üniversite öğrencisine ne kadar harçlık veriyorsunuz?

Yuh be. Fiyatlara bak. Kardesiniz cafelerde falan yiyor iciyor geziyor sanirim. E maddi imkaniniz varsa tabiki verin. Vermeyin demem. Ama 400 verince citlatiyorsa ayip ediyor..
Ben Istanbul Universitesinde okudum. Sahsi ihtiyaclarim her seyim de dahil ek hicbir gelirim olmadan aylik 300 lira ile idare etmek zorundaydim. Kardesiniz cok abartmis..

ben ailemin yanında kalıyorum, barınma ve fatura masrafım yok yani, yol parası vb bütün ihtiyaçlar için 300 yeterli oluyor aylık

daha önce yurttaydı.yurdun verdiği 1 öğün ücretsiz yemekle barınması bedavaya geliyordu.kredisi de cebinde kalıyordu.ama eve çıktı .eve çıkınca da yetiştiremiyoruz.anlamıyorum yurtta kalan insan değil mi?

Bu para kişiden kişiye değişir. Eskişehir ucuz yer öğrenci şehri ama para harcamak için bir dünya yer var. Kimisine 400 yeter kimisi 1000 ile ucu ucuna yetiştirir.

500 600 lira yeterli olur. Giyim olayı da yanınıza geldikçe alışverişini beraber yaparsınız.

Ben Ege'da küçük bir şehirde okuyorum, KYK'da kalıyorum 130 TL aylık. 330 TL kredi alıyorum, yurt paramı bunun içinden yatırınca 200 TL kalıyor. Takriben aylık 200 TL kadar da ailemden geliyor ama bu net bir rakam değil bazen 150 oluyor bazen toplamda 300 verdikleri de oluyor, ihtiyaca göre. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği yurttan zaten onlara para vermiyorum ama en azından haftada bir kere falan dışarıdan yiyorum çünkü yurdun yemekleri iyi değil. Bizim kantin falan çok pahalı. Şehir de ufak bir yer olmasına rağmen fiyatlar genel anlamda pahalı, biraz öğrenciyi sömürüyorlar. Benim okul için yol parası masrafım yok çünkü yurt hemen okulun yanında. Normalde de yol parası merkeze inmek için 1 TL öğrenciye ama otobüsler dolmuştan bozma, tıkış tıkış yani. Giyime falan çok para harcayamam. Yurttan nefret ediyorum aslında ama en ekonomik çözüm o olduğu için kalmak zorundayım. Mutlu muyum? Hayır hiç mutlu değilim. Okul bitsin diye gün sayıyorum artık. Umarım bu çektiğim sıkıntıların karşılığını ileride alırım. Şehir pahalı olmasa daha rahat ederdim ama şehir çok pahalı. Evde kalanlar, özel yurtta kalanların masrafı daha çok. Ben çok idareli biriyim, gereksiz yere hiç para harcamam. Yani öyle olmak zorundayım.

Benim avantajım şu: şehir öyle gezilip sosyalleşilecek bir şehir değil. Kafeler sınırlı, sinemalar sınırlı, gezilecek yerler de çok az. Öyle sosyal imkanları çok olan bir yer olmadığı için ekstaradan sosyalleşme masrafı denen birşey ortaya çıkmıyor. Para durumuma göre gittiğimiz kafede içtiğim şey değişir. Para durumum müsaitse kahve çeşitlerinden birşey içerim, yok sıkıntıdaysam çay içerim sadece. Nasıl olsa çayı da severim kahveyi de.

Son düzenleme:
Bence 600 iyi. Bazen de onun fedakarlık yapması lazım, giyiminden ya da gezmesinden. Herkes bolluk bereket içinde okuyacak diye bir şey yok. Kirasını ve faturasını ödüyorsa, Eskişehir'de kimse 400 lirayla acından ölmez, o ay yemekhanede yesin ve giysi almasın, az gezsin.

600-700 anca yeter , idareli kullansan bile yemek en büyük masraf yani bi mutfak alısverisi yapsa 3-4 gün idare etse yine yapması gerekiyo yani emin olunki ne kadar dikkat edilse de o para bitiyor boşa harcamasa bile

Benim kardeşim devlet yurdunda kalıyor. Babam sadece yurt parasını öder, 330 tl de bir ayda ona yetiyor.. Zaten kitaba falan da para ödemiyor, birtek yeme içme için..

Benim kardeşim de Eskişehir'de eğitim fakültesinde okuyor evde yani 330 bursu var babam 350 ben duruma gore 150 falan gönderiyorum ben soyluyorum ihtiyacın var mı diye yok diyor ama kışın yakıt masrafı olduğundan zar zor yetıyormuş sanırım ama idare ediyorum diyor Kampüse çok yakın değil tuttuğu ev ama yok masrafı var biraz birde ev arkadaşına bağlı aslında ev arkadasi rahatsa cok para geliyorsa iyi hesap yapmiyorlar cok harciyor olabilirler bende evde kaldım mecburen okurken bana o zaman babam 500 gönderiyordu iki yıl önce ama zor yetıyordu benim bölümüm masrafliydi okul masraflarına gidiyordu hep evde sürekli makarna yiyordük ucuz diye dışarda mümkün olduğunca yemiyorduk ayda yılda birdi evde yemek yapıp yemeye çalışıyorduk sınav zamanı hariç bence bir konuşun güzel dille neden yetmiyor çok geziyorsa hep dışarda yiyorsa falan diye güzelce sorun

Ablam da ben de Istanbulda kalıyoruz ikimizin da harçlığı barınma hariç 800-1000 arası aylık.Bazi aylar harcamalar belli nedenlerden fazla olabiliyor 800 ü aşıyor o yüzden ama 1000 i aştığını görmedim hiç.Eskişehir ne kadar pahalı bilmiyorum ama 700 tl civarı yeter gibi.

Ben ailemle kaldım burs almadim zamanında . Yol parası yemesi içmesi aylık 350-400 lira harcıyordum aşağı yukarı. Arkadaşlarımın coguda aynı şehirden olunca öğle yemeğini yiyorduk günlük o kadar.
Kardeşinizin bursu varmış sizde 400 gonderiyormussunuz. Yeterli bence.

Kardeşim üniversite okuyor. Okulu çok yoğun yani hergün sabah 8 de başlıyor akşam 17.30 a kadar okulda. Dolayısıyla bazı günler kahvaltıyıda okulda ediyor. Hergün öğlen yemeği okulda. Sadece yurtta akşam yemeğini yiyebiliyor. 330 tl kredi alıyor. Annemde her ay 500 tl gönderiyor. Anca yetiyor. Yanı öyle söylüyor kardeşim

Valla gerçek hayatta olduğu gibi, burda da inişli çıkışlı bir grafik mevcut onu gorduk.
400 lira gönderdiğiniz kişiye muhtemelen yetiyordur, ama o 600 liraya alışıp harcamasını, giderini buna gore yapmıştır, az geliyordur.

Kendimden ornek vereyim. Son senemdeyim, okul evime minibüsle 10 dk, yürüme mesafesiyle en aşağı yarım saat. Ailemle kalıyorum. Bana aylık verilen belli bir miktar yok, zaten para istemeyi sevmeyen biriyim iyice zorlaşıyor işler. Bazen yeri geliyor 20 lirayla haftayi geçirmek zorunda kalıyorum. Ders notudur, suyudur buyudur içinde. Burs çıkmıyor, krediyi de istemediler bizimkiler almadım. Geçen sene aylık 270 lira okul bursum vardı, o para beni yeme, içme gezme gayet memnun ediyordu, bu sene o da yok. Yine de güzel bir okuldayim, güzel bir bölümde , dersler iyi sagligim yerinde mutluyum :)

Ama okul bitsin diye gün sayıyorum. Çalışma hayatına atılmak ve de kardeşlerimin en azından egitimlerini üstlenmek istiyorum, basarabilirsem ne ala şanslı olcaklar :) bazen maddi sıkıntılar eğitimin herşeyin önüne geçebiliyor..

Velhasıl, yettirmek isteyene 400 TL bile çoktur efendim..

Ben devlet yurdunda kaliyordum 300 tl de burs aliyordum, sadece babam yurt parami yatirirdi. Ekstra para istemezdim. Simdikiler rahatina duskun, bizde bilirdik rahatimiza duskun olmayi ama dusunceliydik.

Kardesim sehir disin da ogrenci yeme ,icme,kira ,fatura vb giderler icin her ay duzenli olarak 850 gonderiyoruz.uc kisi kaliyorlar kiralari 750 tl ,dogal gaz oduyorlar elektrik su ,yeme icme ,internet ortak .disarida arkadas grubundaki harcamalarini da dusunup gondermek gerekir 500bir ogrenci icin yeterli degil. Bende ogrencilik gecirdim disarda okuyan biri olarak 500 yatirirdi ailem 200kiraya verirdim arkadas cevremde yoktu fazla harcamadigim icin artan 200 olurdu yillar oncesi .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…