• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hep kiracılar mı haklı ev sahiplerinin hakkını kim koruyacak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ya bir tanecik külot bile indirimle 30 tlye satılır olmuş. Ne yapalım donsuz mu gezelim? :olamaz:
5 parça atıştırmalık alıyorsun 70 tl tutuyor. Bir kare çikolata olmuş 18 tl. Şaka mı bu ya?
ben siirt fıstığını çok severim.geçen hafta mahalle kuruyemişçisinde 290 tl idi alamadım beyaz leblebi aldım yerine.bugün de avm de 350 tl ye gördüm şaştım kaldım.ben bu mereti rahatça alıp yiyebiliyordum eskiden oysa.şimdilerde asgari ücretliler gibi uzaktan bakar oldum.alım gücümüz korkunç düştü.eskiden de kriz vardı diyenlere sinir oluyorum.evet vardı ama alım gücü de vardı insanların.1 çocuğu hakkıyla okutmak için gırtlağa kadar borçlandık eve bir kaç yerden gelir girmesine rağmen.oysa garip anam beni tek maaşıyla borçsuz özel okulda okutmuştu rahatça.eskiden de ekonomi kötüymüş ha pehhh.

Hesabımızda 1500 TL kirayı görünce satılığa çıkardık zaten evimizi.Başka çaremiz kalmadı.Şimdi daha iyi mi oldu ben birbir emekle aldığım evimi satmak zorunda kalıyorum kiracı da min.6000 TL ye başka eve kiraya çıkmak zorunda kalacak taşınma masrafı da cabası.
Aslında tam tersi, ev konaklama ihtiyacıdır, yatırım aracı değil. insanlar yatırımlık evlerini satmaya başladığında ev fiyatları uçmayı bırakacak ve 6 bin kira vermek yerine, ayda 6 bin taksitle ev sahibi olacak kiracı.
Ama ısrarla satılmıyor yatırımlık evler. Çünkü durduğu yerde hem değeri katlanan hem de aylık gelir getiren başka yatırım aracı yok.
Ha ev sizin verebiliyorsanız 20 bin TL'ye kiraya verin ama asgari ücretin 5.500 TL olduğu bir ülkede kiracıyı 6.000 TL ye zorlamak doğru bir davranış değil.
Sizin açınızdan en mantıklısı zengin kiracı bulmak diyeceğim de zenginlerin evi vardır zaten.

ben siirt fıstığını çok severim.geçen hafta mahalle kuruyemişçisinde 290 tl idi alamadım beyaz leblebi aldım yerine.bugün de avm de 350 tl ye gördüm şaştım kaldım.ben bu mereti rahatça alıp yiyebiliyordum eskiden oysa.şimdilerde asgari ücretliler gibi uzaktan bakar oldum.alım gücümüz korkunç düştü.eskiden de kriz vardı diyenlere sinir oluyorum.evet vardı ama alım gücü de vardı insanların.1 çocuğu hakkıyla okutmak için gırtlağa kadar borçlandık eve bir kaç yerden gelir girmesine rağmen.oysa garip anam beni tek maaşıyla borçsuz özel okulda okutmuştu rahatça.eskiden de ekonomi kötüymüş ha pehhh.
Ben de bir kutlama için çerez alışverişi yapacağım bu aralar. Tansiyonum düştü resmen.
Ben esas şoku vişneli brownie yapmak isterken yaşadım. Benim yaptığımı beğenen bir arkadaşım istedi. Dedim ayıpsın beş dakikalık iş. Tereyağının kilosu 200TL ye dayanmış, vişne de 50 TL. Çikolatası şu bu bir brownie yapayım diye 400 lira verecektim. Yine tansiyonum düştü. Söz de ağızdan bir kere çıkar vişnesiz yapayım bari dedim:)

Benim ev sahibim normal bir insan çok şükür biz orta yolda bulusabiyoruz makul insanlar olduğumuz için o beni mağdur etmiyor ben onu ha bir gün evi satmak isterse tutacak değilim 🤷 satabiliyorsa satar ben haklarimi sonuna kadar kullanırım
Normal bir insan derken? 😂 Ben satılmıyor kiralanmıyor kiralansa nasıl ödeyecekler tartışmanıza dedim onu. Gülmüşsünüz de ne komik geldi anlamadım, ben de 24 saatte kiralanması şoku yaşadım yalan yok. Siz yav he he dersiniz diye konuşma attım. Salladığımı düşündünüz herhâlde ama bir ayağım inşaat sektöründe. Krize rağmen durgunlaşan aylar olsa da satılıyor da kiralanıyor da, ibre de aşağı pek düşmüyor, ödeyebiliyorlar mı diyeceksiniz bizde kira ödeyemeyen yok. Keramet bizde de değil, evler boş bile kalmıyor artık, sokaktan geçerken bile boşalan daireyi bir aya kalmadan dolmuş görüyorum. Panik ve kaos ortamından dolayı şimdi almazsam daha da alamam diye insanlar bir şekilde altınını parasını daireye gömüyor. Evet ekonomi berbat, kriz var, insanlar fakirleşiyor, kirasını ödeyemeyenler de var, bu yüzden şehirleri terk edenler de çok, göç oluyor. Ben zaten eğonomi çoğ eyi yeğen diyenlerden de değilim, muhalifim. Demek istediğim gidenin yeri de doluyor. Beni çıkarsanız gelen o kirayı verebilecek mi, bu fiyatlardan na satarsınız savlarının aksini görüyoruz diyorum.

Ben de bir kutlama için çerez alışverişi yapacağım bu aralar. Tansiyonum düştü resmen.
Ben esas şoku vişneli brownie yapmak isterken yaşadım. Benim yaptığımı beğenen bir arkadaşım istedi. Dedim ayıpsın beş dakikalık iş. Tereyağının kilosu 200TL ye dayanmış, vişne de 50 TL. Çikolatası şu bu bir brownie yapayım diye 400 lira verecektim. Yine tansiyonum düştü. Söz de ağızdan bir kere çıkar vişnesiz yapayım bari dedim:)
kutlamalar seremoniler misafir ağırlamak artık lüks oğlu lüks.insanlar kiralarını zor ödüyor mutfağına temel besinleri zor alıyor çocuklarına zor bakıyorlar.misafir gelecek diye sevinen kişilerken gelirse cebimden en az 600 700 tl çıkar gelmese daha iyi diyenlerden olduk.

A haber izliyorsunuz sanırım.

Valla 15 gün önce baktığım ev o hafta 55bin düştü 3 gün önce düşünürseniz 690a bıraktık diye telefon ettiler 110 bin düşüş oldu yok bekleyeceğiz dedik kapadık
Bina eski 2 katlı ufak bir özel bahce var otopark var fakat içi sıfır yapılmış muhit iyi toplu taşıma var sağlam zemin.

Valla 15 gün önce baktığım ev o hafta 55bin düştü 3 gün önce düşünürseniz 690a bıraktık diye telefon ettiler 110 bin düşüş oldu yok bekleyeceğiz dedik kapadık
Bina eski 2 katlı ufak bir özel bahce var otopark var fakat içi sıfır yapılmış muhit iyi toplu taşıma var sağlam zemin.
O evin bi numarası vardır ya da adamın acil borcu falan vardır.

O evin bi numarası vardır ya da adamın acil borcu falan vardır.

Al sat yapıyormuş içini yaptırıp satıyormuş o hafta eşim görsün diye kaporta istediler 15 gün oldu kendileri arıyor
Sahibinden fiyatı da düşurmüşler
Yine sokağimda 2 ev bahardan beri bekliyor biri bitişik nizam çatı katı ufak terası var 1milyon diğeri otoparkli bahce içinde ikiside 5 senelik. 1 kiralık karşımda bekliyor muhit iyi pazar yeri dibi ama bu şehirde piyasa gerçekten durmuş sadece 2 toplu 1+1 gidiyor

kutlamalar seremoniler misafir ağırlamak artık lüks oğlu lüks.insanlar kiralarını zor ödüyor mutfağına temel besinleri zor alıyor çocuklarına zor bakıyorlar.misafir gelecek diye sevinen kişilerken gelirse cebimden en az 600 700 tl çıkar gelmese daha iyi diyenlerden olduk.
İyi ki akrabalık ilişkilerim yok, gelen sadece ikimizin de çekirdek ailesi. Geçen midelerimiz bayram etsin sofrayı donatayım dedim, o gün 900 TL civarı para çıkmış benden. Ayıptır söylemesi özellikle kuruyemiş ve şarküteriye yanaşılmıyor.

Bir tanecik daire ile yatırım olmaz. Otomobil gibi al sat yaparsın 8 10 daireye çıkarırsın bir nevi odur.

Kısacası al sat yapmadığın otur kalk güdümü gözettiğinden bekleeer durursun yatırım yaptım diye..

690 bine evin e si yok Ankara da.1.5 yıl önce 2+1 toki evi alıp kiraya verecektim.o ara fırsat bulup alamadım 170 bindi ev.şu an aynı ev 900 000 tl oldu.bu hangi ekonomik formülle hangi akılla açıklanır?

690 bine evin e si yok Ankara da.1.5 yıl önce 2+1 toki evi alıp kiraya verecektim.o ara fırsat bulup alamadım 170 bindi ev.şu an aynı ev 900 000 tl oldu.bu hangi ekonomik formülle hangi akılla açıklanır?

800 bindi baktığımızda 785 için konuştuk ik mık etti araba aldı yeterse verir bakanda var aslında dedi. 4 5gune 745 e düştü. Perşembe aradı 690 dedi
Bu saatten sonra o evi asla almam ztn madem oluyordu 5 güne 55 bin alacaktin şimdi 110 a düştün git kime satarsan sat

Farklı bir örnek vereceğim sistemin ne kdr tıkandığı hakkında. Eşimin oteli bazı personeller için ev kıraliyordu barınma sağlıyordu su an otele çekmişler ne düşünüldü kar zarar durumu mu yoksa ev mi yok bilmiyorlar çok fazla değil yemek ztn otelde karşılanıyor fakat tuttukları ilçe turist yoğunluğu olan ilçe idi
Otel yaz boyu neredeyse full gitti ama yinede bunu tercih ediyorlarmis.

Sen geçinemiyorsan kiracın da geçinemiyor. Sen bu zaman aralığında evine, kiracının iyiliği için bi tadilat vs yaptın mı? Evini güzelleştirdin mi ki o insandan utanmadan üç katı zam istiyorsun? Evini kiraya verirken artısını, eksisini düşünmek zorundasın. O ev seni zarara da sokabilir, sana kar da getirebilir. Altın alıp birikim yaptığında fiyatı ile istediğin gibi oynayabiliyor musun? Evle de oynayamazsın işte. Evet, yasal olarak %25'in üzerinde zam yapamazsın. Bunun da faturasını kiracıya kesemezsin. Hesaplaşmanı kiracınla değil kanun koyucu ile yapacaksın kardeşim. O zam %25 değil de %90 olsaydı hayır demezdin, şimdi mi zoruna gitti? Yok bu ev senin işini görmüyorsa satarsın evi koyarsın paranı cebine. Enflasyonun sorumlusu kiracı değil git sorununu devletle çöz. Adamın sana yapması gereken zam 1250 bu arada, 1500 değil. %50 zam yapmış işte, daha ne?

yetmez, uc kati bes kati yetmez yani ev sahiplerinden genel olarak gordugum bu. ben ev sahibi hic istemeden bin lira zam yaptim, aradi agzina geleni saydi daha da istiyormus. en son "en azindan 50 lira daha yap"a getirdi konuyu. apartmanlari falan var ustelik, inanilmaz kira geliri var ama devamli %25 yuzunden agliyor zirliyor. eve en ufak tadilati vs olmadi. eski kiraci yuzunden dogalgaz sayaci bile alinmisti, borc kapatilmadan halledilemeyecegi icin onu istedim, ona bile yanasmadi. bu ve benzer insanlari gordukce cinnetin esigine geliyorum. dava acar cikaririm gorursun dedi, e hadi dedim. o gunden beri sesi cikmiyor. hayatim boyunca kimsenin hakkini yemedim ama dort ev degistirdim dordunde de hakkim yenip durdu. insanin ugrasasi da olmuyor bir yerden sonra.

Pardon da nasıl bir uyanıklık yapıyorum anlamıyorum.Ben 10 tane kirada evi olan zengin bir insan değilim.Kira benim evimi geçindirmek için bir gelir kaynağı.Her evin bir geçim matematiği var.Bunu ilkokul çocuğunun önüne koysan hesabı çıkarır önünüze.Gelirim belli kira+ maaş ama giderim %25 mi arttı benim. Benim şikayetim devletin tefe tüfe oranında zam artış hakkı vermesiydi.
ben hem kiracıyım hem ev sahibiyim, sizi her türlü anlıyorum ama şöyle düşünün %25 kota konmayip tefe ufeye gore zam yapabilseydik ben ödeyemezdim, kiracımda ödeyemezdi daha çok çıkmaza girerdi sanki herkes.
şimdi atiyorum evinizi 5 bin yaptiniz yada yaptım kiraci tuttu, 3 ay odedi 5 ay ödemedi e napacağız o zaman?
kira gelmese bu evin kirasini tek basima karsilamam demek benim aç kalmam demek.
şuan evimin etrafinda en ucuz kira 4 bin benim kiracim gecen sene tuttu 1.400 e oturuyor çık desem 4000 e tutabilecek kişi sayisi eminim çok az insanlar zor durumda e banada kira gelmeyecek bende ayrica batacağim.
evet zor ama eldeki kiracılardan da olmamalı sanki.
etrafımda çok insan 3 oda evde oturuyorduk çıktik 1+1 tutmak zorunda kaldık vs diyo.
şuan kiracinin yerini doldurmak benim icin çok zor sizi bilmem.

Sitenin cogunlugu kiraci yada ev sahiplerini kiskaniyor gibi bi dusmanlik almis basini gitmis kdin hakli geçinemiyorum diyor kiraci oturup konusup ev sahibiyle uzlasmaliydi bu devirde herkes gecim sikintisi yasiyor ev sahiplerini herkes zengin saniyor bukadar basitmi hep kiracilar hakli degil hatta cikaramaz edemez mahkemeye versin surunsun kafasinda olanlarda hakka giriyor bende bu kiracilara hic acimiyorum satsinlar uzlasmayanlarin evini ya ne ugrasacaklar herkes kendini düşünüyor

Eski evimizdeki bazı sıkıntılardan dolayı biraz toplu paramız vardı üstüne de kredi çekerek yeni bir ev alıp 2020 de taşındık.Eski evimizi de o dönemin piyasasından 1000tl ye kiraya verdik.Masraflarımızı ve kredi borcumuzu maaşımız ve kira ile ödüyebiliyorduk.Ama son 2 yılda artan enflasyon hepimizin evine bomba gibi düştü.Evdeki hesabımız çarşıya uymadı kredi kartlarının hepsi ekside.Evi döndüremiyoruz yani.Biz de dolayısıyla kiramızı zam zamanı arttırmak istedik.Şuan evimizin kira piyasa değeri 6000tl.Biz kiracıdan en azından kirayı 3000tl olarak güncellemesini istedik ama benim hakkım var %25 den fazlasını yapmam diyerek bu ay 1500 TL olarak kira ödemesi yapmış.Her ev sahibi zengin değil ki kiracısını koruyabilsin bu ülkede kira geliri ile geçinen birçok insan var.Ev sahiplerinin de belini büktü herşeye %200 zam gelirken devletin koyduğu %25 lik kira zammı sınırı.Devletin artık ev sahiplerinin de hakkını koruyacak bir düzenleme yapması şart yoksa bütün eski kiracılar ve ev sahiplerini mahkemelere düşürecek.
Siz kiradan gelecek paraya bakıyorsunuz, sonuna kadar da haklısınız. Sonuçta mülk sizin ve isteme hakkınız var. Ama kirada oturan insanların da sizin istediğiniz parayı ödeyecek gücü olsa, söz meclisten dışarı, kimsenin ağız kokusunu çekmez alır evini oturur.

Size anneannemin hikayesini de anlatayım.

2 sene önce bizimki kirayı artırmak istedi, kiracısı yasal olan yüzde neyse o kadar artışı kabul etti, kira gününü hiç geçirmedi, hatta günü gelmeden ödediği de oldu. Buna rağmen gitti geldi taciz etti, araya dayılarımı koydu bezdirdi insanları. Neymiş ederinin altında oturuyorlarmış. İnsanlar lanet olsun deyip çıktılar.

Neyse evi ederinin üstünde başka birine kiraya verdiler. Başlarda kirayı geç de olsa ödüyorlardı, sonrasında hiç ödemez oldular. Bir gece kimse görmeden taşınmışlar. Giderken de muslukarı sökmüşler, hurda banyo kazanını almışlar, duş başlığı bile gitmiş. Anneannem sinir krizleri geçirdi. Aylardır ödemedikleri elektrik su faturaları da dayılarıma kaldı. Anneannem şimdi ölmeden eski kiracıyı bulup helalleşme peşinde.

12 sayfa boyunca tek düşündüğüm; ev sahibi falan değil bdv de boşan dediklerimiz.

Asgari ücret alıyorsa o hatun kiraya 3000 verdikten sonra(madem düşüğü yok kiraların) kalan 2500 ile mutfak harcaması mı yapsın, fatura mı ödesin? Çocuğu da varsa 😱 vay annem vay..

Artık boşan demeye bile 40 kere düşünmek lazım..

Ne açıdan mağdurluk yaşıyorsunuz? Geçinememeniz kiracının problemi mi? Eski kiracı paranızı gününde ödüyor ,yasal zammini kabul ediyor, evinize iyi bakıyorsa opun basiniza koyun. Su resmen dökük evler 5 bin 6 bin oldu ya ben artık hic bisey demiyorum. Bide uyanik(!) Ev sahipleri isguzarligi ile ev satıp 6 bine 5 bine kiraya veriyorlar ya ne bekliyorsunuz bilmiyorum ama o adam bunu kac ay duzenli ödeyecek bi bunu düşünün mecbur kaldı ne yapsın tuttu 6 bine ev iki ay ödedi 3. 4 . Aydan sonra ne olacak veremiyor caninimi alaçaksın. Bu asamada cikarin bakalim evden çıkar mi? Kaybetcek biseyi kalmamis oluyor cunku. Bu açıdan dusunun
Ya hu bunda anlamayacak ne var? Yasal zam dediğiniz şey aslında yasal değil. Tefe Tüfe oranından zam yapılmalı ama idareyi elden kaçıranlar bu şekilde halkın tepesine binerek çözüm üretiyor. Yasa dediğin bir talimat ile çıkarıldı şuan uyuyoruz ve işine gelenler mutlu, Haksızlığa, "ama yasa benden yana" diye kılıf buluyorlar. Umarım yarın bir talimat ile kendilerine döner ve diğerleri de işine geldiği için susar.
3 maymunu oynarken nelerin arkasına sığınıyorsunuz! Halbuki her durum ve koşulda doğru olanı savunmalıyız.Nasıl ki evleri ederinden çok yükseğe vermek fırsatçılık ise değerinden altında oturmak için bu yasanın arkasına sığınmak da fırsatçılık.

Kira ile sadece krediyi ödemiyorum ki.Bizim tek gelirimiz bu kira ve eşimin maaşı.Sonuçta her evin bir gelir gider tablosu vardır.Benim tek giderim kredi mi herşeye %200 zam geldi .Ben neden gelirime %25 zam yapabiliyorum .Devlet kendi gelirini %25 demi sabitledi elektrik doğal gaz aldı başını hitti.
Maaşlara da %200 zam gelmedi ama maalesef...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back