Böyle anneye böyle çocuk... Ailesi baskici- özelini kurcalayan- iki cümle konuşamayan her çocuk arkadaşlarına aşırı baglanmaya,bir gruba girmek için gereken her şeyi yapmaya mahkumdur.
Ergenlik zaten zor bir süreç. Bunu daha da zorlaştıran aileniz olmuş?
Neydi?
Annemin sigara paketini çalmış.
Annen baban o kızın tek rolmodeliydi yıllarca. Karşılarına geçip tüttürüp durmuşlar. Kız 12 yaşına gelince de 'nasil sigara içersin! Çok sağlıksız! Kendine bunu nasıl yaparsın!'
Pardon?
Bu ne samimiyetsizlik? Sen icmeseydin o zaman. Zaten onu ictigi günde bir dal sigaradan daha çok zarar vermiştir ona 12 yıldır (hatta belki anne karnında bile) yaşadığı pasif içicilik.
Ayrıca 12 yaşında kız bacaklarini jiletle almış.
12 yaşında kızım zaten bacaklarında cinsel organı etrafında killar artık çıkmaya başlamış oluyor. Hatta koltuklarında.
Yapılması gereken annenin ya da ablanın ona tüylerden nasıl kurtulması gerektiğini gostermesi-birlikte ağda denemeleri ya da kıza epilator hediye etmeleriydi.
Ne yapsın kız?
O yasta insanlar çok acimasizdir.Eteğinin altından görünen kıl yüzünden dalga mı geçilsin?
Siz killi killli gezer misiniz?
Bizde de annem (niyeyse) kaş aldırma konusunda izin vermezdi. Bu da ayrı salak şey. Bir anne çocuğunun kaşına neden karışsin ki?
Ama ne oldu?
Tabii ki Ergen baskilara boyun etmedi. Ablam arkadaşıyla kuaföre gidip çok az-sadece fazlalığını alın demiş. Adam da (milenyumunda modaydi) ipince çizgi gibi yolmuş kizin kaşlarını:)
Hoş bir durum mu yani? Oysa anne kızının yapmak istediği değişikliğe destek olsa bunlar hiç yaşanmayacak...
O yaşlar görünüşe takım yaşlardır. Hiç ihtiyacı olmayan bebek gibi kızlar makyaj yaparlar- sivilcelerini gizlemek için fondöten sürer ciltlerini daha da mahvederler... Buna bağırıp çağırmak yerine ona organik ürünler alabilirsiniz.
Merdiven altından 1 liraya çakma ruj alıp hastalığa davetiye çıkarmasın da siz organik ama dudağa renk veren bir krem alin mesela.
Ya da fondöten kullanmasın BB krem kullansın. Ben yıllardır far sürmem, ama ergenken bir far paletim vardı,simli simli, iğrenç :) goguslerim henüz çıkmamıştı, içime giydigim kıyafetin meme bölgesini şöyle bir katlardim ki, dışarıdan biraz var gibi gözüksün diye
daha neler neler...
Neden? Çünkü ergenlik böyledir.
Aşk meşk ilişkileri de...ben mesela ilk 13 yaşında aşık oldum (ne kadar aşk dersen. Ergenlik işte) aslında aşktan da ziyade herkes birilerine aşıktı, ben de geri kalmayayim dedim,aşık olacak bir çocuk buldum. o yaşlar öyle yaşlar.
Ask-iliski herşeyden önce geliyor.
Siz de aile olarak sanırım buna destek oluyorsunuz. Bu aksam TVde ne izleyeceksiniz?
İçinde aşkı için herşeyi yapan bir adet insan bulunuyor di mi?
Peki yarın?
Yine mi aşkı kutsal gören bir dizi
Peki sonraki gün?
Hee, silahlı adamlar mi? İyi bari aşk yokmuş
Çocuğun aşkı erkeği hayatının bas köşesine koymasının en önemli nedeni ergenlik- hormonlar tabii ki. Ama ikinci nedeni de bilinçsiz ailenin çocukluğundan beri/ sabah akşam onu maruz bıraktığı TV.
Biraz uzun oldu. Okuyamayanlar için özet: hiçbir arkadas bu cocuga ailesi kadar zarar veremez, emin olun.
Önce aile kendisini düzeltsin, sorgulasin ve cekiduzen versin. Çocukla iletişim kurmaya baslasinlar.
Bir ergen için arkadas grubundan kopmak- dışlanmak vs hayatın sonu gibidir. Siz onu okuldan,arkadaşlarından koparır, başka bir okula - çoktan kaynaşmış insanların arasında gönderirseniz ve orada yapayalnız kalırsa kendisine azicik Güleryüz gösteren her türlü gruba girmeye açık hale gelir. Artik onlar nas bir gruptur , sigara mi içer esrar mi çekerler,bilinmez.
Ama sizin aile böyle bir durum yaşasa da ''elimizden geleni yaptık, bağırdık çağırdık, herkesle küstürdük, okul bile değiştirdik,niye böyle bu kiz' diye söylenir,tek sorumlunun kendileri olduğunu unutarak