• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hep kiracılar mı haklı ev sahiplerinin hakkını kim koruyacak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Biz 2300tl ye tutmuştuk sonraki yıl 2600tl oldu.Bu yılda biz ev sahibini aradık civar evler 8000-10000tl oldu.Bizim aklımızdan geçen rakam 4500tl dedik.Siz ne düşünüyorsunuz dedik.Ev sahibide mağdur olmasın bende mağdur olmayım.Adam be yaparsanız kabulüm dedi.Onada ev sahibi %100zam yapmış oda mecbur kabul etmıs.Oda kirada yaşıyor.Taşınmaya kalksam düzenim bozulacak burası hem iş yerime hem çocuğun okuluna yürüme mesafesi çarşıda.Taşınsak o masrafla bir yıl burada otururum dedim.Kimse mağdur olmasın yani para kolay kazanılmıyor.1150den 3000tl ye çıkarmak çok olmus en azından 2000tl teklif etseniz belki orta yol bulunabilirdi.

Konu sahibi siz kimseye bişi kanıtlamak zorunda değilsiniz. Paranın zaman değeri denen bişi var. O gün bin lira ile aldıklarını bugün alamıyosun buna da enflasyon deniyor. Ayda bin lira günde bi paket sigara parası oldu sat bence de kurtul böyle insanlarla baş edemezsin. Herkesin maaşı zaten enflasyona göre arttırıldı, asgari ücrete son gelen zam bile yüzde 30 oldu. Ama bunu herkes bilmesine rağmen iş kiralara gelince böyle saldırmayı hak görüp bi de vicdan sorguluyolar. Valla sana acımayana sen de acımayacaksın ha kimseye de acımak zorunda değiliz zaten o da ayrı konu.

Niye acıyasınız yahu? Kim sizden acım merhamrt bekliyor
Siz diyorsunuz ki bir işçinin maaşı diyelim 3000 di. Devlet zam yaptı. 5 vin oldu. Aradaki tüm fark olan 2 bin tl yi ev sahibine artış olarak ödesin??? Asgari ücrete gelen yüzde 30 zammı direkt keşke ev sahiplerinin ibanına yollasalardı. Beklentiniz bu çünkü.

Piyasanın gerçekten 6000 TL olmadığını siz de biliyorsunuz biz de.
Sarı site şişirdikçe şişiriyor.
Geçen sene kiram 1400'dü. Bu sene yeni bir eve taşındım. 5500 veriyorum artık. (Semt ilçe vs değiştirdim tamamen keyfi bir değişiklik oldu benimki)
Giriş katım 7500'den 3 aydır kiracı arıyor. Sarı siteye bakınca 18-20 bine bile ilan var.
2020 Ocak ayında oturduğum evin de giriş katın da kirası da 1250 TL imiş.
Hadi ben nispeten makul fiyata oturuyorum piyasa(?)ya göre.
Şimdi 2 senede 1250'den 7500 olunca piyasası 7500 olmuyor bu evlerin.
Orada yanlış düşünüyorsunuz.
Satıcı 60 bin desin, alıcı 1000 lira desin. Anlaşılmıyorsa piyasa değildir diyebiliriz. Eğer alıcı ve satıcı 6000 lirada buluşuyorsa piyasa odur. Yüksek veya düşük olması piyasayı ilgilendirmez. Ne kadar baskı olursa olsun eninde sonunda dengesini bulur.

1+1 evimiz var kirada 600tl den yeni atanan bir memur oğlana kiraya verdik.800tl demiştik yeni atanmış parası yokmuş tamam dedik önemli değil.2 yılda zam yapmadık.Geçen yıl 100tl zam yaptık.Evin kira değeri 4-5bin bandında bizimki 700tl ye oturuyor az mı az.Ama eşim diyor kiminin parası kiminin duası boşver istediği kadar otursun az az arttırırız.Bizi hiç mağdur etmedi aidatinı bize yatırır kira gününde yatar komşulardan şikayet yok🧿Az gelsin ö gelsin kafasındayız açıkçası.Daha önce kiracı 5 ay ödemedi evi boşaltıp kaçtı kaçarken milletin depodaki eşyalarınıda çalmış.10ay aidat yatırmamış duşa kabın kırıktı ev simsıyah is olmustı neye uğradığımız şaşırdık.Dilimiz yandı kiracıdan üstelik 700tl ye oturuyordu bak 5-6yıl önce.Şimdi aynı kira ama basımız agrımıyor.Allah hayırlı insanlar ile karşılaştırsın uğraşması gerçekten çok zor.

İlk mesajın bu kardeşim. Tepki alınca koronadan dolayı az zam yaptım falan yazmışsın. Sonradan 1150 TL fiyatını telaffuz etmişsin falan. Yazdıklarını yeniden okudum ve kendinle çeliştiğini farkettim. Neyse ne desek boş senin gibilere. Bi depreme bakar yani mal mülk sahibi olduk diye havaya girmesin kimse, bu açgözlülükle dikkat et başına bişey gelmesin. Ahını almazsın umarım kiracının.
Evet ilk mesajım bu ne yazıyor 2020 de 1000 tl olarak kiraya verdim yazmışım.Arada 2021 yılı var o yılda kira artışı yaptım yazmışım daha ne yazaym size madde madde maddemi yazayım ikna olnanız için neresinde çelişki var anlamadımki İsterseniz okuduğunu anlama kursuna yazılın beddua eder gibi bir depreme bakar falan yazacağınıza.

Böyle böyle insanlar evlerini satıp kimse kiralık ev vermeyince, evi olmayanlar neyi kiralayacak.acaba? Gayrimenkule dünyanın her yerinde yatırım aracıdır ve yatırım zarar ettiği noktada satılır. Sonuç olarak yine kiracilar magdur olur.
Konu sahibi sözleşmede yazanı isteseydi ona hak verirdim.
Yatırım aracı tamam da diğer yatırım araçlarına bakın isterseniz 2020nin şimdiki zamanına göre ne kadar artmış.
Ama bakarsan evin kirası 6 kat artmış. Mantıklı mı değil.
Demek ki ederi,değeri denen şey de doğru değil şu an aslında.
Tekrar diyeyim ev sahipleri gelip beğenmiyor hatta kıskanç falan diyor genele yayarak😅
Konu sahibi sözleşmede yazan miktarı isteseydi çoğu kişi ona hak verirdi.

Evet ilk mesajım bu ne yazıyor 2020 de 1000 tl olarak kiraya verdim yazmışım.Arada 2021 yılı var o yılda kira artışı yaptım yazmışım daha ne yazaym size madde madde maddemi yazayım ikna olnanız için neresinde çelişki var anlamadımki İsterseniz okuduğunu anlama kursuna yazılın beddua eder gibi bir depreme bakar falan yazacağınıza.
Hayır o bir beddua değil, bilimsel bir gerçek 😂 Sen beddua olarak algılıyorsan bu senin sorunun, yarası olan gocunur. Ne komik kadınsın 😂😂

1+1 evimiz var kirada 600tl den yeni atanan bir memur oğlana kiraya verdik.800tl demiştik yeni atanmış parası yokmuş tamam dedik önemli değil.2 yılda zam yapmadık.Geçen yıl 100tl zam yaptık.Evin kira değeri 4-5bin bandında bizimki 700tl ye oturuyor az mı az.Ama eşim diyor kiminin parası kiminin duası boşver istediği kadar otursun az az arttırırız.Bizi hiç mağdur etmedi aidatinı bize yatırır kira gününde yatar komşulardan şikayet yok🧿Az gelsin ö gelsin kafasındayız açıkçası.Daha önce kiracı 5 ay ödemedi evi boşaltıp kaçtı kaçarken milletin depodaki eşyalarınıda çalmış.10ay aidat yatırmamış duşa kabın kırıktı ev simsıyah is olmustı neye uğradığımız şaşırdık.Dilimiz yandı kiracıdan üstelik 700tl ye oturuyordu bak 5-6yıl önce.Şimdi aynı kira ama basımız agrımıyor.Allah hayırlı insanlar ile karşılaştırsın uğraşması gerçekten çok zor.
2021 de sizin gibi düşünüp 1000 tl den 1150tl ye çıkardık sadece kirayı o zaman hiç demedi olur mu sözleşmemiz tefe tüfeydi diye.Şimdi işine gelmeyince %25 hakkım diyor.Geçen sene bir şekilde idare ettim ama bu sene oğluma bir defter alırken 40 kere düşünüyorsam olsun kiracının duası da lazım diyemiyorum artık.

Hayır o bir beddua değil, bilimsel bir gerçek 😂 Sen beddua olarak algılıyorsan bu senin sorunun, yarası olan gocunur. Ne komik kadınsın 😂😂
Valla komiklikte elinize su dökemeyeceğim her yazılanı ne tarafınızdan okuyorsunuz anlamıyorum ki kiracı kıskançlığı içinizden canavar gibi çıkıyor.Ne diyeyim sen de çalış kazan ev al kiradan kurtul da rahatla biraz milletin evinin kirasını kıskanma.

Eski evimizdeki bazı sıkıntılardan dolayı biraz toplu paramız vardı üstüne de kredi çekerek yeni bir ev alıp 2020 de taşındık.Eski evimizi de o dönemin piyasasından 1000tl ye kiraya verdik.Masraflarımızı ve kredi borcumuzu maaşımız ve kira ile ödüyebiliyorduk.Ama son 2 yılda artan enflasyon hepimizin evine bomba gibi düştü.Evdeki hesabımız çarşıya uymadı kredi kartlarının hepsi ekside.Evi döndüremiyoruz yani.Biz de dolayısıyla kiramızı zam zamanı arttırmak istedik.Şuan evimizin kira piyasa değeri 6000tl.Biz kiracıdan en azından kirayı 3000tl olarak güncellemesini istedik ama benim hakkım var %25 den fazlasını yapmam diyerek bu ay 1500 TL olarak kira ödemesi yapmış.Her ev sahibi zengin değil ki kiracısını koruyabilsin bu ülkede kira geliri ile geçinen birçok insan var.Ev sahiplerinin de belini büktü herşeye %200 zam gelirken devletin koyduğu %25 lik kira zammı sınırı.Devletin artık ev sahiplerinin de hakkını koruyacak bir düzenleme yapması şart yoksa bütün eski kiracılar ve ev sahiplerini mahkemelere düşürecek.
En azından bi 2.500 2.700 gönderseydi cidden

Valla komiklikte elinize su dökemeyeceğim her yazılanı ne tarafınızdan okuyorsunuz anlamıyorum ki kiracı kıskançlığı içinizden canavar gibi çıkıyor.Ne diyeyim sen de çalış kazan ev al kiradan kurtul da rahatla biraz milletin evinin kirasını kıskanma.
Ev sahibi olmadığımı nerden biliyorsun? Belki ben de hem ev sahibi hem de kiracıyımdır. Belki ben 10.000 TL kira ödüyorumdur?

2021 de sizin gibi düşünüp 1000 tl den 1150tl ye çıkardık sadece kirayı o zaman hiç demedi olur mu sözleşmemiz tefe tüfeydi diye.Şimdi işine gelmeyince %25 hakkım diyor.Geçen sene bir şekilde idare ettim ama bu sene oğluma bir defter alırken 40 kere düşünüyorsam olsun kiracının duası da lazım diyemiyorum artık.
İyide 2021 kasımda zaten tefe TÜFE kira oranı yüzde 17 gibi birseydi.Yani gene ona göre artmış kirası.Hiç yapmadık deseniz anlarım.İyi niyetli olduğunuz düşünmüyorum açıkçası yaptığınız yorumlardan.

İyide 2021 kasımda zaten tefe TÜFE kira oranı yüzde 17 gibi birseydi.Yani gene ona göre artmış kirası.Hiç yapmadık deseniz anlarım.İyi niyetli olduğunuz düşünmüyorum açıkçası yaptığınız yorumlardan.
Yanlış anlaşılmasın ama ben eğitim seviyesini çok merak ettim. Bir insan bu kadar mı bilgisiz olur?

Evet, şu an beş sene dolmadıysa 1 Temmuz’a kadar yenilenecek sözleşmelere %25 zamdan fazlası yapılamıyor. (Tarihi yanlış hatırlıyor olabilirim) Sonra tekrar TEFE TÜFE işleyecek. Yaptıkları şeyle en kötü kiraların bile en az 1000 TL daha fırlamasına sebep oldular. Ne kiracının ne ev sahibinin hayrına oldu. Zaten ev dediğiniz pislikten belâdan başka bir şey değil, çoğu kişi evlerini satıp plaka alıyor veya plakaya ortak oluyor.
Merhaba. Yazmışsınız ama yine de sorayım 🌹

Sözleşmede efe tüfe oranı olarak anlaşıldıysa bile yine de en fazla %25 zam yapılabiliyor öyle mi?

Niye acıyasınız yahu? Kim sizden acım merhamrt bekliyor
Siz diyorsunuz ki bir işçinin maaşı diyelim 3000 di. Devlet zam yaptı. 5 vin oldu. Aradaki tüm fark olan 2 bin tl yi ev sahibine artış olarak ödesin??? Asgari ücrete gelen yüzde 30 zammı direkt keşke ev sahiplerinin ibanına yollasalardı. Beklentiniz bu çünkü.
Kiracılardaki bu cüret nerden geliyo anlamıyorum. Kanlı canlı bi muhatabınız olduğu için mi böyle hesap sorabiliyosunuz? Bu hesabı elektriği, doğal gazı yüzde yüz arttırana, yağı unu şekeri arttırana niye soramıyosunuz? Israrla anlamıyosunuz ama yine söyleyim. Her şeye yüzde üç yüz zam gelen ülkede kiraya da aynı oranda zam gelir. Nitekim bu artıştan payını almayan tek bir şey de yok. Nasıl gidip markete zeytinyağı alırken tüm zammı size mi verelim istiyosunuz diyemiyosanız bunun da ondan bi farkı yok. Anlayabileceğinize dair bir umudum yok ama olsun.

Merhaba. Yazmışsınız ama yine de sorayım 🌹

Sözleşmede efe tüfe oranı olarak anlaşıldıysa bile yine de en fazla %25 zam yapılabiliyor öyle mi?
Merhaba, evet öyle. Şu an önümüzdeki yıl 1 Temmuz’a kadar yenilenecek 5 seneyi aşmamış kira sözleşmeleri için geçerli %25 zam sınırlaması.

Hanfendi 2021’den itibaren asgari ücrete yaklaşık %93 zam geldi sadece son gelen artış %30. Asgari ücrete gelen zam bile gerçek enflasyonun çok altında oldu. Bu kadar şeye rağmen %25’i çok görüp uzlaşma yoluna gitmeyenlerin yarın bir gün ortada kalacağı çok açık. Dediğim gibi bir şeyin yasal olması doğru olduğu anlamına gelmiyor. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.
Tamam asgari ücret 3000 TL iken konusahibi evini 1000 TL ye vermiş yani asgari ücretin 3 te birine. Şimdi asgari ücret olmuş 5500. Ev sahibinin evi 6000 olmuş. Yani artık asgari ücretten fazla. Konu sahibinin önerdiği 3000 ise asgari ücretin yarısından fazla.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back