- 10 Nisan 2014
- 42.148
- 113.357
- 798
ben siirt fıstığını çok severim.geçen hafta mahalle kuruyemişçisinde 290 tl idi alamadım beyaz leblebi aldım yerine.bugün de avm de 350 tl ye gördüm şaştım kaldım.ben bu mereti rahatça alıp yiyebiliyordum eskiden oysa.şimdilerde asgari ücretliler gibi uzaktan bakar oldum.alım gücümüz korkunç düştü.eskiden de kriz vardı diyenlere sinir oluyorum.evet vardı ama alım gücü de vardı insanların.1 çocuğu hakkıyla okutmak için gırtlağa kadar borçlandık eve bir kaç yerden gelir girmesine rağmen.oysa garip anam beni tek maaşıyla borçsuz özel okulda okutmuştu rahatça.eskiden de ekonomi kötüymüş ha pehhh.Ya bir tanecik külot bile indirimle 30 tlye satılır olmuş. Ne yapalım donsuz mu gezelim?
5 parça atıştırmalık alıyorsun 70 tl tutuyor. Bir kare çikolata olmuş 18 tl. Şaka mı bu ya?
Aslında tam tersi, ev konaklama ihtiyacıdır, yatırım aracı değil. insanlar yatırımlık evlerini satmaya başladığında ev fiyatları uçmayı bırakacak ve 6 bin kira vermek yerine, ayda 6 bin taksitle ev sahibi olacak kiracı.Hesabımızda 1500 TL kirayı görünce satılığa çıkardık zaten evimizi.Başka çaremiz kalmadı.Şimdi daha iyi mi oldu ben birbir emekle aldığım evimi satmak zorunda kalıyorum kiracı da min.6000 TL ye başka eve kiraya çıkmak zorunda kalacak taşınma masrafı da cabası.
Ben de bir kutlama için çerez alışverişi yapacağım bu aralar. Tansiyonum düştü resmen.ben siirt fıstığını çok severim.geçen hafta mahalle kuruyemişçisinde 290 tl idi alamadım beyaz leblebi aldım yerine.bugün de avm de 350 tl ye gördüm şaştım kaldım.ben bu mereti rahatça alıp yiyebiliyordum eskiden oysa.şimdilerde asgari ücretliler gibi uzaktan bakar oldum.alım gücümüz korkunç düştü.eskiden de kriz vardı diyenlere sinir oluyorum.evet vardı ama alım gücü de vardı insanların.1 çocuğu hakkıyla okutmak için gırtlağa kadar borçlandık eve bir kaç yerden gelir girmesine rağmen.oysa garip anam beni tek maaşıyla borçsuz özel okulda okutmuştu rahatça.eskiden de ekonomi kötüymüş ha pehhh.
Normal bir insan derken?Benim ev sahibim normal bir insan çok şükür biz orta yolda bulusabiyoruz makul insanlar olduğumuz için o beni mağdur etmiyor ben onu ha bir gün evi satmak isterse tutacak değilimsatabiliyorsa satar ben haklarimi sonuna kadar kullanırım
kutlamalar seremoniler misafir ağırlamak artık lüks oğlu lüks.insanlar kiralarını zor ödüyor mutfağına temel besinleri zor alıyor çocuklarına zor bakıyorlar.misafir gelecek diye sevinen kişilerken gelirse cebimden en az 600 700 tl çıkar gelmese daha iyi diyenlerden olduk.Ben de bir kutlama için çerez alışverişi yapacağım bu aralar. Tansiyonum düştü resmen.
Ben esas şoku vişneli brownie yapmak isterken yaşadım. Benim yaptığımı beğenen bir arkadaşım istedi. Dedim ayıpsın beş dakikalık iş. Tereyağının kilosu 200TL ye dayanmış, vişne de 50 TL. Çikolatası şu bu bir brownie yapayım diye 400 lira verecektim. Yine tansiyonum düştü. Söz de ağızdan bir kere çıkar vişnesiz yapayım bari dedim:)
A haber izliyorsunuz sanırım.
O evin bi numarası vardır ya da adamın acil borcu falan vardır.Valla 15 gün önce baktığım ev o hafta 55bin düştü 3 gün önce düşünürseniz 690a bıraktık diye telefon ettiler 110 bin düşüş oldu yok bekleyeceğiz dedik kapadık
Bina eski 2 katlı ufak bir özel bahce var otopark var fakat içi sıfır yapılmış muhit iyi toplu taşıma var sağlam zemin.
O evin bi numarası vardır ya da adamın acil borcu falan vardır.
İyi ki akrabalık ilişkilerim yok, gelen sadece ikimizin de çekirdek ailesi. Geçen midelerimiz bayram etsin sofrayı donatayım dedim, o gün 900 TL civarı para çıkmış benden. Ayıptır söylemesi özellikle kuruyemiş ve şarküteriye yanaşılmıyor.kutlamalar seremoniler misafir ağırlamak artık lüks oğlu lüks.insanlar kiralarını zor ödüyor mutfağına temel besinleri zor alıyor çocuklarına zor bakıyorlar.misafir gelecek diye sevinen kişilerken gelirse cebimden en az 600 700 tl çıkar gelmese daha iyi diyenlerden olduk.
690 bine evin e si yok Ankara da.1.5 yıl önce 2+1 toki evi alıp kiraya verecektim.o ara fırsat bulup alamadım 170 bindi ev.şu an aynı ev 900 000 tl oldu.bu hangi ekonomik formülle hangi akılla açıklanır?Valla 15 gün önce baktığım ev o hafta 55bin düştü 3 gün önce düşünürseniz 690a bıraktık diye telefon ettiler 110 bin düşüş oldu yok bekleyeceğiz dedik kapadık
Bina eski 2 katlı ufak bir özel bahce var otopark var fakat içi sıfır yapılmış muhit iyi toplu taşıma var sağlam zemin.
690 bine evin e si yok Ankara da.1.5 yıl önce 2+1 toki evi alıp kiraya verecektim.o ara fırsat bulup alamadım 170 bindi ev.şu an aynı ev 900 000 tl oldu.bu hangi ekonomik formülle hangi akılla açıklanır?
Sen geçinemiyorsan kiracın da geçinemiyor. Sen bu zaman aralığında evine, kiracının iyiliği için bi tadilat vs yaptın mı? Evini güzelleştirdin mi ki o insandan utanmadan üç katı zam istiyorsun? Evini kiraya verirken artısını, eksisini düşünmek zorundasın. O ev seni zarara da sokabilir, sana kar da getirebilir. Altın alıp birikim yaptığında fiyatı ile istediğin gibi oynayabiliyor musun? Evle de oynayamazsın işte. Evet, yasal olarak %25'in üzerinde zam yapamazsın. Bunun da faturasını kiracıya kesemezsin. Hesaplaşmanı kiracınla değil kanun koyucu ile yapacaksın kardeşim. O zam %25 değil de %90 olsaydı hayır demezdin, şimdi mi zoruna gitti? Yok bu ev senin işini görmüyorsa satarsın evi koyarsın paranı cebine. Enflasyonun sorumlusu kiracı değil git sorununu devletle çöz. Adamın sana yapması gereken zam 1250 bu arada, 1500 değil. %50 zam yapmış işte, daha ne?
ben hem kiracıyım hem ev sahibiyim, sizi her türlü anlıyorum ama şöyle düşünün %25 kota konmayip tefe ufeye gore zam yapabilseydik ben ödeyemezdim, kiracımda ödeyemezdi daha çok çıkmaza girerdi sanki herkes.Pardon da nasıl bir uyanıklık yapıyorum anlamıyorum.Ben 10 tane kirada evi olan zengin bir insan değilim.Kira benim evimi geçindirmek için bir gelir kaynağı.Her evin bir geçim matematiği var.Bunu ilkokul çocuğunun önüne koysan hesabı çıkarır önünüze.Gelirim belli kira+ maaş ama giderim %25 mi arttı benim. Benim şikayetim devletin tefe tüfe oranında zam artış hakkı vermesiydi.
Siz kiradan gelecek paraya bakıyorsunuz, sonuna kadar da haklısınız. Sonuçta mülk sizin ve isteme hakkınız var. Ama kirada oturan insanların da sizin istediğiniz parayı ödeyecek gücü olsa, söz meclisten dışarı, kimsenin ağız kokusunu çekmez alır evini oturur.Eski evimizdeki bazı sıkıntılardan dolayı biraz toplu paramız vardı üstüne de kredi çekerek yeni bir ev alıp 2020 de taşındık.Eski evimizi de o dönemin piyasasından 1000tl ye kiraya verdik.Masraflarımızı ve kredi borcumuzu maaşımız ve kira ile ödüyebiliyorduk.Ama son 2 yılda artan enflasyon hepimizin evine bomba gibi düştü.Evdeki hesabımız çarşıya uymadı kredi kartlarının hepsi ekside.Evi döndüremiyoruz yani.Biz de dolayısıyla kiramızı zam zamanı arttırmak istedik.Şuan evimizin kira piyasa değeri 6000tl.Biz kiracıdan en azından kirayı 3000tl olarak güncellemesini istedik ama benim hakkım var %25 den fazlasını yapmam diyerek bu ay 1500 TL olarak kira ödemesi yapmış.Her ev sahibi zengin değil ki kiracısını koruyabilsin bu ülkede kira geliri ile geçinen birçok insan var.Ev sahiplerinin de belini büktü herşeye %200 zam gelirken devletin koyduğu %25 lik kira zammı sınırı.Devletin artık ev sahiplerinin de hakkını koruyacak bir düzenleme yapması şart yoksa bütün eski kiracılar ve ev sahiplerini mahkemelere düşürecek.
Ya hu bunda anlamayacak ne var? Yasal zam dediğiniz şey aslında yasal değil. Tefe Tüfe oranından zam yapılmalı ama idareyi elden kaçıranlar bu şekilde halkın tepesine binerek çözüm üretiyor. Yasa dediğin bir talimat ile çıkarıldı şuan uyuyoruz ve işine gelenler mutlu, Haksızlığa, "ama yasa benden yana" diye kılıf buluyorlar. Umarım yarın bir talimat ile kendilerine döner ve diğerleri de işine geldiği için susar.Ne açıdan mağdurluk yaşıyorsunuz? Geçinememeniz kiracının problemi mi? Eski kiracı paranızı gününde ödüyor ,yasal zammini kabul ediyor, evinize iyi bakıyorsa opun basiniza koyun. Su resmen dökük evler 5 bin 6 bin oldu ya ben artık hic bisey demiyorum. Bide uyanik(!) Ev sahipleri isguzarligi ile ev satıp 6 bine 5 bine kiraya veriyorlar ya ne bekliyorsunuz bilmiyorum ama o adam bunu kac ay duzenli ödeyecek bi bunu düşünün mecbur kaldı ne yapsın tuttu 6 bine ev iki ay ödedi 3. 4 . Aydan sonra ne olacak veremiyor caninimi alaçaksın. Bu asamada cikarin bakalim evden çıkar mi? Kaybetcek biseyi kalmamis oluyor cunku. Bu açıdan dusunun
Maaşlara da %200 zam gelmedi ama maalesef...Kira ile sadece krediyi ödemiyorum ki.Bizim tek gelirimiz bu kira ve eşimin maaşı.Sonuçta her evin bir gelir gider tablosu vardır.Benim tek giderim kredi mi herşeye %200 zam geldi .Ben neden gelirime %25 zam yapabiliyorum .Devlet kendi gelirini %25 demi sabitledi elektrik doğal gaz aldı başını hitti.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?