- 14 Ağustos 2018
- 19.178
- 71.866
ohhh ne güzel adam akıllı konuşmuş birisi elleriniz dert görmesinBir de kardeşiniz şu an utanç içinde ama size değil arkadaşlarına karşı utanç içinde. Ben psikolog, pdr okumuş veya pedogog değilim ama bir ortaokul öğretmeniyim. Bana göre:
-Anneniz sigara içerken çocuğa içme deme hakkı yok. Bunca yıl zaten pasif içiciliğe kardeşiniz maruz kalmış, içince mi problem oldu? Hem kendisi sigara içip hem de içme deme hakkı yok annenizin. Çocuğun gözünde samimi durmuyor. Eğer siz içmiyorsanız(içiyorsanız böyle bir şey demeye sizin de hakkınız yok) :Annem de bir insan ve sigara konusunda hata yapıyor diyerek konuşmaya başlayabilirsiniz. Böylece kendisi de annenizle ilgili düşündüğü hataları da sizin gibi rahatça söyleyecek. Sigaranın sağlığa zararından ve dış görünüşü ne kötü yaptığına dair fotoğrafları videoları ispatlarla gösterin. O yaşta dış görünüş inanılmaz önemli çünkü. Sağlığının zarar görmesinden değil, dış görünüşe zeval gelmesinden daha çok korkarlar.
-O yaşta bir erkeğe ilgi duymasının normal olduğundan, hatta sizin de bir zamanlar çocukluk aşkınız olduğundan sanimiyetle bahsedin. Ama hayatın bu yaşlardan ibaret olmadığını, önünde kocaman bir ömür olduğunu söyleyin. İleride pişman olacağı şeyler yapmamasını öğütleyin. İnsanlarin her zaman kendisi gibi iyi niyetli olmadığını, tek güvenmesi gereken ve sığınacağı limanin siz olduğundan bahsedin. Hatta " Allah korusun hasta olsan, başına bir şey gelse en çok kim üzülür kim senin için canını feda eder" diye sorular yöneltin. Hatta kendi çocukluk arkadaşlarınızdan da bahsedin, o zaman benim için onlar çok önemliyken şimdi görüşmüyoruz deyin. Ama bana zarar verselerdi bir ömür onlardan nefret ederdim deyin. Çocuk yaşta yaptıklarımız büyüyünce bizi gülümsetmeli üzmemeli deyin. PDR'de bu yöntemin adı "kendini açma" dır.
-Kişisel temizliğe gelince o çocuğun bacağı bir kere neden tüylü kıllı? Bir anne veya abla olarak neden "hadi bacaklarını alalım, kuaföre gidelim" demediniz. Anne-kız, abla-kız kuaför günleri yapamaz mıydınız? Saçlarına bakım yaptırın, kırıklarını aldırın, ağda yaptırın. Büyük ihtimal hoşuna gider:) kaşının da ortası alınması gerekiyorsa alınsın.
-Son olarak okuldan almak yanlış bir çözüm. Hayatı boyunca kötü ortamlardan kötü insanlardan uzak tutamazsınız. O şimdi arkadaşlarına kendisini rezil olmuş hissediyor. Annenizden nefret bile ediyor bile olabilir. En azından sinirli.
Onu baskilamak, telefonu elinden almak onu profosyenellestirir. Ağır ergenlik geçirmiş biri olarak söylüyorum. Onu sorgulamıyacağınızı, her şeyi rahatça anlatabilmesini sağlayın. Bunu hissettirin.
Ben 81 doğumluyum benim zamanımda da uyarıcılar arkadaşlıklar aşklar karşı cinse duyarlılık vardı bugünde var var olmayada devam edecekZaten olay o içgüdüsel meseleyi doğru yönlendirebilmekte. Bizi hayvandan ayıran şeyde bu.
Elbette arkadaş ortamı vs önemli hemde çok önemli, ama nihayetinde o arkadaşlarında kökeninde aile ve yetiştirilme tarzı var. Ailesi tarafından kötü ve sorumsuz yetiştirilen bir çocuk başka bir çocuğa 'kötü arkadaş' sıfatında zarar veriyor. Mesela bu konudaki özne kızın kötü arkadaşlarıda bu düzenin bir kurbanı.
Evet dediğiniz gibi içgüdüsel cinsellik var, bizdede vardı, fakat biz böyle şeyleri bilmezdik bile.
Anne baba biraz çocuğuna karşı sert olmalıdır. Bu despotluk anlamında değil tabi, fakat çocuk ben bir hata yaparsam bunu bedelini ağır öderim düşünsiyle ebeveynlerinden çekinmelidir.
Benim de kiz kardesim 12 yasinda cep telefonu yok annemin vatsapi kullaniyor ve ben de grupta ki yazismalarini kontrol ediyorim. ne mantikla bacak almislar amac ne. allah eairgesin goz kulak olun cocuga bence gerekirse anneniz okulda beklseinHerkese Merhabalar,
Bugün ki derdim 12 yaşındaki kız kardeşim. 2 gün önce annem kardeşimin telefonunu karıştırıyor. Okul arkadaşları ile kurduğu whatsapp grubu mesajlarını görüyor. Mesajlarda kardeşim ve arkadaşlarının (Hepsi 12) sigara partisi yapıklarını (hatta birkaç ay önce annemin evde 1 paket sigarası kaybolmuştu ) sonra kardeşimin sınıf arkadaşının sevgilisi varmış ve o çocuk benim kardeşim için arkadaşını getirecek kardeşimle tanıştıracakmış (çocuk tahminimizce 15 yaşlarındadır aynı okulda değiller)kardeşime rimel fondöten getiriyorlar okulda makyaj yapıp o çocuklarla buluşacaklarmış kardeşime diyorlar ki x, bacaklarını al kendini temizle saçlarını yıka gibi öğütlerde bulunuyor arkadaşları. Ve kardeşim gerçekten bacaklarını jiletle almış annem kardeşime çok bağrıyor bu olaydan sonra annem sinir krizi geçiriyor ve okula gidip müdürle konuşup bu kızların ailesine de bilgi verin diyor (verildi mi bilgim henüz yok)
Ve 2 gündür kardeşimi okula göndermiyor telefonunu elinden aldılar kardeşim ortaokul öğrencisi annem başka bir okul arayışında okulunu değiştirecek bugün başka bir okulla görüşmeye gitti
Tahminimce okul değişene kadar kardeşimi asla okula göndermeyi düşünmüyor. Şimdi sizden düşüncelerinizi bekliyorum siz ne yapardınız sizin 12 yaşındaki kızınız arkadaşlarıyla sigara içse, okulda makyaj yapıp sevgilisiyle buluşurken bacaklarını alsa (kim bilir bilmediğimiz neler vardır da) ne düşünürdünüz okula gönderir miydiniz? Okulu annem birkaç gün içinde değiştirecek en geç Cuma
Annenize hatayi kendinde aramasini ve kiz kardeşinizden önce kendini degiştirmesini söyleyin.Herkese Merhabalar,
Bugün ki derdim 12 yaşındaki kız kardeşim. 2 gün önce annem kardeşimin telefonunu karıştırıyor. Okul arkadaşları ile kurduğu whatsapp grubu mesajlarını görüyor. Mesajlarda kardeşim ve arkadaşlarının (Hepsi 12) sigara partisi yapıklarını (hatta birkaç ay önce annemin evde 1 paket sigarası kaybolmuştu ) sonra kardeşimin sınıf arkadaşının sevgilisi varmış ve o çocuk benim kardeşim için arkadaşını getirecek kardeşimle tanıştıracakmış (çocuk tahminimizce 15 yaşlarındadır aynı okulda değiller)kardeşime rimel fondöten getiriyorlar okulda makyaj yapıp o çocuklarla buluşacaklarmış kardeşime diyorlar ki x, bacaklarını al kendini temizle saçlarını yıka gibi öğütlerde bulunuyor arkadaşları. Ve kardeşim gerçekten bacaklarını jiletle almış annem kardeşime çok bağrıyor bu olaydan sonra annem sinir krizi geçiriyor ve okula gidip müdürle konuşup bu kızların ailesine de bilgi verin diyor (verildi mi bilgim henüz yok)
Ve 2 gündür kardeşimi okula göndermiyor telefonunu elinden aldılar kardeşim ortaokul öğrencisi annem başka bir okul arayışında okulunu değiştirecek bugün başka bir okulla görüşmeye gitti
Tahminimce okul değişene kadar kardeşimi asla okula göndermeyi düşünmüyor. Şimdi sizden düşüncelerinizi bekliyorum siz ne yapardınız sizin 12 yaşındaki kızınız arkadaşlarıyla sigara içse, okulda makyaj yapıp sevgilisiyle buluşurken bacaklarını alsa (kim bilir bilmediğimiz neler vardır da) ne düşünürdünüz okula gönderir miydiniz? Okulu annem birkaç gün içinde değiştirecek en geç Cuma
Kötü örnek diye birşey var bilmem farkında mısınız?Annem ile babam ben kendimi bildim bileli hem alkol alırlar, hem sigara içerler. Bir keresinde 8 yaşındaydım hiç unutmuyorum yılbaşıydı, annemler içki içiyorlardı bana da meyve suyu koymuşlardı. Ben de anneme şöyle dedim, " Anne siz o şeyden içiyorsunuz ben de ondan içmek istiyorum."
Annemin sözünü hiç unutmuyorum: " Hayır Nicedays2, biz bunu yetişkin olduğumuz için içiyoruz. Sen bunu 18 yaşına gelene kadar içemezsin" dedi. Bu sözünü hiç unutmuyorum annemin. O zaman sizin mantığınıza göre olsaydı annemin bana da bir kadeh koyması gerekirdi. Olur mu öyle şey? 18 yaşından önce alkol almak da, sigara içmek de kanunen yasak ve yaptırımları var.
Nasıl yani?Kötü örnek diye birşey var bilmem farkında mısınız?
Anlatsamda olmayacak,o yüzden boşverin.Nasıl yani?
Lütfen konuya odaklanın. Ailemi eleştirmek haddinize değil.Anlatsamda olmayacak,o yüzden boşverin.
Ailenizi eleştirmedim. Ne anladınız okuduğunuzdan?Lütfen konuya odaklanın. Ailemi eleştirmek haddinize değil.
bunun üzerine birde ahu tugba.çiğdem tunç..nuri alço kayıp kızlari izletin bak nasıl oluyor :) biz çocukken bu filmler vardı.12 yasindaki kiza bu sekilde ceza vermek onu daha fazla yanlisa tesvik eder. Bacaklarinda kil varsa anneniz vey siz bunu daha oncesinde gormediniz mi? Kendini jiletleme evresine gelene kadar agdayla aldirmak icin kuafore goturebilirdiniz. Bu yaslar dis gorunuse kafayi takma yaslaridir ben de cok sinir olurdum. Sonrasinda sigarayi denemis olabilir, bu durum artik surekli oturup sigara icecegi anlamina gelmiyor,merak etmistir denemistir,kotu bir sey oldugunu anlatirsiniz. Devami geliyorsa doktora goturursunuz ama anneniz gibi davranilmaz cok yanlis.
İyi forumlar.Ailenizi eleştirmedim. Ne anladınız okuduğunuzdan?
Tamda bu yüzden anlatmak istemiyordum,çünkü başka yerlere çekip yanlış anlayacağınız için. Ve düşüncemi destekler nitelikte yorum yaptığınız için teşekkür ederim. İyi forumlar.
bunun üzerine birde ahu tugba.çiğdem tunç..nuri alço kayıp kızlari izletin bak nasıl oluyor :) biz çocukken bu filmler vardı.
12 yaşında öpüşmek hiç doğal bir şey değil ama. Bakın yanaktan öpmekten bahsetmiyorum. "Öpüşmek..." 12 yaşındaki bir çocuk karşı cinsle dudaktan öpüşüyorsa bir sorun var demektir. O yaşta kızlar daha regl olmamış oluyor, erkekler zaten kızlardan geç ergenliğe giriyor. 12 yaş çocuk yaşı.Biz 12 yasinda saklambac oynardik, cizgi film izlerdik diyenler de hic gercekci degil acikcasi. 12 yasinda artik ergenlige girilmis oluyor. Benim hatirladigim o donemde herkesin hoslandigi birileri olurdu, kizlar toplasip bunun muhabbetini yapardi, ünlülere hayranlik beslenirdi fln. Bu onlenemez dogal bir süreç. Bağırıp cagirmakla onlenebilecek birsey degil.
Bacaklari alma konusunda anne ve abla olarak siz onceden konusmus ve bir cozum bulmus olmaliydiniz. Arkadasi bile fark edip söylemiş. Sonucta bu ince corap altindan vs gorulebilir birsey. Bunun altindan cinsel bir durum cikmaz. 12 yasindaki cocuklardan bahsediyoruz, yapacaklari en en fazla opusmek olacaktir.
12 yaşında öpüşmek hiç doğal bir şey değil ama. Bakın yanaktan öpmekten bahsetmiyorum. "Öpüşmek..." 12 yaşındaki bir çocuk karşı cinsle dudaktan öpüşüyorsa bir sorun var demektir. O yaşta kızlar daha regl olmamış oluyor, erkekler zaten kızlardan geç ergenliğe giriyor. 12 yaş çocuk yaşı.
olay bacagin killi olup olmamasi degil bence de.herkes neden ordan bakmis sastim ben.burda malesef o arkadaslar bazi seyler yasanacagi icin bacagin alinmasini onermis kendince.okuduklarimi dehset icinde okudum diyebilirim.kizim 10 yasinda boyle birseyle karsilassam ne yaparim allah korusun cok cok zor.ama sunu soyleyebilirim anneniz dogru yapmamis.bu yaptigiyla daha kotu seylere sebep olabilir.ben olsaydim sanirim once bir pedagoga danisirdim.okul degistirmek cozum olabilir ama coxuk icin cok yikici da olabilir ve bu da kotu olur sanirim.cok dikkat etmek lazim hassas meseleler bunlarsiz bacaklarını alma meselesine iyi yandan bakmışsınız. Ama benim aklıma ve sanıyorum ailenin aklına daha kötü şeyler geliyor. erkek arkadaşıyla bulaşacak ve bacaklar alınıyor.. üstelik kış günü. belki de biz kötü niyetliyiz bilemiyorum