Mutlu Bir Bebek İçin Harvey Karpın 5S Tekniği(hamileve anne den alıntı)
Bebekleri Anlamak
Dr. Karp, doğumdan sekiz aya kadar olan dönemi bebeklik, sekiz aydan dört ila beş yaşına kadar olan dönemi ise İngilizce karşılığı toddlers olan yumurcaklık olarak tanımlıyor.
Kitaplarında anlattığı 5S Tekniğinin koliği olan ya da huysuz bebekleri sakinleştirdiğini, hatta sakin çocukları daha da sakin hale getirdiğini belirtiyor. Peki bu nasıl mümkün olacak?
Bebeklerin Kayıp Zamanı: 4. Trimester
Doğduklarında henüz gelişimlerini tamamlamayan bebeklerimizin kafaları bedenlerine göre daha büyüktür. Anne rahminde gelişim evresini tamamlayamadan doğan bebek, bu gelişimi tamamlamak için doğumdan sonraki üç aya daha ihtiyaç duyar.
Dr. Karp, bu süreyi kayıp dördüncü trimester olarak tanımlıyor. Elbette hiç bir anne bebeğini fazladan bir üç ay daha karnında taşıyamaz. Annenin yapması gereken, bu süre boyunca bebeğini tıpkı rahminde olduğu gibi ihtiyaç duyduğu her an beslenmek, sallamak, pışşşlamak ve sarıp sarmalamaktır.
Sakinleşme Refleksi
Dr. Karp, bütün bebeklerin bir otomatik bir refleksle yani bir tür düğmeyle doğduklarını belirtiyor. Öyle ki, bu sanal düğmeye doğru basacak olursanız bebeğinizin ağlaması kapanacak ve uykuya geçişi açılacaktır.
Nedir Bu 5S?
Bu bebeğin ana rahimdeki deneyimini taklit eden ve sakinleşme refleksini tetikleyen bir tekniktir. Doğru uygulanacak olursa vurduğumuzda kendiliğinden havaya kalkan dizimizde olduğu gibi, sakinleşme refleksi anında devreye girecektir.
1,5 saat ağlayan ve hiç bir şekilde susmayan bebeğinize 5 Si doğru şekilde uygularsanız hemen sustuğunu göreceksiniz. Tekniği doğru uygulamanıza rağmen hala susmuyorsa, bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olabilir ve hemen doktora götürülmesi önerilir.
İşte 5S:
1. Swaddling: Bebeğinizi kundaklayın. Ancak geleneksel tipten farklı olarak bu kundaklamada bebeğin alt tarafı daha serbest bırakılır.
2. Side/stomach position: Bebeğinizi kolunuzun üzerine doğru yüzükoyun veya yan olarak yatırın.
3. Shushing sounds: Bebeğinizin kulağına yüksek sesle ve tekrar tekrar şşşş deyin.
4. Swinging: Bebeğinizi sallayın. Ancak bu hareket annelerimizin ayağında yastıkla yaptığı gibi yanlara doğru değil de dizlerimizden faydalanarak yaylanmak şeklinde olmalı.
5. Sucking: Emzirin veya emzik verin.
Bebeklerin % 50sinden fazlasının günde 1,5 saat ağladığını ve bunu doktorların kolik olarak tanımladığını belirten Karp, ilk iki hafta çok ağlamayan bebeklerin, en çok 6. haftada ağladıklarını ve bu seyrin 8. 9. haftalarda düşmeye başladığını belirtiyor.
Dr. Karp ağlamanın tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Çünkü sürekli ağlayan bebeği susturamayan ebeveynler, sonunda çıldırıp onların yanlış yerlerine bastırabilir veya bebeği sarsabilir, ki bebeği sarsmak sizin de bildiğiniz çok ama çok sakıncalı!
Bebeklerin Ağlaması ve Modern Mitler:
1. Bebek gaz ve asit probleminden dolayı ağlar: Hayır!
Ağlayan bebeklerin genellikle ağrısı ya da gazı vardır düşüncesinin yanlış olduğunu söyleyen Dr. Karp, koliğin 3 ay sonra durduğunu belirtiyor. Ancak ağlayan bebeğinizi susturmazsanız daha çok gaz yutacak ve başlangıçtakinden çok daha rahatsız olacaktır. Burası kesin.
Şahsen ben Evanın notlarını okuyana kadar prematüre doğan bebeklerin vakitleri dolana kadar kolik olmadığını bilmiyordum. Bu arada bütün bebekler reflü oluyorlar ve yemeğin fazlasını çıkarıyorlar. Yemekten sonra ağlamalarının sebebi asit değil, barsağın verdiği bir tepki imiş.
2. Bebekler sessizlik ve huzura ihtiyaç duyarlar: Hayır!
Hayır çünkü sizin de bildiğiniz gibi ağlayan bebekler elektrikli süpürge sesiyle veya araba gezintisiyle rahatlarlar. Bebekler ana rahminde 7 gün 24 saat gürültülü bir yerdedir. Bu aletlerin çıkardığı ses onları rahatlatır çünkü rahmi taklit eder. Aslına bakarsanız rahminizdeki sesler elektrikli süpürgenin sesinden daha yüksektir. Bu yüzden beyaz gürültü adı verilen bu sesler bebeklerin kulaklarını rahatsız etmez, aksine alıştıkları gürültülü ortamı sunmak onları rahatlatır.
3. Yüksek sesle pışlamak kötü ve kabadır: Hayır!
Bütün dillerde sus anlamına gelen ŞŞŞŞ benzeri kuvvetli sesler vardır. Rüzgarın ne kadar huzur verici olabildiğini hiç fark ettiniz mi?
Babalar da yüksek perdeli sesleri ile en iyi bebek sakinleştiricilerdir: emziremezler, ancak çok iyi kundak yaparlar, sallar ve şşşşlarlar.
Şşş sesi ne kadar kuvvetli olursa o kadar iyi diyor Karp çünkü sesin bir eşiği var, bunun üstü refleksi çalıştırıyor ama altı işe yaramıyor.
Yüksek sesle şşşlandığında bebeğiniz sizi duyar ve kaale alır, yani yüksek ses bir kabalık ifadesi değil bir sevgi ifadesidir. Bu tip kuvvetli sesleri fön, elektrikli süpürge gibi aletler de çıkarabilir. Unutmayın rahimdeki sesler elektrikli süpürge sesinden yüksektir.
4. Günde 8-12 kere emzir: Hayır!
Günde 50-100 kere emzirebilirsiniz, yani bebek ne kadar ve ne sıklıkta istiorsa o kadar. Bebek öncelikle beslenmeli. Diyelim ki uzun uzun emzirdiniz ve bıraktıktan yarım saat sonra tekrar ağladı. Biraz daha emzirin ve gazdan korkmayın. Bebeğin rahatladığını göreceksiniz.
Veeee UYKU
Yani 6.s (Sleep). Bebeğinizin her dakika kucağınızda ya da memede uyuması önerilmiyor. Bebeklere kendi başlarına da uyuyabileceklerini öğretmek lazım. Bunun için şöyle yapabilirsiniz: Son beslenmesinde bebeğinizi kundaklayın ve beyaz gürültü açarak uyumasına izin ver. Yatağa yatınca biraz uyandırın, beslendikleri için zaten sarhoş gibidirler, biraz yatağı sallayın, uyuyuverirler. Gece yarısı aç olmadıkları halde uyansalar bile kendi kendilerine uyuyacaklardır.
5S tekniği ile huysuzlukların yarısını saniyeler içinde giderebileceğinizi söyleyen Dr. Karp, % 50 ila 90ını da oluşmadan engellenebileceğinizi ve böylece mutlu yumurcaklar yetiştirebileceğinizi belirtiyor.
Anne babalara son bir uyarı: 5S tekniği kullanıldığında bebeğinizin ağlaması 20- 30 saniye içinde kesilmeli. Şayet ağlama saatler sürüyorsa ya tekniğiniz hatalıdır ya da bebeğinizin bir sağlık problemi olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza mutlaka iletişime geçin.