- 3 Ağustos 2012
- 5.181
- 15.049
-
- Konu Sahibi senelifsen
Bahsettiği tarihlerdeki kirasına bakarak konuştum aslında. O tarihlerde o kiralar fena evlere ödenmiyordu. Demek ki şimdi de 10 bin edebilecek bir ev. Size ve külahınıza kadar anlatacağım çok kişi var :)konuda bahsi geçen evin özelliklerini bile bilmeden yazıyorsun ya hani bunları, dur külahımı getireyim ama sabaha kadar savunsan konudaki ev sahibini haklı çıkaramazsın, boşuna uğraşma
Size ek olarak şunları söylemek istiyorum.Uzgunum bu konuda sizinle aynı dusunmuyorum. Nasıl ticaretin belli kuralları varsa ev kiralamanın da belli kuralları vardır. Bu kurallar yeni gelmedi. Önceden Tüfe oraniydi. O da %10 dan başlayıp %60 Lara kadar değişkenlik gösterebiliyordu. Yani sizin dediğiniz gibi ev benim istediğim fiyata veririm deme hakkı eskiden de yoktu. Kira yasası hukuku hep vardi. Uygulandı uygulanmadı o tartışılır. Ama evini kiraya veren bir kişi her zaman bu kurallara uymakli yükümlüdür
Siz doktor değil misiniz? Üstelik evlisiniz, eşinizin de güzel bir işi var diye biliyorum. On bin TL sizin iki haftalık market alisverisiniz olabilir ama bu ülkenin yarısi hala 17 bin lira ile ay gecirmeye çalışıyor.Ben bir kiracıyım öncelikle ama ev sahibinizi haklı gördüm. Bu olaylarda iki taraflı olarak düşünmek gerektiğine inanıyorum. İki tarafı da mağdur etmemeliyiz. Sizin eviniz olsa 5k kiraya verir miydiniz bu ekonomik durumda Allah aşkına? 5k dediğiniz olay haftalık market alışverişi şu an farkındaysanız ki iki ay sonra muhtemelen tamamen çöp olacak.
Şu günde. 3 de az malesef. Karşılıklı ortayol bulmanız iyi olur 7 mesela.Merhabalar. Sizlerden bilgi almak için burdayım. Küçük bir şehirde 2 yıllık kiraciyim. İlk kiramiz 1500 TL idi. Geçen sene yüzde 100 Luk bir zam artışı ile 3000 TL istediler. Yasal hak olan %25 i söylemeden makuldur diyerek kabul ettik. Bu ay 2. Yılımız doldu ve kirayı 3 binden %350 lik fahiş bir oranla 10 bin TL yapmak istiyorlar. Kabul etmiyorsanız çıkın diyorlar tabi ki. Şimdi size danışmak istediğim konuları başlık olarak yazacagim.
1***Ev sahibimiz ilk günden beri bize ısrarla IBAN vermiyor kirayı elden ablası aracılığı ile alıyor. Bizde ilk günden beri sözleşmenin arkasına her ay ödenen kira bedelini yazıyor ve parayı bizden teslim alan ablasına ödendi yazdırıp imza attiriyoruz. Her iki senelik sozlesmemizde de ablasının her ay ödendi imzası ve tüm borçlar ödendi borç kalmadı imzaları mevcut. Aynı şekilde sözleşmenin ön yüzünde anlaşma kısmında asıl ev sahibimizin imzasi da mevcuttur. Bu durum olası bir mahkeme durumunda bizi sıkıntıya düşürür mü ? Ev sahibi ilerde ben para almadım imzam yok ablamin imzasi beni bağlamaz diyebilir mi ?
2*** Biz orta yolu bulmak adına 3 binden 5 bine yahut 6 bine çıkmayı düşünüyoruz fakat kendisi 10 dan aşağısını kabul etmiyor çıkın diyor. Bizde o halde yasal hakkını kullan mahkeme kararı ile çıkarız demeyi düşünüyoruz. Bu durumda kendisi evde oturmadığı ve sözleşme bitmeden 1 ay önce bize ihtar çekmedi için mahkeme kararı ile de çıkaramaz diye biliyorum. Kendisi orta yol da uzlasmazsa PTT konutta ödeme yolu ile %25 yasal hakkım olan yani 3750 TL yeni kira bedelini PTT yolu ile yapmayı düşünüyorum. Bu ödeme kapısına geldiğinde kabul etmezse bana geri dönen ödeme makbuzu ile adliyeye başvurup ev sahibinin ödemeyi kabul etmediğini, IBAN talep ettiğimi beyan etme yasal hakkım var. Doğru mudur ?
3*** Bulunduğum apartmanda kiralar 3 den başlıyor 5-6-7 şeklinde devam ediyor. Geçen ay yeni gelen kiracı 10 dan tutmuş sadece.
4*** Ek bilgi : Elimde tahliyeye taahhütnamesinin orjinali ve tabi ki boş tarihli imzam mevcut. İlk sozlesmeden kalan. Fakat onlarda fotokobisi varmı bilgim yok. Bu durumda ne yapabilirim ? İşleme koyabilirler mi sebep gostermeksizin?
Not...%25 zam anlayışında değilim hiçte olmadım ilk senede olduğu gibi. Sadece fahiş zamma karşıyım. 5-6 bin de uzlasacaklarini düşünmüyorum ve şimdiden yasal prosedüre kendimi hazırlamak istiyorum. Ayrıca yasalar önünde kendisinin vergi kaçırdığı ve geçen sene yapılan sözleşmede kira bedeline %100 zam yapması suç teşkil etmektedir. Sözleşmede benim onayimin / imzanın olması yasa karsisinda onu hakli çıkarmaz. (Sebepsiz zengillesme davası) Devlet benim üst sinirim %25 i gecmissin diyerek geçen sene fazladan odedigim kira bedelini bana geri ödenmesini hükmedecekdir.
**Tekrar belirtmek isterim ki yukarda ki hiç bir durumu yaşamak istemem. Uzlaşma yolu ilk onceligim. Uzlaşma olmaz ve olayların rengi cirkinlesirse diye haklarımı ogrenmek için sizden bilgi istiyorum
Ev sahibinin evine yerleşip para vermeden oturmaya alışmış (evet ödediği meblağ para sayılmaz) avukat işini de bedavaya getirecekDava dosyası gibi destan olmuş ama bu. Ufak bir fikir danışmayı geçmiş
Carlamak ne kadar kötü bir tabir. Üslubunuz çok yanlış. Afedersiniz ahırdan bozma evlere bile okadar istiyorlar artık adam evin ederinden fazla istiyorsa hak hukuk konu sahibinden yana olurKendi hakkınızın yendiğini düşünüp car car kendinizi savunuyorsunuz (ki ortada kira tutarına bakarak yenen bir hak yok) ama ev sahibinin hakkını 5k kira vererek yemeyi düşünüyorsunuz hem de yine carlayarak. Hak hukuk gibi kavramlar sadece sizin için mi var?
Ben zaten ev sahibi bu oranda zam yapabiliri savunmuyorum. Ama normal sartlarda istedigi kira fahis bir kira degil. Yoksa %350 şeklinde yapilmaya çalışılan zammi ben de kabul etmem.hanımefendicim yine doğru bi mantık değil ki bu
10 bine giren kişi yeni kiracı
konu sahibi eski kiracı
ev sahibi kendisinden , yeni kiracı 10 bine kiraladı senin bana 7 vermen lazım deseydi haklı olabilirdi
eski kiracıdan yeni kiracının ödediği kira istenemez , beklenemez
yeni kiracı eski kiracı mantığı şu ev sahiplerinde asla oturmadı ve bu bana inanılmaz cahilce geliyor
her sene piyasa fiyatından kiralamak isteyen ev sahibi her sene kiracı değiştirecek biçimde sözleşme yapsın ona göre şartlar oluşturup kiralasın o zaman
konu sahibinin başındaki şerefsiz vergi de kaçırıyor üstelik
oh ne güzel dünya ya adamdaki kafaya bak, hem kiracı dertsiz tasasız olsun hem vergi kaçırayım hem de her sene piyasa fiyatından kira ödesin . oldu ?
Ev kirasını ödeyemeyen evlenmesin baba evinde oturmaya devam etsin bi zahmet. Yada işe girip çalışsın nasıl fikir? Sizin alamadığınız organik yumurtanın ceremesini ev sabihi mi çekmek zorunda?Siz doktor değil misiniz? Üstelik evlisiniz, eşinizin de güzel bir işi var diye biliyorum. On bin TL sizin iki haftalık market alisverisiniz olabilir ama bu ülkenin yarısi hala 17 bin lira ile ay gecirmeye çalışıyor.
Bu tarz yorumları çok saçma buluyorum KK'da .
Bu hanımefendinin, Türkiye'nin küçük bir şehrinde daha iki sene önce siz muhtemelen çoook daha fazlasına otururken binbesyuz liraya yeni girdiği bir evde yaşarken haftalık marketin beş bin lira olduğuna, sizin gibi sebzenin organigi, bademi kuruyemisi takviye besin maddesi vs aldığına sizi inandiran nedir?
Siz sertifikalı gezip dolaşan organik tavuk yumurtasi alirsiniz, geçim sıkıntısı yaşayan insan bir kümeste yüz bin tane yaşayan zavallı stresli tavuğun yumurtasını alır yine de pahalı bulur.
Ayrica on bin tutacak ev var, tutmayacak ev var.
Eğer yeni binaysa evin değeri artar
Metroya , metrobüse, duraklara yakınsa evin değeri artar
Asansörü varsa, yakınında güzel tesis varsa vs evin değeri artar
Büyük şehirdeyse evin değeri artar.
Belki de konu sahibinin evi haritada yerini gösteremeyeğiniz bir sehirin merkezi bile olmayan saçma bir yerinde. Belki yakınında bim bile yok, belki tekinsiz bir muhit, belki depremde yıkılma riski yüksek eski bir bina, belki dışı tuğla kaplamalı,belki zemin kat, belki 1+1, belki bir oda komşu duvarıni görüyor, belki sobalı, belli salonun ortasında doğalgaz kombi olan evlerden.
Neden kendi cevrenizdeki evlerle kiyasliyorsunuz ki?
Ayrica
Sariyerin gobeginde haciosman metrosuna yakın deniz gören evi olan iş arkadaşımın kirası daha yeni 5 binden 10 bine çıktı, Büyükada'da tam bir sayfiye evinde yaşayan KK arkadaşımın kirası hâlen 8 bin. Gayet de uygun kiralık evler var ülkenin bir yerlerinde.
*Ev sahibi de değilim kiracı da değilim. Dededen kalma evde oturuyorum. Sadece kendi yüksek hayat standartini genelleyip daha düşük sosyoekonomik düzeydeki insanlara üstten yorum yapılmasi beni rahatsız ediyor
Kira bedeli çok düşükmüş ki , yuzdeye takılmayın kira bedeli düşük olunca ,e ordaki sevıyeyecekebılmesi için bunu yapmalıBen zaten ev sahibi bu oranda zam yapabiliri savunmuyorum. Ama normal sartlarda istedigi kira fahis bir kira degil. Yoksa %350 şeklinde yapilmaya çalışılan zammi ben de kabul etmem.
Ayakta alkışlıyorum butonu niye yok ki. Ağzına yüreğine sağlık. Hanımefendi doktormuymuş çok şaşırdım. Bütün yorumları çok uslupsuz.Siz doktor değil misiniz? Üstelik evlisiniz, eşinizin de güzel bir işi var diye biliyorum. On bin TL sizin iki haftalık market alisverisiniz olabilir ama bu ülkenin yarısi hala 17 bin lira ile ay gecirmeye çalışıyor.
Bu hanımefendinin, Türkiye'nin küçük bir şehrinde daha iki sene önce siz muhtemelen çoook daha fazlasına otururken binbesyuz liraya yeni girdiği bir evde yaşarken haftalık marketin beş bin lira olduğuna, sizin gibi sebzenin organigi, bademi kuruyemisi takviye besin maddesi vs aldığına sizi inandiran nedir?
Siz sertifikalı gezip dolaşan organik tavuk yumurtasi alirsiniz, geçim sıkıntısı yaşayan insan bir kümeste yüz bin tane yaşayan zavallı stresli tavuğun yumurtasını alır yine de pahalı bulur.
Belki de konu sahibinin evi haritada yerini gösteremeyeğiniz bir sehirin merkezi bile olmayan saçma bir yerinde. Belki yakınında bim bile yok, belki tekinsiz bir muhit, belki depremde yıkılma riski yüksek eski bir bina, belki dışı tuğla kaplamalı,belki zemin kat, belki 1+1, belki bir oda komşu duvarıni görüyor, belki sobalı, belli salonun ortasında doğalgaz kombi olan evlerden.
Ayrica
Sariyerin gobeginde haciosman metrosuna yakın deniz gören evi olan iş arkadaşımın kirası daha yeni 5 binden 10 bine çıktı, Büyükada'da tam bir sayfiye evinde yaşayan KK arkadaşımın kirası hâlen 8 bin. Gayet de uygun kiralık evler var ülkenin bir yerlerinde.
*Ev sahibi de değilim kiracı da değilim. Dededen kalma evde oturuyorum. Sadece kendi yüksek hayat standartini genelleyip daha düşük sosyoekonomik düzeydeki insanlara üstten yorum yapılmasi beni rahatsız ediyor
Ev kirasını ödüyor zaten. Sadece düşük standartlı , belki de sizin tenezzül etmeyeceğiniz, depreme dayanigi olmayan bir yerde, on bin TL etmeyecek evlerde oturuyorlarEv kirasını ödeyemeyen evlenmesin bana evinde oturmaya devam etsin bi zahmet. Yada işe girip çalışsın nasıl fikir? Sizin alamadığınız organik yumurtanın ceremesini ev sabihi mi çekmek zorunda?
Mal sahibi diye akbaba gibi üşüşmekte haklı mı çıkarıyor evet sahibini.Ev kirasını ödeyemeyen evlenmesin baba evinde oturmaya devam etsin bi zahmet. Yada işe girip çalışsın nasıl fikir? Sizin alamadığınız organik yumurtanın ceremesini ev sabihi mi çekmek zorunda?
Ödüyor dediğiniz tutarla markete gitseniz ne alabilirsiniz? Hiç bi şey. Ayrıca standardı düşük sizin tenezzül etmeyeceğiniz ws derken beni tanıyor musunuz? Ben iki çocukle eşek gibi çalışıyorum kimsenin malını gasp etmiyorumEv kirasını ödüyor zaten. Sadece düşük standartlı , belki de sizin tenezzül etmeyeceğiniz, depreme dayanigi olmayan bir yerde, on bin TL etmeyecek evlerde oturuyorlar
Akbaba? Hanımefemdi kimse gel evimde otur ama yüksek kira ver diye kimsenin kafasına silah dayamıyordur. Alışverişe gittiğinizde pazarlık yapabilir misiniz markette veya benzinlikte örneğin? Ama ev sahibine gelince niyeyse herkes bi hak arama derdinde, hiç bi şeye sesini çıkaramayanlar ev sahibine gelince aslan kesiliyorlar.Mal sahibi diye akbaba gibi üşüşmekte haklı mı çıkarıyor evet sahibini.
Benim ev sahibin canını yerim ya adam gayet asil helal süt emmiş. Sıfıra yakın evde çok Uygun'a oturuyırm arayınca da müsaitseniz zam konuşalım şu fiyat size uygınmu diyor.
Konu sahibi de gasp etmiyor.Ödüyor dediğiniz tutarla markete gitseniz ne alabilirsiniz? Hiç bi şey. Ayrıca standardı düşük sizin tenezzül etmeyeceğiniz ws derken beni tanıyor musunuz? Ben iki çocukle eşek gibi çalışıyorum kimsenin malını gasp etmiyorum
Siz doktor değil misiniz? Üstelik evlisiniz, eşinizin de güzel bir işi var diye biliyorum. On bin TL sizin iki haftalık market alisverisiniz olabilir ama bu ülkenin yarısi hala 17 bin lira ile ay gecirmeye çalışıyor.
Ayrica
iyi de bundan bize ne?Ödüyor dediğiniz tutarla markete gitseniz ne alabilirsiniz? Hiç bi şey.