıdığını düşünüyorum.
Normal dogum ile ilgili her zaman söylediğim birsey var, hayattaki belki en zor ama en güzel en mucizevi deneyimlerden biri. İyi ki deneyimlemişim, bebeğimin o çıkış anı o rahatlık o mucize bilmiyorum bana inanılmaz geliyor. O yüzden ben denenmesini tavsiye ederim. Ama dediğim gibi her kadinin kendine kalmış bir karar bu. Cok da müdahale edilmemeli disardan.