annemde aynı bu yöndeKardeşimle aynı yaşta kız kardeşiniz.
Bir ara bizimde telefon-whatsapp grupları olaylarımız vardı.
Böyle değişik değişik vasıfsız kendini bilmeyen ergen çocuklarla arkadaşlık yapıyordu kardeşim. Mahallenin erkekleriyle konuşuyorlardı,ağızlarında küfür falan.. Kardeşim sürekli benden merkeze inmek için izin istiyordu (otobüsle 1 saat). Ben izin vermeyince anneme ağlıyıp habersiz gidiyordu.
Ben çareyi telefonu alıp vermemekle buldum. Bildiğiniz telefonunu aldım,instagram hesabındaki arkadaşlarına mesaj attım ve hesabı kapattım. Whatsapp grubuna da eğer bu şekilde devam ederlerse öğretmenlerine ve ailelerine bildireceğime dair bir mesaj atıp hepsini engelleyip whatsappı sildim. Telefonu da asssla verdim hatta gidip sattım. Bu yaş grubunda önünü almak lazım yoksa herşeye özeniyorlar. Hatta 14 yaşında bir kız arkadaşları aile izniyle nişanlanmış "çocuk gelin oluyor ov ye çok havalı" tarzında konuşuyorlar. Cinselliği basit birşey,dünyanın en güzel şeyini de öpüşmek,erkeklerle konuşmak sanıyorlar. Ben evde aynı anneniz gibi sinir krizi geçirip kardeşime deli gibi bağırmıştım. Akıllandı mı? Evet. Bir daha yapmaya cesaret eder mi? Kesinlikle hayır. Evdeki otoriteyi sağlam kurduk,ipler annemle bizim elimizde. Geçen anneme borçla telefon aldırmaya kalktı ama annem yemedi,alamam param yok dedi. Bende liseye kadar telefon alınmayacağını söyledim.
Annemde aynı şekilde yaklaşıyor kardeşime, hatta biz bile. Onu asla kısıtlamayız. Bacaklarını biz alırız, annem alır. Makyaj olayına gelince annem ona çok karşı yaşı küçük alışmasın diye. Kardeşimde saçlarını bir tutam griye boyamak istiyordu aldı annem kuaföre götürdü annem yaptırdı. He bir de benim kardeşim etek giymez sevmez bacaklarında kıl olmayınca da giymez o pantolon giyiyor okulda da, gündelik hayatında da. Biz alsak da giymiyor
Kardeşimle aynı yaşta kız kardeşiniz.
Bir ara bizimde telefon-whatsapp grupları olaylarımız vardı.
Böyle değişik değişik vasıfsız kendini bilmeyen ergen çocuklarla arkadaşlık yapıyordu kardeşim. Mahallenin erkekleriyle konuşuyorlardı,ağızlarında küfür falan.. Kardeşim sürekli benden merkeze inmek için izin istiyordu (otobüsle 1 saat). Ben izin vermeyince anneme ağlıyıp habersiz gidiyordu.
Ben çareyi telefonu alıp vermemekle buldum. Bildiğiniz telefonunu aldım,instagram hesabındaki arkadaşlarına mesaj attım ve hesabı kapattım. Whatsapp grubuna da eğer bu şekilde devam ederlerse öğretmenlerine ve ailelerine bildireceğime dair bir mesaj atıp hepsini engelleyip whatsappı sildim. Telefonu da asssla verdim hatta gidip sattım. Bu yaş grubunda önünü almak lazım yoksa herşeye özeniyorlar. Hatta 14 yaşında bir kız arkadaşları aile izniyle nişanlanmış "çocuk gelin oluyor ov ye çok havalı" tarzında konuşuyorlar. Cinselliği basit birşey,dünyanın en güzel şeyini de öpüşmek,erkeklerle konuşmak sanıyorlar. Ben evde aynı anneniz gibi sinir krizi geçirip kardeşime deli gibi bağırmıştım. Akıllandı mı? Evet. Bir daha yapmaya cesaret eder mi? Kesinlikle hayır. Evdeki otoriteyi sağlam kurduk,ipler annemle bizim elimizde. Geçen anneme borçla telefon aldırmaya kalktı ama annem yemedi,alamam param yok dedi. Bende liseye kadar telefon alınmayacağını söyledim.
Başka türlü etkili olmuyor çünkü.annemde aynı bu yönde
düşüncesi de bu yönde aslında ben onu haklı buluyorum
Düzgünce konuşmadan bağırdığımı falan mı düşünüyorsunuz? Hemde defalarca konuştum,konuştuk. Annemin zaafı kardeşimdir,para istese verir,ne isterse alır. Kardeşim yapma dediğimizi 2 gün sonra şiddetini arttırarak yapmaya devam ediyor. Bilirsiniz bu yaş grubunda aşırı bir inat ve ergen olmanın heyecanı çılgınlığı var. Dünyayı kendi etraflarında dönüyor sanıp,kendini ve karşı cinsi keşfetmeye çalışırlar. (Konuşmak anlamında) Biz psikoloğa dahil götürdük,seanslara gitti. Yine de etkili olmadı. En sonunda telefonu bana vermemek için alıp duvara fırlatınca bende kendime hakip olamayıp bağırdım ve herşeyi yasakladım. Bir daha da olmadı,olacağını sanmıyorum. Benim o yüzümü bir daha görmek istemez.peki kardeşinizle düzgünce konuşsaydınız işe yaramaz mıydı? mesela benim kardeşim düzgün konuşmadan değil de şiddetten, zorlamadan anlasaydı utanırdım ben bu çocuğa bir şey öğretememişiz biz diye. çok ağır olacak ama teşbihte hata olmaz, bu denediğiniz yöntem insan olmayan canlılarda da işe yarar hani zorlarsın döversin söversin istediğini yaptırırsın. insanın farlı laftan anlaması, düşünmesi değil mi? keşke burada bunları değil de "biz de aynısını yaşadık, kardeşimle güzelce konuştum, kendisine bir hobi edindirdik" tarzı şeyler okusaydık belki herkese örnek olurdu. yine de kardeşiniz adına sevindim umarım tekrar okulunu aksatacak şeylerin peşine düşmez.
Madem sigara içmek kötü bişey anneniz neden içiyor? Çocuğu okula göndermemek yerine anne çocuk yetiştirmek için bi okula gitse de çocukta görmek istemediği türden şeyleri önce kendisinin terketmesi gerektiğini anlasa. Yeni okuldaki arkadaşları da gökten inmiş temiz melekler olmayacak çünküHerkese Merhabalar,
Bugün ki derdim 12 yaşındaki kız kardeşim. 2 gün önce annem kardeşimin telefonunu karıştırıyor. Okul arkadaşları ile kurduğu whatsapp grubu mesajlarını görüyor. Mesajlarda kardeşim ve arkadaşlarının (Hepsi 12) sigara partisi yapıklarını (hatta birkaç ay önce annemin evde 1 paket sigarası kaybolmuştu ) sonra kardeşimin sınıf arkadaşının sevgilisi varmış ve o çocuk benim kardeşim için arkadaşını getirecek kardeşimle tanıştıracakmış (çocuk tahminimizce 15 yaşlarındadır aynı okulda değiller)kardeşime rimel fondöten getiriyorlar okulda makyaj yapıp o çocuklarla buluşacaklarmış kardeşime diyorlar ki x, bacaklarını al kendini temizle saçlarını yıka gibi öğütlerde bulunuyor arkadaşları. Ve kardeşim gerçekten bacaklarını jiletle almış annem kardeşime çok bağrıyor bu olaydan sonra annem sinir krizi geçiriyor ve okula gidip müdürle konuşup bu kızların ailesine de bilgi verin diyor (verildi mi bilgim henüz yok)
Ve 2 gündür kardeşimi okula göndermiyor telefonunu elinden aldılar kardeşim ortaokul öğrencisi annem başka bir okul arayışında okulunu değiştirecek bugün başka bir okulla görüşmeye gitti
Tahminimce okul değişene kadar kardeşimi asla okula göndermeyi düşünmüyor. Şimdi sizden düşüncelerinizi bekliyorum siz ne yapardınız sizin 12 yaşındaki kızınız arkadaşlarıyla sigara içse, okulda makyaj yapıp sevgilisiyle buluşurken bacaklarını alsa (kim bilir bilmediğimiz neler vardır da) ne düşünürdünüz okula gönderir miydiniz? Okulu annem birkaç gün içinde değiştirecek en geç Cuma
17 yaşında bir ergen annesi olarak diyorum ki ailenizin tavrı tamamen yanlış .Bu işin içinden bu şekilde çıkamazsınız . diğer ailelere bilgi verin demek bir o kadar daha yanlış. İçlerinden biri kızını bu sebepten okuldan alsa eve kapatsa hayatını karartsa vebali olursunuz . Kardeşiniz için destek almalısınız. Bu yaşta bu cezalar ile sorunu çözemezsiniz. Bunları yaşayan sadece siz değilsiniz hepimiz yaşıyoruz ve kim bilir daha neler yaşayacağız .Ama bu yaptıkları süreci daha olumsuz hale getirmekten başka işe yaramaz.Herkese Merhabalar,
Bugün ki derdim 12 yaşındaki kız kardeşim. 2 gün önce annem kardeşimin telefonunu karıştırıyor. Okul arkadaşları ile kurduğu whatsapp grubu mesajlarını görüyor. Mesajlarda kardeşim ve arkadaşlarının (Hepsi 12) sigara partisi yapıklarını (hatta birkaç ay önce annemin evde 1 paket sigarası kaybolmuştu ) sonra kardeşimin sınıf arkadaşının sevgilisi varmış ve o çocuk benim kardeşim için arkadaşını getirecek kardeşimle tanıştıracakmış (çocuk tahminimizce 15 yaşlarındadır aynı okulda değiller)kardeşime rimel fondöten getiriyorlar okulda makyaj yapıp o çocuklarla buluşacaklarmış kardeşime diyorlar ki x, bacaklarını al kendini temizle saçlarını yıka gibi öğütlerde bulunuyor arkadaşları. Ve kardeşim gerçekten bacaklarını jiletle almış annem kardeşime çok bağrıyor bu olaydan sonra annem sinir krizi geçiriyor ve okula gidip müdürle konuşup bu kızların ailesine de bilgi verin diyor (verildi mi bilgim henüz yok)
Ve 2 gündür kardeşimi okula göndermiyor telefonunu elinden aldılar kardeşim ortaokul öğrencisi annem başka bir okul arayışında okulunu değiştirecek bugün başka bir okulla görüşmeye gitti
Tahminimce okul değişene kadar kardeşimi asla okula göndermeyi düşünmüyor. Şimdi sizden düşüncelerinizi bekliyorum siz ne yapardınız sizin 12 yaşındaki kızınız arkadaşlarıyla sigara içse, okulda makyaj yapıp sevgilisiyle buluşurken bacaklarını alsa (kim bilir bilmediğimiz neler vardır da) ne düşünürdünüz okula gönderir miydiniz? Okulu annem birkaç gün içinde değiştirecek en geç Cuma
İşte bu15 yaşında bir kız çocuk annesi olarak yazıyorum. Anneniz telefonu elinden almakla ve okula göndermemekle çok büyük hata yapıyor. Bizler 12 yaşında böyle değildik evet ama şimdiki nesilde bizim gibi değil. Bunun çözümü pedagog desteği almak olabilir, sevgi ve sabırla yaklaşıp uzun uzun konuşmak olabilir. Ben öyle yapıyorum mesela, şu an 9. sınıfta ve onunla her şeyi açıkça konuşabiliyorum o da aynı şekilde. Bir erkek arkadaşın olabilir ya da birinden hoşlanabilirsin sakın ama sakın annem duyarsa çok kızar diye düşünme tam tersine istediğin zaman annenle konuşabileceğini aklının bir köşesinde tut diyorum. Makyaj konusuna gelince evet küçük yaşta makyaja bende karşıyım ama maalesef ki yeni nesile bunu tamamen yasakladığında dışarıda yapıyor ama yine de yapıyor. O yüzden ben bu konuda da katı kuralları olan anne olmak yerine 1-2 tane dudak rengine yakın ruj ve rimel aldım okula giderken değil ama birlikte bir yere gittiğimizde sürüyor. Örneğin bu yaz saçlarından bir tutamı yeşile boyatmak istedi okuldaki çoğu arkadaşı yapmış, bende yazın düşünürüm demiştim. Yaz geldiğinde kuaföre ben götürdüm ve bir tutam yeşil yaptırdım sonrasında hevesini almış oldu ve anne bir daha saçımı yeşil ya da başka bir renk yapmam böylesi daha güzelmiş boşuna özenmişim diyen de kendisi oldu. Bacaklarını alma konusuna gelince bunu anneniz ya da siz fark edip kuaföre götürmeli ya da kendiniz evde almalıydınız. O yaştaki bir kız etek giydiğinde rahatsızlık duyar bu çok normal. Ben 12 yaşından beri ayda 1 kez düzenli olarak kuaföre götürüyorum kızımı. Kaşlarının ortası rahatsız ediyordu çünkü çok birleşikti bu yıl kaşlarının ortasını almasına da izin verdim. Kendini daha iyi hissediyor şimdi. Yüzüm açıldı sanki anne diyor. Evet bende ilk zamanlar asla izin vermem dediğim karşı çıkacağım bir çok şeyden feragat ettim. Ama şimdi dönüp baktığımda iyiki baskıcı ya da sert bir anne olmamışım diyorum, çünkü şu an kızım benimle birçok şeyini paylaşıyor. Yasak ya da gizli bir şey yapma gereği duymuyor.
Bu arada insan olmayan canlılarda uygulanır dediğiniz yöntem sadece bağırmak ve kızmak,farkında mısınız? Siz hiç bağırmadınız mı hayatınızda? Şiddet demişsiniz;peki kardeşinizle düzgünce konuşsaydınız işe yaramaz mıydı? mesela benim kardeşim düzgün konuşmadan değil de şiddetten, zorlamadan anlasaydı utanırdım ben bu çocuğa bir şey öğretememişiz biz diye. çok ağır olacak ama teşbihte hata olmaz, bu denediğiniz yöntem insan olmayan canlılarda da işe yarar hani zorlarsın döversin söversin istediğini yaptırırsın. insanın farkı laftan anlaması, düşünmesi değil mi? keşke burada bunları değil de "biz de aynısını yaşadık, kardeşimle güzelce konuştum, kendisine bir hobi edindirdik" tarzı şeyler okusaydık belki herkese örnek olurdu. yine de kardeşiniz adına sevindim umarım tekrar okulunu aksatacak şeylerin peşine düşmez.
Keşke bu kadar ağır yaptırımlar yapmasaydınız ilk hatasında.Konuştu annem çok konuştu, ama yine de güvenemiyoruz
Açıkçası ben de şok olarak okudum yaptıklarınızı . Benim çocuğum sadece bu hareketten anlasaydı oturup nerede yanlış yaptık biz diye düşünürdüm . Umarım çözümünüz kalıcı olur .Düzgünce konuşmadan bağırdığımı falan mı düşünüyorsunuz? Hemde defalarca konuştum,konuştuk. Annemin zaafı kardeşimdir,para istese verir,ne isterse alır. Kardeşim yapma dediğimizi 2 gün sonra şiddetini arttırarak yapmaya devam ediyor. Bilirsiniz bu yaş grubunda aşırı bir inat ve ergen olmanın heyecanı çılgınlığı var. Dünyayı kendi etraflarında dönüyor sanıp,kendini ve karşı cinsi keşfetmeye çalışırlar. (Konuşmak anlamında) Biz psikoloğa dahil götürdük,seanslara gitti. Yine de etkili olmadı. En sonunda telefonu bana vermemek için alıp duvara fırlatınca bende kendime hakip olamayıp bağırdım ve herşeyi yasakladım. Bir daha da olmadı,olacağını sanmıyorum. Benim o yüzümü bir daha görmek istemez.
Ha bu konuda sanmayın ki biz geri kafalı bağırmaktan kısıtlamaktan hoşlanan insanlarız. Kendim sevgilimle gece yarılarına kadar gezerim,yeri gelir bizde geceye kadar oturur,yeri gelir ben otururum. Çevremde bir sürü erkek arkadaşım vardır,hepsiyle samimiyimdir. İstediğim gibi gezerim eğlenirim gayet rahat bir hayat sürerim. Fakat ben bu söylediklerimin çoğunu 17-18 yaşlarımda yapmaya başladım,12 yaşında değil. 12 yaşında onun lise için ders çalışması gerekirken 1 saat uzaklıktaki merkeze gidip kafelerde oturmasına ya da saçma sapan değişik insanlarla arkadaşlık yapmasına izin veremem. Kimin ne olduğu kesinlikle belli olmayan bu ülkede,kardeşimi dışarıdaki kimseye yem yapamam. O yüzden benim son çarem buydu,uyguladım işe yaradı ve konu kapandı. Şuanda okuldan gelir gelmez 2-3 saat ders çalışan idealleri,hayalleri olan ergen adayı oldu kendisi,umarım hep böyle devam eder.