-
- Konu Sahibi gecenin_resmi
Böyle yazarken nasıl güzel nasıl gaza getirerek yazıyorsunuz da hiç mi düşünmüyorsunuz bu sefer adam dicek ki benim ailem gelince yemek yapmıyorsun malzemden kısıyorsın onları iyi ağırlayamıyırsun onları sevmiyorsun vs vs. Bu sefer de adam ters anlayacak?Valla kusura bakmayın da çok sağlam enayisiniz.
Şimdi noldu böyle yapınca en iyi gelin madalyası falan mi verdiler size ?
Hayır eşiniz normal değil tamam da sizde çok garipsiniz doğrusu .
Evde bir şey yok bir pilav yapıyım da yiyelim diyemediniz mi ?
Evet evetkonu sahıbı ve esi de onlara yemege gidiyormus ama habersiz. Belki de ugrasmasınlar zahmet etmesinler diye haber vermeden gidiyorlar orası da muamma. Ama kendısı tek tasını bozduruyor et yesinler diye.
Habersiz gıttıklerınde makarna patates yemegı oluyormuş hepbırlıkte yiyorlarmıs.
Boyle bır ılıskılerı varmıs, benim kendi fikrim konu sahıbının kocası sırf para harcamasınlar diye ailesıne habersiz gıdıyor yemege.
Cok ayıp. Onlar ana baba. İlerde evladınız size ne yaşatacak veya siz ona bilemezsiniz. Uygunca konuşup halledilir küfür kıyamet olmaksızın.Eşini grursuzlugunu hays..... 'ni hiç bisey benzetemedim zıkkım kökünü yesinler o tek taş yerine inslqlah yarın birgun hamileyim diye gelnezsin
Kendi öz erkek kardeşim. Kötü, görüşmüyorum sayılır bayramda seyranda ararsa o kadarKendi kardeşiniz mi?
Çok biliyormuş o kardeş
Suan aranız nasıl?
Mekanı cennet olsun babanızın ne guzel adammıs, hem ogretmıs hem zeytin ekmek bırakıp yine de ac bırakmamıs sizi.Altını çizerek yine yazayım, aile uzak şehirden gelir uzun zaman üzerine evinizde yatılı ağırlarsınız, gelişleri maddi darda olduğunuz döneme denk gelir o zaman takınızı satarsınız lakin aynı şehirdeyseniz haftada 15'de bir size yemeğe geliyorlarsa ki bence buna bile ne gerek var, çok gelmek istiyorlarsa çaya gelsinler, takı bozdurmak, ille de et alıp pişirmek hele de maddi imkanlarınızı çok zorlarken, inanın akıl karı değil.
Ne'ymiş kayınpeder etsiz yemek yemezmiş, evde patates yiyor sadrazam, oğlunun evine gelince mi et yiyesi tutuyor?
İnsan evladının biri bin olsun diye gerçekten her öğünü etle geçse bile çocuğunun evinde bir kuru ekmek yer de sesi çıkmaz.
Size bir hikaye anlatayım, gerçek kesit, benim yaşamımdan:)))
Allah'a şükür maddi gücü yerinde bir ailede büyüdüm ama babam doğuştan görgülü bir adamdı.
Annem Allah için bırakın misafirlere hazırlanan yemekleri, rutin akşam yemeklerimizde bile çeşit çeşit yemek yapardı, soframız zengindi her daim, o zamanlar 13 yaşındayım bir akşam sofraya konan yemekleri beğenmedim, ki et yemeği de var özellikle belirteyim ve ıyyy bunları mı yiyeceğiz dedim, peki kalk o zaman sofradan dediler, rahmetli babam nimete saygıyı öğretti o gece ve tabii şükretmeyi.
Koridordaki masaya 2 dilim "kuru" ekmek 5 tane zeytin ve içme suyu koydu, mutfağı da kilitledi, ölüyorum açlıktan burnuma yemek kokuları geliyor ama masadaki ekmek ve zeytinden başka bir şey yeme şansım yok, ben onları yedim yarı aç yarı tok uyudum, belki sizlere kötü bir ceza gibi gelebilir, ayyy hem de çocuğa diyebilirsiniz ama babamın ne anlatmaya çalıştığını anladım çok da hak verdim, ondan sonraki akşamlar sofraya ne konursa konsun sevmediğim bir yemek dahi olsa burun kıvırmamayı öğrendim.
Şimdi evimde veya gittiğim bir yerde kimsenin sofrasına saygısızlık yapmam, yiyebildiğim için şükrederim, kuru ekmek dahi olsa çayla bal börek yercesine yerim.
Ben çocuktum babamın verdiği dersten payıma düşeni aldım, koskoca kayınpederse saygısızlığa devam ediyor çok üzücü.
Yapma yaa=/
Belki de,ne yapayim yani yuzugumu mu bozayim haa tavriyla soylemistir
Cidden üzüldüm. O prenses nişanlısının ağzına layık değilmiymiş de bını demiş. Çok yazık.Kendi öz erkek kardeşim. Kötü, görüşmüyorum sayılır bayramda seyranda ararsa o kadar
saka mi bu yaa soktayim gercekten ???? ya bir gece yemek yedircem diye yuzuk mu bozulur ayrica esiniz de nasil alip da bozmus hayret gercekten kendinize gelinYok borç almadık. Ama bir keresinde emrivaki yapıp geldiler. Çok sıkışıktış. Tek taşımı verdim git bozdur hem annemleri ağırlarız hemde ayı çıkarırız diye. Gelmeseler o ayı çıkarırdım ama yüzüğüm gitti işte.
Evet babam gerçekten çok başka bir adamdı, çoğu şeyi ondan öğrendim, kimi zaman hayat dersini bu şekilde verirdi kimi zaman başka hayatlardan örnek vererek.Mekanı cennet olsun babanızın ne guzel adammıs, hem ogretmıs hem zeytin ekmek bırakıp yine de ac bırakmamıs sizi.
İnsallah kayınpeder evde patates makarna yedıgı gıbı konu sahibinde de yer. Veya esi, babam parca et yesın demek yerine kuru fasulye pilav ıyı fıkır demeyi ogrenır.
Altını çizerek yine yazayım, aile uzak şehirden gelir uzun zaman üzerine evinizde yatılı ağırlarsınız, gelişleri maddi darda olduğunuz döneme denk gelir o zaman takınızı satarsınız lakin aynı şehirdeyseniz haftada 15'de bir size yemeğe geliyorlarsa ki bence buna bile ne gerek var, çok gelmek istiyorlarsa çaya gelsinler, takı bozdurmak, ille de et alıp pişirmek hele de maddi imkanlarınızı çok zorlarken, inanın akıl karı değil.
Ne'ymiş kayınpeder etsiz yemek yemezmiş, evde patates yiyor sadrazam, oğlunun evine gelince mi et yiyesi tutuyor?
İnsan evladının biri bin olsun diye gerçekten her öğünü etle geçse bile çocuğunun evinde bir kuru ekmek yer de sesi çıkmaz.
Size bir hikaye anlatayım, gerçek kesit, benim yaşamımdan:)))
Allah'a şükür maddi gücü yerinde bir ailede büyüdüm ama babam doğuştan görgülü bir adamdı.
Annem Allah için bırakın misafirlere hazırlanan yemekleri, rutin akşam yemeklerimizde bile çeşit çeşit yemek yapardı, soframız zengindi her daim, o zamanlar 13 yaşındayım bir akşam sofraya konan yemekleri beğenmedim, ki et yemeği de var özellikle belirteyim ve ıyyy bunları mı yiyeceğiz dedim, peki kalk o zaman sofradan dediler, rahmetli babam nimete saygıyı öğretti o gece ve tabii şükretmeyi.
Koridordaki masaya 2 dilim "kuru" ekmek 5 tane zeytin ve içme suyu koydu, mutfağı da kilitledi, ölüyorum açlıktan burnuma yemek kokuları geliyor ama masadaki ekmek ve zeytinden başka bir şey yeme şansım yok, ben onları yedim yarı aç yarı tok uyudum, belki sizlere kötü bir ceza gibi gelebilir, ayyy hem de çocuğa diyebilirsiniz ama babamın ne anlatmaya çalıştığını anladım çok da hak verdim, ondan sonraki akşamlar sofraya ne konursa konsun sevmediğim bir yemek dahi olsa burun kıvırmamayı öğrendim.
Şimdi evimde veya gittiğim bir yerde kimsenin sofrasına saygısızlık yapmam, yiyebildiğim için şükrederim, kuru ekmek dahi olsa çayla bal börek yercesine yerim.
Ben çocuktum babamın verdiği dersten payıma düşeni aldım, koskoca kayınpederse saygısızlığa devam ediyor çok üzücü.
Cok sevdıgım bir ablam var, evı cok pis amaEvet babam gerçekten çok başka bir adamdı, çoğu şeyi ondan öğrendim, kimi zaman hayat dersini bu şekilde verirdi kimi zaman başka hayatlardan örnek vererek.
Maddi imkanlarınız çok iyidir kendinizde her yemeğinizde et yersiniz o zaman gelen herkese et yemeği yaparsınız ama imkan yok diyor kadın, kaldı ki insanın en yakını anne babasıdır, yedi kat ele mahçup olmamak için sofranızı zengin tutarsınız ama anne baba ne olsa yemeli, olmayanı da oldurmaya çalışmanızı istememeli.
Mide dediğimiz vallahi bir tas çorba bir salatayla da doyuyor, ağırlarken ne yedirdiğiniz önemli değil benim için, evdeki lokmanızı paylaşırken gönülden paylaşıp güleryüzlü müsünüz? İşte bu yeter, et yemeği yenmese de olur.
Biri beni gönülden çağırmışsa bir şey yapma peynir zeytin yeter diyorum, onları yiyorum da oh vallahi ne güzel gitti diyorum, ki valla et yemeği yerine hamur kızartıp peynir zeytin yerim daha tatlı, beni ağırlarsanız ete gerek yok, zeytin ekmek tarhana turşu kavurma artık hangisi varsa, Allah ne verdiyse :)))
Borc alsaydi esin babasinin parca eti icin.1 2 alsaydi bir oturup dusunurdu belki.Yok borç almadık. Ama bir keresinde emrivaki yapıp geldiler. Çok sıkışıktış. Tek taşımı verdim git bozdur hem annemleri ağırlarız hemde ayı çıkarırız diye. Gelmeseler o ayı çıkarırdım ama yüzüğüm gitti işte.
Bu misafir perverlik değil ne olduğunu yazmıyayım kırılmayınYöre fark ediyormu. Tük halkı misafirperverdir. Neyse teşekkür ederim yorumlarınız içşn
Evet maalesef herkes misafir ağırlama adabından bahsederken misafir olma adabını pas geçiyor, misafir umduğunu değil bulduğunu yer demiş eskiler, oturduğunuz sofrada sevmediğiniz yemek bile olsa masayı terk etmemek, emek veren insanları rencide etmemek, elinize sağlık demek, ağırladıkları için teşekkür etmek misafirlik adabındandır.Ben misafirlikte yapmıştım bunu çocukken.
Evde misafir ağırlama (Kp-kv misafirlikten çıkmışlar gerçi konuda) kadar, gittiğimiz bir misafirlikte de görgülü davranmak gerekiyor en azından bize bunu öğrettiler.
Birinde misafirliğe gitmiştik, akşam yemeğine; ufağım yaşımı hatırlamıyorum, ilkokulda filanımdır, ancak sofrada ikram edilen cacığın su gibi olduğunu hatırlıyorum. :)) (Ben yoğurttan hallice yoğun halini sevdiğimden)
Evin hanımı uğraşmış yapmış bir şeyler, herkes yiyor ve cacıktan bi kaşık ağzıma alıp gayri ihtiyarı "Bu ne biçim cacık, iğrenç" filan demiştim. Annemin bir bakışı vardı aman Allah'ım, sonrasında "Bizim kız her şeye bir kulp bulmaya alışık, siz onun kusuruna bakmayın ellerinize sağlık." filan bir şeyler dedi beni gömerek toparladı.
Eve geldik, nasihat mode on tabi.
Misafirlikte öyle buyurmalar, yemek beğenmemeler... Ayıp zaten.
Çoğu kişi ev sahibi olmanın adabı üzerine yoğunlaşıyor konularda ama misafirliğin adabı es geçiliyor, "Çok ağır yemek yapacak zor yemek yapacak ki kıymetimiz bilinecek" deniliyor. Yemek bahanesi, insanlar bir araya geliyor işte, ben de bu kasıntı halleri anlayamıyorum, zerre muhabbeti yok mu bu insanların nedir yani "Geldim ama basit bir pilav, çorba, sulu yemek, salata yapmış" ya da "Bi kekle geçiştirmiş, ay tatlıları dışarıdan almış kendi yapmamış meeh, o kadar çaya geldik" filan...
Ruhu bozuldu gitti bir araya gelmenin de.
Sizinki misafirperverlik değil ama. Artık misafir bile olmayan eş ailesine mükellef sofra kurmak için yüzük satılmaz. Varsa elbet yedirilir içirilir herkes ikramda bulunmayı sever ama bir akşam yemek yapıcam diye bir ay hesap yaparsanız sizinki enayiliğe girer. Hem durumunuz yoksa yoktur neden varmış gibi davranıyorsunuz? Günümüzde misafirine parça et ikram edebilecek maddi gücü olan "halk" tan aile kalmadı. Sizinki gereksiz gösteriş.Yöre fark ediyormu. Tük halkı misafirperverdir. Neyse teşekkür ederim yorumlarınız içşn
Aferin böyle devam edin :/Yok borç almadık. Ama bir keresinde emrivaki yapıp geldiler. Çok sıkışıktış. Tek taşımı verdim git bozdur hem annemleri ağırlarız hemde ayı çıkarırız diye. Gelmeseler o ayı çıkarırdım ama yüzüğüm gitti işte.