- 19 Kasım 2013
- 18.605
- 33.519
-
- Konu Sahibi -Bortubocek-
Teşekkür ederim. Annem,babamın hakkını asla ödeyemem zaten. Sağolsunlar birşeyde gözümüzü bırakmadılar. Olduğu kadarıyla tüm imkanlarını seferber ettiler.Aynen,ben aldığım kıymayı 3 köftelik atıyordum buzluğa,küçüklerdi zaten,1er köfte ancak yerlerdi.Zaman geçti,masraflar arttı ama elimizde biraz bollaştı.Aynı düzen devam ettik.İçim rahat çok şükür,anne babanıza da ne mutlu size bunları söyletebildikleri için.
Yokken bazen 3 öğün tarhana da yenir,ama herkes aynı yerse.Yoksa para var,harcanmazsa ,kimine pasta kimine ekmekse,olmaz
Kadin dizisini izliyo musunuz? Senaryoyu cok abarttiklarini dusunuyodum ta ki yazinizi okuyana kadarAnnelik bambaşka birşey annem ben eski yamalı giyerim ama evlatlarım temiz ve iyi giyinsin demişti yengeme kumaş alır kız kardeşlerime bana bir örnek elbise dikerdi babacım ek işe giderdi kendi ayakkabısı yırtık olurdu ama bizim ayakkabımız meyvemiz eksik olmazdı 2 elma yı annem 4 e bölerdi haftada 1 az bir et yada tavuk alınırdı biz yerdik annem sevmem ben derdi megerse çok severmiş büyüyünce anlıyor insan neyse öyle işte
Doğru söylüyorsunuz,teyzemin bir komşusu vardı.3 çocuğuyla teyzeme geldikleri zaman çocuklar bayram ederdi.Siz her şeyi yiyip içtiklerini sanıyorsunuz ama öyle değildir o.
Dar gelirliye göre lüks sayılabilecek çoğu gıda girmiyordur evlerine.
Sonuçta sürekli evlerinde değilsiniz.
Mesela benim de bir arkadaşım var. Evine girdiğinizde zengin birinin evine giriyormuş gibi olursunuz. Oysa hiç de öyle değil. Hayatında ilk ananası ben ikram ettim ona.
Çocuklarına ceviz,fındık,fıstık yedirmişliği yoktur.
Yani kendisi için önemli olan neyse en çok yatırımı ona yapar.
Ben mutfağa süs eşyası alacağıma gidip çocuğumu ceviz almayı tercih ederim mesela.
Sizin görümcenizin de öncelikleri başkadır.
Yoksa o gelirle lükse kaçan hiçbir tüketim ürününden faydalanamaz.
Yiyiyorsa da gıdım gıdım yiyiyordur. Patlıcan domates kaynatınca beslenme tamamlanmıyor.
Biz de salçayla,bulgurla büyüdük. Küçükken en büyük hayalim param olduğunda kendime yumurta almaktı. Süt içmek hayaldi. Köyden bazen gelirdi,annem yoğurt yapardı. Teberrük gibi birer çay bardağı içerdik ancak.
Her aybaşı tavuk alınırdı. Paylaştırılırdı sofrada bulgur eşliğinde. Karnımızı iyice doyurduktan sonra tavuğumuzu yerdik.
Şahsen benim parçamda çöpte rızkını arayan kediye bile bir şey kalmazdı. Çünkü kemiği kırar iliğini emerdim. Bir koynuma alıp yatmadığım kalırdı koklaya koklaya..
Benim annem de sağ olsun biriktirmeyi severdi.
Neyse işte görümcenizin çocukları bazılarının evine gitse cennete gitmiş olur.
Çünkü bir tadımlık yemek var bir de doyumluk..
Ne anlatmak istediğimi anlamışsınızdır umarım.
Bu arada çocukluktan kalma alışkanlık hala kemikler itina ile kemirilir. Kedilere yine kalmıyor :/
Duydum ben ama.izleyemedim bir türlü.Bu geceydi değil mi?Kadin dizisini izliyo musunuz? Senaryoyu cok abarttiklarini dusunuyodum ta ki yazinizi okuyana kadar
+10000000Cocuklarimdan kisamam. Harcariz yani. Belki azicik kissak cok daha fazla koyardik kenara. Daha gecen üc günlük tatilde bin besyüz euro harcadik. Olmasayidi da olurdu. Ama cocuklarimla gezmek yemek icmek onlarla tatli bir gecmise, anilara sahip olmak alacagimiz evden kat kat daha kiymetli.
Bizimle ayni bir arkadas var, ev yaptiriyorlar. Ama benim yüregim kücük kizlarina yaniyor. Hicbirseye izini olmayan hicbirsey alinmayan bir kiz. Lafa gelince evi onun icin yaptiririyoruz derler fakat kiza nasil davrandiklarini göz görüyor.
Simdi para tutacagiz diye cok kisacaklar o kiz hicbirsey görmeden büyüyecek, tahmin ediyorum.
Biz kenara para atiyoruz, yüklü faizle ev almaktansa bugünü güzel yasamaya calisiyoruz.
Daha dünyayi gezecegiz. Simdiye kadar parise, prag a gittik. Kücük cocugum büyüyünce onlarla dünyayi gezecegiz. Yatirim da yapacagiz fakat evimiz olmadan da kiralik bu güzel dairemizde de yasiyoruz ve mutluyuz. Lükse ihtiyacimiz yok. Onlar iyi okusun, yesin icsin gezsin. Gözü kalmasin böyle seylerde iyi insan olsunlar.
Benim babam rakisinin yanina sulu, olgunlasmis bir armut alirdi meze niyetine.
Ben o armutla göz göze gelmemek icin cikardim odadan.
Bizi düsünen mi vardi. Okulun son günü yürümekten asinmis ayakkabilarim gözümün önünde.
Para ne icin var a dostlar. Paraya tapan insanlardan etmesin Allah bizi. Parayi seviyorum ama para yüzünden kendimi ve de evlatlarimi üzemem. Sevme sebebim onunla iyi yasamak zaten.
İzlemedim hiç bilmiyorumKadin dizisini izliyo musunuz? Senaryoyu cok abarttiklarini dusunuyodum ta ki yazinizi okuyana kadar
Bazen insan kötülerden iyiliği öğrenir,siz eminim çok iyi bir anne olursunuz evlatlarınıza,çünki nelerden bir çocuk en çok incinir,öğrenmişsinizEvladından sakınmak nasıl bir şeydir inanın hala anlamam. Babam bana eve aldığı 20 tl lik internetin bile hesabını sormuştu, komşulara gönderirdi bizi habire internetlerini kullanmak için ricacı olurduk, üstelik o senelerce uğruna çırpındığımız "lüks" evde otururken...
Sizin aksinize babam para vermediği gibi, başkalarına ısmarlat, başkalarını kullan, paralarını ye diye öğütler verirdi....
Evet Sali gunleri. Ben de tek ona bakiyorum Hande Altayli uyarlamis senaryoyu.Duydum ben ama.izleyemedim bir türlü.Bu geceydi değil mi?
Bazen insan kötülerden iyiliği öğrenir,siz eminim çok iyi bir anne olursunuz evlatlarınıza,çünki nelerden bir çocuk en çok incinir,öğrenmişsiniz
Kesinlikle.Bir adam gemi batıp bir adaya çıkmış.Aylarca bulunamamış.7 ay sonra bulunduğunda yaprak ve ağaç kabuğu yemekten bir deri bir kemikmiş.Teşekkür ederim. Annem,babamın hakkını asla ödeyemem zaten. Sağolsunlar birşeyde gözümüzü bırakmadılar. Olduğu kadarıyla tüm imkanlarını seferber ettiler.
Bende kızıma yapabilirsem ne mutlu bana. Tabiki yokluk olur tarhanada içilir sofrada sadece zira amac karın doyurmaktır amenna ama varken aman et almayayımda bir makarna kaynatayım,kenara atayım demek bana doğru gelmiyor. Sonuçta bir kez çocuk oluyor insan. Şimdi kocaman insanlarız bize koymaz bir şeyi yiyememek ama bir çocuğa anlatamazsın.
Arkadaşım var bu mantıkta bir kadın. 2 çocuğu var birikim yapacağım diye kısıyor yeme içme konusunda. Ben kuruyemiş,meyve genelde masada bulundururum,mutfaktada kızımın yiyeceği şeyleri tezgahta bırakırım,saklamam ki canı isteyince gidip alsın yesin diye. O çocuklar bize gelince mutfaktan çıkmıyorlar. 2 yaşındaki çocuk mama diye dolanıyor mutfakta. Meyve istiyor,kuruyemiş gösteriyor. Veriyorum nasıl seviniyor anlatamam. Arkadaşımda diyor size gelmeyi çok seviyorlar diye. Benim kızımda az az sık yiyen ve bu anlamda genelde aç gezen bir cocuk olmasına rağmen,asla açım diye gelmez yanıma evimiz dışında bir evdeysek. Bir yerde birşey ikram edilsin,onu bile yemez merak edipte. Tatile gideriz açık büfede bile tabağını doldurmaz. Sevdiği bir iki şeyi yiyeceği kadar alırız yeter der oturur yer. Bu anlamda ben başardığımı düşünüyorum. Tamamen olgun biri gibi davranıyor. Çoğu insan şaşırıyor. Pastanın bile yüzüne bakmadı,sen mi tembihliyorsun bu kızı,birşey yemedi demişti bir gün arkadaşım,halbuki alakası yok. Niye tembihleyeyim soruyorum ister misin diye? Ayda yılda bir belki yerim der,ondada gelir benim tabağımdan tadına bakar,beğenirse yer,bazen o tadına baktığından fazlasını yemez bile ki çekingen bir çocuk değildir ama gözü görmüyor çünkü evde yiyemediği birşey olmuyor. Ama ben eksik etseydim,evde görmeseydi bu çocuk,eminim farklı davranırdı.
Bakacagım bende inşallah ilk bölümden bakmak lazım bakayım birEvet Sali gunleri. Ben de tek ona bakiyorum Hande Altayli uyarlamis senaryoyu.
Olursunuz bence,hekimden sorma,çekenden sor demişler,bir çocuğun ruhunu sizden iyi kim anlayabilir?Çok teşekkür ederim inanın en büyük korkum iyi bir anne olamamak onun için düşünüp duruyorum çocuk yapayım mı diye (tabi rabbimin takdiri) sırf çocuklukta yaşadıklarım yüzünden.
Bir yerlerden örneğin kocanın ailesinden yardım alıyor olabilirlerİyi günler herkese . Bayadır kafama takılan, akşam eşim ile konuştuktan sonra daha çok taktıgım bir mevzuyu paylaşmak istiyorum. Biz diğer şehirlere göre uygun denilebilecek küçük bir ilçede yaşıyoruz.
Eşimin ailesi de bizimle aynı şehirde..
Eşimin ablası, eşi ve çocukları ist. yaşıyorlar yaz tatilinde buraya geliyorlar..
Bizim aylık gelirimiz ( 2800tl ) ev kiram ise 500 tl . bir kızımız var 2 yaşında.. çok şükür evimin ihtiyaçlarını karşılayabilyorum, cocugumuzun masraflarına yetiyoruz uygun şekilde sosyal hayatımız da vardır.. ( yanlış anlaşılmasın öyle dışarıda yeme içme vs değil.. eşimin tatil günlernde avm gideriz gezeriz kızımızı oyun parkına götürürüz dışarıda birşeyler yemek istersekde uygun şeyler yeriz.) alışverişimi pazardan, bimden a 101 den felan yaparım
giyim kuşam dikkat ederim ama öyle pahalı şeyler almam çok çeşit almam, çeşit çeşit giyinemedim hiç bir zaman mesela, bu aralar üst üste cıkan angaryalar yüzünden kredi kartına borçlandık biraz.. herneyse kendi yagımızda kavrulup gidiyoruz..
Yazın bütün kışlıklarımı hazırlarım ,evi idare etmesini cok iyi bilirim , zamanında cok maddi sıkıntı çektik allaha şükür iyiyiz..
Gelelim eşimin ablasına ; aylık gelirleri 2750. tl nerden biliyorsun derseniz.. buraya geldiği zaman yazın maaşlarını çekememişlerdi, eşim bir akşam atm giderek çekti ordan biliyoruz.
Görümcem gayet alımlı, güzel çeşit çeşit giyiyenen çeşit çeşit ayakkabı canta pantolon eşarp vs , cocuklarını giydiren bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir insan. İnanın ben bile o kadar çok çeşit giyenemiyorum bazen imreniyorum ona bakarken.. çogu zaman kendime birşey almaya para kalmıyor , sıra gelmiyor vs. Görümcemin ;
İst kirası 550 tl ( akraba oldukları için uygun oturuyorlarmış)
eşinin yol parası var 150 tl
ve bireysel emeklilik ödüyormuş 300 tl..
Kışın sosyal hayatları yok hep evdeler biryere gitmezler.. merkeze uzaklar.. yazında buraya geliyor zaten sigara vs felanda yok onlarda.
gelelim benim kafama takılan mevzuya, bu kadın ist. gibi bir yerde bu maaşla, hem birikim yapıyor , hem kredi kartı kullanmıyor, hemde yazın tatiline felan çok rahat gidiyor..
Örnegin bu sene yazın buraya geldiklerinde , eşinin kardeşinin düğününe 1 tane bilezik takmışlardı fiyatını bilemem artık + tatilde yaptı eşi ve cocukları ile.. uygun biryerde ama yaptı, kredi kartı kullanmazlar,
Çocukları okuyor ilk okula gidiyorlar.. gecen senede kendine telefon almıştı direk nakit para vererek.
Yazın burada, salçasını kaynatır kıslıgını hazırlar recellerini felan hazırlar ist. giderken 3 , 4 cuval felan erzak götürür..
Bende boş durmam tabiki hazırlarım..
salçamı kaynatırım, dolabımı doldururum recellerimi yaparım kurularımı kuruturum peynir yogurt hazırlatırız vs..
size örnek vereyim biz zaten birikim yapamıyoruz, aldıgımız ancak yetiyor, bizde yazın eşimin kuzenine bilezik takmıştık direk nakit veremedik mesela, taksitle alabildik, tatile gitmiştik , nakit para + kredi kartından kullandık
bu ay mesela telefonum bozuldu , henüz alamadık ama taksitle alınacak mecbur.. ha deyince telefon parasını veremeyiz..
Dün eşim ile konuşurken , eşim bana nerde yanlış yaptıgımızı sordu, görümcemi örnek gösterdi. onlar nasıl başarıyor acaba diyerek.. biraz tartıştık bu konulardan dolayı bu aralar maddi anlamda herşey üst üste geldi..
Şimdi sormak istiyorum size ist. gibi biryerde 2750 tl maaş ile. birikim + kredi kartı kullanmamak yazın rahatca tatile gidebilmek + ekstra ihtiyaçlarını ( telefon gibi mesela ) borçlanmadan almak nasıl mümkün hanımlar ?
biz nerde yanlış yapıyoruz ? bana yanlışımı gösterebilirmisiniz ben bulamıyorum.. anlam veremiyorum anlayamıyorum..
Başkasının gelir gideri birikimi beni ilgilendirmez ama eşim hep onları örnek gösteriyor.. ablama helal olsun vs diyor.. biz neden böyleyiz vs diyor bu yüzden kafama taktım hanımlar eşimin tutumundan dolayı öyle bir konuşuyor ki sanki ablası mükemmeli başarıyor ben ise parayı çar çur ediyorum gibi..
Ekleme ; tekrar belirtmek istedim görümcemin geliri, gideri birikimi beni ilgilendirmez tabiki herkesin kendi hayatı , lakin eşim her fırsatta dile getiriyor onları örnek gösteriyor , kendimize bakalım demiyor son zamanlar da sürekli böyle yapınca bende düşünmeye başladım acıkcası ist. yaşayanlara sormak istiyorum özelikle gerçekten mümkün mü öyle bir şehirde ? eşim o kadar dile getirdi k.. cidden kendimi sanki parayı çöpe atıyormuşum gibi hissettim.
Bence çok güzel bir dizi ilk izlemeye başladığım zaman ağlıyordum. O bebek arabasını taşıması beni bende alıyorEvet Sali gunleri. Ben de tek ona bakiyorum Hande Altayli uyarlamis senaryoyu.
Bunu kendi evladımda yasadım gecen yıl o hafta çok şıkışıkdı elim ve yavrumun aglamasına ragmen alamadım sonrasında telafi ettim ama neye yararKadın dizisini bende cok seviyorum.
Özellikle önceki bölümlerin birinde çocuklarla markete girdi özge ozpirincci kucuk olan çikolata aldı eline büyük kiz onu simdi alamayız temel ihtiyaçlarınızı almalıyız dedi çocuk kafa salladı bıraktı geri.
Icimmm cızz etti ya.
Sonra aldı anneleri supriz yaptı nasil sevindiler bir cikolataya.
Bizim çevremizde olmayabilir ama yokmu sanki bunları yasayan.
Mutlaka var.
Ya da daha önceki zamanlarda yaşanmıştır illa.