- 19 Temmuz 2015
- 1.775
- 3.823
-
- Konu Sahibi itsmylife_
Benim de gönlüm yok zaten vermeye. Kesin verirler diye kimseye güvenip veremem de. Eşime de olumsuz konuştum zaten ama kendi kendime acaba bencil mi dusunuyorum diye bocaladim. Burdan fikir alayım dedim iyi ki yazmışım içim rahatladıHenüz çok yolun başındasiniz gibi,burdaki tecrübelerden faydalanın,o altınlar geri gelmez emin olabilirsiniz.Benimkiler durumları iyi olduğu halde vermediler.Verirken senden iyisi yok ama bir iste görürsun o zaman ,keşke benimde etrafımda burdakiler gibi akıl verenlerim olsaydı.
Evet böyle bir şey söz konusu olmayacağı için baban ödemezse bosanalim demek daha mantıklı bu seçenekteSözleşme olunca ne olucak mahkemeye mi vericek adam babasını,daha sonra başi agriyacagina şimdi yüzu agrisin insanın
Yani sizlik bişey yok. Eşiniz yine de isterse birikimi varsa verebilir in bin falan. Ama altınları vermeyin tabiki ne alaka yani. Zaten çok bişey de yokmuş.Kızlar selam. Bir konuda kafam karışık sizden akıl almak istedim. Maddiyata dayalı bir konu olduğu için benim ailem, eşim-ben ve eşimin ailesinin durumlarını biraz detaylandirarak anlatacağım.
Eşimin ailesinin pek durumu yok. Babası emekli fakat çalışmaya devam ediyor. Evlilik konusunda öyle pek maddi destekleri olmadı doğal olarak. Benim ailem de sorulunca gücünüz neye yeterse onu yaparsiniz dedi. Düğünü eşim kendi yaptı, evi benim ailemin aldıklarının dışında eşim kendi dizdi. (TV hariç). Nişan- düğünde toplam bir bilezik kaynım bir bilezik de kayinvalidemler taktı. Kendileri doğulu.
Benim ailemin durumu ortadan hallice. Ev için bütün beyaz eşyalari, mutfak gereçlerini, küçük oda için divan gibi gereçleri dizdiler. Ayriyeten ben ilk birkac yıl calismayacagim için (yüksek lisans vs düşünüyordum) yük olmamak ve rahat yaşamamız adına kirada olan evini satıp yaşayacağımız ilden ev aldılar, oraya yerleştik. Düğünde de 7-8 bilezik taktılar. Biz egeliyiz.
Memleketleri biraz kültürel açıdan da yorumlayabilmeniz adına belirttim. Bizim çevremizde genellikle çocuklarin geleceği ve rahat yaşaması için çaba gösterilir. Eşimin ailesi ise genelde çocuklarımız var ihtiyacımız olursa tabiki onlar el atar kafasindalar.
Eşimin ailesi bizden farklı bir şehirde marketlere çarşıya bir tık uzak bir bölgede oturuyor. Kaynım da onlarla aynı şehirde arabayla 15-20 dklik mesafede oturuyor. Biz eşimle 2.5 senelik evliyiz. Hamileyim. Kaynım iki ay önce evlendi.
Eşimin işi dolayısıyla şirket aracını aktif kullanabiliyoruz bu yüzden düğünden gelen takılarla araba almayı düşünmedim. Belki ilerde çocuk da büyüyünce ev değiştiririz diye düşünerek altınları kasada tutuyorum. Eşimin kardeşinin ve ailesinin de arabası yok. Gidip geldikçe eksik gedikler ihtiyaçlarla eşim ilgileniyor.
Soruna gelecek olursak; eşimin babası bu sebepten uzun süredir eve araba istiyor. Bu aralar sürekli dillendirmeye basladi. Kendisi bu yükün altına tek giremez. Kaynım 100 bin kadar destek olacakmış. Bizden de aynı desteği bekliyor. Borç olarak düşünüyormuş (eşim böyle söyledi) ama ben bundan emin değilim çünkü genelde cüzdanları bir düşünüyorlar. Araba kayinpederimin üstüne olacak, genellikle kaynımda kalacak ve kullanacak. Yani o iki aileye ortak alıyorlar bir nevi. Evet anlıyorum ihtiyaç, onların da olsun istiyorum yalan değil ama ben kendim için bile henüz kullanmadığım yatırım gözüyle baktığım takıları verme konusunda biraz çekimserim. Bizim de kendimize ait bir arabamız, evimiz yok ama kenarda yatırımlık düğün takilarimiz olduğu için vermemiz gerekir mi sizce? Ben bu tarz durumları tahmin ederek düğün takılarını mehir olarak istemiştim. O sebeple eşimin herhangi bir baskısı yok tamamen bana bırakmış durumda. Ben de sizden fikir almak istedim. Her yönden değerlendirebilmeniz için çok detaylı anlattım kusura bakmayın
Takılan altınlar çiftin ortak malı sayılıyor genelde bizim oralarda da öyle. Sizin ortak paranız gözüyle bakıp eşimden isteyemesinler diye takıların hepsini mehir olarak kabul ettim. Zira zaten bır müddet calismayi düşünmüyordum, şimdi de hamileyim tek maaşla İstanbul'da mehir yapacak durumu yok eşimin :) e severek evlendim zaten bilmem kaç gram altın mehir yapmazsan evlenmem diyecek halim yoktu, o yüzden bütün takıları mehir olarak aldımSaçmalık ötesi. Takılan altınları mehir mehir demişsiniz de ne alaka. Eşiniz onu kendisi alması gerekmiyor mu ayriyetten.
Kendi babamın ben ve kocam otursun diye aldığı evde oturup onun aldığı beyaz eşya mobilyalarla yaşıyorsam üstelik hamileysem kayınpedere yırtık terliğimi veririm ancak.
İnadına gider kasadaki altınlarını anama babama verirdim bozdurup tatil yapın gezin tozun ne istiyorsanız yapın diye.
100 bin büyük para değil babası emekli kredi çekebilir kaynınız kredi çekebilir yani 100 bini bankadan alamayacak sicilde insana bende güvenip sözde borç olarak 100 bin vermem kendi aileme de vermem çünkü araba benden bağımsız bir yerde ben kullanmıyorum bu koşulda kimseye araba hediye edesim yok o 100 bin ya gelmez geldiğinde de üç kuruş etmicek değerde olur hiç gerek yokKızlar selam. Bir konuda kafam karışık sizden akıl almak istedim. Maddiyata dayalı bir konu olduğu için benim ailem, eşim-ben ve eşimin ailesinin durumlarını biraz detaylandirarak anlatacağım.
Eşimin ailesinin pek durumu yok. Babası emekli fakat çalışmaya devam ediyor. Evlilik konusunda öyle pek maddi destekleri olmadı doğal olarak. Benim ailem de sorulunca gücünüz neye yeterse onu yaparsiniz dedi. Düğünü eşim kendi yaptı, evi benim ailemin aldıklarının dışında eşim kendi dizdi. (TV hariç). Nişan- düğünde toplam bir bilezik kaynım bir bilezik de kayinvalidemler taktı. Kendileri doğulu.
Benim ailemin durumu ortadan hallice. Ev için bütün beyaz eşyalari, mutfak gereçlerini, küçük oda için divan gibi gereçleri dizdiler. Ayriyeten ben ilk birkac yıl calismayacagim için (yüksek lisans vs düşünüyordum) yük olmamak ve rahat yaşamamız adına kirada olan evini satıp yaşayacağımız ilden ev aldılar, oraya yerleştik. Düğünde de 7-8 bilezik taktılar. Biz egeliyiz.
Memleketleri biraz kültürel açıdan da yorumlayabilmeniz adına belirttim. Bizim çevremizde genellikle çocuklarin geleceği ve rahat yaşaması için çaba gösterilir. Eşimin ailesi ise genelde çocuklarımız var ihtiyacımız olursa tabiki onlar el atar kafasindalar.
Eşimin ailesi bizden farklı bir şehirde marketlere çarşıya bir tık uzak bir bölgede oturuyor. Kaynım da onlarla aynı şehirde arabayla 15-20 dklik mesafede oturuyor. Biz eşimle 2.5 senelik evliyiz. Hamileyim. Kaynım iki ay önce evlendi.
Eşimin işi dolayısıyla şirket aracını aktif kullanabiliyoruz bu yüzden düğünden gelen takılarla araba almayı düşünmedim. Belki ilerde çocuk da büyüyünce ev değiştiririz diye düşünerek altınları kasada tutuyorum. Eşimin kardeşinin ve ailesinin de arabası yok. Gidip geldikçe eksik gedikler ihtiyaçlarla eşim ilgileniyor.
Soruna gelecek olursak; eşimin babası bu sebepten uzun süredir eve araba istiyor. Bu aralar sürekli dillendirmeye basladi. Kendisi bu yükün altına tek giremez. Kaynım 100 bin kadar destek olacakmış. Bizden de aynı desteği bekliyor. Borç olarak düşünüyormuş (eşim böyle söyledi) ama ben bundan emin değilim çünkü genelde cüzdanları bir düşünüyorlar. Araba kayinpederimin üstüne olacak, genellikle kaynımda kalacak ve kullanacak. Yani o iki aileye ortak alıyorlar bir nevi. Evet anlıyorum ihtiyaç, onların da olsun istiyorum yalan değil ama ben kendim için bile henüz kullanmadığım yatırım gözüyle baktığım takıları verme konusunda biraz çekimserim. Bizim de kendimize ait bir arabamız, evimiz yok ama kenarda yatırımlık düğün takilarimiz olduğu için vermemiz gerekir mi sizce? Ben bu tarz durumları tahmin ederek düğün takılarını mehir olarak istemiştim. O sebeple eşimin herhangi bir baskısı yok tamamen bana bırakmış durumda. Ben de sizden fikir almak istedim. Her yönden değerlendirebilmeniz için çok detaylı anlattım kusura bakmayın
Hayır eşimin birikimi yok. Bizim kasada da 13 bilezik + altın ve paralar duruyor.Yani sizlik bişey yok. Eşiniz yine de isterse birikimi varsa verebilir in bin falan. Ama altınları vermeyin tabiki ne alaka yani. Zaten çok bişey de yokmuş.
Evet kendi ailemde olsa söz konusu bile olmadan kredi cekilirdi ama eşimin sülalesi kredi olaylarina hiç alışık değil. Faizler yüksek olduğu için mantıksız buluyorlar. Genelde sağdan soldan borc toplayıp onları öderler.100 bin büyük para değil babası emekli kredi çekebilir kaynınız kredi çekebilir yani 100 bini bankadan alamayacak sicilde insana bende güvenip sözde borç olarak 100 bin vermem kendi aileme de vermem çünkü araba benden bağımsız bir yerde ben kullanmıyorum bu koşulda kimseye araba hediye edesim yok o 100 bin ya gelmez geldiğinde de üç kuruş etmicek değerde olur hiç gerek yok
Yani düğün takılarıysa eşinizin kendi işi için bile isterken bin kez düşünmesi lazım.Hayır eşimin birikimi yok. Bizim kasada da 13 bilezik + altın ve paralar duruyor.
Daha önce eşimin teyzesi bile borç istemişti ev almak içinKendin kullanmayacağın bir araba için neden para vereceksin ki bir de kp üzerine olacak.
Hamilesin ekonomi kötü yarın bir gün acil ihtiyaç olur o kadar parayı sen vermiştin demez kimse.
Biri para istediğinde bizde sıkışığız çocuk doğacak masraflar bitti gitti al sana para vermeme nedeni:)
Altın borç isteyip altın geri ödemek daha mantıksız kredi bu koşulda daha mantıklı kimsenin hakkına girmek istemiyorum da bence zaten ödemeyecekler ondan krediye bulaşmıyorlarEvet kendi ailemde olsa söz konusu bile olmadan kredi cekilirdi ama eşimin sülalesi kredi olaylarina hiç alışık değil. Faizler yüksek olduğu için mantıksız buluyorlar. Genelde sağdan soldan borc toplayıp onları öderler.
Tabiki doğru olan sözleşme yapmak ama aile içinde kimse hoş karşılamaz bunu. Huzursuzluk çıkar. Bizim ailede de çok var böyle para sorunları. 20 sene önce borç alınmış hala bekliyor. Yada ortak iş yapılmış ama hesap kitap yok, kim ne kazanmış belli değil. Sonra millet birbirine giriyor.Benim bu konulara bakıs acım farklı ailem canımdır cigerimdir ama is baska ticaret baska
Kocamla dahi ortak is yapsam kendi is bütçesini ona versem ondan da alırım. Cünkü ticaret usülüdür bu
Kaldı ki es ailesi soy bagımın olmadığı aile olduğu icin, elbette yapacaksın sözlesme. Sen o ailenin bireyi değilsin, esin bugün bosasa seni dıs kapının dıs mandalısın. Aile böle bisey
Değil . Tabi bu benim fikrim
Kayınpederime saygım vardır, is icin bazen bizde istesek mi diye düşünüyoruz ama inanın isteyecek olsak o adamda gece rahat uyusun diye ben kağıda dökerim
He gelinden alayım geri ödemek zorunda kalmam gibi bi mantıgı ben asla kabul etmiyorum
Bugün verilen 100 bin eden altın, 1 sene sonra 150-200 bin edecek…
Yada arabayı üstüne yaptıracak konu sahibi. Ama onu hic yapmazlar
Şirket arabasına neden güveniyorsunuz ki o araba bugün var yarın yok.Daha kendi arabanız yokken başkasına araba para vermek biraz sacmaKızlar selam. Bir konuda kafam karışık sizden akıl almak istedim. Maddiyata dayalı bir konu olduğu için benim ailem, eşim-ben ve eşimin ailesinin durumlarını biraz detaylandirarak anlatacağım.
Sözlesme olduktan sonra kimse ödememezlik yapmaz kolay kolaySözleşme olunca ne olucak mahkemeye mi vericek adam babasını,daha sonra başi agriyacagina şimdi yüzu agrisin insanın
Beni karıştırması sorun değil aslında öyle çok hayır diyemeyen bir tip değilim her şeyi eşimin söylemesini yapmasını da beklemem kendim söylerim genelde. Hatta doğulu bir aile için ben eşimin işine karisamam demesi zihniyet olarak benim daha çok işime geliyor açıkçası, set koyuyormus baskinligimi gosteriyormus olarak hissediyorum. Benim içimden pek vermek gelmedi, vereceğim on bin de onların hiçbir ihtiyacını karşılamaz zaten. Çok net istemeyince bencillik mi yapiyorum acaba diye düşündüm o yüzden farkli yorum almaya geldim buraya. Ama aklın yolu birmiş:)Yani düğün takılarıysa eşinizin kendi işi için bile isterken bin kez düşünmesi lazım.
Babalarının ihtiyacı var onu da anlıyorum. Ben sanırım kasadan bir on bin falan verirdim. Yok derdim başka.
Altınlara laf gelirse de eşinizin o çocuğumuzun rıskı falan demesi lazım. Sizi hiç karıştırmayacak bile
İste yazılmazsa hic bisey böyle 50 sene de gecer arpa boyu yol gidilmezTabiki doğru olan sözleşme yapmak ama aile içinde kimse hoş karşılamaz bunu. Huzursuzluk çıkar. Bizim ailede de çok var böyle para sorunları. 20 sene önce borç alınmış hala bekliyor. Yada ortak iş yapılmış ama hesap kitap yok, kim ne kazanmış belli değil. Sonra millet birbirine giriyor.
Evet o kesinlikle doğru. Bizim işimizi görüyor istediğimiz yere gidip geliyoruz masrafları karşılayarak o yüzden işimize geliyor açıkçası şuan. Yeni araba alsan algısı vergisi bakımı kaskosu sigortası derken durduğu yerde masraf yapıyor. Hani olur da iş degisikligi olursa arabaya ihtiyacımız olacak zaten, bizim arabamız/yatirimimiz yokken başkasına borç(?) vermek bana da mantıklı gelmiyor.Şirket arabasına neden güveniyorsunuz ki o araba bugün var yarın yok.Daha kendi arabanız yokken başkasına araba para vermek biraz sacma
Ayy eeeee adam da arkanda .Ay sinirlerim bozuluyor dertsiz başa dert mi arıyorsunuzEşim de öyle söyledi. Durumumuz müsait olursa ay ay ben yardımcı olmaya çalışırım ama altınlar için bir şey diyemem onlar eşimin dedi
Odeyeceklerine garanti veremem zaten ama onların maalesef alışkanlığı bu. Hiç akla kredi çekmek gelmez eş dost akrabadan borç istenir o ödenir. Daha önce de çok kez şahit oldumAltın borç isteyip altın geri ödemek daha mantıksız kredi bu koşulda daha mantıklı kimsenin hakkına girmek istemiyorum da bence zaten ödemeyecekler ondan krediye bulaşmıyorlar
Yok kız içim rahatlasin istiyorum yarın öbür gün vicdan azabı cekmeyeyim diyeAyy eeeee adam da arkanda .Ay sinirlerim bozuluyor dertsiz başa dert mi arıyorsunuz