Utaniyorum

melankolik_24

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2016
3.746
4.199
Herkese merhaba ingiliz dili ve edebiyati mezunuyum(Türkiyeden). Yurtdisinda masterimi yapiyorum. Söyle bir sorunla karsi karsiyayim; Türkiyedeki egitim sadece kagit üzerinde ve yüzeysel oldugu icin pratikte hicbir sey ögrenmemisim. Derslerde ögretmenler bizi gruplara ayiriyor ve akademik konular hakkinda tartismamizi istiyor. Sinif arkadaslarim anadili gibi ingilizce konusuyorlar(anadilleri ingilizce degil) ve kendilerini cok güzel ifade ediyorlar. Bense iki kelimeyi bir araya getiremiyorum. O yüzden mikrofonum bozuk konusamiyorum gibi bahaneler buluyorum. Ben konusurken bunun burda ne isi var diye düsünüyorlarmis gibi hissediyorum. Sonucta masterda bilgi birikiminin ve konusma seviyenin en üst düzeyde olmasi bekleniyor. Ögretmen lütfen mikrofununuzu ayarlarin haftaya dedi herkesin konusmasini istiyormus. Ben napcam bir haftada konusmami düzeltemem? Evde kendi kendime ingilizce konusmaya caliyorum belki biraz dilim alisir diye. Baska neler yapabilirim sizce?
 
Kağıt üzerinde bilgiyle konuşurum sandınız sanırım. Bu şekilde iletişim kurulamazsa eğitim nasıl olacak. Konuşması belli seviyede olanları almaları gerekmezmiydi. Masterı aceleye mi getirdiniz acaba. Hani 1 hafta öğrenilecek bişey de değil
 
Öncelikle hemen ümitsizliğe kapılmayın. Ben İngilizce olarak başka bölüm okudum 2. Sınıfa kadar yazma okuma ile ilgili şeyleri çok iyi yapıyordum. Sonra o sene yurt dışından birileri geldi ve ben onları yemeğe filan götürdüm. Wc yi sorsalar gösteremiyordum mesela ya da çorba ne çorbası diyor mercimek diyemiyorum. Neyse ondan sonra kafa göz dalarak konuşmaya başladım. Şimdi cambly gibi uygulamalar var sizin zaten grammar filan ihtiyacınız yok konuşma İngilizcesi dersi alın oradan zaten bir iki saate açılırsınız.
 
Türkiyede master yapmadim ama Türkiyede ingilizceden master yaparkende anadilin gibi ingilizce konusman gerektigini sanmiyorum. Ne bileyim burda öyledir sandim ama öyle böyle degil günlük konusma dilinden bahsetmiyorum adamlarin konusmasi ve kelime haznesi mükemmel ya
 
Bilindik bir üniversiteden diplomam oldugu icin kabul aldim. Yazmakta okumakta dinlemekte hic sorun yok her seyi anliyorum. Konusma pratigim yok sadece
 
Yok grammerde okuma anlamada falan hic sorun yok sadece konusma pratigim yok. Cünkü Türkiyede derslerde hep Türkce konusuyorduk ögretmenler Türktü. Sizin dediginiz gibi yol tarif edemem su an. Cambly uygulamasi cok begeniliyor ama biraz pahali geldi bana. Su an tek yaptigim evde kendi kendime ya da kedimle ingilizce konusmak:)
 
turkiyede bilindik bir okulda nasil ingilizce bolumunde derste turkce konusulur ya? bana cok garip geldi kusura bakmayin hani akademik olarak konusamiyorum deseniz belki anlarim ama yol bile tarif edememek cok garip cidden. bu durumda master bitse bile bir ise yaramayacak. mecburen insanlarin ne dusunecegini onemsemeden konusmaya baslamalisiniz bir sekilde gelisir yoksa hic olmaz.
 
İngilizce öğretmeniyim. Eğitim fak mezunuyum. Tek probleminiz özgüven. Okuluma yüksek puanla yerleştim, anadolu liseli olduğum için ek puanım yoktu. Ünide speaking dersleri sıradandı. O yıllarda yahoo chat üzerinden konuşmaya çalışırdım ama muhataplarım ingiliz değildi, elin hintlisi mısırlısıyla anlaşmak zordu. Böyle böyle zaman geçti, atandım birkaç yıl çalıştım. Sonra elime bir fırsat geçti ingiliz bir gruba ( ifşa olmamak için detay vermiyorum) tercümanlık yaptım iki haftamız beraber geçti. Sonra projeyle yurtdışına gittim, toplantılara seminerlere katıldım. Bunların öncesinde sadece youtubedan david beckham röportajları falan izledim psikolojik anlamda motive oldum. Yoksa sizden daha iyi konuşma tecrübem yoktu. Akademik bilgi sizi konuşturur, sadece güvenin kendinize. O kadar kelime ezberlediniz, tense çalıştınız, kitap okudunuz. Siz konuşamayacaksınız da kim konuşacak...
 
Bence birikiminiz vardır, mastera kabul edildiniz sonucta. Konuşmaya çekiniyorsunuzdur. Evde bol bol ingilizce dizi film seyredin. Seyretmeseniz bile açık olsun, kulak dolgunluğu olur. Gerçekten faydasını görürsünüz
 
Bilindik bir üniversiteden diplomam oldugu icin kabul aldim. Yazmakta okumakta dinlemekte hic sorun yok her seyi anliyorum. Konusma pratigim yok sadece

Türkiye ' nin genel sorunu bu zaten ; dayiyorlar dilbigisini. Başka da bir şey yok.

Konuşma pratikleri için kurslar var , öğretmenlerinin hepsi yabancı. Türkçe bilmeyen öğretmenler.

Bu şekilde çözmüştüm ben işimi.

Bir haftada ne yapılabilir hiç bilemedim.
 
Mesajiniz icin tesekkür ederim belki de sorun gercekten özgüven. Mesela biri konusmaya baslayinca kendi kendime aa ne kadar güzel konusuyor bilgili biri diyorum ve özgüvenimi düsürüyorum ve tek kelime bile etmek istemiyorum ama o konusan kisiyi anadili ingilizce olan biri degerlendirsen belki bir cok hata bulur. Mesela gecen hafta kompozisyon dersinde bir yazi yazdim sinif arkadaslarimin okuyup feedback vermesi gerekiyordu. Yazimi begenmisler sadece bir kac tane yanlisim vardi. Konusmaktaki diger sorunumda kafamdaki fikirleri düzenleyip biraraya getirememek ve dolayisiyla konusmamak. Tamamen pratik isi.
 
Konuya hakim değilim ama en azindan ne konusacaksaniz ya da diyalog her neyse onun üstüne çalışın.1 haftada cok zor çünkü
 
Pratiğe bile gerek yok. Ben o tercümanlık işini kabul ettiğimde hiç pratiğim yoktu önümde bir hafta vardı. Ve yaptığım tek şey youtube’dan nativelere ait konuşmaları dinlemek oldu. Sonrasında hiç zorlanmadığım gibi yurtdışında bulundunuz mu falan diye sordular, iş harici çay içip sohbet ettim her gün. 29 günde konuşturan şarlatanlara prim vermeyin, işin ehli sizsiniz ınutmayın
 
Neden sasirdiniz ki? Türkiyede ki zaten cogu sistem bu sekilde ilerlemiyor mu? Arkadasim Odtüden mezun oldu tabiki benden daha iyi konusur ama benim su anki sinif arkadaslarimdan daha iyi degildir. Cünkü burda lisanta anadili ingilizce olan bir ülkede bir dönem üniversiteye gitmeyi sart koymuslar hepsi orda gelistirmis kendini. Biz de böyle bir sey yok ki. Work and travelle Amerikaya gitmek istemistim Türkiyede üniversitede okurken annemler napcan kiz basina orda diye izin vermemisti o zamanlar.
 
Bilindik bir üniversiteden diplomam oldugu icin kabul aldim. Yazmakta okumakta dinlemekte hic sorun yok her seyi anliyorum. Konusma pratigim yok sadece

peki o konularda Türkçe konuşabilir misiniz

yani konu başlıkları önemli

bir zamanlar YDS vardı her alandan metinler içerirdi mesela

yazılı olan paragrafı dahi anlamak için dünya kadar terimi bilmen gerekirdi

örneğin ekonomi hakkında, ABD başkanlık seçimi hakkında, Covid 19 hakkında konuşmada kullanılacak terimler, yine konuşmanın akışı farklıdır

genel kültürünüz de önemlidir, o alandaki kelimeleri bilmeniz de

ha tabii alternatif bilmek de yani eğer kimlik kelimesinin ingilizcesini bilmiyorsan üstünde isminiz olan ve sizi tanıtmaya yarayan kart diyebilmen lazım ki anı kurtarasın
 
Cambly eğer bütçenizi çok aşmıyorsa düşünün. Onun haricinde çok panik yapmayın. Şu anda tam da İngilizce ye maruz kalma dönemindesiniz. Tutukluk olması normal.

Beyin önce maruz kaldığı dili sindirmek için bir müddet sessizce dinleme moduna alır. Sonra patır patır döker.

türkiye de verilen eğitim maalesef çok konuşmaya yönelik değil. Şimdi biraz daha öyle aslında ama eskiden hiç değildi. Gramer üzerine kurulu.

ben Kanada dayken, ilk 1 ay hiç konuşamamıştım. Sonra birden açıldım, bir zaman sonra artık İngilizce düşünerek konuşuyordum, hatta düşünmeden.

kolombiyalı, Güney Amerikalı arkadaşlarım patır patır konuşuyor, hatta azıcık İngilizceleriyle kızlarla flört ediyorlardı. Bende şşırıyordum bu kadar bozuk, dilbilgisinden bihaber cümlelerle nasıl konuştuklarına.

ama japonlar da bizim gibiydi. Onlara da sözlük ezberletiyorlarmış. Biz daha sessizdikBaşta ve cümlelerimizi düzgün kurmak İçin çabalıyorduk.

neyse, onun da güzel tarafı var. Yalnızca konuşmak değil, güzel konuşmak da önemli.

konuşma metinlerinizi hazırlayın. Gelebilecek sorulara ne cevaplar verebileceğinizi düşünün. Bir de eğer birebir ilişki kurabiliyorsanız, hocalarınıza okulunuzda çok konuşma pratiği yapmadığınızı, o sebeple doğaçlama konuşmakta biraz zorlandığınızı söyleyin eğer anlayışla karşılayacaklarsa.

bir de kesinlikle dizi ve filmleri İngilizce ve altyazısız izleyin. Netflix de kullanabilirsiniz bunun İçin ama yoksa, internette sitelerde queen’s Gambit gibi pek çok netflix dizisi var, oradan da izleyebilirsiniz.

Hayatınızın şu döneminde devamlı İngilizce yle hemhal oldukça ne kadar ilerlediğinize siz de şaşıracaksınız.

Bir de çalıştığınız konu hakkında bol bol okuyun. Gerekirse kütüphanede yaşayın. O konu hakkında kelime haznenizi geliştirir ve konuşmanızda kullanırsınız. Önemli kavramları bir kenara not edin.
 

iste ben bilindik bir okul deyince odtu, bogazici, bilkent, koc vs zannettim ve o yuzden sasirdim. yani sizin de akademik olarak belirli bir yetkinliginiz var ki master yapiyorsunuz tabi ama yol tarif edememek sasirtici degil mi? kendinizi digerleriyle kiyaslamayin bosverin, oyle veya boyle bir handikapiniz var ve bunu uzerine gitmeden cozemezsiniz maalesef. cekinmek yerine konusun kimin ne dusundugu cok onemli degil. biraz zor olacak ama illaki olacaktir yani. bol sans.
 
Ben de sizin gibi düsünüp acaba bu konularda kendimi Türkce ifade edebilir miyim dedim ve denedim. Ingilizceden daha iyi olsada cok ta düzgün ifade edemiyorum. Sanirim benim genel olarak bilimsel konularda konusma pratigim yok.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…