Evi benimseyememek

Umarım, başlamalıyım zaten. Zihnen çok yoruluyorum eve baktığımda.
Belki daha kullanılmış olsa, elden çıkarmam kolay mı olurdu bilmiyorum. Hani vaktinde o kadar ödedik, kullanmalıyım diyorum ama eşyalar kullanmaktan keyif aldığım ya da işte sürekli bir şekilde kullanıp ihtiyacım olan şeyler de değil.
Atıyorum porselen yemek takımları, tüm hantallıklarıyla senede bir bir davet beklerler o kadar.

Anneme göre bunlar ihtiyaç çünkü kendinin misafirsiz zamanı geçmez. Vaktinde bunlar alındığında da işte ödedik ettik, boşa verilmiş para olacaklar şimdi diyorum. Elden çıkarsam, ya lazım olurlarsa diyorum öyle şeyler. Çünkü bu fikirle de büyüdüm. "Lazım olacağında elinde olmaz, bugün alabilecek durumdasındır yarın o durumda olamazsın bilinmez" vb. işte annem kafası. Sonra da eşyaya köle yaşam... Güzel bir ayıklama lazım kesinlikle, yeniden. Bu düşünceyi de kırmam lazım.

Değişiyor. Önemsemezdim şimdi önemsiyorum, sıkılıyorum da.
Koltuklarımı örttüm mesela, sevdiğim renk kumaş yaptırdım, onları öyle örttüm filan bi içim ferahladı. Ama yeterli gelmedi. Evin geneli ile uyumsuzluk var diyorum. Perdeleri komple verip sadece dümdüz beyaz jaluzi takasım var o haldeyim.

para varsa değiştir.

Para hem var hem yok diyeyim Captain. Çocuklu evde ne zaman ekstra harcama çıkacağı belli olmuyor, en azından bizde durum böyle. Bazı şeyler için borca girmek taksitlendirmek illa gerekecek, bazıları için beklemek gerekecek belki vb. Sağlam eşyayı değiştirmek işte bilmiyorum değecek mi diyorum da. En azından önce fazlalıklardan kurtulmam gerekiyor o kesin.

Ben bu akşam ağır ağır mutfak ile başlayayım en iyisi dediğin gibi. Evin eskiden sevdiğim, şimdi sevmediğim yeriyle...

ya para var mı derken kenarda elli bin varsa git mobilya al şeklinde değil. bçöyle beklersen daha çok beklersin bakmışsın beş sene sonra hala aynı eşyalar. halbuki şimdi perdeleri değitşirsen 5 aya borcu biter gözün gönlün açılır. yani imkan varsa değiştir.

Yedi yıl önce evlendik hala ilk aldığımız yemek takımını kullanılıyorum eksilme kırılma vs oldu ama üç taneden fazla olduğu için ve üç kişilik aile oldugumuz için hiç sıkıntı yok,herseyi kendim kullanırım ve hala kullanılabilirse hiç problem değil,ihtiyaca yönelik alışveriş yaparım,telefonum bozulmadan bilendirım bozulmadan kesinlikle yenisini almam lekeyi çiziği aşınmışlığı severim hepsini ben kullanırken yaptım çünkü,o yüzden eşya olayını pek sallamıyorum ya,işimi görüyorsa tamam,rengi modeli de çok umrumda değil,sanırım genel hayatımda mutluyum o yüzden,eşya çok çok sonraki sıralarda benim için.

Seninle aynı duyguları yaşıyordum geçen sene
Önce ufak ufak fazlalıkları atmaya başladım
2 ay kadar sonra evim çok daha ferah olmuştu
Hala her ay kontrol eder kullanmadığım birşey varsa ya atarım ya birisine veririm
Giysi dolabım bile cok daha minimal ve kullanışlı oldu
Sonra düzenledim
Bi kaç eşyamı boyadım
Elimiz ferahladıkça ufak ufak değiştirmek istediklerimi değiştiriyorum
Geçen ay avizeleri değiştirdim mesela
Tek tek yapınca maddi olarakda bunalmıyorsun

Hediye götür götür bitiremedim o lifleri, nevresimleri
Paketinden çıkarmadıklarım yığılıydı onları hep hediye ettim.
Bazılarına dokunamıyorum ama kadının kendi işlettiği-işlediği, dediğin gibi işte emek vermiş yazık günah diyorum, bir kısmını yine de hediye götürdüm. Haberi olsa baya trip yerim.

Evet, kafamı bulandırıyor kalabalıklık. Önce gidecekleri oda oda ayıklamam lazım.
Mutfakla başlarım.
Bugün planı oluşturayım dediğin gibi, eşimle de bakalım, mutfağa girsem sessiz sessiz oğlan uyuduktan sonra devam ederim.

Ben yurtdışında yaşıyorum ve bırda gördüğüm
İnsanların pratik yaşadığı öyle bizim gibi ev düzmeler falan yok genelde yalnız yaşıyorlar ama kalabalık yaşayanlarda pratik eşyalar kullanıyor evler ferah bizde evlenince sade bir ev döşedik ve ikea tarzı pratik tarz seçtik
Tavsiyem eşyalarınız iyi bir ikinci elciye satın
Daha sonra gerçekten temel olarak neyeihitiyacınız var belirleyin
İkea tavsiye ederim güzle fikirler var
Ve gerçekten eve yeni bi şey alırken de çok kere düşünün çünki iyice düşünülmeden alınmış eşyalarla ev doluyor sonra onları temizliği düzeni
Zorlaşıyor.ve hayat çekilmez hale geliyor satamadıkşarınızda ihtiyaç sahiplerine verip sevaba girin

Ne diyeceğimi bilemedim Milana :))
Benim de 4 sene doldu işte 5 oluyor, bana da geldi sendeki haller.
Ivır zıvırı boşaltmak lazım ama önce ona karar verdim konu içinde, ağır parçalardan o vitrin, yemek odası gitsin istiyorum o kesin hani katlanacak hali geçtim. Onu hızlandırmam lazım.

Emin ol bir çoğumuz kocaman oymalı lükens ayaklı koltukların vitrinlerin olduğu, yüklük üstüne yüklük olan odalı evlerde büyüdük. Annenin evini anlatınca hatırladım.

Öyle ki bir gün bekarken anneme çok fena patlamıştım "her şeyi yığmaktan bize yaşam alanı bırakmadın. 30cm yere bütün eşyalarımı sığdırmaya çalışmaktan bıktım" diye. Ama tabiki aynı huy devam.

Ben kendi evimdeki eşyaları minimumda tutmaya çalışıyorum. Evlenirken bazı saçmasapan şeyler yapmıştım konsol gümüşlük büyük masa gibi. Ama 5 senede bir çoğundan kurtuldum.
Attıkça, verdikçe hafiflediğimi hissediyorum.
Evde tutma. Ver, dağıt, sat gitsin..

Perdeleri sevmiyor musun indir ver birine. Sadece tül ve güneşlik kalsın.. Zaten fon perde evi kapatan bir şey bence..

Kenara yığdığın biblolardan kurtul.

8 seneye doğru gidiyor evliliğim,daha aldığım eşyaları değiştirmedim. Sadece kızıma oda yaptım ekstra olarak.
Bende sıkılmaya başladım ama öyle sağlamlar ki ,gittiği yere kadar gitsin kafasındayım.
Ev değiştirme durumum var,bulabilirsem tabi kafama göre,o zaman hiçbirini götürmeyi düşünmüyorum.
Belki kızımın odasını taşırım sadece onun dışında sanmıyorum bu evden birşey alıp götüreceğimi.
Mesela L koltuğum var salonda,sırt kısmı minderli ve şu an o minderler beni sinir ediyor,düzeltmekten bir hal oluyorum,nefret ettim ama atamıyorumda.
Taşınırsam mindersiz birşeyler alacağım ve l koltuk olmayacak.
Orta sehpam kocaman,taşınırsam asla almayacağım.
Berjerlerim var görsel olarak güzel ama işlevsellik maalesef sıfır,şimdiki aklım olsa almazdım.
İnsanın zevkleri değişiyor anlayacağınız.
Ben severek beğenerek almıştım hepsini ama kullandıkça eksilerini görüyorum. Gereksiz olanları anlıyorum,alırken bilemezdim tabi.

Kesinlikle...
Bazen denk gelir izlerim tiny house nation filan, izlerken daha da net görüyorum kendimizi neyin içine hapsettiğimizi. Adamlar küçücük evleri bile o kadar ergonomik, pratik rahat hale getiriyorlar ki... Düzeni korumak kolaylaşıyor, zaman onlara kalıyor. Biz de koca koca evlerin içini doldurup düzenli tutmaya uğraşırken bıkkınlıklara geliyoruz. :/ Doğru diyorsun.

Haklısın, böyle bekleyip duruyorum. Ufak ufak başlayıp devam ettirmek lazım.

Kafa karışıklığım çözüldü biraz yorumlarla.
Bütün ele alınca gözümde büyüyordu. :/

Tatlim once ufak tefek seylerle evi bosalt
Hic acima
Ruhuna cok iyi gelecek emin ol

Ben de arada çıkışırdım anneme... Mermer sehpalar vardı, koca ceviz vitrinlerle, kadife koltuklarla takım, salon kapısı kapanır misafir beklerdi ve acayip sinirime dokunurdu "Bu odada oturalım ya niye diğer tarafta oturuyoruz?" diye.
Şimdi sıralasam... O vitrin işte batıyor köşede gözüme, tv ünitem bile gereksiz hantal diyorum. Tvyi duvara monte ettirip üzerine iki raf çaktırsam ne varmış niye buna izin verdim diyorum. Gereksiz masrafa da girildi, şimdi deli gibi toz tutuyor.
Aslında becerikli bir marangoz bulsam, o üniteyi kestirip boyatıp yeniden bir şeyler mi yapsam da diyorum.

Şimdi işte yorumlarda gelen önerilerden baktım, plan yapacağım, mutfaktan başlayayım dedim.
En küçükten en büyüğe.
Az önce bi salonu incelemeye gittim, perdelere bakmaya. Ucuz jaluziler oluyor onlardan alsam daha iyi hissederim dedim. Bu perdeleri anneme verebilirim yazlığın perdelerini değiştirebilir o geldi aklıma şimdi.
Liste çıkaracağım "İlk ay değişiklikler" "İkinci ay değişiklikler" vb.

7 yıllık evliyim, 5. Evimdeyim. Son 2 ev kendinden eşyalı.

Her taşınmamda eşyalar elden geçti, kimisi taşınmadan verildi, kimisi boyandı falan, hep bi değişiklik halleri, zaten eşyaların yerini değiştirse bile insana değişiklik oluyor.

Şu an 6. Evime taşınıcam ve o eşyasız olacak inş. O zaman yenileyip bu sefer ömürlük şeyler alayım diyorum
Gerçi her aldığımı o mantıkla aldım ya ben

Bence eşya o kadar önemli değil de çok eşya hakikaten dert. Japonların bir felsefesi var, ihticanın olmayıp da bulundurduğun her eşya seni kendine köle eder diye. Bizde o mantık var. 4 kişilil aileyiz, 4 kişilik yemek masamız var, biri gelirse bir şeyler itip çekip yer yapıyoruz, çok gelenimiz olmayınca sorun olmuyor :)

Atılır mı israf diye düşünürüm ben de çoğu zaman. Ama atınca (verince/satınca) da bir rahatlık ki :)

En kotu cope atiyorum ben. Hatta mutfak esyalarindan artik gonlum gecmisse kirletip oyle atiyorum. Sahan mesela, bikmisim eskimis. Yumurta yaptiysam yikamakla ugrasmadan oylece cope.
Annem de tursu kavanozlarini bile atmayan biridir. Duysa ve bilse yuregine iner

O mermer sehpadan bizde de vardı olmaz mı? Hemi de 2 tane. Eşek ölüsünden hallice..
Benim tv duvara monte ama altında kocaman konsol vardı. Sattık valla. Onum yerine alçak biz dolap koyduk sadece yemek takımlarımı alıyor.

Bir sene önce koltuk yanı sehpası almıştım oğlum üstüne çıkıyordu tehlikeliydi. Duvara raf gibi monte ettirdim. Üstüne de bir kaç küçük çerçeve ve aksesur. Süper oldu..

Ver perdeleri gitsin ama salona jaluzi bilemedim. Belki güzel durur..

6 yıl olacak artık.
Eşyalarımın hiç birini keyifle seçme şansım olmadı.
Bu hayal kırıklıklarıyla taburede, tahtta, koltukta ya da yerde otursam ne olmuş gibi bir kafayla
almış bulundum. Hepsini tek mağazadan, iki gün gezme ile..

Maalesef çok kötü değiller ancak zevkimi direk yansıtmıyorlar da..
Atsan atılmaz satsan satılmaz halleri var.
Tayinciyiz diye pek umursamamıştım ama hata etmişim.
Az ve öz seçmiş olsaydım keşke diyorum ben de ama
kendi evimde, memleketimde evimi kurmadan da bu eşyaları elden çıkarmaya kıyamam sanırım.
Çünkü yepyeniler..
En fazla küçük değişikliklerle içime bir parça daha sindirebilirim.
5 yıl daha var önümde bunun için de..

Belki o günleri hiç göremeyeceğim.
Yine de başka huzursuzlarımı düşününce eşyalar en son düşüneceğim şey..

Ah ahhhh!! Kv her gelişinde bir şey getirir( perde hali vs) benim zevkimi kenara kaldırır bunları kullan der. Kıyafet bile getrmisligi var bunları giy diy. Önceden la ha le çekerek kullanırdım şimdi o gider gitmez kaldırıyorum kendiminkileri seriyorum. Gelişinde o kendi aldıklarını oyup benimkileri kaldırıyor. Önceden susardım şimdi söylüyorum istemiyorum diye. Dinliyor mu tabiki hayır. Zevkine göre düzenle için açılsın. Atılacağı at boşver. Ikıncı el satabilirsin belki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…