Utaniyorum

Sistemi tabiki eleştirebilrsiniz özgürsünüz ama bı halta yaramıyor gibi ifadelerle değil.Demem o ki ifade şekliniz yoksa farklı düşünceler gelişmenin tek yoludur .Bakın öğretmen olduğum için atar gider yapmak gibi bı niyetim olmadı olamaz .Mesleğimle gurur duyarım o ayri ama mesleğin hiç bir zaman böyle bir şeye alet olamaz. Eğer eğitim sistemindeki eksikliği kendinizi geliştirerek kapatın demek at gözlüğü takmaksa bilemedim .Neyse konu sahibi kolay gelsin .Başarılarının devamını dilerim.Darisi bize inşallah ülkemize lütfen aydınlık günler getir.

Merhaba, öncelikle size tüm samimiyetimde şunu söylemek istiyorum, normalde üslubum hiç bu alıntıladığınız mesajımdaki gibi değildir. :’) Konuyu okuduğımda bir kolumla beşik sallıyordum ve bunu tam 45 dakikadır yapıyordum. Yani bir konuya cevap yazmak için çok talihsiz bir zamanlamaydı. 🙄 O yüzden haddini aşmış bir ifade kullanmış olabilirim ve özrümü dilemekten de hiç imtina etmem. 🌸

Fakat üslubumun olmasa da kastettiğim şeylerin arkasındayım. Tıp, doktorluk vs. gibi örneklerinizi ne yazık ki biraz uç buluyorum. Ayrıca henüz intern olan bir doktorun da damar yolu açmak gibi en temel şeyi bile doğru bir şekilde yapmak için pratiğe ve zamana ihtiyacı olmaz mı? Zaten burda kim alanında ne kadar etkin olmalı vs. başlığı altında bir tartışmaya girmek istemem. Ben, insanların konu sahibini “Senin master’da ne işin var?” acımasızlığında eleştirmesine içerledim. Ben üniversiteye, master’a, ilk işime, ikinci işime başlarken hep başlangıçta çok acemiydim. Kimisi böyle durumlarda adaptasyon sorunu yaşarken kimi hiçbir çekingenlik göstermeden elinden geldiğince atılgan davranır. Bunlar bizi doğru veya yanlış ya da yeterli veya yetersiz yapmaz; sadece insan yapar. Ben yurt dışında bir master programına kabul edilmiş bir hanımefendinin writing, listening, gramer gibi alanlarda sıkıntı yaşamadığını, konuşma pratiğini de utangaçlığını üzerinden attığı takdirde kısa bir sürede kazanabileceğini düşünüyorum. Bizim de şu durumda “senin orda ne işin var” tavrından sıyrılıp bunu başarabileceğini hissettirir bir tutum sergilememiz onu çok daha motive edecektir. -Yani ben öyle motive olurdum.-
öncelikle kibar üslubunuz için teşekkür ederim, çok naziksiniz :)

size hak verdiğim yönler elbette var,ben konuya olan ilk mesajımda da söylemiştim,demiştim ki '' ben asla bahsettiğiniz kadar yetersiz olduğunuzu düşünmüyorum,kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, özgüveninizi tazeleyince her şey yoluna girecektir'' tarzında bir cümle kurmuştum. ancak düşünsenize, ''2 kelimeyi bir araya getiremiyorum,yol bile tarif edemiyorum'' diyor konu sahibi, hem de ingiliz dili ve edebiyatı bölümünden mezun,insan ister istemez hayret ediyor... çünkü gerçekten biliyorum,akademik dilde konuşmak çok zordur,ancak konu sahibi çok temel şeylerde bile sorun yaşadığını söyleyince, çok şaşırdım dediğim gibi. bu da bana öğrencilik yıllarında gerekli gayreti pek göstermediği izlemini verdi.

örneğimi uç bulacağınızı tahmin etmiştim ancak yalnızca kendi alanımdan örnek verebilirdim içini dışını bildiğim için :) intörnler 6 sınıf,yani son sınıf öğrencileridir. yani hala ''öğrenci''lerdir,mezun olmamışlardır... ancak mezun olduktan sonra damar yolu açamadıklarını düşünsenize bir, ister istemez garipsemez misiniz? :)

demek istediğim de tam olarak bu,konu sahibi öğrenci değil,mezun olmuş,üstüne master yapıyor ... ve ben 2 kelimeyi bir araya getiremiyorum diyor... yani çok doğal olarak garipsedim ben de :)

yoksa amacım master'ına karşı olan şevkini kırmak değildi,yalnızca hayretimi gizleyemedim ... ama sizin vermek istediğiniz mesajı da anladım :)
seviyeli bir tartışma ortamı oluşturduğunuz için teşekkür ederim, iyi geceler :)

Öncelikle sorun nedir, aslında konuşabilirsiniz ama vocabulary yetersizliğinden mi cümle kuramıyorsunuz? yoksa özgüvensizlikten mi? Utangaçlıktan mı?
Elt okuyorum, sınıfım ve hocalarım ile konuşurken problemim yok, alışık olduğum insanlar.
Ama bir turist yol sorsa tarif edemeyecek kadar utanırım mesela.
Yeterli kelime hazneniz varsa sorun yoktur, zaten face to face değilmiş çat pat konuşmayı deneyin zaman geçtikçe açılacaksınız.

merhaba ben de bu sene ingilizce öğretmenliği okuyorum, speaking konusunda hiç pratiğimiz olmadı nerdeyse lisede. o yüzden ben de çok eksik hissediyorum. ama şöyle düşünün bence bu noktaya gelebildiyseniz demek ki teorik bilginiz var. sadece pratik sıkıntı. hani hiçbir şey bilmeyen insana yapacak bir şey yoktur speaking için ama sizin temeliniz zaten var, sadece konuşmaya bir girin illaki devam eder. pratik kısmı çok önemli tabi. mesela biz şuan ablamla evde ingilizce konuşuyoruz:) onun çok iyi değil ama dizi filmden öğrendiği kadarıyla derdini anlatabiliyor, ikimize de pratik oluyor. yabancı dizi kesinlikle izleyin ben 4 5 senedir izliyorum ve ingilizceye ilgim de geliştirmem de dizi ve şarkılarla başladı. anlatacağınız konuya iyi çalışın ama, doğaçlama konuşmak için yetersiz olduğunuz bir konuysa önceden cümlelerinizi seçip biraz göz atın mesela.

Herkese merhaba ingiliz dili ve edebiyati mezunuyum(Türkiyeden). Yurtdisinda masterimi yapiyorum. Söyle bir sorunla karsi karsiyayim; Türkiyedeki egitim sadece kagit üzerinde ve yüzeysel oldugu icin pratikte hicbir sey ögrenmemisim. Derslerde ögretmenler bizi gruplara ayiriyor ve akademik konular hakkinda tartismamizi istiyor. Sinif arkadaslarim anadili gibi ingilizce konusuyorlar(anadilleri ingilizce degil) ve kendilerini cok güzel ifade ediyorlar. Bense iki kelimeyi bir araya getiremiyorum. O yüzden mikrofonum bozuk konusamiyorum gibi bahaneler buluyorum. Ben konusurken bunun burda ne isi var diye düsünüyorlarmis gibi hissediyorum. Sonucta masterda bilgi birikiminin ve konusma seviyenin en üst düzeyde olmasi bekleniyor. Ögretmen lütfen mikrofununuzu ayarlarin haftaya dedi herkesin konusmasini istiyormus. Ben napcam bir haftada konusmami düzeltemem?:KK43: Evde kendi kendime ingilizce konusmaya caliyorum belki biraz dilim alisir diye. Baska neler yapabilirim sizce?
Londra'da yasiyorum ve bir hastanede çalışıyorum. Hastalarla muhattap olurken aksanlari hepsinin birbirinden farkli anlayacağım diye canım çıkıyordu. Ve cogunun gramer bilgisi sıfır ama kendilerine guvenleri tam. Ve bir grup tüm harfleri yutuyordu oradan kaçıp uxaklasmak istiyordum. Ielts te derece yapan biri olarak kendime guvenim ölmüştü sonra baktim stres kaynakli duymadigimi anladim. Sizin sorununuzda konusamamak degil cekinmek bence. Sesli bir şekilde okuyun. Aynanin karsisina gecip kendinizle konuşun. Konusma metni hazirlayin duvarlara yapıştırin. Sanirim on-line bir öğretim akliniza gelmezse duvarlardaki notlardan bakabilirsiniz. Önünüze unitenizle alakali makaleler alin. Konusmaktan korkmayin. Korkarsanız ilerleyemezsiniz. Eksiklerinizi görün, kabul edin ve gidermeye çalışın. Hellospeaking diye bir uygulama vardi. Telefonunuzla rastgele birilerini arayip ingilizce konusuyordunuz tanimadiklarinizla cok kullandim ama tam hatirlayamiyorum bu tur uygulamalari indirip pratiginizi gelistirebilirsiniz. Hello talking yazma programiydi galiba.

öncelikle kibar üslubunuz için teşekkür ederim, çok naziksiniz :)

size hak verdiğim yönler elbette var,ben konuya olan ilk mesajımda da söylemiştim,demiştim ki '' ben asla bahsettiğiniz kadar yetersiz olduğunuzu düşünmüyorum,kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, özgüveninizi tazeleyince her şey yoluna girecektir'' tarzında bir cümle kurmuştum. ancak düşünsenize, ''2 kelimeyi bir araya getiremiyorum,yol bile tarif edemiyorum'' diyor konu sahibi, hem de ingiliz dili ve edebiyatı bölümünden mezun,insan ister istemez hayret ediyor... çünkü gerçekten biliyorum,akademik dilde konuşmak çok zordur,ancak konu sahibi çok temel şeylerde bile sorun yaşadığını söyleyince, çok şaşırdım dediğim gibi. bu da bana öğrencilik yıllarında gerekli gayreti pek göstermediği izlemini verdi.

örneğimi uç bulacağınızı tahmin etmiştim ancak yalnızca kendi alanımdan örnek verebilirdim içini dışını bildiğim için :) intörnler 6 sınıf,yani son sınıf öğrencileridir. yani hala ''öğrenci''lerdir,mezun olmamışlardır... ancak mezun olduktan sonra damar yolu açamadıklarını düşünsenize bir, ister istemez garipsemez misiniz? :)

demek istediğim de tam olarak bu,konu sahibi öğrenci değil,mezun olmuş,üstüne master yapıyor ... ve ben 2 kelimeyi bir araya getiremiyorum diyor... yani çok doğal olarak garipsedim ben de :)

yoksa amacım master'ına karşı olan şevkini kırmak değildi,yalnızca hayretimi gizleyemedim ... ama sizin vermek istediğiniz mesajı da anladım :)
seviyeli bir tartışma ortamı oluşturduğunuz için teşekkür ederim, iyi geceler :)

Ben de söylediğiniz birçok şeye hak veriyor ve güzel cevaplarınız için teşekkür ediyorum. 😇🌸

Bu şey değil mi biliyorum ama konuşamıyorum. 6,5 yaşında kızım " mom, are you cook cake right ? " dedi ingilizcenin içine mıçmak suretiyle ama ben anladım 😂 Bir arkadaş yazmış özgüven problemi bence , o kadar da bilmediğinizi düşünmüyorum.

Yok grammerde okuma anlamada falan hic sorun yok sadece konusma pratigim yok. Cünkü Türkiyede derslerde hep Türkce konusuyorduk ögretmenler Türktü. Sizin dediginiz gibi yol tarif edemem su an. Cambly uygulamasi cok begeniliyor ama biraz pahali geldi bana. Su an tek yaptigim evde kendi kendime ya da kedimle ingilizce konusmak:)
Ben İngilizce öğretmenliği okudum 3. Sınıfa kadar. Ve derslerde Türkçe konuşuyorduk hocalar türktü demenize katılmıyorum. Hangi üniymiş o öyle? Ben edebiyat okumadığım halde derste Türkçe tek bir kelime etmek yasaktı. Hocalar Türk olsalar dahi İngilizce konuşmak zorundaydılar bölüm gereği. Bir şey soracağım zaman Türkçe sorsam beni kaile bile almazlar cevap bile vermezlerdi.

Bu arada benim de tüm dersleri İngilizce görmeme rağmen harika bir aksanım yok maalesef. O tamamen kendini geliştirmeye dayanıyor.
Bir hocam vardı ünide adam Türk ama öyle bir İngilizce konuşuyor ki hem de british aksanıyla inanamadık.. zaten sonradan öğrenmiştik Türk olduğunu ve şok olmuştuk. Üstelik hiç yurtdışına da çıkmamış. Ben de o şokla ders arasında gittim odasına, dedim hocam nasıl böyle geliştirdiniz aksanınızı? Ne olur bu garibana da diyin:)

Bana demişti ki;
Ben çok fazla İngilizce dizi, belgesel izlerim kitap okurum. Ama sizin yaptığnız gibi Türkçe altyazıyla izlemek bir işe yaramaz. Önce İngilizce altyazıyla izleyeceksin, sonra aynı bölümü Türkçe altyazıyla izleyeceksin. Gerekirse defalarca yapacaksın bunu. Ve aynanın karşısına geçip konuştuğunda tükürüklerin aynaya ulaşıyorsa sen bu british aksanını başarıyorsun demektir :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Pratik konusunda ben English Central uygulamasından yararlanıyorum. Cambly gibi ama bunda hocalar Filipinli, bu sebeple bayağı ucuz ona göre. Filipinli diye önyargınız olmasın, çok fazla hoca var ve gayet güzel anlaşılır konuşuyorlar ve konuştuklarımın hepsi çok tatlı güler yüzlü. Ben önce ücretsiz üyelik oluşturup, ücretsiz seviye tespit dersi aldım. Dersi tamamladıktan sonra indirim geldi ve 3 aylık premium üyeliği yanlış hatırlamıyorsam 340 liraya aldım. Sitesinde farklı üyelik seçenekleri var. Şu an kullanıyorum ve o çekingenliğimi yavaş yavaş atmaya başladım. Benim en büyük sıkıntım dinleme ve konuşmaydı. Uzun bir konuşmanın tamamına odaklanamıyorum kaçırıyorum aradaki cümleleri ve konuşmaya çalışırken rezil olucam düşüncesi var. Ama yavaş yavaş bunu aşıyorum, farkediyorum. İngilizcesi ileri seviye olanlar için belki Amerikalı ya da İngiliz hocalarla konuşmak daha iyi olabilir ama benim gibiyseniz ben English Central'ı tavsiye ediyorum. Sitesinden üyelik seçenekleri ve fiyatlarla ilgili bilgileri görebilirsiniz. 😊

Mezun olduğunuz üniversiteyi merak ettim. Ben de İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum (Hacettepe üni) Türkçe ders anlatan tek bir hocamız olmadığı gibi, İngilizce konuşma, ifade vs de sorun yaşayanların bazı dersleri vermesinin ve dolayısıyla mezun olmasının imkanı yoktu. Edebiyat bölümü okuyorsanız dil sorununu zaten aşmış olmanız beklenir girişte.

Bunların hepsi hata yapmaktan korkmak oluyor sanırım. Ben sizin gibi bölüm okumadım ama mektup arkadaşlarım,konuştuğum yabancı arkadaşlarım var. Ne hatalar yapmışımdır. Ama bir baktım kendimi ifade edebiliyorum. Siyasetten,spordan konuşabiliyorum. İnsanımızın sorunu bu konuşurken acaba "is going mi olcak yoksa will mi olcak,will tahminlerde kullanılır o zaman will diyim" diye düşüne düşüne donakalıyor. Kendiniz çekiniyorsanız sesinizi kaydedin. Dinleyip yanlışlarınızı çözün. Çünkü bu şekilde kaçarak öğrenemezsiniz

X