annenizin verdiği kararlar doğru karar .Herkese Merhabalar,
Bugün ki derdim 12 yaşındaki kız kardeşim. 2 gün önce annem kardeşimin telefonunu karıştırıyor. Okul arkadaşları ile kurduğu whatsapp grubu mesajlarını görüyor. Mesajlarda kardeşim ve arkadaşlarının (Hepsi 12) sigara partisi yapıklarını (hatta birkaç ay önce annemin evde 1 paket sigarası kaybolmuştu ) sonra kardeşimin sınıf arkadaşının sevgilisi varmış ve o çocuk benim kardeşim için arkadaşını getirecek kardeşimle tanıştıracakmış (çocuk tahminimizce 15 yaşlarındadır aynı okulda değiller)kardeşime rimel fondöten getiriyorlar okulda makyaj yapıp o çocuklarla buluşacaklarmış kardeşime diyorlar ki x, bacaklarını al kendini temizle saçlarını yıka gibi öğütlerde bulunuyor arkadaşları. Ve kardeşim gerçekten bacaklarını jiletle almış annem kardeşime çok bağrıyor bu olaydan sonra annem sinir krizi geçiriyor ve okula gidip müdürle konuşup bu kızların ailesine de bilgi verin diyor (verildi mi bilgim henüz yok)
Ve 2 gündür kardeşimi okula göndermiyor telefonunu elinden aldılar kardeşim ortaokul öğrencisi annem başka bir okul arayışında okulunu değiştirecek bugün başka bir okulla görüşmeye gitti
Tahminimce okul değişene kadar kardeşimi asla okula göndermeyi düşünmüyor. Şimdi sizden düşüncelerinizi bekliyorum siz ne yapardınız sizin 12 yaşındaki kızınız arkadaşlarıyla sigara içse, okulda makyaj yapıp sevgilisiyle buluşurken bacaklarını alsa (kim bilir bilmediğimiz neler vardır da) ne düşünürdünüz okula gönderir miydiniz? Okulu annem birkaç gün içinde değiştirecek en geç Cuma
İşte sizde otorite var,kırmızı net çizginiz var. Biz onunla güzel konuşsak bile babam "benim kızıma kimse karışamaz,küçük prensesim ne isterse onu yapar" kafasında. 12 yaşındaki çocuğu 1 saat uzaklıktaki merkeze "kadıköy" gibi bir yere gönderemem. Ama ben ne kadar otorite kurmaya çalışsam ya da çalışsak,babadan yüz buldukça evde kıyameti kopartıyor. Daha 1 ay olmadı babam gizli gizli telefon yollayalı,kargoyu almadım geri gitti. O yüzden bir şekilde önünü almam gerekti. Bağırsam da ona kötü örnek olacak bir davranıl sergilemem sadece yaşının eseri olduğumu biliyorum. Ama gezmenin makyaj yapmanın telefonda erkeklerle küfürlü muhabbetler etmenin yaşı 12 değil. 4 aylık erkek çocuğundan tahrik olunan bir toplumda yaşıyoruz,kız kardeşimin 12 yaşında makyaj yapıp ruj sürüp sosyal medyada kendini sunmasına izin veremem. Benim düşünce mantığım bu şekilde,iyi kötü anne yarısıyım,annem çalışırken kardeşime ben baktım. O yüzden bu kadar koruma içindeyim. Bizimle herşeyi paylaşması sorun değil,paylaşıyor,yanlış olduğunu söylüyoruz "ama babam böyle böyle dedi,sen benim ablamsın annem babam değilsin karışamazsın", diye tepki vermesi ne kadar normal? Çözümü psikologlarla destekledim zaten merak etmeyin,psikolog benim kötü niyetli olmadığımı ve onu korumam için yaptığımı fakat yine de yanlış olduğunu,bizimle herşeyi konuşması gerektiğini öğütledi. Ayda 1 giderek psikologla muhabbet ediyor,hoşlanmadığı şeylerden bahsediyorlar psikolog daha sonra bizi bilgilendiriyor. Ama insanlar bana sanki ilk hatasında hemen vurup dövüp bağırmışım gibi tepki veriyor. Bende o yüzden size sert çıktım,kusura bakmayın,yaptıklarımın haddi hesabı yok yami,tek geleceğimiz o,iyi eğitim almasını,iyi bir psikolojide büyümesini,baba eksikliğini kapatmasını gönülden istiyor ve bunun için çalışıyorum. Hatta bu yorumlardan sonra ben kardeşimle kahvaltı yaparken bu konuları konuştuk "ablacım,sigara içmek sence ne kadar doğru?" dedim "kokusu iğrenç abla hem hastalık getiriyor hemde içen insanlar pis korkuyorlar babam gibi" dedi. Kişisel temizlikten jiletten bahsettim "bazı arkadaşlarım almışlar kılları erkek gibi çıkmış etek giyememişler ama ben yapmam" dedi. Okulda sürekli temizlik,jilet vs konuşuyorlarmış,okula düzleştirici getiren dahi varmış,siz çocuğunuzun bu tarz insanlarla arkadaşlık yapmasını ister misiniz?Tüm yorumlarınızı okudum . Geri kafalı olmadığınızı anladım diğer cevabımı yazmadan önce .Sorun da bu ya . sizin kadar özgürlüğüne düşkün bir abla bunu yapıyorsa geri kafalısı neler yapar ? Ben şart koymuştum mesela telefon 15 yaşında alınacak diye .
Önemli olan el bebek gül bebek büyümesi değil , korkmadan sizinle her şeyi paylaşmayı bilmesi .
Sigara içen aileler çocuklarına sigara içmemesi gerektiğini nasıl anlatıyor? Anneniz sigara içebilir ama büyüdüğünde mi diyor, mesele şuanda içmiş olması mı? Ben şahsen sigara içmesine kızamadım.
Okullarda dal dal sigara satılıyorken, ebeveyninden sigara içme davranışını öğrenmiş ve bunu kabullenmiş bir çocuğa “18 yaşında içersin” diyince tatmin olmuyor demekki. Eşim her hafta düzine düzine disipline giden çocukların belgelerini giriyor bilgisayara. Hepsinin ailesiyle görüşüyor. Soruyorda içen var mı diye. Daha bizde hiç içen yok, bu çocuk nasıl merak etti diyene denk gelmedik.Annem ile babam ben kendimi bildim bileli hem alkol alırlar, hem sigara içerler. Bir keresinde 8 yaşındaydım hiç unutmuyorum yılbaşıydı, annemler içki içiyorlardı bana da meyve suyu koymuşlardı. Ben de anneme şöyle dedim, " Anne siz o şeyden içiyorsunuz ben de ondan içmek istiyorum."
Annemin sözünü hiç unutmuyorum: " Hayır Nicedays2, biz bunu yetişkin olduğumuz için içiyoruz. Sen bunu 18 yaşına gelene kadar içemezsin" dedi. Bu sözünü hiç unutmuyorum annemin. O zaman sizin mantığınıza göre olsaydı annemin bana da bir kadeh koyması gerekirdi. Olur mu öyle şey? 18 yaşından önce alkol almak da, sigara içmek de kanunen yasak ve yaptırımları var.
Annem ile babam ben kendimi bildim bileli hem alkol alırlar, hem sigara içerler. Bir keresinde 8 yaşındaydım hiç unutmuyorum yılbaşıydı, annemler içki içiyorlardı bana da meyve suyu koymuşlardı. Ben de anneme şöyle dedim, " Anne siz o şeyden içiyorsunuz ben de ondan içmek istiyorum."
Annemin sözünü hiç unutmuyorum: " Hayır Nicedays2, biz bunu yetişkin olduğumuz için içiyoruz. Sen bunu 18 yaşına gelene kadar içemezsin" dedi. Bu sözünü hiç unutmuyorum annemin. O zaman sizin mantığınıza göre olsaydı annemin bana da bir kadeh koyması gerekirdi. Olur mu öyle şey? 18 yaşından önce alkol almak da, sigara içmek de kanunen yasak ve yaptırımları var.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?