Bunu yapan bir öğretmen mi? Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmen mi? Korkunç.
benim etrafımdaki öğretmenlerin çoğu böyle -ki sadece ailemde onlarca öğretmen var, kalabalık olduğumuz için
4. sınıf öğrencisine "ohh hayat sana güzel baban getirsin sen ye" diyen bunu da marifet gibi anlatan yengelerim filan var, öğretmen bunlar hep.
il genelinde başarı düzeyi düşük mesela, il genelinde yazın destek kursu mu ne açılması istenmiş, "ay inşallah tarlaya marlaya giderler de gelmezler, kim uğraşacak onlarla" diyorlar. "sanki okusalar ne olacak" diyorar -kendi öğrencisine diyor bunu, evet. "en iyi öğretmen, sisteme en uyumlu, en iş yapmayan, en yatan öğretmen" miş. idealist filan olmak salaklıkmış. tek dertleri dersini bir güne toplasın okula mümkün olduğunca az gitsin ders biter bitmez eve gelsin. ya da çocuklarını büyüttüyse de ek dersi, sınav görevi filan çok olsun ki çok para olsun. bu kadar. "nasıl daha iyi eğitim verebilirim, bu çocuklar için ne yapabilirim" gibi zerre kadar bir gailesi yok bu arkadaşların...
ben senede 1-2 gün görüp bu kadarını duyuyorum sürekli beraber olsam deliririm. -ha sonra ben burada bunları yazıyorum diye çok kızıyorlar buradakiler bana. ama ne yapayım yani 40 tane öğretmenden aynı şeyleri duyarsan sen de yazarsın bence...
hepsi de okul biter bitmez koşa koşa evlendi, (bak bizim oralarda, hangi öğretmenlikten her sene kaç kişi atanır herhangi birini sokaktan rastgele çevir sor, herkes sana tek tek sayar çünkü evlilik garantili meslek diye bakılıyor) tek dertleri ev almak tek dertleri mal mülk yarıştırmak. bildiğiniz hesap kitap yapıyorlar sürekli benim de yanımda. ve (eltisiyle görümcesiyle öğetmen arkadaşıyla ,kendi kardeşiyle, herkesle yarışıp) "onların maaşıyla şu kadar ayda bu kadar eşya olur" hesabı yapıyorlar. ben tek tek maaş biliyorum, nereden biliyorum, hep bu arkadaşlardan...
dieceksiniz ki kadınlar üzerinden anlatıyorsun. evet ama hani eşleri de sadece ama sadece atanmış öğretmen diye evlendi onlarla :) onlar da genel olarak araba modeli yarıştırıyor...bir de bol bol mangal. öğretmen demezsin. tencere kapak yani.
böyle olmayan öğretmen tanıdıklarım yok mu var tabii, ama mesela evlenmeyip altına araba filan çektiler, tiyatro miyatro uğraşıyorlar, ya da çocukları anadoluda bale piyano öğrensin diye vs diye yırtınıyorlar, yurtdışına vs gidiyor öğrencilerini çok değişik kanallara yönlendirmeye çalışıyorlar., ama bunlar çok az işte sorun o..
3 çocuklu, karı-koca evli, 22-23 yaşında evlenen öğretmen modeli yukarıda anlattığım gibi işte... çalışan kadın demezsin konuştuğunda. ufuk ya da vizyon olarak hiç üniversite okumuş insan gibi değiller. "ama onlar alevi" diye çocuklarını komşusuyla konuşturmuyor yine bir başka yengem var, öğretmen, kocaman bir lisede. yani hep mi tesadüf?
neyse kısacası konu sahibi, uzattım ama, yani benim gördüğüm kadarıyla ortalama muhafazakar çevreli öğretmen hayatı yaşıyorsunuz. bana hiç tuhaf gelmedi.
istemiyorsanız boşanırsınız da bence sizin bu farkındalık süreciniz biraz sürer, bir süre böyle sancı çekersiniz...