Utaniyorum

Adres sormak demedim yol tarif etmek dedim. Belki cok abartili bir örnekti evet. Bilmem ne caddesi boyunca düz git sonra saga dön bilmem ne demeyi tabiki biliyorum ama adres tarifinde dilin yaninda oryantasyon beceresi de gerekiyor. Belki o yüzden bocaliyorum. Tabiki ingilterede yol sorabilirim tarif edebilirim siparis verebilirim. Benim anlatmak istedigim pratik konusmak. Düsünmeden takilmadan

şu yabancı dizilerden nasıl ingilizce öğreniliyor taktik verir misiniz ya
senelerdir yabancı dizi izlerim ama sadece izliyorum anlaşılan
ingilizce altyazılı izleyenleri duydum, türkçesini bilmeden nasıl anlayacam anlam veremedim.
siz neler yaptınız ?

Ama bunun icin pratik yapman lazim bol bol ve utanmaman lazim en onemlisi

Bak ben 40 yasinda iki cocukla dilini , kulturunu hicbirseyini bilmedigim bir ulkeye yerlestim , adamlarin dili dunyanin en zor 5 dili icerisinde yer aliyor ama iki ay sonra markette alisveris yapabiliyordum onlarin diliyle , ha soylediklerime guluyorlar miydi evet , bende onlarla beraber guluyordum , yarim kilo kasar yerine eve 1.5 kilo kasarla gittigim de oldu , sarimsak yerine sogan aldifim da oldu ( kullandigim hatali kelimeler yuzunden ) ama utanma , sen cekindigin icin akici konusma asamasina gecemiyorsun bir turlu

Ve Türkiye'deki egitimle ilgili haklisin gercekten kotu bir egitim veriyorlar yabanci dillerde ama sen basarmissin cikmissin yurtdisinda master yapiyorsun , kendine guvenin tam olmali ve bol bol iletisime gecmelisin insanlarla

Dinlemen gerekiyor , alt yaziyi okumamaya calis hic anlamazsan oku , surekli dinlediginde geecekten dili ogreniyorsun , ha konusmana pek bi faydasi olmaz ama bir suru kelime ogrenirsin , konusmani duzeltmek icin konusman gerekiyor bunun tek cozumu bu , ingilterede bol bol konusursun artık

İlk başta anlamıyorsun zaten fakat zamanla anlamaya başlıyorsun. Tabii hiç bilmeden otur sadece dizi izle öyle öğrenirsin değil mesele dizi, film geliştirmene yardımcı oluyor. Şahsen ben 12 yaşımdan beri online oyunlar oynuyorum. Knight online, dota, bu tarz oyunları yabancılarla oynaya oynaya ingilizce öğrendim. 2 kere work and travella amerikaya gittim miss gibi pratiğim, konuşmamda pekişti...
Şu sıralar Japoncaya sardım Tokyo'da yaşama hayalim var 5-6 yıl içinde taşınmayı düşünüyorum.
Sadece izlediğim animeler sayesinde 30-40 tane kelime öğrendim çok faydalı yani izlemek, duymak,

M melankolik_24 Knka senin durumuna anlam veremedim. Yurt dışında bulunuyorsan şuan pratik yapman için tüm fırsatlar elinde değil mi? Sokağa karışmadan, insanlarla konuşmadan dil oturduğun yerden gelişecek bişey değil ki? Türkiye de Ardahanda bir ilçede yaşıyor olsan hani pratik yapabilecek kimsem yok falan desen bi nebze anlarımda ki onun için bile tonla app var Cambly gibi...
Yani elinde imkan varken kendini boşa kasıyorsun. İngilizce bilmediğini sanmıyorum muhtemelen kendi kendini diğer arkadaşların seviyesiyle kıyasladıkça daha çok evham yapar oldun kendi seviyeni olduğundan daha aşağıda görmeye başladın diye düşünüyorum. Haftaya olacak durum için konuşmanı genel hatlarıyla yazabilirsin. En azından kafandakileri önünde görünce heyecan ve stresin azalabilir.

Taktik yokki. Izliyorsun ve dili duyuyorsun, ayni zamanda alt yaziyi okuyup ne söylediklerini anliyorsun. Baze kelimlerin nasil telaffuz edildigini anliyorsun. Yada ufak sohbetler, çok sik kullanilan günlük cümleler neler oldugunu ögreniyorsun. Evet inglizce alt yazi ilede ilerleyebilirsin. O sekilde gramerini ilerletirsin. Kelimelerin nasil yazildigini anlarsin. Ancak onun için evet inglizceyi iyi bilmen gerek. O alt yazi zaten duyma engelli inglizce konusanlar için aslinda. Ilk basamak Türkçe alt yazi olsun.

Banada bu sekilde dil ögrenmemek tuhaf geliyor. Ha ayni zamanda dersini görürsün yada nette takilip birseyleri inglizce okuyarak desteklersin. Ne bilim inglizce gazeteler, reddit, yada daha magazinsel takilmak istiyorsan instada meshur insanlari takip ederek, perezhilton felan takilirsan yine birseyler kaparsin.

Iste bunun için dizi film diyorum. Dil sadece kitaplarda olmaz. Hatta kitapta yazilanlar çogu halk arasinda kullanilmaz. Dizi/film izleyerek ne, nasil konusuldugunu anlarsin. Ve bunun yani sira hep disarda konusup, pratik yapmak. Bos zamaninda kafanda gündelik seylerini inglizce düsün mesela "bügün kahvaltida ekmek yedim, sonra disariya çiktim hava soguktu" yada siniftaki insanlar ile sohbet etmeyi hayal et. Sen ne söylersin, o kisi ne söyler? Sohbeti canlandir kafanda.

Dedigim gibi dil yasayan, organik birsey. Iletisimdir. Oda sadece baska insanlar ile olur. Hiç düsünmeden konusmak istiyorsan, önce normal konusmaya baslaman lazimsin.

Yurtdışına ilk çıktığında bende açılmakta zorlanmıştım ama zor durumda kalmayanda insan zorlamıyor
Bak hoca öyle demese bi yolumu bulup konuşmadan bitirecektin mastere
Şimdi harekete geçme zamanı
Callan method kitaplarına bir bakın soru cevap şeklinde kitap ben o soru cevapları kendi kendime sorup cevap vererek baya açılmıştı konuşmam
Birde konuşma podcastleri var konuşmacının ardında tekrar ederek dilinizi pratikleştirebilirsşniz
Dizilerde günlük konuşmada vurgu hız gibi konularda iyi oluyor
Derse hazırlıklı gidin cümleler yazın konu hakkında ve ezberleyin
Belli bir zaman sonra zorladıkça çok iyi konuşmaya başlarsınız
Ama zorlayın mikrofon bozuk gibi kaçarsanız hiç konuşamazsınız

Evet arkadaşlarınla samimiyeti ilerletip çok vakit geçir
Birde konuşmak gerçekten insanı kendi çabası ile ilgili

Terbiyenizi takının hanimefendi eğitim sistemi şöyle eğitim sistemi böyle bişey yapılamaz diye diye kafamıza soktular sanki iş insanın kendisinde bilmiyormuş gibi evet tabiki sistemde yanlışlar var ama ben bir ingilizce öğretmeni olarak eğer evimde bile ingilizcemi gelistirdiysem bugün karşıma geçen bir amerikaliyla ingilizle hiç oralara gitmeden çatır çatır tartisabiliyorsam bu kendi kendimi egitmemle alakalı aman sistem kötü napiiiim demekle olmuyor maalesef .İnsanın kendini egitmesi kendini gelistirmesi kisinin kendiyle alakalıdır .okul size temel bilgileri verir.yani siz okuldan sonra televizyon karşısında pinekliyorsaniz nerede olursanız olun kimse size birşey yapamaz .Nitekim sizde de böyle olmuş .kendiniz yapmışsınız .Buradan bunu okuyanlara sesleniyorum .Oturmayın dil ogrenin .Kendinizi gelistirin

Bence tek sorun bu degil. Universite seviyesine gelmis bir insan biraz da kendi sorumluluk hissedip kendini gelistirecek. Her sey okulda olmaz. Konusma pratigini kendi kendine gelistirme yollari arayacak. Bence en buyuk sorun ogrencilerin de her seyi okuldan beklemesi. Universite duzeyinde kendini gelistirme adina hicbir sey yapmayan gencler okul bitince boyle sudan cikmis balik gibi kalirlar. Mesela edebiyat okuyor ogrenci, su kitabi okudun mu diye soruyorsun (dunya klasiklerinden cok bilinen bir kitap), biz derste onu gormedik diyor. Vahimin vahimi. Ben de Turkiye'de Ingilizce Ogretmenligi okudum. Yurt disinda doktora duzeyinde dersler aldim, universite duzeyinde dersler verdim. Su anda da Turkiye'de universite duzeyinde Ingilizce ogretiyorum. Sanirim bu konuda biraz fikrim var.

Garip gelmesin. Ben de ayni bolum mezunuyum. Hocalarimizin bir kismi Ingilizce baslayip ilk 10 dkdan sonra Turkce'ye donerdi. Speaking dersinde atasozlerini ve deyimleri ezberlemistik.

Merhaba, ben de geçtiğimiz dönemi yurtdışında birçok ülkeden insanla birlikte okudum. Dediğine katılıyorum gerçekten anadilleri olmasa bile inanılmaz iyi konuşuyorlar çünkü Hollanda'da mesela ortaokulda bile derslerde hep ingilizce sunumlar yaptırırlarmış bu yüzden hem kendine güvenleri fazla hem de dile alışkanlıkları. Kendine güven çok önemli, ders dışında yabancı arkadaşlarınla olabildiğince çok konuşmaya çalış bence. Onlar senin dediklerini anladıkça senin de kendine güvenin gelecektir. Kendi kendine konuşmaya çalışmak evet çok geliştiriyor ayrıca Cambly uygulamasının deneme indirim kodlarını bulup oradan da birkaç ders yapabilirsin. Bir haftada iyileşecek bir şey değil ama derste konuştuğunda insanların zaten seni anladıklarını fark edince sen de rahatlayacaksın zaten. Zamanla, konuştukça geliştirirsin hiç merak etme. :)

Ben eger ögrenim gördügüm ülkenin anadilini yillardir ingilizce okumama ragmen daha akici konusabiliyorsan, demek ki bu ülkede yasamak ve pratik yapmakla alakali bir sey. Eger Türkiyede üniversitede burdaki gibi ögretmen Türkce konusmak yerine Ingilizce konussaydi biz de konussaydik ben su an ingilizceyi de akici konusuyor olcak. Türkiyede üniversitede calisan bir ingilizce ögretmeni Türkce konusuyorsa büyük ihtimalle o da kendine güvenmedigi icindir ve bu nesilden nesile aktarilir.

Bir yerden baslamalisin konusmaya. Baska secenek yok ki. Utansanda bunu yapmalisin - mümkün oldukca o ne der bu ne düsünür, acaba dogru mu söyledim gibi düsüncelerden kurtulmaya calis. Konustukca düzelecektir hersey.

Bende yurtdisinda okudum, benim zamanimda dil ögrenmek amacli „Tandem dil ciftleri“ diye birsey vardi, Üniversite dil konusunda pratik yapmak isteyenleri bir araya getiriyordu. Mesela ben Ispanyolcami gelistirmek istiyordum, Kolombiya‘dan gelen bir ögrenciyle partner olduk, yarim saat ispanyolca yarim saat kaldigimiz ülkenin dilinde (benim anadilim) konusuyorduk. Üniversite bizi eslestirdi, sonrasi bize kalmisti. Ve bunu online‘da yapabilirsiniz. Acaba böyle bir imkan var mi ki kaldigin yerde?

İşte bende diyorum ki siz o ögretmene bağlı kalmayın niye kalıyorsunuz ağzıni bağlayan yok .hanımefendi imkan yaratın .Kendinize sınır koymayın .Ben Türkiye'de yaşıyorum aman asla öğrenemedim diye bir şey yok .Siz Amerika da da olsanız size bağlı öğrenmek .

benim bölüm dil değil ama aynı şeyleri yaşıyorum. ben kendimi iyi yetiştirememişim. üstüne çekingenlik de var. bir şekilde doktoraya girdim ama herkes bir konuyu tartışırken ben derse katılmaya korkuyorum hoca birşey soracak bir kelime edemeyip rezil olacağım diye. bazen derse katılmıyorum bazen de hızlıca google a yazıyorum bulursam bişeyler söylüyorum

Beb de bu bölümü okuyorum ve sizi iyi anlıyorum çünkü ülkemizde konuşma pratiği yapılmıyor. Hatta bunun önemini vurgulayan bile olmuyor lise yıllarında. Konuşmak için konuşmak gerekir başka yolu Yok bunun. Ya biriyle ya da kendi kendine. Sesini kaydedebilirsiniz ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Bir de gruplara bölünüyor demişsiniz ,bu akademik konular ile ilgili araştırma yapın, ön hazırlık. Bilgi de gerekli konuşmak için, yani konuya hâkim olun ve önceden konuşacağınız cümleleri kurun.

Ezbere dayalı sistemler ile sürekli sınav üstüne sınav dayatılıyor gençlere.

Hangi ara kendini geliştirsin.

Şu kitabı okudun mu ? Sorusuna cevap olarak , " onu daha islemedik ki " diye cevap veren gruptan söz etmiyorum.

Aldığınız eğitim ile pek bağdaştıramadım konuyu .

nasıl yani hiç mi bir şey öğrenmemişsiniz 4 senede? öğretmen mutlaka makaleler, okuma listeleri veriyordur, onları okuyun bilmediğiniz kelimeleri çıkarın iyice anlamaya çalışın. ben de yurtdışında master yaptım bizim öyleydi. önce biz okuyorduk sonra sınıfta konuşup tartışıyorduk. haddim değil ama keşke bu pandemi döneminde yapmasaydınız yurtdışında master. orada okula gitmek bile hatta yolda yürümek bile insana çok fazla şey katıyor. yani en basitinden yolda yürürken konuşulanları duyuyorsun vs.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…