12 yaş sigara-sevgili-makyaj-kötü arkadaş

Allah korusun zor durum. Benimde kizim ortaokulda bilmiyorum ama daha cocuk bebek.
Evde resim yapiyoruz düşünün. Hobi odamiz var surekli etkinlik icindeyiz.
Esimde bende sık sık okulundayiz.(esim babasi degil babasi ile gorusmuyor )
Hafta sonlari yuzme voleybol diye sabahtan aksama kadar pesindeyiz.enerjisini atsın vucudu beyni yorulsun sporla gelissin diye.
Esofman sweet harici suslu puslu kiyafet bile almam dogru duzgun.
Aksamlari esim odevlerini o gun okulda yazdiklarini yemekhaneye ugrayip uğramadığını dahi kontrol ediyor.
Telefonu yok istemiyor mu istiyor ama kimi aramak isterse bende arayabilirsin diye almiyoruz.
Tablet haftada 1 gun 1 saat.o da aile korumali bakiniyor.
Maneviyati guclu olsun diye ugrasiyorum.
Yabanci dile ağırlık verdiriyoruz.
Hep mesgul yani
Cocuk yetistirmek zor bu devirde cok zor.
Hic pesini birakmamak ilgiyi bir anlik dahi kesmemek lazim
Yoksa o ilgi arayisina girer.
Eve hapsetmek yerine yaninda olun anlayin dinleyin zaman ayirin vakit gecirin.

Ben okuldan alma ve başka okula kayıt yaptırma fikrini korkunç bulmadım bazılarının aksine.
Nedenine gelecek olursak ilk gittiğim lisede arkadaş ortamı o kadar kötüydü ki ister istemez etkilenmeye başlamıştım. Kızlar erkekler hepsi birbirinden kötüydü. Ve o sene nerdeyse sınıfta kalıyordum devamsızlıktan. Zaten öyle olunca okuldan da soğumuştum. Gitmek istemedim ailemde okul değiştirmeyi uygun gördü.
Başka bir okula geçtim.. Ve okul ikincisi olarakta mezun oldum.
Ortaokulla lise bir olmaz ama.. iyi ki okul değiştirmişim yoksa orada gerçekten kötü yollara sapardım. Kişinin kendisinden de gelse de çevre etkiliyor o yaşlarda özellikle.

Bir de kardeşiniz şu an utanç içinde ama size değil arkadaşlarına karşı utanç içinde. Ben psikolog, pdr okumuş veya pedogog değilim ama bir ortaokul öğretmeniyim. Bana göre:

-Anneniz sigara içerken çocuğa içme deme hakkı yok. Bunca yıl zaten pasif içiciliğe kardeşiniz maruz kalmış, içince mi problem oldu? Hem kendisi sigara içip hem de içme deme hakkı yok annenizin. Çocuğun gözünde samimi durmuyor. Eğer siz içmiyorsanız(içiyorsanız böyle bir şey demeye sizin de hakkınız yok) :Annem de bir insan ve sigara konusunda hata yapıyor diyerek konuşmaya başlayabilirsiniz. Böylece kendisi de annenizle ilgili düşündüğü hataları da sizin gibi rahatça söyleyecek. Sigaranın sağlığa zararından ve dış görünüşü ne kötü yaptığına dair fotoğrafları videoları ispatlarla gösterin. O yaşta dış görünüş inanılmaz önemli çünkü. Sağlığının zarar görmesinden değil, dış görünüşe zeval gelmesinden daha çok korkarlar.

-O yaşta bir erkeğe ilgi duymasının normal olduğundan, hatta sizin de bir zamanlar çocukluk aşkınız olduğundan sanimiyetle bahsedin. Ama hayatın bu yaşlardan ibaret olmadığını, önünde kocaman bir ömür olduğunu söyleyin. İleride pişman olacağı şeyler yapmamasını öğütleyin. İnsanlarin her zaman kendisi gibi iyi niyetli olmadığını, tek güvenmesi gereken ve sığınacağı limanin siz olduğundan bahsedin. Hatta " Allah korusun hasta olsan, başına bir şey gelse en çok kim üzülür kim senin için canını feda eder" diye sorular yöneltin. Hatta kendi çocukluk arkadaşlarınızdan da bahsedin, o zaman benim için onlar çok önemliyken şimdi görüşmüyoruz deyin. Ama bana zarar verselerdi bir ömür onlardan nefret ederdim deyin. Çocuk yaşta yaptıklarımız büyüyünce bizi gülümsetmeli üzmemeli deyin. PDR'de bu yöntemin adı "kendini açma" dır.

-Kişisel temizliğe gelince o çocuğun bacağı bir kere neden tüylü kıllı? Bir anne veya abla olarak neden "hadi bacaklarını alalım, kuaföre gidelim" demediniz. Anne-kız, abla-kız kuaför günleri yapamaz mıydınız? Saçlarına bakım yaptırın, kırıklarını aldırın, ağda yaptırın. Büyük ihtimal hoşuna gider:) kaşının da ortası alınması gerekiyorsa alınsın.

-Son olarak okuldan almak yanlış bir çözüm. Hayatı boyunca kötü ortamlardan kötü insanlardan uzak tutamazsınız. O şimdi arkadaşlarına kendisini rezil olmuş hissediyor. Annenizden nefret bile ediyor bile olabilir. En azından sinirli.

Onu baskilamak, telefonu elinden almak onu profosyenellestirir. Ağır ergenlik geçirmiş biri olarak söylüyorum. Onu sorgulamıyacağınızı, her şeyi rahatça anlatabilmesini sağlayın. Bunu hissettirin.

Evet 12 yaşındaki çocuğa akıllı telefon alınmamalı

12 yaşındaki tüm yaşıtlarında Tlf varken, imkanımız varken bence kendini mahrum hissetmemeli. Kısıtlama getiriyorum ben oğluma, ama komple yasak yok. Yasak olan her zaman caziptir çünkü. Takip de etmek lazım ayrıca tâbi.

Bu konuda etrafında da pek çok örnek gordum.. Öncelikle destek almanız gerekiyor onu net olarak belirteyim ama ilk tepki kardesiniz için çok önemli. Anneniz bana göre doğru olanı yapmış çünkü şuan sağlıklı karar verecek yaşta değil ahlanip vahlanip aman kızım deseydi etkiye tepki normal sınırlarda olacak ve bedel ödememiş olacaktı.Ben lisede annem sigara ictigimi öğrenir diye çok korkuyordum. Bir süre sonra öğrendi ağladı yapma kızım etme kızım dedi.Aslinda korktuğum gibi olmadı ve devam ettim. Eğer annenizin tepkisini verseydi durum farklı olabilirdi benim icin. Açıkça belirteyim ( bu benim şahsi görüşüm ) yapılan hatalara herkesin bir bedel ödemesi gerekir ki davranisin tekrarı olmasın. Doğa bile bunu bize gosteriyor. Ateşe dokunursan elin yanar!! Daha çok küçük ve mantıkla hareket edecek bir yaş değil .. Bu zaman için konuşmak gerekirse biz kötü davranış karşısında saçını okşayıp tepki vermeyip sadece yardim almaya gidersek daha çok başımıza gelir bu durumlar .... Artık zamane çocukların bu duruma gelmesinde bile ben tepkisizligi sebep olarak görüyorum

Ayrıca akıllı telefon bir silah ve onu kullanacak yaşa gelmeden eline verilmemeli. Bunun için bir zaman belirleyip bu kural degismemeli.. bana göre liseye başlayacağı dönem alınmalı ( dışarda olduğunda ulaşmak isteyenler yada çalışan anneler tuşlu telefon tercih etmeli bana göre)

12 yaş? Sigara,sevgili,makyaj,kötü arkadaş?
O yaşlarda sevgilinin anlamini bilmezdik,makyaj malzemesi isimlerini..Arkadaşımız olurdu ders yapardık beraber sonra evcilik oynardık..
Artık zaman mı kötü,ebeveynler mi bilemedim?
"Oğluşum,prensesim,kraliçem! diye paylasmazlardı çocuklarini sosyal medyalarinda insanlar.
Görmemişliği yoktu insanlarda sahip olduklarinin..
Konu sahibi;Böylesi sıradışı bir duruma dahil olmasi sebebiyle şiddetin onu olumsuz anlamda tetikleyeceğini düşünüyorum.
Tersi bir davranış geliştirip onu anlayarak,tenkit etmeden doğru olanı anlatarak hatasını anlamasına yardımcı olun.
Pedagog,psikolog hemen hemen bütün çocuklar ve yetişkinler icin şart olmuş durumda artık.
Sahip olduklari arttıkça;kendilerine olan güvenleri ve mutluluk değişkenleri azalıyor.
Bilinçli ebeveyn olmak gerekiyor ki önce,doğru ornekler yansıyabilsin gelecek nesillere..

Bu yaptiklarini lisede yapsaydı olabılır derdım ama 12 yaş çoook çook erken annen cinnet geçirmekte haklı kadın şok olmuştur. Buradan bize konusmak kolay yaptığın yanlış şöyle yaklaş boyle anlayış göster diyoruz ama ortada ne yaptığı ortada olmayan 12 yaşında bir çocuk var. Buluşacakları çocuklar kendı yaşıtları mı yoksa büyükler mi nerede buluşuyorlar ne yapıyorlar sigara içmenin ilerisi ne olur neler kullanırlar başka ? 12 yasındakı kız çocuğundan cinsel bir beklenti mi var ? Kadın bunları düşündükçe çıldırmıştır. Bende olsam okulunu değiştirir interneti yasaklar telefonunu alır ve o arkadaslarıyla görüşmesini yasaklardım başka yolu yok. Ne yaparsanız yapın o yaştaki çocukla başka türlü baş edileceğini sanmıyorum. Aklı başına geldıgı zaman tekrar verırdım telefonunu eline.

Evet zor bir durum 12 yaş için arkadaş çok etkili tabi ki ama bağırıp çağırmak kısıtlamalar engeller koymak onu daha hırçın öfkeli yapmaz mı. Daha dikkatli gizli yapar yapacağını isterseniz eve kitleyin yine bi yolunu bulur Allah korusun kendine bşy yapar dikkat edin ona derdini anlatabileceği güven ortamını sağlamalısınız. Bizim zamanımızda böyleydi diyerek çıldırarak bir yere varamazsınız. Onu kurslara savunma sporları voleybol gibi yüzme gibi etkinliklere gönderseniz hem kafası daha iyi şeylerle meşgul olur.

Dizilerde 8-10 yaşındaki veletlerin bile sevgililerinin olmasının çook masumca ve doğal gösterildiği, internetten tvden arkadaş çevresinden sürekli sevgilin olmalı, olmazsa eziksin eksiksin baskısının olduğu bir ortamda ne bekliyordunuzki...
Anne baba zaten çocuğumun psijolojisi bozulmasın bahanesi ile daha dün b*kunu temizlediği velete ağzını açıp tek laf edemeden aman ali rıza bey başımız ağrımasın modunda geziyor.
Yahu biz babamız anamız ne der diye hiç bişey yapmamış olsak bile üç buçuk atardık. Bugüne kadar bütün nesiller böyle yetişti. Ne zaman ana baba çocuğuyla arkadaş gibi olmalı modası çıktı, üstünede internet tv eklendi koca nesil bozuldu gitti...

Bence çoğu şeyin yetiştirilme ile alakası yok, çocuğun içinde olup olmaması ile alakalı bir durum. Benim annem ve babam ben 10 yaşındayken ayrıldılar, babamın iş için 2 ay Bolu'ya gitmesi gerekirdi, ben evde tek kaldım çoğu zaman, annemle görüşmüyordum. Kendim büyüdüm diyebilirim. Arkadaşlarım ortaokulda sigara içiyordu hatta çok güzel sen de desene diyorlardı ama ben hiç istemedim. Babam veya annem olmadığı için eve geç saatlerde de gidebilirdim ama gitmedim. Bana kimse demedi şunu yapma bunu etme diye. Çocuğun içinde varsa hangi okula gönderseniz de yapar, onunla konuşarak öncelikle bunların kötü şeyler olduğunu, yaşının daha çok küçük olduğunu söyleyin. Her koyulan yasak insanı daha fazla teşvik ediyor.

Hatırlıyorum.da ben 7. Sınıftayken 23 Nisan gösterilerine hazırlanıyorduk dans ederken eşofmanım açılmış genetikten mi ne çok kıl vardı erkek gibi arkadaşlarımda görmüş erkekler de var içinde niye öyle çok kıllısın sen demişlerdi ne utanmıştım yerin dibine giresim gelmişti öğreten olmayınca ne yapayım nasıl alayım ben tam anlamıyla herşeyi 15 yaşımda öğrendim şimdikiler daha 5 yaşında neler neler biliyorlar geçmişle kıyaslamamak gerek şimdikileri kuşak çatışması mı diyorlar buna sanırım

Kardeşiniz adına üzüldüm
Onu anlamayan bir anneye ve destek olmayan bir ablaya sahip.
Bende sizin adınıza üzüldüm..
Okuduğu bir metni bile anlayamayan, bir çözüm arayan bir kişiye bu denli yaklaşan bir karaktere sahip olduğunuz için..
ne büyük tesadüf.. Hem de Guru :)
Güldürdü...

kardeşinizin içinde bu tür şeylere merak varsa, hangi okula gönderseniz, yine kendi gibilerini bulur...ergenliği biraz sorunlu geçecek gibi, ama sert davranışlar onu daha kötü yapar...

O akilli telefonlarin 12 yaşındaki cocuklara verilmesine deliriyorum. Valla bi temiz doverdim herhalde ben cok sinirlendim ne demek sigara makyaj ne demek !!!! ALLAHIM sen koru çocukları zamanin kötülüklerinden rabbimmmm .. Allahim sen yardim et anne babalara... ders disinda herseyle ugrasiyorlar (((

Okula gondermezseniz derslerden geri kalacak o zaman ne olacak ( o yaştaki cocuklarin ilgilenmesi gereken tek sey ders ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…