Utaniyorum

turkiye deki eğitimin öyle olduğunu sanmıyorum açıkçası, dil insanın kendinin geliştirebileceği birşey. benimle aynı okuldan mezun olanlar aynı eğitim görduğumuz halde 2 kelime ingilizce konuşamazlar, ben hangi sınava girersem gireyim 90 a yakın puan alıyorum.
dilde kağıttan ne öğrenebilirsin ki, gerçekten istek ve heves olacak içinde.
en başta söyleyeyim konuşmaktan utanma, sen ingiliz değilsin, ispanyollar italyanlar polonyalılar nerdeyse hiç ingilizce bilmedikleri halde tarzanca gibi konuşmaya çalışıyorlar sen neden utanacaksın?

Yani tek sorununuz özgüven gibi geldi .Ben lisedeydim normal bı Anadolu lisesinden mezun bı ingilizce şakır şakır tercümanlık yapmıştım konuşun konuştukça açılırsiniz

Konuşmaya başlarken gruptan minik tatlı bir özür dileyin, konuşma pratiğinizin olmadığını açıkça ifade edin daha sonra lafa girin. Bu şekilde aşabilirsiniz, ders grubundakiler sizi anlarlar hata yaptığınızda yadırgamazlar. Hem konuşmaya bu şekilde başladığınız için kendinizi rahatlatırsınız. Zamanla derslere girip konuştukça açılırsınız. Bir de kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın mühim olan ilerlemek. Ha baktınız dersler ilerliyor ama siz yerinizde sayıyorsunuz o zaman kendinizi sorgulayın ama şimdiden kendinizi başkalarıyla kıyaslayıp olumsuz düşünmek için erken.

Ben 14 yasimda iken Hollanda'ya tasindik. Ortaokulu bitirip gelmistim, hani ortokulda da ingilizce goruyorsun ya tek tuk bilirim saniyordum. Okula basladim. Yarim saat boyunca bana ingilizce konusan ogretmenin sadece bicycle dedigini anladim. Meger evden okula kac dakikada bisiklet surdugumu soruyormus. O gun anladim hic ingilizce bilmedigimi. Cok zorlandim. Burda copcuye ingilizce konussan super ingilizce cevap verir o derece. Sinif arkadaslarim hep benden bir iki adim onde olurlardi, ben suskun kalirdim hic konusamazdim. Lise sonda ingilizce'den tartisma konumuz vardi. Notlar tartismadaki konusmamiza gore verilecekti. Ingilizce yuzunden sinifta kaldim o sene..O gun nasil utandigimi hic unutamadim. Aradan 18 kusur yil gecti. Universitede hirs yaptim. Hep konustum, yanlista olsa dogru da olsa. Pratik yaptim firsatini buldukca. Ingilizce derslerim vardi, sinavini da ingilizce verdigim. Pusup geride kalan ben, artik soz hakki isteyip tartismalara katilir olmustum. Ama bu birden olmadi benim 4 yilimi aldi. Siz 1 haftada bunlari nasil basaracaksiniz? Bilemedim..

Demek istedigim yurtdisinda ezbere dayali egitim yok. Her daim tartisilir. Ders ne olursa olsun. Bunu cok kucukken ogreniyorlar. Bu yuzden ki zorlanmazlar. Ama bizler malesef ki boyle egitilmiyoruz. Ben 14 yasinda anladim egitim sistemimizin bir halta yaramadigini. Ne yazik ki 20 yilda hicbir sey degismemis...

Bence sorununuz sadece özgüven. Neden kasıyorsunuz bu kadar? Konuşa konuşa açılacaksınız. Ben de İngiltere'deyim Uzakdoğu'dan öyle phd öğrencileri gördüm ki diksiyonlarına konuşmalarına hayret ettim ama yine de burda doktora yapıyorlar. Sadece Türkler bu konuyu sorun yapıyor bence.
Uzakdoğu diye belirtmemin sebebi şu, Çin veya Koreli insanlar bazı harfleri telaffuz edemiyor l ve r harfini karıştırıyorlar business kelimesini bicınıs olarak telaffuz eden arkadaşım var

İçinde bulunduğunuz durum aldığınız eğitimden değil sizden kaynaklı. Kendinizi yeterince geliştirmemiş olmanız esas sebep.

Benim de master ve doktora öğrencilerim var. Türkiye'deyiz fakat eğitim dilimiz ingilizce ve hepsi de gayet akıcı konuşuyorlar. Tek kelime Türkçe kullanmaya ihtiyaç duymuyorlar.

Biz gençken çok güzel sesli chat siteleri vardı. Şimdi yok mu? Ben Fransızca için kullanıyordum. Yabancılarla konuşup seni anladıklarını görünce çok motive oluyor insan. Birde evde sürekli sesli konuşun. Düşündüğünüz herşeyi ingilizce olarak sesli dile getirin. Açığınız nerede anlamanız daha kolay olur. Ve dili kullandıkça yatkinliginiz artar.

Son düzenleme:
Native speakerlsr o dili öğrenmiyorlar, bebekken ediniyorlar. Sonradan dil bilmek ise öğrenmeyi gerektirir. Bu da her yönden desteklemeyi... Çok biliyor o konuşanlar

Acin bir dizi izleyin, artik british, amerikan hangisini konusmaniz gerekiyorsa. Onunla yatin kalkin, icinizden de surekli kendi kendinize ingilizce dusunup konusun, haftaya bulbul gibi şakirsiniz bence

Eğer bı cesaret konuşmaya baslamazsaniz hiç geliştiremezsiniz. Dil en güzel konuşa konuşa geliştirilir. Varsin guluceklerse gulsunler ki sanmıyorum öyle bişey olucagini, siz edineceginiz bilgiye ve pratiğe bakın

Valla baska bir dili orenmesi zor cok zor hemde ben 10 yasimdaydim nerdeyse fransaya geldim ve etrafimda hep fransizca konusan insanlar turkce konusan kizlarla konusmayi yasaklayan oretmenler daha cabuk orene bilmem icin yasakladilar tabi ozel oretmenler getirmeleri yeterki o dili orenelim diye ama inanin cok zor baska bir dil orenmek evet simdi orendim şükür turkcemde iyi bazen yazmalarda sorun oluyo oda telefondan dolayi ama bazi yerleri mesela turk hava yollarini aricam kendi ana dilimi seciyorum konusmaya gelince kinusamiyorum iki cumleyi bir araya getiripde ama gel gelelim fransizcayi secince o kelimeyi bilmesemde fransizca biseleri benzeterek anlatirim anlasilir o demek istedigim sey yani demek istedigim oreniyo insan evet cok zor oreniyo ama git gidede ne yazikki kendi dilinde kunusmaya zorlaniyo bir kelimeyi cevirceksin okadar zorlaniyosunki oysaki o kelimenin ne anlama geldigini biliyosun sadece turkce hangisiydi diye dusunuyosun

Yeterlilik sinavi yapmak Türkiyenin egitimine güvenmiyorum demek zaten, o yüzden yapmadilar. O üniversiteden diplomam olduguna göre mezun olcak yeterlilige sahipmisim demek ki. Kendimi hakli cikarmak derken? Sizce ben Türkiyede aldigim egitimim farkinda degil miyim? Bir cok yönden eksik uygulamalar.

Yani ben hazirlik okumadim duz lise ve kamu yonetimi mezunuyum sadece 15 yil once 3 ay dil kursuna gitmistim karsi komsum kanadali sohbet edebiluyorum az cok, cok ingilizce dizi izliyorum alt yazili da olsa .. bence tamamen ozguven eksikliigi

Ahhaa türk cikmasi çocuğun çok komik olmus
Bence konu sahibinin sorunu ozguven eksikligi yoksa ingilizce gramerini 4 sene ogrenip de adres soramamasinin baska sebebi olamaz
Ben konu sahibini tamamen anlayabiliyorum.
Soramıyorsun ya, o an yazılı verseniz destan yazar ama konuşurken çat diye soramıyor.
Çünkü yazarken önce türkçe düşünüp ingilizceye çeviriyoruz, halbuki konuşmak öyle değil.
Konuşurken o dilde o sözcüklerle düşünmek gerekiyor ve saniyeler oluyor dakikalar.

Ben garsondan 2 çay isteyemediğimde bunu anladım
Çayın tarihçesi yazardım, o ayrı.
Sonra tabii toto sıkışınca bildiğin kelimeler arasından dilini süzgeçleme mekanizması devreye giriyor.
Onu aktifleştirmesi için de günlük hayata ve beyni o sisteme alıştırması lazım.

İngiliz dili ve edebiyatı ama ingilizce konuşucağınızı düşünemediniz mi

Bir dil o ülkede belli bir süre yasanmadan ögrenilmiyor. Bogazici ve Odtüden mezun olmadigin sürece kendini akici bir sekilde yabanci dilde ifade edemiyorsun. Kagit üzerinde ögrendiginle o ülkede duyup konustugun dil cok farkli zaten. Elestirenlere bir sey demiyorum uzaktan konusmak her zaman kolaydir. Yapici yorum ve öneri sunan arkadaslara tesekkür ederim

yanlis anlamazsaniz siz nerede lisans egitimi aldiniz? oyle sey olur mu ya, ben bilkentten berkeleye exchange yaparken bile yeterlilik sinavina girdim ki bilkent gonderdi beni. hatta berkeleyden sonra su an master yaptigim yere basvururken yine yeterlilik sinavina girdim. hic de aklima gelmedi “bunlar egitimime guvenmiyolar okuluma guvenmiyolar” demek.

belki de oyle bir sinav olsaydi, size once egitim verip daha sonra mastera alacaklardi. bence bu durum buyuk eksiklik ve iyi degil. okul biraz onemsememis sanki.

Herkes anlamiyor bunu iste. Konusma pratiginin farkli bir sey oldugunu anlatmak zorunda kaliyoruz insanlara. Lisedeyken ingilizce dersimiz vardi. Bir gün babamlarla Nevsehire gittik orda turistler vardi babam kizim hadi konus onlarla dedi. Hello, how are you dan öteye gitmeyince hani siz ingilizce ögreniyodunuz demisti babam onun gibi bir sey:)

İngiliz dili ve edebiyatı ama ingilizce konuşucağınızı düşünemediniz mi
Ya ben bu ülkede sinema tv okuyup, hem de tek ulusal kanalı olan bir okulda, kamera görmeden mezun olan bir kadınım.

Kendi çabamızla ne yaptıysak oldu, teorik eğitim o kadar yaygın ki bilgi yüklemesi haline gelip iş pratiğe gelinde anadan doğma kalıyorsunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…