Kiraya yüzde 350 zam

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
10 bin normal diyenlere takilmiyorum , şöyle ki eğer kiram 7 olsaydı o zman bende 10 a tamam derdim. Artış oranı / fahiş zam benim demek istedigim. Burda sorun bu işin ki fark duru duragi yok bu işin. Şuan 10 normal dersem seneye 20 ye de normal diyecekler.

Kanun 25 diyorsa 25 değiştiyse bilemem, birden 350 arttıramaz kafasına göre

hastayım şöyle oturduğu yerden iddialı iddialı konuşanlara ya :)
istanbulun en güzel bölgesinde 10 bin kira bedava sayılır
iç anadolunun ücra bir bölgesinde 10 bin kira fahiş sayılır. nokta .
Hastaysanız tedavi olun. Şimdi sahibinden’de sizin güzel hatrınız için biraz dolaştım. Seçtiğim lokasyon Yozgat oldu. Kiralar 7-15 arası.
Asgari ücretin neredeyse yarısı bir bedel gayet uygun bir kira. Tabi ev oturulabilir düzeyde ise.
Not: Kiracıyım. Daha geçen ay avukatlık olduğum adamın evinden çıktım.

Asgari ücretli için bir pasta almak bile mesele, kira tabi ki büyük mesele olacak. Ne bekliyordunuz ki? Bu enflasyon ortamında kira ödemenin kolay olmasını mı? Sorumlusu ne biziz ne de ev sahipleri.

Bunları cevaplamak için ödemeniz gereken bir bedel var biliyorsunu değil mi? Alın randevunuzu gidin bir avukata ücretini ödeyerek tüm sorularınıza cevap bulun.

Asgari ücretli için bir pasta almak bile mesele, kira tabi ki büyük mesele olacak. Ne bekliyordunuz ki? Bu enflasyon ortamında kira ödemenin kolay olmasını mı? Sorumlusu ne biziz ne de ev sahipleri.
O halde niçin bunun faturası bana kesiliyor. Şöyle soyliyim %25 i zaten desteklemediğimi ilk seneden beri belli ettim. Ama %25 olmasaydı 2 sene önceki yılların eski usulu Tüfe oranı olsaydı oda şuan da %60. Ama bana yapılan zam %350. Bu enflasyon ortamında ev sahibinin gelir artışını korumakla mi yükümlüyum. 3 ay sonra hiper enflasyon döneminde 15 bin isterse , o zaman ne yapmamı tavsiye ediyorsunuz. Gerçekten karşıt düşünce olayım diye cevap yazmıyorum size yada birçok arkadaşa. Ev sahibinin gelir düzeyini düşünmem ve hatta korumam gerektigini idda ettiginiz için soruyorum. Kendi gelir duzeyimiz ne olacak ? Aynı başlığı bugün 10 değil de 15 istiyor diye yazsaydım ne diyeceksiniz bana. Vereceğiniz cevap" 15 olmaz kabul etme " ise değişen etken ne sizin için ?

konuda bahsi geçen evin özelliklerini bile bilmeden yazıyorsun ya hani bunları, dur külahımı getireyim ama sabaha kadar savunsan konudaki ev sahibini haklı çıkaramazsın, boşuna uğraşma

Ablasının attığı imza ne derece geçerli olur ki siz ciddi profesyonel destek alın durumunuz çok karışık. Ve evet asla elden ödemem posta yoluyla noter yoluyla öderim asla elden kira vermem böyle teklif gelen bir evi ztn tutmam.

hastayım şöyle oturduğu yerden iddialı iddialı konuşanlara ya :)
istanbulun en güzel bölgesinde 10 bin kira bedava sayılır
iç anadolunun ücra bir bölgesinde 10 bin kira fahiş sayılır. nokta .
Bu konuda çok haklisiniz ancak konu sahibi ayni binaya yeni gelen kiracinin 10bin ödediğini kendisi söylemiş. Demek ki o bölge için çok da fahiş degil.

bunun sonu yok kimse kusura bakmasın
herkes %25 olayının ev sahiplerini bu seviyeye getirdiğini sanıyor
ama atladıkları bi nokta var
kiraların çıldırmasının başlangıç noktası %25 değil
bazı ev sahipleri tuik tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını gerçekdışı bulduğu için " bence %100-%150 enflasyon var devlet yalan söylüyor ben daha fazla hissediyorum " bahaneleri uydurup kiraları enflasyonun üzerinde istemeye başlamıştı
saçma sapan bi domino etkisi yarattı
ve bi baktık ev sahipleri artık tuik'i tamamen reddedip kafasına göre zam oranı istemeye başlamış
devlet buna önlem olsun diye %25 sınırı getirdi
ha bu %25 , normalde tuik oranını baz alarak zam yapma kafasında olan ev sahiplerini de tetikledi o ayrı konu
ama bu işin çıkış noktası %25 falan değildir
bu işin çıkış noktası " bana göre normal olan bu" zihniyetine girilmesidir
sana göre normal bana göre anormallerle yürüyecek bi iş değil bu
bugün 10a normal diyen insan yarın 20ye de normal der
ama bu sana bana göre değişen bişi olmamalı . o sebeple acilen doğru düzgün mantıklı bi sisteme dönülmesi gerekiyor
o kadar sorgulamayan o kadar boş yaşayan bi toplum olmuşuz ki insanlar senin evinin özelliklerini bilmeden 10 bin normal diyor
bizi batıran zihniyet tam da bu .

Bu konuda çok haklisiniz ancak konu sahibi ayni binaya yeni gelen kiracinin 10bin ödediğini kendisi söylemiş. Demek ki o bölge için çok da fahiş degil.
hanımefendicim yine doğru bi mantık değil ki bu
10 bine giren kişi yeni kiracı
konu sahibi eski kiracı
ev sahibi kendisinden , yeni kiracı 10 bine kiraladı senin bana 7 vermen lazım deseydi haklı olabilirdi
eski kiracıdan yeni kiracının ödediği kira istenemez , beklenemez
yeni kiracı eski kiracı mantığı şu ev sahiplerinde asla oturmadı ve bu bana inanılmaz cahilce geliyor
her sene piyasa fiyatından kiralamak isteyen ev sahibi her sene kiracı değiştirecek biçimde sözleşme yapsın ona göre şartlar oluşturup kiralasın o zaman
konu sahibinin başındaki şerefsiz vergi de kaçırıyor üstelik
oh ne güzel dünya ya adamdaki kafaya bak, hem kiracı dertsiz tasasız olsun hem vergi kaçırayım hem de her sene piyasa fiyatından kira ödesin . oldu ?

Peki kira artışı yüzünden mi çıkmak durumunda kaldınız? O bir sene kirayı hangi bedele göre ödediniz? Mahkeme 1 sene sonra aradaki farkı ödemeyi talep etmedi mi? Ev sahibinin oğlu oturacak tarzı bisey miydi yoksa?Ben merakimdan soruyorum ben de imzaladım çünkü. Gerçi ben çıkarım bu yaz sanirim

ev alırken hadi neyse de -evi ömründe 1 defa alırsın çoğu durumda...dava sürecinde de elbette ama.

kiraya çıkarken nasıl avukata gidelim?

türkiye gibi büyük bir kütlenin tayinci olduğu ya da okulu başka yerde okuyp başka yerde işe girdiği, evlenenin eşinin memleketine gittiği vs. ha bire ev değiştirilen, yatay haraketliliği fazla, çalışanları yüzde 70-80i asgari ücretle geçinen bir coğrafyada? biraz uçmamış mısınız?

söz konusu kira da 3 bin 5 bin burada belli ki asgari ücretle filan geçiniyorlar
avukatlık ücretleri daha kirayı ödeyemeyen insan için ciddi bir ek külfet...dahası yeni gittiğin bir şehirde seninle ciddi ilgilenip tüm sürece vakıf olarak bilgi verecek bir avukat bulacaksın (insanlar ömründe 1 kere boşanıyor, daha boşanma davasını düzgün takip edecek avukat bulamıyor , burada konuları görüyoruz, etrafta da görüyoruz). asgari ücretli halinle de o avukatın parasını (e iyi avukat = iyi ücret tabi ki) vereceksin.

tamam çok tatlsınız da. gerçekten uygulanabilirliğini görüyor musunuz bu dediğiniz şeyin? asgari ücretle kira hukuku uzmanı avukat kişiden danışmanlık alıcaz...ev kiralarken? hey maşallah! (dünyada da ortalama kimsenin avukat desteğiyle ev kiraladığını bilmiyorum bu arada, bu işin profesyoneli -olması gereken- emlakçılar...)

sorun şurda: bu işin profesyoneli emlakçı-dır, güya. o bizde yok işte....

insanlar emlakçılardan yılmış durumda, çünkü onlar kafasına göre at koşturuyor zaten!
ve onlara 1 kira bedeli komisyon ödeniyor, onu bile insanlar zorla ödüyor...çünkü işleri güçleri yalan dolan hile hurda.

mesela ABDdeki gibi realtor filan olması lazım yani emlakçının yasal olarak daha çok sorumlu olması lazım, tüm bu süreçleri tek tek bilgilendirmesi, ev hakkında yanlış bilgi vermemesi, veriyorsa da mesul olması vs vs lazım mesela.
gerçekten profesyonel emlakçı mı var, hele hele ilçelerde?
olmayan profesyonelden nasıl danışmanlık alsın insanlar mesela?

Bu doğru ben bir haftada ev bulup tasinmak durumunda kaldim. Evimi kiralarken 40 bine yakın tuttum aidatla. Apartmandaki eski kiracı kız 7 bine oturuyor. Ortalama kiralar da ki çok daire var yaklaşık 20 civarı. Çevre evler de yaklaşık 15/ 20 arası değişiyor. Ev sahibi 40 bini apartmana gelen başka bir kiracıya göre belirlemiş. Kadın geçen sene 25 binden tutmuş adam da kafasından 40 demiş sanırım. Ev çok güzel görünüyordu tuttuk ama kapılar dokuluyordu yaptırdık sifonlar çalışmıyor değiştirdik evin duvar kağıtları döküldü boyattik fırını koyucam dedi koymadı biz aldık. Elektrik tesisati sorunlu sürekli sigorta atıyor. Kablolar sıkıntılı elektrikçi çağırıp baktırdım eve kablolu tv İnternet bile zor bağlandı. Musluklar çıkıyor yerinden mutfak dolapları düşüyor küvet su kaçırıyor ve kombiye 12 yıllık evde hiç bakım yapılmamış elimizde patladı tamirini bakimini yaptirdik. Pahalı fiyata tutan kadının evi ise baştan aşağı yeni değişmiş parkelere kadar. Görünüşte ikisi de aynı gibi bizim pencereler bile acilmiyor. Eve şimdiye kadar en az 50 bin masraf ettik ev sahibi kesinlikle odemiyor

gitmeyin o halde hanımefendi ? Yani ben burada insanlara bir tavsiye veriyorum önce avukata giderseniz sonra çok daha rahat edersiniz diye satırlarca yazı yazıyorsunuz uçmamış mısınız filan diye.
Gitmeyin banane ?
Bugün yeni mezun olmuş bir avukat bile sıradan bir vatandaşa göre fersah fersah ileridedir bu konuda o sebeple uzman avukata danışmak zorunda değilsiniz.
Hadi ben de sizin üslubunuzla cevap vereyim avukat piyasasına ne kadar hakimsiniz de böyle uça uça yazmışsınız ?
10 bin tlye boşanma davası alıyor avukat arkadaşlar mecburiyetten.
Bugün 500 tl ye seve seve sözleşmeyi inceleyip danışmanlık verecek binlerce avukat var. Birkaç tane demiyorum bakın binlerce hatta onbinlerce. İşçi avukatlar asgari ücrete çalışıyor hala. Ne mezunu olduğu belirsiz emlakçılara komisyonuydu, bilmem kaç aylık kira bedeliydi veren halkımız 500 tl cebinden çıkarıp bir sorsun da sonra başına bunlar gelmesin. Veya dediğim gibi BANANE. Sürünsün mahkeme kapılarında

Adamın tapulu evi ya, ederi neyse istemek hakkı. Enflasyon belliyken %25 diye icat çıkaranlar saçmaladı, şimdi kuyudaki taşı çıkarmak bize düşüyor. 10bin tl normal
o ne demek ya

bir hukuk var
beğenelim veya beğenmeyelim %25 diye bir sınır var

ben de ev sahibiyim 1 kere de yasal sınır neyse daha fazlasını istemedim

hukuki olan şey adil olmayabilir- ülkede hukuk da adalet de kaldığını düşünmüyorum da zaten-

ama ben bir mukavele yapıyorum o mukaveleyi yaparken de bu hukuki şartlara riayet edeceğimi taahhüt ediyorum
sonra kafama göre yok %200 yok %300 zammı neremden yapcam, çok pardon?

ha evi sadece 1 yllık kiraya veriyorum ben, sözleşme bitiminde sözleşme yenilemiycem ona göre oturuyorsan otur der mesela -böylece senenin sonunda kiracının sözleşmesi biter ve otomatik olarak da yenilenmez. istiyorsa yeni sözleşme yapar, kabul ediyorsa oturur, mesela.

ya da evini satabilir mesela. evini kiraya vermek de neticede paranla yaptığın bir yatırım kalemi, beğenmiyorsa istediği getiriyi getirmiyorsa gidip başka şeylere yatırabilir parasını. kiracı ev sahibinin beklediği geliri sağlamakla mükellef deil ki sözleşmede ne yazıyorsa onu ödeyip yasal zammı yapmakla mükellef.

yani IBANa para almayıp %350 zam istemek de pek insani değil orası ayrı da. bi kere yasal değil.

Gerçekten kendi dünyanızda yaşıyorsunuz, size kesilmiyor ki hepimize kesiliyor. Ev sahibiniz de her şeyi pahalıya almak zorunda mesela.
Bir kriter yok, 10 bin normal bir kira sadece. Ben 5’e oturuyordum mesela. 10 teklif ettim 17 istedi. 12’ye kadar yükselttim. Anlaşamadık. Taşınma masrafımı alıp çıktım avukatım aracılığıyla.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…