7 yaş kızım ve kötü beyin senaryoları

Küçük şeyleri çocuklar anlatır zaten. İStismarı anlatmak kolay değildir. Ayrıca istismar dendiğinde direk akla tecavüz-taciz gelir ama birini çıplak görmekte istismardır. Baba giyinirken görmüş olabilir, okulda bir arkadaşı göstermiş olabilir. Tüm cümlelerime cevap vermişsiniz de psikoloğa gidin dememe tamam dememişsiniz. Garip...
Nasıl tamam dememişim
İlk sayfadaki mesajımı düzenledim sonuna psikolog önerisi istedim zaten dünden beri araştırma yapıyorum burada hemen hemen her yoruma psikolog önerisi istediğimi yazdım
Cihan Çelik önerildi 4 Ekim en erken randevu tarihi dediler
Psikolog veya psikiyatri hangisi kuzum için uygunsa oraya götüreceğim
İçtenlikle soruyorum sizinde önerebileceğiniz çocuk psikolog var mıdır
Tekirdağ da yaşıyorum
Ama İstanbullara gidebilirim
Referans alarak ilerlemek istiyorum

Kızınınızın son dönemde kaygısını arttıran bir durum olmuş olabilir mi? Bu anlattığınız şeylerden bir yorum yapmak gerekirse kızınızda obsesif düşünceler başlamış gibi ve çocuk psikiyatrisine götürdüğünüzde kaygı üzerine çalışır muhtemelen. Durum daha fazla ilerlemeden önlem olursanız kalıcı olmadan kısa zamanda halledilir diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.

Şunu söylemeden de geçemeyeceğim bir üyenin yazdığı gibi istismara dair herhangi bir şey olduğunu sanmıyorum. Çünkü aileye yönelik obsesyonlar oluşmuş. Bunun içinde anne babaya veya çevrede tanıdığı insanlara karşı uygunsuz düşünceler de bu tarz durumlarda çok görülür diyebilirim

Nasıl tamam dememişim
İlk sayfadaki mesajımı düzenledim sonuna psikolog önerisi istedim zaten dünden beri araştırma yapıyorum burada hemen hemen her yoruma psikolog önerisi istediğimi yazdım
Cihan Çelik önerildi 4 Ekim en erken randevu tarihi dediler
Psikolog veya psikiyatri hangisi kuzum için uygunsa oraya götüreceğim
İçtenlikle soruyorum sizinde önerebileceğiniz çocuk psikolog var mıdır
Tekirdağ da yaşıyorum
Ama İstanbullara gidebilirim
Referans alarak ilerlemek istiyorum
Tüm yorumlarınızı okumak zorunda değilim. İlk mesaja dönüp dönüp güncellenmiş mi diye bakmak zorunda değilim. Kaldı ki benim mesajıma verdiğiniz cevaba nazaran yazmışım.
Uzun süre sonrasına randevu veriyorlarsa ilk aşamada küçük çaplı araştırma yapıp bir tane seçip gitmeniz daha faydalı olacaktır. Sonrasında referansla ilerlersiniz. Acil olan durumları ayırt edebilmek önemli.

Cok
Öncelikle iyi akşamlar arkadaşlar
Konu belki buraya ait değildir ama burda cevap veren daha çok olduğu için buraya yazıyorum lütfen bir süre konum taşınmasın

Sorunumuz şu 7.5 yaşındaki kızımda son 1 haftada istenmeyen düşünceler başladı.
Bunları benimle paylaşıyor örneklendirecek olursam

Geçen gün dışarı çıktık eve dönünce bana ağlayarak dedi ki anne içimdeki kötü beynim bana annenden utan diyor, neden kızım dedim saçını toplama açık kalsın makyaj yap vs dedi sonra bilmiyorum ben öyle bişey söylemem anne kötü beyin söylüyor dedi

Geçen gece içindeki kötü beyni ona inşallah annem ölür demiş ve hemen koşarak yanıma geliyo ağlıyor anne içimden böyle bir düşünce geçti ama ben böyle bişey düşünmem içimde biri öyle dedi sanki

Geçen tv de sünnet düğünü sahnesine geldi ve yine ağlayarak anne bu sahnede babamın özel bölgesi aklıma geldi tabi yine ağlayarak

Bugünde içinden benim için annemin kolu olmasın diye geçirmiş ağlıyor ve söylüyor anne ben böyle şeyler söylemem ne oluyor bana neden söylüyorum diye

Odasında yatağa girmiş ağlıyordu akşam üzeri hemen yanına gittim anne ben böyle şeyler düşünmek istemiyorum ben seni çok seviyorum böyle şeylerin aklımdan geçmesini istemiyorum videolarda anneler ve kızları iyi anlaşırken benim aklımdan böyle kötü şeyler geçmesine dayanamıyorum dedi o ağladı ben ağladım o ağladı ben ağladım

Onun küçücük kalbiyle bu duygularla başedemeyip ağlaması beni çok yaraladı

Kızımdan bahsedecek olursam akıllı, derslerinde başarılı 1.sınıfa gidiyor öğretmeni çok memnun ve güzel bir kız yoldan geçenlerin bile sürekli iltifat ettiği bir kız çocuğu. Herhangi bir takıntısal davranışı yok sadece istenmeyen düşünceler
2 yaşında da kız kardeşi var

hayatımızdan bahsedecek olursam bulunduğumuz şehirde kimsemiz yok anane babane uzakta ayda 1 babaneyi görüyoruz 4-5 ayda bir ananeyi
Eşim çalışıyor esnaf çocukların çoğu sorumluluğu bakımı benim üstümde

Ar kızlar çok karışık yazdım affedin ağlayarak ve çaresizce yaşıyorum bu satırları

Ben şimdi ne yapmalıyım
Pedagog a mı götürsem
Çocuk psikiyatrisine mi

İstanbul veya Tekirdağ’da alanında uzman iyi pedagog öneriniz var mı ?
Telefon televizyon çok mu izliyor.? Bunları kesin yaşına uygun olmayan videolar önüne geliyor sanırım. Bir uzmana götürün kaygıları ile başa cikamiyor.
Yapay zekaya sordum şu önerilerde bulundu

Öncelikle bu durumu ciddiye alıp kızınızı anlayarak dinlemeniz ve onunla güçlü bir bağ kurmanız çok kıymetli. Gerçekten çok hassas, sevgi dolu bir kalbi olduğunu anlattığınız her cümleden anlaşılıyor. Ağlayarak gelip “ben böyle düşünmek istemiyorum” demesi onun içinde yaşadığı duygusal karmaşayı, suçluluk hissini ve sevgiyle karışık korkusunu gösteriyor. Bu yaştaki çocuklarda bu tür “istenmeyen düşünceler” (obsesif içerikler) nadir değildir ve genellikle bir çocukluk çağı obsesif düşünce örüntüsü olabilir.

Bu tür düşünceler genellikle şunlarla karakterizedir:

• Çocuğun istemeden kötü bir şey düşünmesi (sevdiği birinin başına kötü bir şey gelmesi, uygunsuz çağrışımlar gibi),
  • Bu düşünceler nedeniyle yoğun suçluluk hissetmesi,
  • Bu düşüncelerle baş edemediği için ağlaması ya da kaygı yaşaması.

Bu yaşta çocuklar “düşünmek = yapmak” gibi bir düşünce hatasına (magical thinking) sahip olabilir. Yani kötü bir şey düşündüyse, bunun gerçek olacağına ya da kötü biri olduğuna inanabilir. Ama bunlar çocuğun kötü olduğunu değil, çok vicdanlı ve hassas olduğunu gösterir.

Neler Yapabilirsiniz?​

1. Onu rahatlatın, suçluluk duygusunu azaltın:Şöyle şeyler söyleyebilirsiniz:

• "Bazen insanların aklına istemediği düşünceler gelebilir. Bu senin suçun değil."
  • "Senin beni sevdiğini biliyorum, bu düşünce sana ait değil, sadece zihninden geçiyor."
  • "Bu düşünceler senin iyi biri olmadığını göstermez, aksine sen çok duyarlı ve sevgi dolu bir çocuksun."

2. Düşünceyi ayırmayı öğretin:Ona “Kötü beyin” dediği şeyi bir karakter haline getirebilirsiniz. Mesela bir çizgi film karakteri gibi… “O bizim düşünce fısıldayan ama yaramaz küçük yaratığımız, ona inanmak zorunda değiliz” gibi… Bu, onun düşüncelerini sahiplenmeyip gözlemlemesine yardımcı olabilir.

3. Güven ortamını pekiştirin:Ona bu düşüncelerle size her zaman gelebileceğini, ne olursa olsun onu sevdiğinizi, aklından geçenlerin sizin onu sevmenizi değiştirmeyeceğini anlatın.

4. Bu durum devam ederse bir uzmana başvurun:Bu tarz obsesif düşünceler eğer haftalarca sürerse, çocuğun sosyal hayatını, okulunu ya da uykusunu etkiler hale gelirse bir çocuk psikiyatristi ya da çocuk psikoloğuna başvurmak iyi olur. Çünkü bu, “çocukluk çağı obsesif kompulsif bozukluk” belirtileri olabilir ve erken müdahale çok etkili sonuçlar verir.

5. Sakin kalmaya çalışın:Sizin tepkiniz de çok önemli. Onun korkusuna eşlik edebilirsiniz ama panik hali çocuğun kaygısını artırabilir. Siz onun limanı olun, korktuğunda sığınacağı bir güven kalesi gibi davranın.

İsterseniz bu süreci daha da kolaylaştırmak için evde kullanabileceğiniz küçük oyunlar, çizgi hikâyeler ya da kitap önerileri de yapabilirim.

Son düzenleme:
Cok

Telefon televizyon çok mu izliyor.? Bunları kesin yaşına uygun olmayan videolar önüne geliyor sanırım. Bir uzmana götürün kaygıları ile başa cikamiyor.
Yapay zekaya sordum şu önerilerde bulundu

Öncelikle bu durumu ciddiye alıp kızınızı anlayarak dinlemeniz ve onunla güçlü bir bağ kurmanız çok kıymetli. Gerçekten çok hassas, sevgi dolu bir kalbi olduğunu anlattığınız her cümleden anlaşılıyor. Ağlayarak gelip “ben böyle düşünmek istemiyorum” demesi onun içinde yaşadığı duygusal karmaşayı, suçluluk hissini ve sevgiyle karışık korkusunu gösteriyor. Bu yaştaki çocuklarda bu tür “istenmeyen düşünceler” (obsesif içerikler) nadir değildir ve genellikle bir çocukluk çağı obsesif düşünce örüntüsü olabilir.

Bu tür düşünceler genellikle şunlarla karakterizedir:

• Çocuğun istemeden kötü bir şey düşünmesi (sevdiği birinin başına kötü bir şey gelmesi, uygunsuz çağrışımlar gibi),
  • Bu düşünceler nedeniyle yoğun suçluluk hissetmesi,
  • Bu düşüncelerle baş edemediği için ağlaması ya da kaygı yaşaması.

Bu yaşta çocuklar “düşünmek = yapmak” gibi bir düşünce hatasına (magical thinking) sahip olabilir. Yani kötü bir şey düşündüyse, bunun gerçek olacağına ya da kötü biri olduğuna inanabilir. Ama bunlar çocuğun kötü olduğunu değil, çok vicdanlı ve hassas olduğunu gösterir.

Neler Yapabilirsiniz?​

1. Onu rahatlatın, suçluluk duygusunu azaltın:Şöyle şeyler söyleyebilirsiniz:

• "Bazen insanların aklına istemediği düşünceler gelebilir. Bu senin suçun değil."
  • "Senin beni sevdiğini biliyorum, bu düşünce sana ait değil, sadece zihninden geçiyor."
  • "Bu düşünceler senin iyi biri olmadığını göstermez, aksine sen çok duyarlı ve sevgi dolu bir çocuksun."

2. Düşünceyi ayırmayı öğretin:Ona “Kötü beyin” dediği şeyi bir karakter haline getirebilirsiniz. Mesela bir çizgi film karakteri gibi… “O bizim düşünce fısıldayan ama yaramaz küçük yaratığımız, ona inanmak zorunda değiliz” gibi… Bu, onun düşüncelerini sahiplenmeyip gözlemlemesine yardımcı olabilir.

3. Güven ortamını pekiştirin:Ona bu düşüncelerle size her zaman gelebileceğini, ne olursa olsun onu sevdiğinizi, aklından geçenlerin sizin onu sevmenizi değiştirmeyeceğini anlatın.

4. Bu durum devam ederse bir uzmana başvurun:Bu tarz obsesif düşünceler eğer haftalarca sürerse, çocuğun sosyal hayatını, okulunu ya da uykusunu etkiler hale gelirse bir çocuk psikiyatristi ya da çocuk psikoloğuna başvurmak iyi olur. Çünkü bu, “çocukluk çağı obsesif kompulsif bozukluk” belirtileri olabilir ve erken müdahale çok etkili sonuçlar verir.

5. Sakin kalmaya çalışın:Sizin tepkiniz de çok önemli. Onun korkusuna eşlik edebilirsiniz ama panik hali çocuğun kaygısını artırabilir. Siz onun limanı olun, korktuğunda sığınacağı bir güven kalesi gibi davranın.

İsterseniz bu süreci daha da kolaylaştırmak için evde kullanabileceğiniz küçük oyunlar, çizgi hikâyeler ya da kitap önerileri de yapabilirim.

Çok teşekkür ederim ilginiz için var mıdır İstanbul’da uzman bir psikolog öneriniz

Back
X