- 9 Kasım 2015
- 6.042
- 10.808
-
- Konu Sahibi senelifsen
Peki kira artışı yüzünden mi çıkmak durumunda kaldınız? O bir sene kirayı hangi bedele göre ödediniz? Mahkeme 1 sene sonra aradaki farkı ödemeyi talep etmedi mi? Ev sahibinin oğlu oturacak tarzı bisey miydi yoksa?Ben merakimdan soruyorum ben de imzaladım çünkü. Gerçi ben çıkarım bu yaz sanirim
Vallahi oturduğum apartman şehir merkezinde, geçen yaz 15’ tuttular iki kat altımda oturanlar.Konu sahibi de gasp etmiyor.
2022'de kiraniz ne kadardı?
Aynı zamanlarda sizin apartmana biri tasinsa ne kadardan eve girerdi?
Eminim söyleyeceginiz rakam binbesyuz lira değildir.
Çünkü iki sene önce de kiralar fazlaydı. Ben cok merkezi bir yerde oturuyorum. Evimin Mahallesi'nde metro hattı, metrobüs hattı vs var. İki sene önce taşınan ortalama 9 bin liraya taşınıyordu benim mahalleye. 7ye ev bulan göbek atıyordu. Çok geçmiş zaman değil yani. Böyle bir zamanda bile o ev sahibi evi binbesyuz liradan kiraya vermiş. Demek ki evin ederi buymuş.
Sizin anlamak istemediğiniz kısım burası.
Ayrıca kira bir geçim kaynağı değildir.
iyi de ben öarket ihtiyacını karşılasın her ay iphone alsın gibi bir şey söyledim mi?iyi de bundan bize ne?
biz ev sahibinin marketini karşılamakla düşünmekle yükümlü değiliz ki?
(ev sahibiyim de kiracıyım da bu arada ama konumuz o değil)
iyi o zaman ev sahibi gitsin ben marketten her ay i-phone alcam da desin, bunun ucu sonu var mı?
"normal" kimin normali? birine göre ayda 20 bin market normaldir öbrüne göre 50 bin bunun bi sınırı da yok ki...
yasalar bunun için var (her ne kadar ülkede düzen kalmamış olsa da...), yasa %25 diyor zaten bir sene önce %100 zam yapmış nereye kadar böyle her sene her sene birkaç kat olacak? madem baştan verirken 1500e vermeysemiş, madem evinin hakkı o dağilse? varsa fazlasını veren o zaman ona verseymiş ya da boş tutsaymış. hem isteğim gibi vereyim, istediğim gibi zam yapayım, istediğim gibi elden alayım...öyle dünya mı var yahu.
ha ben olsam asla IBAN dışı ödemezdim o kısımda da oturanın hatası olmuş...
Size göre bu şekilde olabilir, saygı duyarım. Bana göre de marketteki her şeyin fiyatı %300 artarken ev kirası ile geçinen birinin "hukuken" sadece %25 zam yapabilmesi saçma. 3bin tl veriyormuş da 5 bine okeymiş de... 5bin ile 3 kere markete gidebilir ancak ev sahibi. 10bin diyorsa ev sahibi düşünürsün evet hukuka aykırı dersin ama 10bin normal şu anki şartlarda dersin uzlaşırsın olur biter. İlle de hukuka uygun davranmak zorunda değilsino ne demek ya
bir hukuk var
beğenelim veya beğenmeyelim %25 diye bir sınır var
ben de ev sahibiyim 1 kere de yasal sınır neyse daha fazlasını istemedim
hukuki olan şey adil olmayabilir- ülkede hukuk da adalet de kaldığını düşünmüyorum da zaten-
ama ben bir mukavele yapıyorum o mukaveleyi yaparken de bu hukuki şartlara riayet edeceğimi taahhüt ediyorum
sonra kafama göre yok %200 yok %300 zammı neremden yapcam, çok pardon?
ha evi sadece 1 yllık kiraya veriyorum ben, sözleşme bitiminde sözleşme yenilemiycem ona göre oturuyorsan otur der mesela -böylece senenin sonunda kiracının sözleşmesi biter ve otomatik olarak da yenilenmez. istiyorsa yeni sözleşme yapar, kabul ediyorsa oturur, mesela.
ya da evini satabilir mesela. evini kiraya vermek de neticede paranla yaptığın bir yatırım kalemi, beğenmiyorsa istediği getiriyi getirmiyorsa gidip başka şeylere yatırabilir parasını. kiracı ev sahibinin beklediği geliri sağlamakla mükellef deil ki sözleşmede ne yazıyorsa onu ödeyip yasal zammı yapmakla mükellef.
yani IBANa para almayıp %350 zam istemek de pek insani değil orası ayrı da. bi kere yasal değil.
Konu sahibi, herkes aynı detay üzerinden tartışıyor. Söyleyin de öğrenelim ev hangi ilde? Merkezde mi? Toplu taşımaya tesislere vs yakın mı?
Söylediyseniz de kaçırdım ben. Cevaplarınıza göre her an çılgınca sizi savunabilirim he
Elbette bir yerleri kazıyarak gelmissindir. Bu konuda herkes hemfikir. Oturduğun yerden baban dayın sayesinde memur olabilirsin, ceo olabilirsin ama doktor olamazsin. Kimsenin bu konuya bir şey dediği yok ama konu sahibi gibi küçük şehirde yaşayıp 3 bin kirası on olunca ödeyemeyecek insana "haftalık market alışverişi 5 bin" demek çok mantıksız.Evet ben doktorum. Hatayı nerde yapıyorsunuz biliyor musunuz kimsenin hayatını, nereye nasıl geldiğini bilmeden oturup konuşuyorsunuz. Ben maaş kazanmaya 2 sene önce başladım. Yetiştiğim aile hakkımda fikriniz var mı? Bursla nasıl okuduğumu biliyor musunuz? Benim tırnaklarımla kazıyarak geldiğim yerden bakınca hayatını bilmeyen biri olduğumu neye dayanarak söylüyorsunuz?Ben organik yumurta alıyorsam bunu iki senedir alıyorumdur. 24 sene nasıl şartlarda yaşadığımı ne bilyorsunuz?
Bu kişinin çift maaş olup olmadığını, hangi şartlarda yaşadığını biliyor musunuz? Ya da ev sahibinin geçim sıkıntısı çekip çekmediğini falan? Olaylara çok tek taraflı bakıyorsunuz. Size diğer bir örneği vereyim kayınvalidem emekli, eşinden boşanmış, tek başına hayatta kalmaya çalışan bir kadın. Biri köyde annelerinden kalan, diğeri de kendi emeği ile aldığı evi. Kendisi emekli olunca aldığı 10k maaşla şehirde yaşayamayınca köye annelerinin yanına döndü. 2.5 k ya verdiği ev kirası dışında bir geliri yok. Bu kadının da yiyemediği domatesi hesaplıyor musunuz?
Bir evin, malın değeri vardır. Değerinin altında vermek hakka girmektir. Siz ister kabul edin, ister etmeyin.
Ayrıca ben kendim küçük bir şehirden geliyorum Kırklareli’nin ev kiralarını da karadenizin ev kiralarını, İstanbul’un ev kiralarını da gayet iyi biliyorum. Sırf doktor olduğum için ekonomiden haberim olmadığını düşünüp yaptığınız yoruma gülüyorum sadece.
Bir kişi bile '%25 öde geç" dememiş ki. Herkes "uygun olan 6-7 vermendir" yazmış.Vallahi oturduğum apartman şehir merkezinde, geçen yaz 15’ tuttular iki kat altımda oturanlar.
iyi de ben öarket ihtiyacını karşılasın her ay iphone alsın gibi bir şey söyledim mi?
Demek istediğim her şeye senede 10 kez zam geliyor kimse sesini çıkarmıyor ama kira zammına gelince yüzde 25! Neden? Çünkü malımın ortağı?
Bu saçma yasayı kullanıp adamın 15/20 binlik evinde 3 bine oturmazsın, orta yol bulmaya çalışırsın.
Konu sahibi yeni eve çıkmayacak. 2 yıl oturduğu evinden bahsediyoruz. Ayrıca daha 1 ay önce akrabam İstanbul'da 2+1 sıfır eve 4 basamaklı bir sayıyla anlaşıp kiraya girdi. Metroya, havaalanına ve hastaneye yakın da.Hastaysanız tedavi olun. Şimdi sahibinden’de sizin güzel hatrınız için biraz dolaştım. Seçtiğim lokasyon Yozgat oldu. Kiralar 7-15 arası.
Asgari ücretin neredeyse yarısı bir bedel gayet uygun bir kira. Tabi ev oturulabilir düzeyde ise.
Not: Kiracıyım. Daha geçen ay avukatlık olduğum adamın evinden çıktım.
Elbette bir yerleri kazıyarak gelmissindir. Bu konuda herkes hemfikir. Oturduğun yerden baban dayın sayesinde memur olabilirsin, ceo olabilirsin ama doktor olamazsin. Kimsenin bu konuya bir şey dediği yok ama konu sahibi gibi küçük şehirde yaşayıp 3 bin kirası on olunca ödeyemeyecek insana "haftalık market alışverişi 5 bin" demek çok mantıksız.
Bir ay 4 hafta, senin yaptığın hesaba göre asgari ücretliler 3 haftalık market alışverisine yapıyor. Dördüncü hafta elma alacak parası bile kalmıyor, kaldı ki bir de kira ödesin.
Eee, hayat bu kadar pahaliyken kiracı neden evine yüzde ucyuzelli zam yapmayı kabul etsin?
Yazdığın
"Bes bin bir haftalık market parası bile değil,ev sahibi haklı" mesajı o kadar tepeden bakma kk gercekten akşam akşam gıcık oldum.
Ayrıca annenizin evinin kiracısı da 2,5 ödüyormus. Evi gözünüzün önüne getirin. Yarın anneniz "bu böyle olmaz en düşük ev on bin olmuş, ben de 9 isticem kiracımdan" dese bu size çok normal mi gelir? Ya da annenizin kiracısı bu rakamı ödeyebilir mi?
Vallahi aylarca ev aradım demek ki bana denk gelmedi. Felaket haldeki evler 8-9 bindi. Eli yüzü düzgünler 12’den başlıyordu. Nitekim 16’ya tuttum.Konu sahibi yeni eve çıkmayacak. 2 yıl oturduğu evinden bahsediyoruz. Ayrıca daha 1 ay önce akrabam İstanbul'da 2+1 sıfır eve 4 basamaklı bir sayıyla anlaşıp kiraya girdi. Metroya, havaalanına ve hastaneye yakın da.
Haftalık mı? Neredeyse bir ayda o kadar para harcıyor annem mutfak için. Hazır gıda ve abur cubur kültürümüz yok. Belki onun da etkisi vardır.5k dediğiniz olay haftalık market alışverişi şu an farkındaysanız ki iki ay sonra muhtemelen tamamen çöp olacak.
iyi de ben öarket ihtiyacını karşılasın her ay iphone alsın gibi bir şey söyledim mi?
Demek istediğim her şeye senede 10 kez zam geliyor kimse sesini çıkarmıyor ama kira zammına gelince yüzde 25! Neden? Çünkü malımın ortağı?
Bu saçma yasayı kullanıp adamın 15/20 binlik evinde 3 bine oturmazsın, orta yol bulmaya çalışırsın.
Haftalık olarak 5k ben de harcamıyorum sakin olun. Kaba taslak yazdığım bir rakamdı sadece. En çok buna takılmışsınız gibi duruyor açıklamış olayımHaftalık mı? Neredeyse bir ayda o kadar para harcıyor annem mutfak için. Hazır gıda ve abur cubur kültürümüz yok. Belki onun da etkisi vardır.
Konu sahibi yeni eve çıkmayacak. 2 yıl oturduğu evinden bahsediyoruz. Ayrıca daha 1 ay önce akrabam İstanbul'da 2+1 sıfır eve 4 basamaklı bir sayıyla anlaşıp kiraya girdi. Metroya, havaalanına ve hastaneye yakın da.
Vicdan kalmamış kimsede ev sahipleri cogu magdurSize göre bu şekilde olabilir, saygı duyarım. Bana göre de marketteki her şeyin fiyatı %300 artarken ev kirası ile geçinen birinin "hukuken" sadece %25 zam yapabilmesi saçma. 3bin tl veriyormuş da 5 bine okeymiş de... 5bin ile 3 kere markete gidebilir ancak ev sahibi. 10bin diyorsa ev sahibi düşünürsün evet hukuka aykırı dersin ama 10bin normal şu anki şartlarda dersin uzlaşırsın olur biter. İlle de hukuka uygun davranmak zorunda değilsin
Yooo ev sahibine de gayet ses çıkarılıyor. Önceki ev sahibim emlakçı üzerinden değerinin çok çok üstünde kira istedi sesimi çıkardım uymadı evinden çıktım. Kimse kimseye muhtaç değil. Deprem olunca evin fiyatını uçururlar pandemi olunca dezenfaktanın gıdanın fiyatını artırırlarartırırlar. Ece Üner dedi ya sorsan müslüman ülkeyiz ama ahlak 24 saat farz diye sırf insanlar ev bulamıyor diye vicdansız ev sahipleri ister otur ister çık demesi ne kadar etik. Savunmayın çöken ahlakı fırsatçıları.Akbaba? Hanımefemdi kimse gel evimde otur ama yüksek kira ver diye kimsenin kafasına silah dayamıyordur. Alışverişe gittiğinizde pazarlık yapabilir misiniz markette veya benzinlikte örneğin? Ama ev sahibine gelince niyeyse herkes bi hak arama derdinde, hiç bi şeye sesini çıkaramayanlar ev sahibine gelince aslan kesiliyorlar.