tam olarak anlamadım
ev dekorasyon işi ne demek?
bu adamın ne dükkanı var?
iç mimari, dizayn, tasarım yapıyorsa dükkan olmaz ofis olur, orada da malzeme olmaz
yok yapı market, hırdavatçı filan gibi bir yeri varsa ona "dekorasyon işi" denmez?
normalde "tadilat işi" yapan kişiler malzemeyi işi aldıklarında müşterinin isteğine ve ihtiyaca göre alır -benim erkek arkadaşım da yapıyor bu işi ek iş olarak. gidiyor evi/yeri neyse, görüyor, ne iş yapılacaksa ona göre usta götürüyor. usta ne malzeme gerekiyor söylüyor. oturup pazarlık yapıyorlar malzeme senden mi benden mi diye ona göre fiyat çıkıyor. ustanın başında duruyor, mimarın el atması lazımsa, mimarı da götürüyor (aynı mimarla başka ortaklığı da olduğu için sürekli çalışıyorlar genelde). ustayla mimarla birlikte yapıyorlar yani ne lazımsa.
tabii ki %100 tek işi bu olan bir kişi gibi her türlü tadilatı filan alamaz (zaten öyle aylarca sürecek iş de alamaz ya da sürekli şantiye tutamaz, kendi işi de etkilenir) ama bi sürü usta tanır, bi sürü yapı market, malzemeci, hafriyatçı vs. vs. tanır şimdiye kadar yapmış. Zaten başka bir küçük çaplı kendi işi var.
ha ama dediğiniz gibi inşaat piyasası düştü, mesela 5-6 sene öncesine kadar her kış 2 ay sadece bu işle dolu olurmuş, benim bildiğim zamanlarda da ya büyük bir iş alırdı (15-20 günlük yani) ya parça parça 4-5 iş alırdı, bu giderek azaldı, bu kış da bildiğim hiç işi olmadı. ona da iyi oluyordu ekstra gelir oluyordu, tek işi bu olanlara ancak yetiyor herhalde ki ona iş kalmadı bu kış. ben ev taşıdım anca benim evin ufak tefek işlerini yaptı bu sene
demek istediğim bu sene birden bitmedi bu piyasa, zamanla azaldı. fakat pandemiden sonra avrupaya kaçan bonservisli çok usta oldu, deprem olunca ustalardan işçilerden o bölgeye çok giden oldu. usta bulunamadığı için bir süre daha işler sürüncemede kaldı herhalde. (tahminim yoksa benim sektörüm değil, hiç alakam yok) ya da usta malzeme vs. fiyatları arşı alaya çıktığı için yapabilen kendi yapıyor yapamayan fiyatlardan dolayı boşverip yapmıyor bilmiyorum?
belki bizim yaşadığımz yerde lokal şeyler de vardır bilmiyorum ama azalarak sonunda da bitti yani.
ha yok tadilat filan değil tasarım dizayn diyorsanız zaten
ne personeli, ne malzemesi? duvar kağıdı mı tutuyorsunuz dükkanda, biblo bahçe mobilyası mı? gerçekten tam şaapamadım..
dükkanda perakende satış mı var, niye personel var?
aylık düzende çalıştığı kişiler mi var? (aylıkçı tutarsan daha uygun oluyor, biliyorum)
neyse çok uzattım.
başka bir arkdaşımız (giyim üzerine) dükkanlarını devretti, çünkü gerçkten kazanmıyordu bişey
normalde 3 milyon hava parası alacğaı yere 1-1.5 milyon aldı. geçen sene de bu paraya devredebilirdi en kötü, bari 1 sene masrafını cekmezdi.
tam düzeni anlarsak ona göre akıl verebiliriz belki.