2011 Temmuz Anneleri Paylaşım Alanı

gecenin bu saatinde topiğe göz atayım dedim ama kimsecikler yok
tabi anneler koca gün yorgun düşüyo doğal burada olmamaları
bugün benim yırtık necmi hiç uyumadı bi bebek 12 saat hiç uyumadan nasıl durur anlamıyorum
bi sıkıntısıda yok çok şükür numaradan ağlayıp meme istiyor mememi veriyorum
10-15 dk sonra şekerliyor yatırıyorum başlıyo aynı numaraya :KK37::KK37: ütüler yığıldı
yemekler uydurmasyon temizliği hiç sölemiyorum tuvaletim kokuyor artık
kaynana gitti annem oruçlu kadın habire gidip gelemiyo kadın tutsam
ona güçmü dayanır şaşırdım kaldım utfağımı bile hep bu saatlerde toparlıyorum
1-2 sayfa geriye gbişiler göz attım alıntı yapamadım ama aklımda kalanlara
bende bişiler yazayım ...

pişik için mustela inanılmaz bi ürün bizde olmadı şükür ama doğduğundan beri
ya yakılmış zeytinyağı yada mustela sürdüm hiç atlamadım
bi de pamuk su ile sildim tabi ... ayrıca kakasını takipteyim işi biter bitmez hemen değiştiriyorum
hatta 1-2 defa bitmeden açmışım beni yatağı bi güzel batırmıştı :KK1::KK1:

kızlar bir de şu sütü ve gazı çok araştırdım ...
şimdi bi yazı paylaşıcam sanırım bende buradan kopyaladım ... içinde bi sürü çok çok önemli bilgiler var

Süt için huzur, uyku ve su

Yanlış inanışlar hayatımızın her döneminde olduğu gibi annelikte de yaygın. Birçok anne, sütü artsın diye gereksiz yere tatlı ve komposto yiyerek kilo alıyor. Emzirme, anne sütü ve bebek bakımı konusunda sorularımızı yanıtlayan Dr. Kadir Tuğcu ise "Annenin sütü su içerek, uyuyarak ve yüksek moralle artıyor" diyor.

Annenin sütü olması için ne yapması gerekir?

ınsan memesi inek memesi yapısında değildir, bu nedenle uzun süreli süt biriktirmez. Çocuk emmeye başladığı anda süt yapılır. Nasıl gözyaşı ağladığımız zaman akıyorsa, yani bir yerde toplanmıyorsa süt de böyledir. Süt hücrelerinden anında süt yapılır ve bebek emdikçe de gelir. Süt olayı tamamen psikolojiktir.

kadının yerli yersiz üzüntülerle dolmamış olması gerekir. Niyet de önemli. Annenin bebeğini emzirmek istemesi önem taşır.

Birçok anne lohusalık döneminde komposto, bol şekerli meyve suları içerek veya tatlıyla süt miktarını artırmaya çalışıyor. Bu mümkün mü? Süt yapan yiyecek var mı?

Süt yapıcı gıda diye bir şey olmaz. Süt yapıcı diye annelere zorla içirdikleri veya yedirdikleri şeylere dikkat ederseniz, hepsi susama isteği uyandıran maddelerdir. anne bunları yiyince bol bol su içme arzusu hisseder. Bol bol su içince de süt miktarı artar.

Yani keramet helva, tatlı, soğan, pekmez veya kompostoda değil bunları yedikten sonra hararetten dolayı içtiği sudadır.

Küçük göğüs ve süt
'Küçük göğüslü kadının sütü olmaz' deniyor, doğru mu?

Bu da yalandır. Göğüsün büyüklüğü, memenin ucu veya şekliyle sütün akışı ve gelişi değişmez. Memesi küçük kadından gürül gürül süt gelebilir.

Sütün kalitesi yemeğe göre değişir mi? Et, karides, meyve, sebze yiyenle ekmek ve çorbayla beslenen anne arasında süt farkı olur mu?

Sütün kalitesi hiçbir zaman değişmez. ıyi beslenen anne ile kötü beslenen anne arasında süt kalitesi açısından fark olmaz. Ancak iyi beslenen anne kendisine fayda sağlar, kötü beslenen annenin zararı kendisinedir. Çünkü süt yapmak için belli miktarda mineral vücuttan alınır. Bu minarellerin vücutta az ya da çok olması, kalan miktarın anneye yetip yetmediği meselesine bakılmadan vücut aynı miktar minerali anneden süt için

alır. Yani zarar anneye olur.

Ancak sütün kalitesi aylara göre değişir. ılk aylarda gelen süt farklıdır, bir ay sonra, iki ay sonra, altı ay sonra gelen süt farklıdır. ışte bu nedenle mamaların da bir ay, iki ay, üç ay ve sonrası için farklı tipleri yapılmıştır.

Mesela prematüre doğum yapmış bir kadının sütü ancak prematüre bebeğe iyi gelir. Onların sütü normal doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklıdır. Yoksa annenin yediği içtiği ile hiçbir ilgisi yoktur. Fakir kadının da zengin kadının da sütü aynıdır.

Gazın ilacı hareketAnnelerin diğer bir korkulu rüyası da gaz yapıcı gıdalar. Annenin yediği şeylerden gaz bebeğe geçer mi?

Gaz yapıcı gıdalar annenin bağırsağında gaz yapar. Hiçbir zaman annenin bağırsağında oluşan gaz, kana karışıp, kanla memeye gidip, memeden de çocuğa geçmez. Bu tamamıyla bir uydurmadır ve hurafedir.

Peki gaz neden olur?
Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının olduğu gibi bebeğin ağzına girmesi gerekir. Biz yetişkinler de yemek yerken hava yutarız, ama biz hareket ettiğimiz için gazımızı rahat çıkarırız. Bebekler gazlarını hareket edemedikleri için çıkaramazlar.

Gaz çocuğun doğduğu gün değil, yaklaşık 20'inci günde başlar ve dördüncü, beşinci ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zaman da biter.

Eğer çocuğu çok kucağa alırsanız, hareket ettirirseniz çocukta gaz olmayacaktır. Ameliyat sonrası hastayı yataktan kaldırıp yürütmelerinin nedeni de işte budur. Hasta vücut hareket kazanınca gazı çıkar. Çünkü kişi kalıp gibi yatarsa gaz olacaktır.

Aynı şey çocukta da yaşanır. Gaz hadisesi kalıp gibi yatmaktan oluşur. Eski insanlar bunu salıncak ve beşikle çözümlemişler. Yani çocuğa hereket kazandırmışlar. Çocuğu kucağa alacaksınız, yürüyeceksiniz veya masaj yapacaksınız ki gazı çıksın.

Bir de halk arasında sıkça söylenen; 'Emziren kadın ayağını üşütürse sütü de üşür, gaz olur' sözü vardır...

Böyle bir şey yoktur. Bunlar tamamen hurafedir.

Peki gazı iyi çıkmayan çocuk ne yapar?

Gazı çıkmayan çocuk annesine üç tane haberci gönderir. Çok hıçkırık tutar, emerken karnından gurul gurul sesler gelir ve aşağıdan çok gaz çıkarır. Rahatsız olan bebek, ağlayarak annesinden intikamını alır.

Gazı önleyen ilaçlar var mı?
Midede bağırsakta oluşmuş havayı yok edecek bir ilaç yeryüzünde henüz bulunmamıştır. Bu iş için rezene ve benzeri pek çok otlar kullanılır. Bunların en büyük özelliği potasyum elementinden zengin olmalarıdır. Potasyum da bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketleri artınca da çocuğun gazını alttan çıkarması kolay olur. Ama oraya gelene kadar gaz yine ağrısını ve sancısını çocuğa yapmış olur.

Nasıl gaz çıkarılır?
Çocuğun gazını çıkarmak için poposunun hemen üzerine belinin altına elle masaj yapmak ve rutin hareketlerle vurmak gerekir. Çocuğun canının acımaması için elin iç kısmının kullanılmaması, ele yay şekli verilerek içeride hava biriktirip yastık görevi yapılması önemlidir.

Bebek doydu mu?
Doyduğunu nasıl anlarsınız, ağlama açlık işareti mi?

Doyan çocuk, su içmesini sevmez, su verdiğiniz zaman iğrenir gibi yapacaktır ve içmeyecektir.

ıkincisi idrar sayısı günde dörtten fazla olacaktır. Üçüncüsü ise kakasının sarı hardal rengi ve cıvık olmasıdır. Bunlar varsa çocuk iyi besleniyor demektir.

Az yiyen çocuk kestane kestane, top top sert kakalar yapacaktır. Lüzumundan fazla yedirilirse de yeşil renkte kaka yapacaktır. Eskilerin dediği gibi yeşil kaka yapan çocuk, ayaklarını üşütmüş anlamına gelmez.

ıshal harici yeşil kaka yapan çocuk 'çok yemek yiyor' anlamına gelir. Bu durumda ishal sancısı gibi bir hazımsızlık sancısı oluşacak ve bebek ağlayacaktır. Bu durumu çözmek çok daha zordur. Çünkü gaz çıkarmak iyi gelmeyecektir

Emzirmenin süresi var mı?
Yeni doğan bir bebek genellikle bir memedeki sütün yarısını üç dakikada, diğer yarısını da yorulduğu için beş dakikada içer. Yani sekiz dakikada bir memedeki sütü bitirir. Diğer yarısına da 10 dakika dersek arada bir gaz çıkardıktan sonra ikinci memeye geçersek bu çocuk için yeterli.

Fakat zamanla anneler bir öğün bir göğüsten diğer öğün diğer göğüsten meme verebilir.

Ama bu herkes için geçerli değildir. anne ile bebeği arasında farklı zamanlamalar oluşabilir.

Kucağa alınan çocuk hep kucak ister mi?

Bu da eskilerden gelen bir hurafedir. Bebek kucağa tabii ki alınacaktır. Özellikle de ilk aylarda hem gaz sorunu hem bebeğin duygusal gelişimi açısından bebeğin buna ihtiyacı vardır.

Kucağa almanın alışkanlık yaratıcı hikâyesinin kökeni Osmanlılara kadar uzanır. Gelinle kaynana o dönemlerde aynı evi paylaşırdı. Gelin sürekli çocuğu kucağına alıp dolaşınca da işler kaynanaya kalırdı. ışte bu nedenle de, gelin çocuğu kucağına alıp işleri aksatmasın işler de kaynanaya kalmasın diye kaynanalar bu yalanı uydurdu! Bir de 'Çocuk sonra kucağa alışır' sözü eklenip olay süslenince bu yanlış kanı yıllar boyunca sürüp gitti.

kızlar kızımın pişiği nasıl gececek ya poposu kıpkırmızı parlak bez kirlendikçeağlıyor hemen değiştiriyorum ama geçmedi pişik kremimi daha etkili bebe yağımı yoksa

canım ben sebamet kullanmama ve her alt açmada yıkamama rağmen pişik oldu en etkili olanı saf zeytinyağı bebişimin poposunu hemen iyileştirdi ve yumuşacık yaptı hemde doğal kesinlikle tavsiye ederim zeytinyağını ateşte yakıp saflaştırıp kullanabilirsin:nazar::nazar::nazar:

evet canim dünde bugünde oruc tuttum cok sükür sütüm azalmadi hatta sanki artti bile günlük pompaladigim sütüm bir gün tamyetiyodu simdi 100 ml fazla bile oldu yani Rabbimin hkmetimidir nedir cokk sükür... hem kuzum rizkindan olmuyor heme ben orucumu kazaya birakmadan tutmus olucam leyla81 gibi bende sahura kadar oturuyorum bol sivi tüketiyorum sütümü depoluyorum sonra öglene kdar uyuyup uykumu aliyorum hem yorulmamis oluyorum hemde kuzum ac kalmiyor sanirim ben yorgun ve uykusuz kalincada sütüm azaliyo....

canim ben krem aldim bi ise yaramadi... hakiki zeytinyagi sürdüm gögüs pedini koydum 4-5 saat öyle kaldi sonra girdim dusa yagi temizledim gecti... hatta bebek pisiklerinede cok iyi geliyo tavsiye ederim...

slm cnm ayy bunu duymak çok rahatlattı beni bende yarın bi deneyeceğim inş benimde azalmaz tutarım zaten rabbim mutlaka yardım edecektir

bugün benim yırtık necmi hiç uyumadı bi bebek 12 saat hiç uyumadan nasıl durur anlamıyorum
10-15 dk sonra şekerliyor yatırıyorum başlıyo aynı numaraya :KK37::KK37: ütüler yığıldı

selam bu bilgiler için çok sağol insan moral bulacak şeylere ihtiyaç duyuyor bende sütü az olan annelerdenim ne yaptıysam olmuyor su içmekten damacanaya döndüm artık ırsi olduğuna kanaat getirdim çünkü annemde de az olurmuş. benimde 1.5 yaşında bir oğlum var şimdide 20 günlük bir kızım bende ne yapacağımı şaşırdım kadın tutsam olmaz, çocuğu anneme göndersem olmaz valla ev işlerini saldım çayıra mevlam karıya gidiyor öyle :KK1:

selam bu bilgiler için çok sağol insan moral bulacak şeylere ihtiyaç duyuyor bende sütü az olan annelerdenim ne yaptıysam olmuyor su içmekten damacanaya döndüm artık ırsi olduğuna kanaat getirdim çünkü annemde de az olurmuş. benimde 1.5 yaşında bir oğlum var şimdide 20 günlük bir kızım bende ne yapacağımı şaşırdım kadın tutsam olmaz, çocuğu anneme göndersem olmaz valla ev işlerini saldım çayıra mevlam karıya gidiyor öyle :KK1:

slm süt azlığının ırsi olduğuna bende inanıyorum benim sütümde az annemde öyleymiş ablamdada aynısı oldu ne yazıkki:KK43:( ne denediysem çoğalmadı

vakit bulamıyorz iki satır bişiler yazamaya kızlaarr..:KK1:önceden böylemiydi ya sayfalara yetişemezdik..:KK50:biz birbirimize anca alışıyoruz minişle..kırkımıza iple çekiyoruz işala biraz huyu değişir diye umuyorum ama bakalım artık..:26:bi de artık bizi tanımasını gülümsemesini istiyorum bebişimin..:emir_bebek:
bu arada kızlar bişi sorim unutmadan:44:;medela calma biberon kullanan var mı aranızda?memeye çok yakınmış normaal biberonlar gibi değilmiş..ben almak istiyorum ama bizim miniş alır mı bilmiyorum..sağdığım sütü kaşıkla veriim diyorum ama yarısı dökülüyo zaten vermeye çalışırken..o biberon işe yarar belki..hem emmeyi bırakmıyomuş onu kullanırken..ben de bi soriim dedim sizee...:44:

canım ben sebamet kullanmama ve her alt açmada yıkamama rağmen pişik oldu en etkili olanı saf zeytinyağı bebişimin poposunu hemen iyileştirdi ve yumuşacık yaptı hemde doğal kesinlikle tavsiye ederim zeytinyağını ateşte yakıp saflaştırıp kullanabilirsin:nazar::nazar::nazar:

Bende de sebamedin herşeyi var sabah 7 gibi açtım altını guzelce yıkadım tulbentle kuruladım sonra sebamed yağ sürdüm bolca 1 saat açık kaldı arada çişini yaptı gene suyla yıkadım az sebamed sabunla bu sefer de kalın tabaka pişik kremini sürdüm oyle 1 saat uyudu ben de ona baktım üşüdümü kremi emdimi diye bugun hiç ıslak havlu kullanmadım hep yıkıyorum tulbentle kuruluyorum ya yağlıyorum ya pişik kremi sürüyorum bakalım işe yararsa yazacağım bir de sivilceler var onları da siliyorum uyandı benim ki yazarım gene

canım sebamed kullanıyorum ben her bezde suruyorum valla havalarda sıcak ve her kakada yıkıyorum altını silmiyorum hiç altını bu aralar her actıgında suyun altında yıka canım ii gelir:KK34:

evet bugun hiç ıslak havlu kullanmadım..bende sebamed kullanıyorum uyandı şimdi emzirdim az kaka yapmış yıkadım bir guzel yüzüstü yatırdım bazcaklarını da çekti kenidne popo yukarda yağladım açıkta bıraktım altında havlu var bir de pedini açık olarak koydum sabahta 1 saat havalandırdım şimdi de uyanana kadar boyle kaka etrafa sıçrarsada ne yapayım artık onun popişi iyileşsin evi kaka götürsün hiç derdim değil:)

slm kızçeler
oğluşumla bız geldıkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
işden ayrıldığımdan beri yazamamıştım gezdık doğuma kadar :)
şimdi fırsat buldum doğum hıkayemızı daha genış bı zamanda yazıcam inş.
oğluşum 1 gün rotarlı geldı normal doğum yapcaktık epidural sezeryan yaptık yıne de guzeldi sadece ilk ayağa kalktığımı saymazsak ayyyyyyyyy o an çok fenaydım yürüyemicem sandım neseki sonrasında çok iyiyiz rabbime şükürler olsun

pişik için ben hep pamuklu suyla siliyorum içinede susyun gül suyu ve bebe yağı dökuyorum
hiç pişik olmadık arada da HAMETAN diye bı pişik kremi var hemde uygun fiyatlı tavsiye ederim

göğüs ucu için mustela alıştım ondan da çok memnunum yara falan olmadık çok şükür
yara olanlara tavsiyem ucunu nemlı kalsın bn buz dolabı poşeti varya onu kestim kare gibi kremı sürdükten sonra onu kapıyorum üstüne sonrada sütyen tabi nemlı oluyo hiç yaram olmadı bunu duymadan önce açık bırakıyodum kuru olunca sutyene yapışıyo ya acıyo ozaman

süt artması için mulipa içiyorum çayını bol bolda su tabiki
artık burdayım yazarım yıne öpüldünüz şimdi

kızlar kızımın pişiği nasıl gececek ya poposu kıpkırmızı parlak bez kirlendikçeağlıyor hemen değiştiriyorum ama geçmedi pişik kremimi daha etkili bebe yağımı yoksa

cnm ben yaşamadım ama yengem arko krem hemen geçiriyor pişik olursa başka bişi sürme demişti.. şu tüpteki arko krem bi dene istersen.

normal dogum yapan arkadaslar,dogumdan 1hafta sonrakı muAYENE nasıl oluyor,erıyen dıkış ıpı kullanılmısşa?ve dıkışler ıçın ne kullanıyırsunuz bende agrı oluyor 1hafta olmasına ragmen:KK43:

Hafiften ağrı, ara ara bende de oluyor canım ama ben kontrole filan gitmedim, kanama olursa gel demişlerdi, normal lohusa kanamam devam ediyor, o yüzden gitmedim. 13.gündeyiz, başlarda eski haline dönmeyecek gibi geliyordu bana ama sanırım gün be gün daha iyi oluyor. Çok sıkıntın yoksa dert etme sen de :KK3:

ya biraz tuhaf olacak ama o bölgenin görüntüsü değişiyormu :KK17: ya benim dikişlerim çok kötü yada olması gerek görüntü bu. eğer görüntü böyle kalırsa benim dikişiler faciaa :KK43:((

Ben doktora gitmediğim gibi henüz kendim de bakmaya cesaret edemedim canım ya, tamammen iyileştiğinde, belki, bakmayı düşünüyorum, bazen bişeyleri bilmemek daha iyi oluyor :KK37:

Selam kızlar, keyifleriniz yerindedir inşallah?

Bebişlerimiz olalıberi buralara çok sık uğrayamaz, uğrasak da yazamaz hale geldik ama canları sağolsun kuzucuklarımızın :emir_bebek: :nazar:

Bebişim 13 günlük oldu :nazar: Son 2-3 gündür ne kendi uyuyor, ne bizi uyutuyordu, meğer gaz sancısı başlamış. Zinco, rezene çayı ve masaj iyi geldi de şükür, dünden beri daha rahat yavrum :nazar: Memenin kahverengi kısmı ağzına verilecekmiş hava yutmaması için ama bunu nasıl yapacağız ? :26:

Kızım uyandı, bize müsade şimdilik :KK71:

cnm ben yaşamadım ama yengem arko krem hemen geçiriyor pişik olursa başka bişi sürme demişti.. şu tüpteki arko krem bi dene istersen.

Sağol canım geçti çok şükür pişiğimiz dun uykusuz kaldım onu yüzüstü yalnız bırakmıyım diye popo havada tuttum gene hiçıslak mendil kullanmadım önceki sayfada yazdığım teknik işe yaradı çok şükür..Bu gece de çok az kaka yaptı doldurmadı bezini bugun de ona taktım kafayı sütüm mü yetmiyor aç mı diye...

Bebişlerimiz olalıberi buralara çok sık uğrayamaz, uğrasak da yazamaz hale geldik ama canları sağolsun kuzucuklarımızın :emir_bebek: :nazar:

Bebişim 13 günlük oldu :nazar: Son 2-3 gündür ne kendi uyuyor, ne bizi uyutuyordu, meğer gaz sancısı başlamış. Zinco, rezene çayı ve masaj iyi geldi de şükür, dünden beri daha rahat yavrum :nazar: Memenin kahverengi kısmı ağzına verilecekmiş hava yutmaması için ama bunu nasıl yapacağız ? :26:

canım zinco rezene çayı nasıl bişe.sen mi içiyon

kızlar birde humananın kimyonlu rezene çayı var,zinco mu iyidir humana mı?

Hafiften ağrı, ara ara bende de oluyor canım ama ben kontrole filan gitmedim, kanama olursa gel demişlerdi, normal lohusa kanamam devam ediyor, o yüzden gitmedim. 13.gündeyiz, başlarda eski haline dönmeyecek gibi geliyordu bana ama sanırım gün be gün daha iyi oluyor. Çok sıkıntın yoksa dert etme sen de :KK3:

Ben doktora gitmediğim gibi henüz kendim de bakmaya cesaret edemedim canım ya, tamammen iyileştiğinde, belki, bakmayı düşünüyorum, bazen bişeyleri bilmemek daha iyi oluyor :KK37:

canım lohusa kanaman olurken nasıl anlayacaksın dikişinin kanadığını?benim de bu ara çok acıyor yürürken filan 27gün oldu doğum yapalı hala acısı devam eder mi bazen kesiliyor gibi hissediyorum o derece acıyor dokora gitmeli miyim acaba?

Zinco, içinde çeşitli bitkilerin yağlarının bulunduğu bi damla canım, doğal bi ürün. Günde 3 kere 4'er damla veriyorum bebeğimin ağzına. Gaz sancıları baya azaldı şükür, uyku tutmuyordu yavrumu, baya rahat 2 gündür :nazar:

Rezene çayı da milupanın bi çayı, onu da doktor verdi. Onu henüz tam olarak içiremedim ama ona da başlayacağım düzenli olarak. Ben kendim için herhangi bişey kullanmıyorum, ne süt arttırmak için, ne de gaz sancısı için, bu ürünleri bebeğime veriyorum ben canım :KK8:

kızlar birde humananın kimyonlu rezene çayı var,zinco mu iyidir humana mı?

Ben zincodan memnun kaldım canım, bebeğim 2 gündür rahat bi uyku uyudu ve uyutturdu :KK34:

canım lohusa kanaman olurken nasıl anlayacaksın dikişinin kanadığını?benim de bu ara çok acıyor yürürken filan 27gün oldu doğum yapalı hala acısı devam eder mi bazen kesiliyor gibi hissediyorum o derece acıyor dokora gitmeli miyim acaba?

Lohusa kanaması normal adet kanaması miktarı olur, aşırısı dikiş kanamasıdır demişlerdi. Benim de kanamam normal adet düzenimdeki gibi. Bazı günler daha az, bazen daha çok ama bence normal sınırlarda. benim de ağrı oluyor bazen, hatta dün 2 tane dikişim düştü. Daha kaç dikişim var onu da bilmiyorum ama benim vajinal septumum vardı, doğum anında onu da kestiler ve doğumdan sonra dikişim iç dış 1 saat sürdü düşün :KK50: Allah'a şükür şuana kadar bi sıkıntım olmadı ama bazen şeytan dürtüyor, ya yanlış diktilerse, ya sıkıntı varsa diye ama kulak asmıyorum pek. İçin rahat değilse bi git doktora istersen sen canım :KK55:

X