• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Zenginlik nedir?

Merhaba. Şimdi yazacaklarimin amacı biraz dertleşmek,biraz kendime gelmek vs. Hayatımın ilk yılları, kendi halinde ,toprağını işleyen bir ailenin kızı olarak geçti. Sonra babamın vefatı,ardından toprakların,malın mülkün bir anda elden çıkması derken,o güne kadar kendi işinden başka bir şey bilmeyen annem ve abilerim,dışarıda çalışmaya başlamışlar. O günden beride durmadan çalışıyorlar.
Bu şartlarda tahmin edersiniz ki maddi olarak hiç bir zaman istediğim gibi harcayan,istediğini hemen alabilen biri olmadım. Ortaokulda bir burs kazandım ve onu bile alıp anneme verirdim. Yapı olarak maddiyata hiç önem vermedim. Üniversiteyi kendi çabamla kazandım ve aileme yük olmadan bitirebildim. Hatta burs ve haftasonu çalışarak kazandığım harçlığımdan anneme ve yeğenlerime para bile gönderdim.
Okulu bitince oturup kpss çalışacak şartlarım olmadığı için hemen çalışmaya başladım. O süreçte de hep aileme yardım ettim,yani yine gönlümce harcama yapamadım.
Sonrada eşimle tanışıp evlendim. Çok şükür birlikte idare edebilecek paralar kazandık ama çalıştığımız yer sonradan paramızı ödemedi vs sil baştan yeni bir şehre taşındık,eşim çalışmaya başladı,ben çocuğumuza bakmak için çalışmadım.
Derken belki çalışmıyor olmanın sıkıntısı,belki yılların yorgunluğu artık bunaldığımı hissediyorum. Bir kere düşünmeden,hesap kitap yapmadan alış veriş yapmak istiyorum mesela. Almak istediğim kitap listem,görmek istediğim yerlerin listesi bana uzaktan bakıp durmasın mesela. Ne bileyim eşimle,çocuğumla hadi bu yaz şuraya tatile gidelim diyebilmek istiyorum mesela..
Evet hep kendimden alta onlara bakıp şükrettim,en büyük zenginliğim sağlığım,evladım,eşim,beni anlamasalarda ailem dedim. Ama ..aması var bu aralar içimde.. ne olur biliyorum herkes zorluklarla mücadele ediyor,ya sağlığın olmasaydı ya şunun olmasaydı demeyin,diyorum ya 3 yaşından beri bunların hepsini biliyorum..sadece bu aralar bu hislerime söz geçiremiyorum.
Benı ozetlemıssınız ya kenıdımı okudum. Bu hayatı yasayanlar ne kadar kendı halında mutevazı oluyor. Bızde gıdemıyoz hersey para degıl esımın ısı ıyı ama bak ucuncu yazımız olacak balayına gıtmedık zatende tatılede gıdemıyoruz aılesı ızne ayrılsak hemen bunaltm bıe gelın dıyorlar bız hep ordayz. Ama evımde oyle huzurluyum kı belkıı %80 benden kaynaklanıyor maddı beklentım yok esımı babam yerıne koymusum ustune tıtremısım kapıdan gırmeden opmeye baslıyorum nerde uygunu var onu bulur alırım. Bızım ıcın belkı acı ama hayatı guzellestıren detaylar bunlar. Azla yetınmeyı ogrenmek. Ese babasızlıgın verdıgı kaybetme korkusu ıle daha fazla ozen gostermek

Ne güzel ifade etmişsiniz. Çalışacağım ama iş konusu sıkıntı bende. Özelde öğretmendim normalde,ama artık özelde bile iş yok. O yüzden başka ne yapabilirim diye araştırıyorum şimdi.
umarım gönlünüze göre bir iş bulursunuz. çocuğunuz büyüdükçe onun da istekleri artacak. anne baba çalışmadan zor gerçekten

Evde oturacağım gibi bir söylemim olmadı ama neyse. Şartlar bunu gerektirdi şimdilik diyelim,yoksa evde olmaktan psikolojim bozulduğu için birde üstüne uygun bir psikolog nerden bulurum diye kafayı yemenin eşiğine geldiğimi yazamadım tabi,haklısınız. Birde yazımın genelinde hani hep mücadele etmekten yorulduğumu anlatmaya çalıştım,kolay paranın yada hayatın peşinde olduğumu değil. Allah sizinde yardımcınız olsun,ödeme kolaylığı versin

Evde olma zorunluluğuyla ilgili bir şey yazmayıp sadece evde çocuk büyüttüğünü yazınca kendi tercihin gibi algılanıyor.

He kv eğer oğluma bakmasaydı ben de bakıcıya bırakmayıp işi bırakacaktım. Ve çok zorluk çekecektik. Çünkü dediğim gibi şanslı kesimden değilsen bunalırsın. Durum bundan ibaret..

İnsan bunu çocuktan sonra daha iyi idrak ediyor.
Dün doktora götürdüm çocuğu. Muayene ücreti 100₺. Tahlili, ilacı, yolda bir şey görür ister..
Kimine göre bu para bile değil kimine göre hesap kitap gerektirir. Dünya adaletsiz.

Kendim için kıyafete vermediğim parayı, çocuğun hastahane masrafı için düşünmeden verdim işte..
Allah kimseyi gördüğünden geri koymasın o daha zor aslında.

Ama ay sonunu rahat getirebilince birikim şart kenarda kötü gün için olmalı diye telaşlanıyoruz bu sefer..

Çocuk kaç yaşında bilmiyorum. 3 yaşına gelince kreşe ver çalış derim ben..

Para tek başına mutluluk getirmez evet ama parasızlık tek başına mutsuzluğa neden olabilir.sanmıyorum ki kimse illa milyoner olunca mutlu oluncağını savunsun.Ama nedir?

Bence en doğru yorum bu.

Bazı arkadaşlar ''param var ama x yok'' diyorlar da parasız olup bahsettikleri x'e sahip olmayan da milyonlarca insan var yine.Her şeyin çaresi para değil,ama para da birçok şeyin çaresi günümüzde bu da bir gerçek.Alışverişe gidip beğendiklerinin çoğunu almak var,bir de hayalini kurup eli boş dönmek.İkisinin vereceği haz aynı mı yani ?

Evde olma zorunluluğuyla ilgili bir şey yazmayıp sadece evde çocuk büyüttüğünü yazınca kendi tercihin gibi algılanıyor.

He kv eğer oğluma bakmasaydı ben de bakıcıya bırakmayıp işi bırakacaktım. Ve çok zorluk çekecektik. Çünkü dediğim gibi şanslı kesimden değilsen bunalırsın. Durum bundan ibaret..

İnsan bunu çocuktan sonra daha iyi idrak ediyor.
Dün doktora götürdüm çocuğu. Muayene ücreti 100₺. Tahlili, ilacı, yolda bir şey görür ister..
Kimine göre bu para bile değil kimine göre hesap kitap gerektirir. Dünya adaletsiz.

Kendim için kıyafete vermediğim parayı, çocuğun hastahane masrafı için düşünmeden verdim işte..
Allah kimseyi gördüğünden geri koymasın o daha zor aslında.

Ama ay sonunu rahat getirebilince birikim şart kenarda kötü gün için olmalı diye telaşlanıyoruz bu sefer..

Çocuk kaç yaşında bilmiyorum. 3 yaşına gelince kreşe ver çalış derim ben..
Haklısınız,elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum ama gözden kaçıyor arada. 3yaşına girdi oğlum ama bu kez de iş sıkıntısı var,atanamayan bir öğretmen olarak. Başka ne yapabilirim onu araştırıyorum aslında. Ne bileyim zor hemde çok zor. Bu ara iyice bunaldım,işte o şanslı azınlık iyice canımı sıkıyor:)

Bence en doğru yorum bu.

Bazı arkadaşlar ''param var ama x yok'' diyorlar da parasız olup bahsettikleri x'e sahip olmayan da milyonlarca insan var yine.Her şeyin çaresi para değil,ama para da birçok şeyin çaresi günümüzde bu da bir gerçek.Alışverişe gidip beğendiklerinin çoğunu almak var,bir de hayalini kurup eli boş dönmek.İkisinin vereceği haz aynı mı yani ?
Hayatımda emin olduğum şeylerden biridir,ne olursa olsun bir taraf eksik oluyor;para,sağlık,evlat,aile,sevgi vs.. ama artık gerçekten parasız olmakta çok zor.

Merhaba. Şimdi yazacaklarimin amacı biraz dertleşmek,biraz kendime gelmek vs. Hayatımın ilk yılları, kendi halinde ,toprağını işleyen bir ailenin kızı olarak geçti. Sonra babamın vefatı,ardından toprakların,malın mülkün bir anda elden çıkması derken,o güne kadar kendi işinden başka bir şey bilmeyen annem ve abilerim,dışarıda çalışmaya başlamışlar. O günden beride durmadan çalışıyorlar.
Bu şartlarda tahmin edersiniz ki maddi olarak hiç bir zaman istediğim gibi harcayan,istediğini hemen alabilen biri olmadım. Ortaokulda bir burs kazandım ve onu bile alıp anneme verirdim. Yapı olarak maddiyata hiç önem vermedim. Üniversiteyi kendi çabamla kazandım ve aileme yük olmadan bitirebildim. Hatta burs ve haftasonu çalışarak kazandığım harçlığımdan anneme ve yeğenlerime para bile gönderdim.
Okulu bitince oturup kpss çalışacak şartlarım olmadığı için hemen çalışmaya başladım. O süreçte de hep aileme yardım ettim,yani yine gönlümce harcama yapamadım.
Sonrada eşimle tanışıp evlendim. Çok şükür birlikte idare edebilecek paralar kazandık ama çalıştığımız yer sonradan paramızı ödemedi vs sil baştan yeni bir şehre taşındık,eşim çalışmaya başladı,ben çocuğumuza bakmak için çalışmadım.
Derken belki çalışmıyor olmanın sıkıntısı,belki yılların yorgunluğu artık bunaldığımı hissediyorum. Bir kere düşünmeden,hesap kitap yapmadan alış veriş yapmak istiyorum mesela. Almak istediğim kitap listem,görmek istediğim yerlerin listesi bana uzaktan bakıp durmasın mesela. Ne bileyim eşimle,çocuğumla hadi bu yaz şuraya tatile gidelim diyebilmek istiyorum mesela..
Evet hep kendimden alta onlara bakıp şükrettim,en büyük zenginliğim sağlığım,evladım,eşim,beni anlamasalarda ailem dedim. Ama ..aması var bu aralar içimde.. ne olur biliyorum herkes zorluklarla mücadele ediyor,ya sağlığın olmasaydı ya şunun olmasaydı demeyin,diyorum ya 3 yaşından beri bunların hepsini biliyorum..sadece bu aralar bu hislerime söz geçiremiyorum.

Maalesef bu tarz duygular ''Instagram'' sayesinde birçok kişi tarafından yaşanmaya başladı. Öncesinde kim nereye tatile gitmiş, ne yemiş, ne almış sadece duyunca haberimiz olurdu. Şimdi daha tatile gitmeden bile haberimiz oluyor insanların hayatından. Kim nerede tatil yapıyor, nasıl yapıyor, ne yeyip ne içiyor günlük takip ediyoruz ve dolayısıyla içimiz gidiyor.

Paylaşan insanlar da varlıklarını, zenginliklerini diğer insanlar görüp takdir ettiği hatta kıskandığı için mutlu oluyor.

Ama şöyle bir gerçek var ki hiçbir zaman herkes bu imkanlara sahip olmayacak. Bazıları hayatı zirvede yaşarken bazıları hep zorluklarla mücadele edecek ve onları izleyip iç geçirecek. İnşallah bir gün herkes refaha ulaşır ve mutlu, huzurlu varlık içinde bir hayat yaşar.

Sizin hayatınız da hep zorluk içerisinde geçmiş. Umarım bir gün dilediğiniz her şeye hesapsızca kavuşursunuz.

Bu saydıklarım hepsi hatta daha fazlası bende var sizde olanlarda bende yok . Misal olarak sizi verdim . Allah’ın verdiğine şükür vermediğinede . Hepimiz maddi manevi sınanıyoruz . Yeterki allah çaresiz dert vermesin .
Amin,Allah hepimizin gönlüne göre versin

Bazen insan ulaşamadıklarına ulaştığında mutlu olacağını düşünür
Bazıları ulaşır ama hâlâ mutlu değildir
Bir arkadaşım vardı eskiden çok yokluk çekmiş evlenince hersey istediği gibi oldne istediyse aldı
Sonuç yılların vermiş olduğu yokluk onda ne alırsa alsın doyumsuzluğa sebep oldu aldıkça alıyor
Bir nevi geçmişten intikam alıyor

Ben de tanıyorum böyle birini..
Karı koca olarak evlerine ülke ortalamasına göre iyi bir maaş giriyor ama o hala borçtan harçtan yakınıyor çünkü çok harcıyor.
Geçmişte o kadar çok kıyafet almış ki dolap yetmiyor diyor :)

Başka bir örnek ufak çocuklarına yeni model bir yatak aldılar. Ama 2 buçuk yaşındaki çocuk! özendi diye yeni yatağı depoya kaldırıp ranzalı başka model aldılar.
Bu çocuğun değil anne babanın hevesi gibi geliyor bana :))

İnan nadir olanlar hariç para derdi olmayanlar da pek mutlu değil hayatta. Şu bir hafta içinde, istediği gibi gezen, giyinen, istediğini yiyen iki arkadaşımın son birkaç yıldır aldatıldığını öğrendim. İnstagramları, storyleri mutluluk pozları; tatil fotoğrafları ile dolu. Bizimkilerde zengin bana da çok sunulan nimet var ama ben minimum yaşamayı seviyorum. Tamam istediğimi alıyorum istersem, gezmek istersem gezerim, istediğim yemeği yerim, tatilse en iyisi yapılır ama asıl istediğin ne dersen; kendi küçük dünyamda çekirdek ailem ile mutlu olmak, oluyorum da. Belki geçim derdi olmadığı için böyle bilemiyorum. Elimin altında o imkânın olduğunu bilmekte olabilir. Fakat dediğim gibi dışarıdan gördüğünüz parıltılı hayatların ardında çok büyük mutsuzluklar var. Dört duvar arasında yaşanan orada kalıyor ama sosyal medyaya bakarsanız herkes mutlu. Belki de bunları gördüğüm ve bildiğim için minimum şeyleri seviyorum. Az verip aratmasın, çok verip azdırmasın derler, aynen öyle. Zenginlik gibi zenginlik çok para kazanmak değildir, para bir kağıt parçası harcarsın gider. Gerçek zenginler mal varlıkları olan insanlardır -ki öyle zenginliği de ancak sonradan zengin olan insanların torunları görüyor. Bilmiyorum ya artık mutluluk nedir pek emin değilim. Evet para birçok kapıyı açıyor ama huzur verdiği çok nadir.

Haklısınız,elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum ama gözden kaçıyor arada. 3yaşına girdi oğlum ama bu kez de iş sıkıntısı var,atanamayan bir öğretmen olarak. Başka ne yapabilirim onu araştırıyorum aslında. Ne bileyim zor hemde çok zor. Bu ara iyice bunaldım,işte o şanslı azınlık iyice canımı sıkıyor:)

Instagramda görüyorum da bir çok ev hanımı malum kozmetik firmasından para kazanıyor görünüyor.
Takipçisi fazla olanı seçip reklam yüzü mü yapıyorlar nedir? Bakiyesinin fotosunu atıyor bu ay kaç bin kazandım falan diye..

Haftasonu bir avm ye gidiyorum hınca hınç dolu. Mağazalarda gezilmiyor.
Eşim "sorsan para yok ay sonu gelmiyor derler altlarında yeni model araba kıyafetleri marka" diyor. Ben de her seferinde "onların hepsi borçla alınıyor hayatım" derim.
Durumumuz bu. Kapitalizm anamızı ağlatıyor.
Hem özendirip hem borca sokuyor.

Bense kredi kartımı iptal ettirip eski sistemle 'varsa al yoksa bekle' modelini denemek istiyorum Don Kişot misali inşallah :)

Şu fotoğrafı için milyonlar teklif edilen proje bebekli ünlüleri pas geç onlar çok ütopik örnekler zaten.
Zenginin malı züğürdün çenesini yorar aman..

Aslında hepimizin derdi bu, kimisinin ki daha fazla kimisinin ki daha az. Mesela ben biraz birikmiş param var ama ya zorda kalırsak diye istediğim gibi harcama yapamıyorum nitekim öyle de oldu,geçen sene eşim topugunu kırdı 4 ay çalışamadı,oturma izni olmadığı için her hastaneye gidip gelmemiz bize 750 dolara mal oldu 4-5 kez gittik hastaneye. O günden sonra daha da harcamama isteği oluştu bende ya yine bisey olursa diye. Şimdilerde sadece bebeğim için alışveriş yapıyorum ama yalan yok herseyin en iyisini almaya çalışıyorum şimdi :)

Nasil gececek? Mesela nasil birsey olucak da babadan zengin dogmayan,iltimasla bir yere gelmeyen,dedesi dayisi molla olmayan birileri de rahat nefes alip omru boyunca kira vermeden yasayabilecegi bir ev alma cabasi ugruna didinip dururken hayat akip gitmeyecek?Merak ettim buiyimser tavrinizin kaynagini?
Yapım gereği iyimserim galiba. Yoksa bende bir anda zengin olmayacaksın, ekonomik kriz de düzelmeyecek kendini aldatma ve alışmaya çalış derdim. Ama yaraya tuz olmanın alemi yok diye düşündüm.
Bide keyifli günümdeyim ve olumlu yaklaşmak istedim diyelim.
Yeterince açıklayıcı oldu mu yoksa başka sormak istediğiniz bişey var mı? 🙂🙂

Nasil gececek? Mesela nasil birsey olucak da babadan zengin dogmayan,iltimasla bir yere gelmeyen,dedesi dayisi molla olmayan birileri de rahat nefes alip omru boyunca kira vermeden yasayabilecegi bir ev alma cabasi ugruna didinip dururken hayat akip gitmeyecek?Merak ettim buiyimser tavrinizin kaynagini?
şu anki ekonomik durum gerçekten çok kötü. ne olacağını bilemiyoruz. ama molla olmayan lafinizla neyi kastettiginizi bilerek yazıyorum. bundan 20 sene önce iltimas yok muydu mesela, ekonomik krizler, enflasyonlar yok muydu? herkes ferah müreffeh bir hayat içinde miydi?
insanın ozu değişmedikçe siyasi görüş ne olursa olsun sonuç değişmiyor. dün başkaları yağını yiyordu bugün başkaları.

Yapım gereği iyimserim galiba. Yoksa bende bir anda zengin olmayacaksın, ekonomik kriz de düzelmeyecek kendini aldatma ve alışmaya çalış derdim. Ama yaraya tuz olmanın alemi yok diye düşündüm.
Kibarlığını seveyim Sadecebirisiyim Sadecebirisiyim ben asla böyle cevap veremezdim bu soruya :)

Aciklama icin tesekkur ederim,esasen ben de iyimser olmaya kendimi demoralize etmemeye calisirim fakat artik iyice takk etmjs olucak ki olamiyorum.Carsiya pazara markete gidip de insanlarin halini gorunce bu mod iyice dusuyor tabi mutluluk sarhosu oldugum gunler daha ilimli olabiliyorum:)

Keske erken evlenip erken cocuk sahibi olmasaydiniz. Cunku kazancinizi bekarken caninizin istedigi gibi harcayabilirdiniz.

Kibarlığını seveyim Sadecebirisiyim Sadecebirisiyim ben asla böyle cevap veremezdim bu soruya :)
Nazaket iste..kabaliga ne gerek var mahalle agzina ne gerek var..ayni dusuncelerde olmak gerekmiyor saygili olabilmek icin..sadece cahil olmamak gerekiyor.Oysa ben kisisel olrak ne hakaret ettim ne asagiladim ve sanirkm beni cok iyi anlamis.

Tamam haklısınız kesinlikle ama aynı zamanda Rabbimiz,ne olursa olsun benden isteyin demiş. Yani bizi bir ölçü ile sınırlandırmamış.
tabi isteyin umarım gönlünüze göre versin istediklerinizi ama ben sadece bazen olmayıncada şükretmeyi tam tersi verdi gi ile yetin meyi bilmek gel
rabbim sanada ev nasip etsin kirada olsun olmasin ama sicak yuvan var çocuğun var.. eskiden millet ev Alamiyordu .kirada 20 yıl oturanda var. napsin. geçim zor. neleri görüyorum daha nice kötülerde var sağlığımız yerinde Allaha çok şükür.;
millet iyice çigrindan çikti. boşver ben hiç öle şeylere bakmiyorum bana laf sokana aldiriş etmiyorum . Allah yaptığı görüyor.
Amin allah razı olsun dediğin gibi önce evlatlarım sağlıklı olsun yeter bana bu na bin sukur

Nazaket iste..kabaliga ne gerek var mahalle agzina ne gerek var..ayni dusuncelerde olmak gerekmiyor saygili olabilmek icin..sadece cahil olmamak gerekiyor.Oysa ben kisisel olrak ne hakaret ettim ne asagiladim ve sanirkm beni cok iyi anlamis.
Soruyu bana yazmadığınız cevap yazmadım ben, orda ithamda bulunduğunuz ""molla" diye tabir ettiğiniz bir kesim var. Ve o kesimde hiçbir harama , ayrıcalığa bulaşmamış milyonlarca insan var.

O yüzden yaptığınız genellemeden ötürü ben bu kadar kibar cevap veremezdim. Yoksa ülkenin suanki ekonomik durumundan hepimiz rahatsızız, sikayetciyiz, ülkeyi yönetenleri de bu konuda eleştirebiliriz ama bunu yaparken kimseyi zan altında bırakmayada gerek yok.

Back