Kafam çok karışık.

eski nişanlım, nişan takısında üstündeki paraları saymıştı ailemin durumu olmadığı için isterse aileniz hırsız serseri insanlar olsun bunu sormaya hakkı yok kimsenin. çok canı sıkılıyorsa bi yakın arkadaşınızı belirleyin tüm takılar onda kalsın. nişan düğün döneminde aileler o kadar masraf yapıyor bizim toplumda bunu düşünerek direkt kız annesine babasına veren var takıyı bunun peşine bile düşülür ki kendi nişanımda annene zarfla para vermişler falan muhabbeti bile oldu hiç hoş konular değil malesef.
 
hic anlayamiyorum böyle kavgalari. bir kilitli sandık almak her seyi kilitleyip kilidi alip herhangi bir aile uyesine vermek cok mu zor?
ben olsam kardesimin / cocugumun altinina düğünden sonra gozkulak olacak olsam böyle kapali kutuda verilsin isterim ki hicbir zan altinda kalmayayim . kendim versem de dokunmayacaklarina emin oldugum biri bile olsa kapali kutuda vermek isterim. dünya hali, bir sey olur aklimda bile zan altinda birakmak istemem kimseyi. misal 7 kisi yarım takti diye dusunurken sayarken 6 yarim ciksa icimin fesadi bir kendini yoklar - biliyorum yani aşırı temiz kalpli biri degilim hic gerek yok
 
Sadece evlilik sürecine girince bi tuhaf davranmaya başladı
Ne istesem yok demez zaten nişanla ilgili bile her şey senin istediğin gibi olsun diyor
Tamam o zaman size söylediği şeyleri istemem diyin. Ailenin ve senin bana dikte edeceğiniz şeyleri kabul etmeyeceğim deyin, o da sen istersin de yok der miyim desin ve kapansın konu. Yenge travma yaşatmışmış, acaba kadına neler çektirdiler. Altınlar niye erkeğin evinde duruyormuş, anneniz yok mu sizin? Önceki gelin akıllı çıkmış kaptırmamış, sizin altınları garantiye almaya çalışıyorlar. Hırsız mı bunlar?

19 senelik evli biri olarak bu adamdan açıklama bile yapmadan ayrılmanız lazım diyorum. Asıl evlilik sürecinde belli oluyor iyi mi değil mi. Aileler devreye girince asıl o zamanki tutumları önemli. Kusura bakmayın ama erkek gibi hissetmem lazım şunu bunu yapacaksın, şunu bunu yapmayacaksın diyen adam hakareti hak ediyor. Bu laflar hep ailesinden çıkıyor, sevgiliniz onlar ne dese onu yapacak ve size yap diyecek. Sırf bu karakter yüzünden ayrılmanız lazım. Çocuğunuz olursa ismini de onlar koyacak, ya babamın ya annemin ismi koyulacak diyecek, erkek olmak bunu da gerektirir. Konunuzu hayretler içinde okudum hatta en sonunda ayrıldım rahatladım kısmını bekledim. Ayrılmayı bırak üyelere saydırmaya başlamışsınız. Yalnız adamın açık sözlülüğünü de takdir ettim. Gizleyip saklayıp nikahtan sonra gerçek yüzünü göstermektense ben seni kendime ve aileme köle olarak alıyorum itaat edeceksin demiş.

Sevgilinizin saydığı şartların hiç birini eşim bana söylemedi hatta iki tarafın ailesinde sülalesinde yok böyle şeyler.
 
Teklif ettigi zaten ataerkil evlilik degilki! Hesap oduyorsunuz, calisiyorsunuz yari yariya tum dugun masraflarina katiliyorsunuz sadece ondan birsey istegince erkeklik tasliyor. Sevgilinizinki cakallik ataerkillik degil.
 
Teklif ettigi zaten ataerkil evlilik degilki! Hesap oduyorsunuz, calisiyorsunuz yari yariya tum dugun masraflarina katiliyorsunuz sadece ondan birsey istegince erkeklik tasliyor. Sevgilinizinki cakallik ataerkillik degil.
Evliyim Ve esim benden fazla yemek yapar temizligi ortak yapariz, onun ailesiyle gorusmuyorum o benimkilerler gorusur, cocuklarla daha fazla ilgilenirim cunku bunu ben istiyorum ve altinlarda annemin kasasinda cunku onlar benim istedigimi yaparim!
 
Ben evliyim 15 yıl olacak, biz de severek evlendik. Birbirimize hiçbir zaman bu tip sorular sormadık, bu sorular birbirini tanımayan görücü usulü tanışmada sorulur, ki bana biri bu kadar ısrarla bu soruları sorsa itici gelir, direkt elerdim. Bunlar önceki gelinden dertli değil bence sorunlu bir aile. Yol yakınken dön.
 
Sana istediğin nişanı düğünü yapacak çünkü onlar bir sefer oluyor. Ama her bayram benim anneme gidelim gidince de geç kalkalım lafları dönecek. Senede iki bayram var ona göre düşün.
Düğün takıları için eşim bir kutu almıştı kilidi vardı annende kalsın dedi hiç konuşmamıştık mesela. Bayramlarda da iki aileye de eşit süre ayırmaya çalışırız. Ev işlerinde eşime şunu yap bunu yap demem yoğunluğumuza göre herkes elinden geleni yapar. Evliliğimde çok mutluyum açıkçası sevgilinin soruları ciddi sinyaller. Dikkatli olmalısın
 
Bu laflar bir erkeğin edeceği laflar değil, annesi etkilese de bir erkek kabul edip sormaz bu soruları. Bir de eril hissetmem eril hissetmem nedir ya, bir insan neyi çok vurguluyorsa orada bir sıkıntı vardır. Ben ne eşimden ne kardeşimden ne de kimseden duydum. Soyadını kullanman onun neden eril hissetmemesine sebep olsun ne alaka? Kadınlar çalışırken kadın gibi hissetmiyor mu?
 



Sana şöyle söyliyim benzer kök ailelerden geliyoruz, hayata bakış açılarımız da benzer gibi anneye kadar; ben evliliğimde hiç tahmin etmeyeceğim fedakarlıklar yaptım, kendi soyadımı bırakmak, eşitlik olması için uğraşmak vs gibi ama acı olsa da anladım ki bir evliliği sürdürmek için benzer aile kültürlerinden gelmek gerekli, parayla bu kadar derdi olan bir aileye anlatamazsın, adam da hiçbir zaman ailesine sınır çizemez çünkü öyle yetişmiş, kendisi de bizzat onlardan biri, sadece henüz cicim zamanları, sen onu bir de işler zorlaştığında / çirkinleştiğinde gör.. ben çok aşık olarak evlendim ve çooooooook pişman oldum, evliliğin aşkla neredeyse hiç ilgisi yok bence.
 
 
Merhaba sizin durumunuzu çok iyi anlıyorum ben de üniversitem biter bitmez hemen evlendim evlilikten önce iş ciddiye binmeden eşim herşeye olumlu bakan taraftı çalışmamda engel yoktu falan filan sonra evlilik konuları araya girince eşimin düşünceleri sanki kendi düşünceleri değil de başkası akıl veriyormuş gibi olmaya başladı sana şunu söyleyebilirim sadece eşinle evlenmiyorsun ailesiyle de evleniyorsun ve iş ciddiye döndükten sonra herşeye konuşan oluyor mesela ben şuan çalışamıyorum maalesef ve abisinin eşi böyle olduğu için tüm ağırlık sende olacak ailesi büyük ihtimalle bu konu hakkında onunla konuşmuş olmalı ki senin ağzını arıyor ve yengesi gibi birisi olmasından korkuyor bu sorunlar daha da büyüyecek emin olabilirsin çünkü bütün ağırlık sende olcak diğer yenge rest çektiği için
 
Siz o kişiyle evlenir, üzerinizde kurmaya çalıştığı sahte eril tahakküm (kayınvalide baskısı) ile yaşar ve mutsuz olursunuz. Çok belli bu, üzüldüm gözlerinizin görmeyişine.

Eril erkek dk başı erillikten bahsetmez. Ayrıca kalıbımı basarım hiçbirimiz için eşlerimiz evindeki çamaşırı katladı, yer süpürdü, yemek yaptı diye daha az erkek olmuyor.
 
Evlilik hayatı ile ilgili konuşmalar yapmasında sıkıntı yok birbirini tanıma ve anlama adına.Sıkıntı şurda seni yaşamak istediği hayata adapte etmeye çalışmış evlilik öncesi Takıların kimde kalacağı muhabbeti çok komik.Biz tek düğün yaptık.Düğün gecesi annem takılan ne varsa keseye bırakıp salondan çıkarken elime tutuşturdu.Eve gidince eşim annen çok yoruldu düğün aşamasında onun daha ihtiyacı olur diye annene geri ver dedi.(Ben öğretmenim eşim avukat.Kimseye ihtiyaç duymadan kendimiz yaptık düğünümüzü)Şimdiden şöyle böyle olacak diye diretmesi kötü sinyal.Hayatını karartma derim.
 
Oldu o zaman.
 
Evlilik stresi böyle bir şey değil.
Evlilik stresiyle gergin olursun, çabuk alev alırsın da fikirlerin değişmez yani.

Adamın boyunduruğu altına girdiniz gireceksiniz, duygusal karar almak istemiyorum diyorsunuz.
Ayrıca dümdüz ataerkillik bu.

Edit: Nişanlısınız sandım.
Sevgiliyken başlayan evlilik stresi mi olur.
 
Nişanlımın "ben erkeğim" minvalinde yaklaşımları sadece hayatımı/hayatımızı kolaylaştırmak yönünde olmuştur. Mesela, ikimiz de yorgunuz ve bir iş yapılacak, "sen dinlen, çok yoruldun" der ve kendisi yapmaya koyulur, "sen de yoruldun" deyince "bir şey olmaz, ben erkeğim, hadi sen uzan." der, demiştir. İkimiz de az uyumuş oluyoruz mesela, koştururken sanki kendisi çok dinlenmiş gibi bana üzülüyor, "uyuyamadın, dinlenemedin, işleri halledelim de seni bi uyutalım." diyerek.
Başka bir örnek, ikimizin de beli ağrıyor, bi şey taşınacaktır ve ikimiz de birbirimize kıyamıyoruzdur, "sen narinsin, ben hallederim, lütfen bırak." der. Aramızda para hesabı asla yok ama hesap ödemek için kavga dövüş oluyorum kendisiyle, "bari bunu ben ödeyeyim" diye. "Tatlı-kahve benden o zaman" diyorum, tatlıcıda yine bakıyorum benden önce atlamış, ödemiş. Kimde para varsa o öder, bunlar mesele değil, burada önemli olan hâl, hareket, tavır, duruş.
Erillik, erkeklik böyle olur sevgili konu sahibi; incelikle, zarafetle, hayatındaki kadına çiçek gibi davranmakla, baskı ve manipüle ile kendini ispat etmeye çalışmamakla olur.
Kendini erkek gibi hissetmek istiyormuş paşazade; o sana ne kadar kadın gibi hissettiriyor? Şimdiden güç savaşına girmiş.
Ayrıca, hiç annesine ailesine suç bulma "dolduruyorlar"diyerek; dolmasın? Aynı zihniyette olsa zaten dolmaz. Armut dibine düşer; ailesinden, annesinden zerre farkı yok bakış açısı olarak. Hayatın laf anlatmaya çalışmak, anlatamam, bir de ne yapsan yaranamamakla geçer gider bu adamla evlenirsen.
Burada ilişkilerimizi güzelleme derdinde değiliz; normal insanların nasıl davrandığını görürsen belki gözün açılır diye anlatıyoruz. Üyelere saydırmak ve muhteşem ataerkil erkek sevgilisini savunmak yerine inşallah aklını başına alırsın da hayatını karartmazsın.
 
Son düzenleme:
tam tersi kendisi olgun değil. sana bu cümleleri kuran birinin seni sevdiğine kanma. sana çamur atıyor, çevresini destek gösteriyor (yalan), seni üzüp duygusal karar almanı sağlıyor. sevgi kılıfında başka şeylerdir o. feminist değilim ve feministlikle falan alakası bile yok. bu adam ileride de "eş" kılıfında başka şeyler olur. doğru bildiğin yoldan git, manipüle olma. sevgi böyle bir şey değil.
 
Merhabalar, size biraz kendi evliliğimden bahsedeyim. Benim eşim de kafa yapısı olarak ataerkil biridir, ben de öyle pek feminist sayılmam aslında uyumluyuz ama ayrıntılara girecek olursam düğün sürecimizde hiç böyle konulara girmedi, aksine ben alternatif evrenlerden sorular yaratıyordum kafasını anlamak için. Bayramda ilk kime gideriz? Ev ekonomisi nasıl olur? Diye hep ben sorardım, o da cevap verir konu kapanırdı. Bu sorular dişil sorular diye boşuna demiyorlar insanlar. Mesela ben eşimden fazla kazanıyorum, benim parama asla dokunmaz ev geçindirmek benim görevim der. Şu an kendisinin birikimi yok benim var mesela. Yeme içme mevzuunda tanıştığımız günden bu yana ben ödemeye çabalasam da asla ödetmedi, ben böyle gördüm erkek öder der. Şu an bebeğim için ücretsiz izne ayrıldım hayatımda ilk defa maaşsız kaldım. Ben herhangi bir talepte bulunmadan çat diye asgari ücret miktarı göndermeye başladı hesabıma. Ailesiyle ilgili mevzuulara beni hiç karıştırmaz, onlardan da bana laf taşımaz ketumdur. Çekirdek ailemizi öncelik yapar yani. Erillik budur işte. Hee eril diye ayağını uzatıp yatmaz, çamaşır da asar, çocuğu da uyutur altını değiştirir. Ben de bu erilliği aldım kabul ettim içimden gele gele yemeğini çayını önüne koyarım. Siz kendi nişanlınızın ERİLLİK anlayışıyla kıyaslayın diye evli bir kadın olarak anlattım hikayemi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…