- 27 Şubat 2018
- 3.667
- 5.469
- Konu Sahibi biraslankadini
Bizimki 6bin yapacak kesin, üstelik 20 küsür de evi var. İnsaf yok Ne halt yicez kara kara düşünüyoruz.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
kimse yasayı takmıyor, herkes kendi cebine bakıyor. yan taraf iki ay önce 2500'e gittiyse şimdi 3000'e gider çok rahat. 2000 yap geç, bütçeni zorlasa bile daha da ucuzu yoktur, artık kalmamıştır diye düşünüyorum. benimki %100'e yakın bir zam yaptı, ses çıkarmadan kabul ettik zira %100 zam yapsa 3500 oluyordu, etraftaki evler 7500'den başlıyordu.Yani yan dairemi daha bir iki ay önce 2500'e kiraya verdiler. Bizim mahallede kiralar bu civarda ancak ben yeni kiracı değilim. O yüzden 2000'e yükseltmek istemiyorum. 1700 civarı bir rakam söyleseydi kabul edecektim zaten. Takıldığım kısım ben yüzde yüz zam yapacağım demesi. Yasal olarak hakkı yok buna. Yüzde 25 zaten komik bir oran adam kendisi öyle yapalım deseydi olur mu abi öyle şey derdik.
Valla sorun ev sahipleri değil hayat pahalılığı herşeye her ay yüzde 300zam gelmese ev sahipleride kiraları bu kadar yükseltmez diye düşünüyorum. Hali hazırda evden çıkıp depozito emlakçı nakliyat derken 50binlik olucaz nerdeyse o yüzden çok çok abartı olmadığı sürece zamları kabul edeceğiz mecbur.Biz de aynı durumdayız. Ama böyle diye diye kiralar aldı başını gitti. Kaç tane arkadaşım bizim gibi çıksak daha fena deyip hali hazırdaki evlerimize ciddi zamlı ödemeler yaptık.
5 seneniz dolduğu zaman zaten rayiç bedel devreye giriyor yani ev sahibi rayiçlere emsal fiyatlara göre kira bedeli talep edebilir.Evet konu başlığından da anlayacağınız gibi durum bu.
Un uçmaz kervan geçmez bir mahallede oturuyorum. Şaka gibi gelecek belki şuan 1000 liraya oturuyorum mevcut evimde. Merkeze uzak değilim ama ters bir lokasyondayım doğru düzgün toplu taşıma geçmiyor. Evim temiz bir ev. Taşınmayı düşünmüyorum normal şartlarda.
Açıkçası %25 rakamı bana da komik geliyor ne onu ne kendimizi üzecek bir oranda zam yapalım diye düşündük.
Ancak ev sahibi bugün %100 zam yapacağım bilginiz olsun dedi. Geçen sene de tüfe oranına göre değil dolar kuru üzerinden 100 dolara tekabül edecek şekilde zam yapmak istediğini söyledi ve kirayı 800'den 1300'e çıkarmak istedi ve biz pazarlık ile 1000'e anlaştık. Şimdi de bunu söyledi.
Yani bu adam kafasına göre zam oranı belirliyor. Bu durumdan oldukça rahatsızım.
4 yıl önce kontratı yaparken vergi ödememek için kirayı saçma sapan bir rakam yazmıştı. Tanıdığımız da birisi olduğu için ters düşmek de istemiyoruz. 2000 lira para değil şu dönemde farkındayım ama böyle zam mevzusunu işine geldiği gibi yönetmesi canımı sıkıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? Başına benzer bir durum gelen var mı diyecegim ama öyle bir dönemdeyiz ki muhakkak vardır.
Yok bunun farkındayım. 2000'de bizi zorlayacak bir rakam değil aslında. Sadece her sene canının istedigince bir oran belirlemeye çalışıyor. Ben de buna sinirleniyorum biraz sanırımEv sahibini düşününce haklı sanki ya. 1000 TL komik bir rakam.
Size nasıl geldiğinin bir anlamı yok. 5 yıla kadar tefe tüfe oranında zam yapma hakkınız var ancak 5 yıl sonra da ev sahibinin piyasa ederinde yükseltmeye hukuken hakkı var. Eski kiracı yeni kiracı olayı değil. 4 yıl olmuş. 1 yılınız var yasal hakkını kullanması için. Son 1 yılda böyle bir tartışmaya girmek istiyor musunuz?Bu ev benim olsa ve şimdi birine kiraya verecek olsam emsalleri gibi 2000-3000 civarı bir rakama kiraya verirdim ancak eski kiracıya yeni kiracı gibi muamele etmek de bana haksızlık gibi geliyor. Kimseye gidip size yüzde yüz zam yapacağım diyemem hele şöyle bir dönemde. Seneye emsal değerine çekelim benim için bir sakıncası yok. 2000 lirayı da ödeyemeyecek durumda değilim çok şükür. Zoruma giden zam oranını her sene kafasına göre bir değere endekslemeye çalışması. Af buyrun ama bu da bana biraz şark kurnazlığı gibi geliyor. Başından Tüfe diyen kendisiydi. Geçen sene dolar kuruna göre 100 dolara cekmeye çalıştı. Şimdi asgari ücrete göre bir şey yapmaya çalışıyor vs.
Yasal hakkımı neden aramayayım ki? O seneye zaten yasal hakkını kullanmak suretiyle kirayı emsal rakama çekecek. Alıştık herhalde artık orman kanunlarıyla yaşamaya.Eskiden kiracı olmak zordu ama şu an bakıyorum ev sahibi olmak daha zor burdaki konulara bakınca. Markete girip nerdeyse hiçbir şey almadan bin lira ödenen bir dönemde, dişinden tırnağından arttırıp aldığın evden bin lira kira gelecek.
Yasal oranları bilmem neleri geçin, şu an sizin ev sahibiniz kendini enayi gibi hissediyordur ve bence çok haklı.
O evden çıksanız en az üç katını ödemek zorunda kalacağınız halde şimdi kafasına göre zam yapıyor şöyle böyle diyorsunuz. Ödeyemeyecek durumda da değilmişsiniz, istemiyorsanız daha iyi bir eve taşının ev sahibiniz de hakkını alacağı bir kiracı alır evine.
Nerde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama ben iç Anadolu nun ücra bir yerinde yaşıyorum. Burda bile en kötü evde iki bine oturuluyor artık. Evinizi seviyorsanız zorluk çıkarmayın 2 bin bile komik bir rakam şu an.
Öyle olacak gibişu an ev arayan biri olarak söylüyorum... mecbur ayıya dayı diyeceksiniz. 30yasında eski binaya sırf cadde üzeri/site içi bilmem ne diye 5-6bin istiyolar.. mahalle arası varoş evlerde aynı şekilde 4ten baslıyor. yani oradan çıakrsanız minimum 4ten aşagi bulamazsınız. düzeni bozup masraf yaptıgına değmez. Karsınızda ki aç gözlünün tavrından rahatsızsınız haklısınızda. evi var diye canı ne isterse onu yapmaya çalişan görgüsüz tabi insan sinir olur ama 2bin için mecbur artık gittigi yere kadar. çünkü 1ay sonra asgari 2katına yakın açıklandıgında bu kez 5bin olan rakamlar 7yi gececek zaten :))) dedigim gibi mevcut düzen için ayıya dayı deyin bböyle ev sahiplerininde allah ömründen alıp sokak hayvanlarına versin inş aminnn
Üzücü ama ev sahibinin evinin ederini istemesi normal geliyor bana. Bir senede bin tl zam ne yazık ki bu ekonomide çok fazla değil. Adam evi satsa belki 1 milyon edecek, 1000 tl kira ile ev kendi masrafını 83 senede çıkarır (enflasyonun 0 olduğunu varsaydığımızda). Siz zamma karşı çıktığınızda ev sahibi bu durumu fark edip evi satmak isterse 2000 tl'den ucuza ev bulabilecek misiniz? Ev sahibiniz ne kadar zengindir bilemem ama kimi insanlar kira geliriyle çocuk okutuyor örneğin, çocuğun okul masrafı arttığı (ve evin ederi arttığı) için kirayı artırabiliyorlar. Zaten ev sahibi zengin de olsa ev kendi evi, zam yapabilir.Evet konu başlığından da anlayacağınız gibi durum bu.
Un uçmaz kervan geçmez bir mahallede oturuyorum. Şaka gibi gelecek belki şuan 1000 liraya oturuyorum mevcut evimde. Merkeze uzak değilim ama ters bir lokasyondayım doğru düzgün toplu taşıma geçmiyor. Evim temiz bir ev. Taşınmayı düşünmüyorum normal şartlarda.
Açıkçası %25 rakamı bana da komik geliyor ne onu ne kendimizi üzecek bir oranda zam yapalım diye düşündük.
Ancak ev sahibi bugün %100 zam yapacağım bilginiz olsun dedi. Geçen sene de tüfe oranına göre değil dolar kuru üzerinden 100 dolara tekabül edecek şekilde zam yapmak istediğini söyledi ve kirayı 800'den 1300'e çıkarmak istedi ve biz pazarlık ile 1000'e anlaştık. Şimdi de bunu söyledi.
Yani bu adam kafasına göre zam oranı belirliyor. Bu durumdan oldukça rahatsızım.
4 yıl önce kontratı yaparken vergi ödememek için kirayı saçma sapan bir rakam yazmıştı. Tanıdığımız da birisi olduğu için ters düşmek de istemiyoruz. 2000 lira para değil şu dönemde farkındayım ama böyle zam mevzusunu işine geldiği gibi yönetmesi canımı sıkıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? Başına benzer bir durum gelen var mı diyecegim ama öyle bir dönemdeyiz ki muhakkak vardır.
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. 2000 lira beni çok zorlamaz ve %25 bana da çok komik bir oran. Bulunduğum yerdeki evler de 2000-3000 arası değişiyor. Benim takıldığım kısım "yaptım haberiniz olsun" şeklinde bir üslup (bence oturulup konuşulup iki tarafı da uzmeyecek bir rakam belirlenmeli) ve her sene başka bir hesapla karşıma çıkması.Üzücü ama ev sahibinin evinin ederini istemesi normal geliyor bana. Bir senede bin tl zam ne yazık ki bu ekonomide çok fazla değil. Adam evi satsa belki 1 milyon edecek, 1000 tl kira ile ev kendi masrafını 83 senede çıkarır (enflasyonun 0 olduğunu varsaydığımızda). Siz zamma karşı çıktığınızda ev sahibi bu durumu fark edip evi satmak isterse 2000 tl'den ucuza ev bulabilecek misiniz? Ev sahibiniz ne kadar zengindir bilemem ama kimi insanlar kira geliriyle çocuk okutuyor örneğin, çocuğun okul masrafı arttığı (ve evin ederi arttığı) için kirayı artırabiliyorlar. Zaten ev sahibi zengin de olsa ev kendi evi, zam yapabilir.
Şu an oturduğunuz yerde kiralar 2000 tl'nin altındaysa karşı çıkabilirsiniz ya da %25'ten fazla zam yapıyor diye mahkeme yoluna gidebilirsiniz ama zararlı çıkarsınız gibi geliyor. En makul yol ev sahibine zam istemenin hakkı olduğunu ancak bu miktarın sizi zorlayacağını nazikçe açıklayıp şansınızı denemek. Zamma ilişkin somut bir kaynak (tefe/tüfe, dolar, çevredeki ev kiraları) görmemekten şikayetçi iseniz sözleşme yapmanız gerekli, adamın vergi kaçırması sorun olmasın diye sözleşme yapmamak zam için size bir kaynak sunulmamasını meşru hale getiriyor. Size yeni kiracı gibi davrandığını söylemişsiniz, artık kiralık ev bulmak aşırı zor, sözleşmeniz de yoksa adamın size bir borcu yok ki siz çıksanız 3 güne yeni kiracıya 3000'e verebilir belki de. Kiracı bulmak zor olsaydı siz karlı çıkardınız ama durum öyle değil.
Siz kendi gelirinizden artırıp aldığınız evi ederinden ucuza kiraya vermek ister miydiniz? Sizin durumunuzda %25 yani 250 tl zam beklemek bana çok ayıp geliyor. Adam 1000 tl olan kirayı 4000'e çıkarsa neyse ama muhitinizde kiralar 1000 tl'den fazla ise 2000 tl kira istemek "işine geldiği gibi yönetmek" değil. Memnun değilseniz başka ev bulmayı deneyerek kira zammının makul olup olmadığını görebilirsiniz. Zam oranının bu kadar fazla olmasının suçlusu ev sahibiniz değil.
Buna sinirlenmeniz çok doğal ya sonuçta bir hukuku olan insanlarsınız, yaptım oldu diye ifade etmekten ziyade daha insani bir iletişim kurabilirmiş ev sahibiniz. Hadi tamam kendi mal sahibi "Size uygunsa zam yaptım" demesin de "Bu nedenle böyle bir zam düşünüyorum" desin. Bazı insanlar böyle kaba işte aynı zammı yapıp daha iyi ifade etse böyle rahatsız etmezdi muhtemelen, ev saihibi kaba ve öngörülemez davranınca biz kiracılar güvensiz hissediyoruz. Kontratta tüfe yazıyorsa tüfe üzerinden olmasına ilişkin itiraf edebilirsiniz, kanun kiracıları korumaya daha meyilli gibi, en azından her sene gelecek zam oranını tahmin edebilirsiniz belki böyleceÖncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. 2000 lira beni çok zorlamaz ve %25 bana da çok komik bir oran. Bulunduğum yerdeki evler de 2000-3000 arası değişiyor. Benim takıldığım kısım "yaptım haberiniz olsun" şeklinde bir üslup (bence oturulup konuşulup iki tarafı da uzmeyecek bir rakam belirlenmeli) ve her sene başka bir hesapla karşıma çıkması.
Geçen sene ben kirayı 100 dolara denk gelecek şekilde dusunmustum dedi. Kontratta tüfe yazıyor. Şimdi de asgari ücrete göre 3/1 oranında olmalı diyor. Ben buna sinirlendim açıkçası.
Bizimki onuda yapmadı direk çıkın dedi Bizi çıkarıp 8e falan kiraya verecek. Gözünü toprak doyursun 5-6 tane kira geliri var eşide kendi de 20bin civarı maaş alıyor ,evlerine her ay en az 70 bin giriyor . Bu ne hırs aklım almıyor. Biz üç yıldır kirayı hep zamanından önce ödedik ,500lira aidat var hiç aksatmadık, evine çivi bile çakmadık zarar vermemek için . Ama anladık ki bunlara evini ahır gibi kullanan ,aidat ödemeyen,kirayı zamanında ödemeyenler yakışır.Keşke bizim ev sahibi de %100 yapsaydı sanırım bizimkinin yapmaya çalıştığı oran %300 filan oluyo. Hesapladım evet %300 istiyo. Davalık olduk
Ama sinir olmakta haklısınız. Anladığım kadarıyla çünkü miktara değil istediği gibi at oynatmasına takılmışsınız siz de
Eeee peki çıkarabilicek mı sizi?Bizimki onuda yapmadı direk çıkın dedi Bizi çıkarıp 8e falan kiraya verecek. Gözünü toprak doyursun 5-6 tane kira geliri var eşide kendi de 20bin civarı maaş alıyor ,evlerine her ay en az 70 bin giriyor . Bu ne hırs aklım almıyor. Biz üç yıldır kirayı hep zamanından önce ödedik ,500lira aidat var hiç aksatmadık, evine çivi bile çakmadık zarar vermemek için . Ama anladık ki bunlara evini ahır gibi kullanan ,aidat ödemeyen,kirayı zamanında ödemeyenler yakışır.
24nde mahkeme var. Kanıtlarımızı sunduk bakalım ne olacak.Eeee peki çıkarabilicek mı sizi?
5 yıldan önce çıkaramaz diye biliyorum. İnşallah kazanırsınız24nde mahkeme var. Kanıtlarımızı sunduk bakalım ne olacak.