7 yaş kızım ve kötü beyin senaryoları

Nasıl atlattınız
Uzun bir süre devam ettiğini hatırlıyorum ve benim kardeşimde yoktu 15 sene tek çocuktum ama hatırladığım birşey varki televizyonda gördüğüm şeyler bazen misafirliğe giderdik korku filmleri ölüm sahneleri vs böyle şeyleri görüyordum tvden sadece vesveselerle kalmamıştı inanılmaz korkular yaşıyordum 17 yaşıma kadar kapı açık koridor ışığı ile korka korka uyudum büyük sıkıntılar yaşadım ama malesef ailem psikoloğa falan götürmedi beni çocukluk boyunca çektim yetişkin olunca düzeldi.

Evet çok haklısınız
Kızım çok el bebek gül bebek büyütüldü çok sevgiyle ilgiyle alakayla
Kardeşten etkileniyor ve kıskanıyor bunuda çok belli ediyor zaten
Elimden geldikçe ilgimin çocuğunu ona vermeye çalışıyorum
Daha nasıl yaparım bilmiyorum
Sizi bu konuda en iyi ben anlarım..benim kızım iki sülaleden de tek torun ve ilk çocuktu. Kardeş çok istemesine rağmen ve kardeşini çok sevmesine rağmen bizim de kıskançlıklarımız oldu ki hala zaman zaman olmakta ve bu çok doğal. Anne baba olarak o dengeyi iyi korumak lazım. Biz ilk 2 sene onun yanında çok fazla öpmedik kardeşini, bana çok düşkündü kızım, emzirme dönemlerinde kardeşinin odasının kapısında beklerdi beni..geceleri korkup yanıma gelirdi ki kardeşten önce böyle şeyleri hiç yoktu…ne kadar şu an daha olgun olsa da ( 7 yaş ve 8 yaş çok fark ediyor , 1 sene deyip geçmemek lazım)?son zamanlarda da kardeşini uyuttuktan sonra kızımı kontrol etmek , açılmışsa üstünü örtmek için odasına girdiğimde sanki ders çalışıyormuş da uyuyakalmış gibi yatağında yanında kalemleri kitapları ile buluyorum ve de pijamasına giymemiş tişört vs ile yatmış olarak . Aslında da uyumuş değil numara yapıyor, onunla ilgilenip ilgilenmeyeceğimi ölçmek için beni test ediyor, ben de bu oyunu bozmuyorum. Pijamalarını giydiriyorum, kalem ve defterlerini masasına koyuyorum ve her zaman da son kez öpüp, seni çok seviyorum bunu asla unutma, sen benim her zaman birtanemsin, biriciğimsin ve hep öyle olacaksın diyorum, o da yarı uykulu ( güya 🤭) gülümsüyor ve uykuya dalıyor ☺️

yani bu sene kızınız için çok zor bir seneydi annesi, okuma yazma zaten zor bir süreç, bir de kardeş telaşı, endişesi ağır gelmiş olabilir. Ne zaman kardeşini övsek sofrada mesela hemen arkasından benim kızım da yumurtasını bitirmiş , akıllı kızım aferin sana gibi bir övgüyü ona söylemeyi asla unutmuyoruz biz ve buna ihtiyacı olduğunu o an kendisi ile gururlu bakışından anlıyoruz, siz de yapın, iltifatları küçüğe bir yapıyorsanız ona iki yapın 👍

Bir de küçük bir tavsiye daha , kızınızla bazen anne kız film gecesi yapın mısır patlatarak ya da yürüyüşe parka vs gidin ama kardeşi olmasın mümkünse, baş başa kalmanız önemli. O zaman kendini kardeşi ile yarıştırmayacak ya da kıyaslamayacak , kaygıları yok olacaktır ve iç huzuru, mutluluğu tekrar yerine oturacaktır 👍🥰🙏

Son düzenleme:
Canım selamlar. Çocuğu hem pedegoga hemde çocuk psikiyatriye götürmeni tavsiye ederim. Aslında ilk pedegoga gidip terapi ile çocuk dinlenmeli ve anlanılmalı. Eğer ilaç ile tedavi desteklenecekse ki buna pedegoga karar veriyor. Ona göre sizi o psikiyatriye götürür. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki siz de terapi alırsanız iyi olur gerçi hayat o kadar pahalı ki herkesin sorunları var ama kendi kendine geçmesini bekliyor gibi bi şey en düşük ücret olmuş 2 bin ayda kaç çağırır belli değil. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.

Uzun bir süre devam ettiğini hatırlıyorum ve benim kardeşimde yoktu 15 sene tek çocuktum ama hatırladığım birşey varki televizyonda gördüğüm şeyler bazen misafirliğe giderdik korku filmleri ölüm sahneleri vs böyle şeyleri görüyordum tvden sadece vesveselerle kalmamıştı inanılmaz korkular yaşıyordum 17 yaşıma kadar kapı açık koridor ışığı ile korka korka uyudum büyük sıkıntılar yaşadım ama malesef ailem psikoloğa falan götürmedi beni çocukluk boyunca çektim yetişkin olunca düzeldi.
Çocukluğunuz ne kadar zor geçmiş olmalı…sizin adınıza üzüldüm ve küçük Mor i Danmark Mor i Danmark ’a sarılmak isterdim kocaman ve elini tutup yardımcı olmak…iyi ki kendinize bir zarar vermemişsiniz..karakteriniz güçlüymüş demekki bir şekilde aşmışsınız bu durumu 🤗🙏 şu an teknoloji bombardımanındalar çocuklar maalesef.. YouTube’da çizgi film açtığınızda bile reklam çıktığında uygunsuz ya da korkutucu olabiliyor… hep dikkatli olmak lazım ve çocuk kilidi ta da YouTube kids açmak lazım. Bir de aptal aptal aileler var sırf para kazanmak için ailece şebeğe dönen türlü challenge’lar için, onlar da çok zararlı..

Bizim komşunun torunu benim oğluma sürekli arkanda biri var hayalet var, seni yakalicak seni öldürecek diyormuş benim oğlum 4 kız 5 yaşında oğlum kreşe gidiyo kiz çocuğunu sübyan okuluna vermişler sürekli böyle hayalî şeyler kurup kurup benim çocuğumuda etkiliyordu artık goristurmuyorum, oğlum bana bir keresinde anne sen ölme sakin çünkü cennet annlerin ayaklarında diyip ayağımı öptü birden ama şok oldum bu cümleyi nerden duydun nasil yaptın bide kendi demişti ben ölürüm senin için o kız çocuğu sokuyormus aklına annen ölecek diye bidaha kestik irtibatı böyle bir arkadasi falanmi var

Öncelikle iyi akşamlar arkadaşlar
Konu belki buraya ait değildir ama burda cevap veren daha çok olduğu için buraya yazıyorum lütfen bir süre konum taşınmasın

Sorunumuz şu 7.5 yaşındaki kızımda son 1 haftada istenmeyen düşünceler başladı.
Bunları benimle paylaşıyor örneklendirecek olursam

Geçen gün dışarı çıktık eve dönünce bana ağlayarak dedi ki anne içimdeki kötü beynim bana annenden utan diyor, neden kızım dedim saçını toplama açık kalsın makyaj yap vs dedi sonra bilmiyorum ben öyle bişey söylemem anne kötü beyin söylüyor dedi

Geçen gece içindeki kötü beyni ona inşallah annem ölür demiş ve hemen koşarak yanıma geliyo ağlıyor anne içimden böyle bir düşünce geçti ama ben böyle bişey düşünmem içimde biri öyle dedi sanki

Geçen tv de sünnet düğünü sahnesine geldi ve yine ağlayarak anne bu sahnede babamın özel bölgesi aklıma geldi tabi yine ağlayarak

Bugünde içinden benim için annemin kolu olmasın diye geçirmiş ağlıyor ve söylüyor anne ben böyle şeyler söylemem ne oluyor bana neden söylüyorum diye

Odasında yatağa girmiş ağlıyordu akşam üzeri hemen yanına gittim anne ben böyle şeyler düşünmek istemiyorum ben seni çok seviyorum böyle şeylerin aklımdan geçmesini istemiyorum videolarda anneler ve kızları iyi anlaşırken benim aklımdan böyle kötü şeyler geçmesine dayanamıyorum dedi o ağladı ben ağladım o ağladı ben ağladım

Onun küçücük kalbiyle bu duygularla başedemeyip ağlaması beni çok yaraladı

Kızımdan bahsedecek olursam akıllı, derslerinde başarılı 1.sınıfa gidiyor öğretmeni çok memnun ve güzel bir kız yoldan geçenlerin bile sürekli iltifat ettiği bir kız çocuğu. Herhangi bir takıntısal davranışı yok sadece istenmeyen düşünceler
2 yaşında da kız kardeşi var

hayatımızdan bahsedecek olursam bulunduğumuz şehirde kimsemiz yok anane babane uzakta ayda 1 babaneyi görüyoruz 4-5 ayda bir ananeyi
Eşim çalışıyor esnaf çocukların çoğu sorumluluğu bakımı benim üstümde

Ar kızlar çok karışık yazdım affedin ağlayarak ve çaresizce yaşıyorum bu satırları

Ben şimdi ne yapmalıyım
Pedagog a mı götürsem
Çocuk psikiyatrisine mi

Yoksa kendiliğinden geçer mi
Babasının özel bölgesinin aklına gelmesi çok çok garip bir durum!!!
Aklıma direk istismarı getirdi. Acilen çocuk psikoloğuna gidin . Belli ki bir şeyler yaşanmış. Bu akran zorbalığı olabilir, travma yaşatacak bir durum olabilir ya da istismar. Ertelemeyin lütfen.

Konu belki buraya ait değildir ama burda cevap veren daha çok olduğu için buraya yazıyorum lütfen bir süre konum taşınmasın

Geçen gün dışarı çıktık eve dönünce bana ağlayarak dedi ki anne içimdeki kötü beynim bana annenden utan diyor, neden kızım dedim saçını toplama açık kalsın makyaj yap vs dedi sonra bilmiyorum ben öyle bişey söylemem anne kötü beyin söylüyor dedi

Geçen gece içindeki kötü beyni ona inşallah annem ölür demiş ve hemen koşarak yanıma geliyo ağlıyor anne içimden böyle bir düşünce geçti ama ben böyle bişey düşünmem içimde biri öyle dedi sanki

Geçen tv de sünnet düğünü sahnesine geldi ve yine ağlayarak anne bu sahnede babamın özel bölgesi aklıma geldi tabi yine ağlayarak

Bugünde içinden benim için annemin kolu olmasın diye geçirmiş ağlıyor ve söylüyor anne ben böyle şeyler söylemem ne oluyor bana neden söylüyorum diye

Odasında yatağa girmiş ağlıyordu akşam üzeri hemen yanına gittim anne ben böyle şeyler düşünmek istemiyorum ben seni çok seviyorum böyle şeylerin aklımdan geçmesini istemiyorum videolarda anneler ve kızları iyi anlaşırken benim aklımdan böyle kötü şeyler geçmesine dayanamıyorum dedi o ağladı ben ağladım o ağladı ben ağladım

Kızımdan bahsedecek olursam akıllı, derslerinde başarılı 1.sınıfa gidiyor öğretmeni çok memnun ve güzel bir kız yoldan geçenlerin bile sürekli iltifat ettiği bir kız çocuğu. Herhangi bir takıntısal davranışı yok sadece istenmeyen düşünceler

hayatımızdan bahsedecek olursam bulunduğumuz şehirde kimsemiz yok anane babane uzakta ayda 1 babaneyi görüyoruz 4-5 ayda bir ananeyi

Ar kızlar çok karışık yazdım affedin ağlayarak ve çaresizce yaşıyorum bu satırları

Ben şimdi ne yapmalıyım
Pedagog a mı götürsem
Çocuk psikiyatrisine mi

Ben son zamanlarda ekranda ne izliyor, ondan mı etkileniyor diye düşündüm açıkçası. Çünkü bu tarz düşünceler bazen izlenen videolardan, çizgi filmlerden falan etkilenerek akla gelebiliyor. Biz bazen masum sanıyoruz ama bazı çizgi filmler bile içinde şiddet, ölüm, canavar gibi şeyler barındırıyor ya da duygusal olarak çok yoğun oluyor. Hele bazı platformlarda kontrolsüz videolar da olabiliyor, çocuğun yaşına hiç uygun olmayan şeylerle karşılaşabiliyorlar. Kızın anlattığına göre çok hassas bir çocuk, izlediği bir şey kafasında kalıp böyle düşüncelerle ona geri dönüyor olabilir diye düşünüyorum. Belki izlediklerini biraz daha dikkatle birlikte seçerseniz, ekran süresini biraz sınırlandırsan iyi olabilir. Yani izlediklerini gözden geçirerek, neyin onu etkilediğini bulabilirsin.
Onu dinlemeye devam et. İçinden geçenle sen aynı değilsin mesajını ver. Bunları düşünmen seni kötü yapmaz,İnsan bazen istemediği şeyleri düşünür ama bu onun suçu değildir,Aklından geçmesi olacağı anlamına gelmez gibi konuşulabilir.

Çocukluğunuz ne kadar zor geçmiş olmalı…sizin adınıza üzüldüm ve küçük Mor i Danmark Mor i Danmark ’a sarılmak isterdim kocaman ve elini tutup yardımcı olmak…iyi ki kendinize bir zarar vermemişsiniz..karakteriniz güçlüymüş demekki bir şekilde aşmışsınız bu durumu 🤗🙏 şu an teknoloji bombardımanındalar çocuklar maalesef.. YouTube’da çizgi film açtığınızda bile reklam çıktığında uygunsuz ya da korkutucu olabiliyor… hep dikkatli olmak lazım ve çocuk kilidi ta da YouTube kids açmak lazım. Bir de aptal aptal aileler var sırf para kazanmak için ailece şebeğe dönen türlü challenge’lar için, onlar da çok zararlı..
Çok teşekkür ederim desteğiniz için🥹 malesef şuan aileler çocukların eline telefonu tutuşturup ilgilenmiyorlar ama bir kısım ebeveynlerde gerçekten çok bilinçli bu konuda hemen destek almak çocuğu terapiye götürmek vs bu konular bizim ebeveynlerimiz zamanında çok bilinmiyordu çocuktur korkar normal olarak düşünüyorlardı ama öyle değil işte hayat zehir oluyor keşke gece olmasada hiç uyumasak dedirtiyordu insana ama geçti gitti şimdi kendim anne oldum ve inşAllah bu konularda elimden geldiğince hassas davranacağım biliyorumki elbet birşeyler gördüğü duyduğu tanık olduğu olucak teknoloji çağındayız benim amacım minimum seviyede olması.

Ben şimdi ne yapmalıyım
Pedagog a mı götürsem
Çocuk psikiyatrisine mi

Çocuk psikiyatri uzmanına götürün. Eğer ordan gerekli ise pedagog içinde yönlendirme yapacaklardır. Mutlaka ilk olarak doktor ile ilerleyin. Farkındalığınız var uzman desteği ile herşey yoluna girecektir

Şu an ne yapabilirsiniz bilmiyorum illa ki bir uzmana gidersiniz ama iş yerimde hızlı hızlı okudum hızlıca bir şeyler yazmak istedim.

Çocukken benim de böyle şeylerim vardı. Anksiyetik ve obsesif bir tiptim. Her şeyi kafama takar kurardım. Mesela Kemal Sunal öldüğünde bile kendimi suçladığımı hatırlıyorum.

Annemi çok darlardım bunu bunu dedim içimden diye aynen sizinki gibi.

Neyse annem beni psikiyatriste götürmüştü ama iq su yüksek bıdı bıdı savmışlardı 30 yıl önce.

Şu an hala anksiyetelerim var hiç tedavi olmadım ilk defa psikoloğa gitmeye başladım.

Ama hayatım normal rutin sadece kendi kendimi üzüyorum arada :)

Ben şimdi ne yapmalıyım
Pedagog a mı götürsem
Çocuk psikiyatrisine mi

Çocukla oturup ağlamak yerine bir terapiste götürebilirsiniz

Babasının özel bölgesinin aklına gelmesi çok çok garip bir durum!!!
Aklıma direk istismarı getirdi. Acilen çocuk psikoloğuna gidin . Belli ki bir şeyler yaşanmış. Bu akran zorbalığı olabilir, travma yaşatacak bir durum olabilir ya da istismar. Ertelemeyin lütfen.
Okul hariç sürekli beraberiz kendini korumayı öğrettiğimi düşünüyorum dediğim gibi küçük şeyleri bile anlatır ama neden böyle oldu anlamıyorum
En son bu düşüncelerden önceki hafta sınıfından bir erkek çocuk ona masumane bir şekilde bir kağıda onun ismini yazıp seni seviyorum yazmıştı birde hediye bileklik almıştı kızım istemediğini söyleyip reddetmişti hediyesinide kabul etmemişti
Okuldan geldiği gibi anlattı hemen böyle böyle oldu bende ona böyle dedim siye

Cocuk psikiyatristine gitmek icin sevke ihtiyac yok, once bunu bi yazayim.

Cocugunuzun kaygi duzeyi yuksek anladigim kadariyla acilen psikiyatrist randevusu alip goturmelisiniz.

Geçmiş olsun.
Merhaba önerebileceğiniz iyi bir psikolog var mı

Sizi bu konuda en iyi ben anlarım..benim kızım iki sülaleden de tek torun ve ilk çocuktu. Kardeş çok istemesine rağmen ve kardeşini çok sevmesine rağmen bizim de kıskançlıklarımız oldu ki hala zaman zaman olmakta ve bu çok doğal. Anne baba olarak o dengeyi iyi korumak lazım. Biz ilk 2 sene onun yanında çok fazla öpmedik kardeşini, bana çok düşkündü kızım, emzirme dönemlerinde kardeşinin odasının kapısında beklerdi beni..geceleri korkup yanıma gelirdi ki kardeşten önce böyle şeyleri hiç yoktu…ne kadar şu an daha olgun olsa da ( 7 yaş ve 8 yaş çok fark ediyor , 1 sene deyip geçmemek lazım)?son zamanlarda da kardeşini uyuttuktan sonra kızımı kontrol etmek , açılmışsa üstünü örtmek için odasına girdiğimde sanki ders çalışıyormuş da uyuyakalmış gibi yatağında yanında kalemleri kitapları ile buluyorum ve de pijamasına giymemiş tişört vs ile yatmış olarak . Aslında da uyumuş değil numara yapıyor, onunla ilgilenip ilgilenmeyeceğimi ölçmek için beni test ediyor, ben de bu oyunu bozmuyorum. Pijamalarını giydiriyorum, kalem ve defterlerini masasına koyuyorum ve her zaman da son kez öpüp, seni çok seviyorum bunu asla unutma, sen benim her zaman birtanemsin, biriciğimsin ve hep öyle olacaksın diyorum, o da yarı uykulu ( güya 🤭) gülümsüyor ve uykuya dalıyor ☺️

yani bu sene kızınız için çok zor bir seneydi annesi, okuma yazma zaten zor bir süreç, bir de kardeş telaşı, endişesi ağır gelmiş olabilir. Ne zaman kardeşini övsek sofrada mesela hemen arkasından benim kızım da yumurtasını bitirmiş , akıllı kızım aferin sana gibi bir övgüyü ona söylemeyi asla unutmuyoruz biz ve buna ihtiyacı olduğunu o an kendisi ile gururlu bakışından anlıyoruz, siz de yapın, iltifatları küçüğe bir yapıyorsanız ona iki yapın 👍

Bir de küçük bir tavsiye daha , kızınızla bazen anne kız film gecesi yapın mısır patlatarak ya da yürüyüşe parka vs gidin ama kardeşi olmasın mümkünse, baş başa kalmanız önemli. O zaman kendini kardeşi ile yarıştırmayacak ya da kıyaslamayacak , kaygıları yok olacaktır ve iç huzuru, mutluluğu tekrar yerine oturacaktır 👍🥰🙏
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim altın değerinde
Bende bunları yapıyorum övgü ilgi alaka gösteriyorum
O uyusa bile onu öpmeden yatmaya gitmiyorum
Uyku halinde bile ona onu ne kadar sevdiğimi söylüyorum

Ama kıskançlık hat safada küçükte biraz hareketli bir çocuk
Tartışmaları kavgalar fazla oluyor adil olmaya çalışırken demekki istemsizce kızımı üzmüş olabilir miyim diye düşünüyorum

Yardım kesinlikle alıcaz İstanbul da önerebileceğiniz psikolog var mıdır

Mesela size attığım linkte en etkili kısım şu bölümler bence ve kızınızı rahatlatabilir 👍

• DÜŞÜNCELERİMİZİ KONTROL EDEBİLİRİZ: Hayır!
    Düşüncelerimizi kontrol edemeyiz ve onlardan sorumlu değiliz. Düşünceler birden bire ortaya çıkarlar, dolaşırlar ve bizi dinlemezler.
  • DÜŞÜNCELERİMİZ KARAKTERİMİZİ YANISITIR: Hayır!
    Karakterimizi sadece davranışlarımız yansıtır. Karakterimizi hayatımızda yaptığımız seçimler belirler, aklımıza gelenler değil.
  • DÜŞÜNCELERİMİZ İÇİMİZDE YATANLARI GÖSTERİR: Hayır!
    Düşüncelerimiz içimizde, derinde yer alan istekleri vs göstermez. Onlar kontrol edilemeyen ve kendiliğinden gelip giden şeylerdir.
  • BİRŞEYİ DÜŞÜNÜRSEM ONUN OLMA OLASILIĞI ARTAR: Hayır!
    Düşüncelerin gücü yoktur.
  • SADECE HASTA İNSANLARIN AKLINA İSTEMEDİKLERİ DÜŞÜNCELER GELİR: Hayır!
    İnsanların %90’ının aklına böyle düşünceler gelir.
  • HER DÜŞÜNCE DEĞERLİDİR: Hayır!
    Düşünceler aklımıza kendiliklerinden geldiği için bazıları “çöp” düşüncedir, üzerlerinde durmaya ve vakit harcamaya değmezler. Takıntılı/istenmeyen düşünceler de böyledir.
  • BİR DÜŞÜNCE TEKRARLIYORSA ÖNEMLİ DEMEKTİR: Hayır!
    Bir düşünceyi ne kadar kafamızdan atmaya çalışırsak o kadar çok tekrarlar.

Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim
Bu sabah kızım uyanır uyanmaz anne kötü düşünceler gelince napıcam dedi
Ben bu yorumu görene kadar hep başka şeylerle ilgilen unutmaya çalış kafandan at güzel şeyler düşün diyordum başarılı olamıyordu tabi

Bu sabah ona bu düşünceden kaçmaması gerektiğini söyledim kaçma düşüncenin geçmesini bekle kaçma dedim

Kaçtıkça daha çok gelir dedim.

Okuldan gelince kitapçıya gittik yolda sohbet ederek
Anne aklıma geldi hiçbişey yapmadım kendi kendine geçti dedi ve bunu söylerken keyifliydi

Ben belki nasıl davranmam gerektiğini bilmiyordum

Eşimde başka şehirde bir tanıdık psikoloğa sordurdu
Kaygı bozukluğu gibi görünüyor demiş iyi bir pedagog psikolog görüşsün demiş

Onu araştırıyorum şimdi
Önerilerinize açığım İstanbul ve tekirdağ

okb.
küçükken benim iç sesim de allah yok falan derdi. çok korkardım. kızınıza söylediği şeylerden dolayı kızmayın. olumsuz duygularla ve düşüncelerle baş etmeyi öğretin. psikiyatriste götürün

Ben şimdi ne yapmalıyım
Pedagog a mı götürsem
Çocuk psikiyatrisine mi

İstanbul veya Tekirdağ’da alanında uzman iyi pedagog öneriniz var mı ?
Bu düşüncelerinin bir rüzgara benzediğini geçip gideceğini üzerinde durmaması gerektiğini söyleyin. İnsanların akıllarına bazen yanlış şeyler gelebilir önemli olan o kötü şeyleri yapmamaktır. Senin böyle şeyler düşünmeyecegini biliyorum. Nasıl ki rüzgar bazen insanın kucağına ağaçtan bir çiçek düşürebilirse bazen de yerdeki otu çöpü getirebilir. Rahat ol diye konuşurdum benim çocuğum olsa galiba. Aslında söylediği şeyler vesvese Felak ve nas surelerini bol bol okuyun. Rabbım ferahlık versin.

Sizin niye ağladığınızı anlayamadım. Ne var bu kadar dramatize edecek. Belli ki obsesif kompulsif bozukluk gibi bir durum yaşıyor, doktor doğru teşhisini koyar zaten. Çocuğun yanında niye siz de ağlıyorsunuz. Olayı bu kadar büyütüp çocuğu daha da suçlu hissettirmeyin. ‘İnsanlar bu tür problemler yaşayabilir ve bunun çözümü var’ gibi yapıcı konuşmalar yapmanız faydalı olur. Muhakkak doktora götürün muhakkak.

Back
X