Bu kitabi okumamistim guzel bir oneri oldu. Bende size onereyim bir iki kitap, frederic beigbeder, 9.90 olarak turkceye cevrilmis bir kitabi var, kendisi gercektede bir reklamci, cok guzel tespitleri var. Birde brad pitt in oynadigi meshur fight clup filminin kitabini oneririm, chuck palanhiuk yazari.
Tesekkur ederim oneriniz icin arastiracagim. Fight clup efsane zaten. Tuketim toplumu ibaresini meshur eden..
Yanlis bir sey demiyorsunuz anne baba model olacak elbet. Avm avm gezmek yerine muzelere, parklara, hayvanat bahcelerine, kutuphanelere goturecek. Alisveris yaparken ihtiyac olgusunu ise kosacak. Almanin degil yapmanin hazzini hissettirecek. Cevremde gordugum cocuklarin odalari inanin Çin Mali coplugu. Çin oyuncak piyasasinin bel kemigiyiz.
Ayrica cocuk dayidan simarmaz anasi babasi onu sekillendirir minvalinde bir seyler denmis. Halbuki bir cocuk yetistirmek/egitmek bir koyun isidir derler. Ben de arttiriyorum tum dinamikleriyle bir TOPLUMUN isidir.
Iste ben buna katilmiyorum.. soz konusu psikoloji ise bu kadar kalin cizgilerle cizemezsiniz.. en iyi ornegi benim oglum.. neye ihtiyaci varsa aldik, cogu zaman istemesine gerek kalmadi bile.. tableti, telefonu, laptopi var ve app store da yazdigi iki uygulamasi var.. tatminsiz, simarik olmadigi gibi gereksiz bir de vericiligi var.. cunku isteklerini nasil yonlendirecegini ogrettik ama her seyi de aldik.. bunun yaninda ben sarj kablomu kaybettigimde nasil ki kendime yasak koymadiysam ona da kaybettiginde yasak koymadim bu iki yuzluluk cunku.. konu sahibi evde tatli varken pasta isteyebiliyor ve “simarik” diye adlandirilmiyorsa cocuk da tatminsiz, simarik diye etiketlenemez..
En basitinden 80 lerde dogup buyuyen ve hicbir seyi olmayanlar cok mu tamahkarlar yani? Su baklava sirasinda birbirini kemirenler 70-80 kusagi iste.. neyse bu konu uzar, ama kalin cizgilerin hicbir konuda dogru olmadigina inaniyorum..
Yazdiklarinizdan bilincli bir ebeveyn oldugunuz anlasiliyor. Neye ihtiyaci varsa aldik dediniz. İHTİYAC. Aldiginiz seyler de gercekten bu zamanda ihtiyac. Karaduzen bir tuketim goremedim ben.
Konu da yegenden, pastadan, on koltuktan cikti zaten. Cocuga ne isterse sorgusuz sualsiz alalim. Gonlu olsun. Bu mantigi hissettigim cumlelere muhalifim . Sahsinizin yazdigi bircok yorum akliselim yoksa.
İşte bu ikiyüzlülük. Buradaki anneler internet sitelerinden sekizinci kabanı bakarken çocuğa şımarmasın diye oyuncak almayanlardan.
Ben dedim onu ama biraz yanlış anlaşılmış sanırım. Üç ayda bir, iki üç gün gördüğüm yeğenimi terbiye etmeme imkan yok. Onu eğitmek anne babasının işi. Ancak hasret giderebiliyoruz. İmkanlarım dahilinde de istediklerini almaya çalışıyorum. Mutlu etmeyi seviyorum ve devam edeceğim. Bunun şımarmasına sebep olacağını düşünmüyorum ki olmadı da.
Toplum olarak daha küçük topluluklara bölündük artık. O dediğiniz çocuk yetiştirmek köyün işidir inanışı eskide kaldı. Bir yakınınızın, arkadaşınızın çocuğuna yaptığı yanlış bir şey konusunda tepki gösterin ya da doğrusunu anlatın. Muhtemelen çok sert ve ters tepki alacaksınız. Anne babalar çocuk yetiştirme tarzları konusunda çok hassaslar çünkü özellikle son dönemde.
Ama konudaki ilk mesajda sorgusuz sualsiz alinmamis.. kiyafet alinacakmis oyuncak alinmis (yani bir sey alinacakmis zaten),konu sahibi evde tatli oldugu halde pasta istemis ama cocuk isteyince alinmis, on koltuk da her cocugun en guzel ruyasidir ki annesi de zaten kizmis.. siz bakmayin ikinci mesajda cizilen tabloya, genelde konu sahipleri taslaninca ikinci yazdiklari mesaj ilkinden komple bagimsiz olur :) yani burada cocugun yaptigi bir simariklik yok esasen, konu sahibini on gun once bosamak icin babasiyla gondermeye calisan sevgisiz bir koca var.. ama konu sahibi kocasi ile arasindaki iliskiden kacmak icin saga sola sarmis bir halde..
Ben de onun için uğraşıyorum ama olmuyor bir senedir. Ancak o zaman değişecek bu durum, biliyorum.Çocuk yapin o zamam para kalmaz
Çok katılıyorum.Iste ben buna katilmiyorum.. soz konusu psikoloji ise bu kadar kalin cizgilerle cizemezsiniz.. en iyi ornegi benim oglum.. neye ihtiyaci varsa aldik, cogu zaman istemesine gerek kalmadi bile.. tableti, telefonu, laptopi var ve app store da yazdigi iki uygulamasi var.. tatminsiz, simarik olmadigi gibi gereksiz bir de vericiligi var.. cunku isteklerini nasil yonlendirecegini ogrettik ama her seyi de aldik.. bunun yaninda ben sarj kablomu kaybettigimde nasil ki kendime yasak koymadiysam ona da kaybettiginde yasak koymadim bu iki yuzluluk cunku.. konu sahibi evde tatli varken pasta isteyebiliyor ve “simarik” diye adlandirilmiyorsa cocuk da tatminsiz, simarik diye etiketlenemez..
En basitinden 80 lerde dogup buyuyen ve hicbir seyi olmayanlar cok mu tamahkarlar yani? Su baklava sirasinda birbirini kemirenler 70-80 kusagi iste.. neyse bu konu uzar, ama kalin cizgilerin hicbir konuda dogru olmadigina inaniyorum..
Tamamen katılıyorumYalnız yeğenlerin dayan teyzeden amcadan sürekli bir şeyler istemesinin hiç bir hoş tarafı yok
Kimse kimsenin çocuğuna bakmak zorunda değil
Sürekli bir şeyler isteyen hediye beklentisi içinde olan anne babasının almadığı şeyi başkasından isteyen çocuk sevimli değil
Sonra yeni nesil niye böyle doyumsuz, oldu niye hiç bir şeyin kıymetini bilmiyor oluyor
Ayrıca dayısını hediye ve maddi şeyler için değil beraber eğlendikleri oyun oynadıkları güzel vakit geçirdiği için sevsin çocuk
Kitabı okumadım, edinip okuyacağım. İlginç göründü. Yine de insanın kendini düzeltmeden çocuğuna etkili eğitim veremeyeceğini düşünüyorum ben. 20 çift ayakkabısı olan bir annenin çocuğu neden onuncu bebeğini ya da arabasını istemesin?
Pedogoji derneği bugün böyle söyler yarın yeterince tatmin edilmeyen çocuklar doyumsuz oluyor der. Daha önce de söyledim, çocuğun tatminsiz olmasındaki en büyük etken mizaçtır. İstediğiniz kadar kısın, az alın, çok alın, önüne yığın farketmez.
Anne babası da olsa alışmaz bence.
Bu biraz şeye benziyor, daha bebekken kucağa alıştırmayın diyenler ve bolca kucağınıza alın güvenli bağlansın diyenler. Yani çocuk konusunda hiç bir şeyin net bir doğrusu yok ki. Arsız olmasın diye kısıtlı karşılarsın isteklerini elde edemeyince çalmaya başlar. Ne yaptığın değil nasıl yaptığın önemli olan bana kalırsa.
Kendi çocuğu olunca hepsi geride kalır olması gereken seviyeye düşer dengelenir takmayın kafanıza üzmeyin ne kendinizi ne eşinizi :)Merhaba kızlar. Birşey danışmak istiyorum.
Şuan eşimle ablasında izmirdeyiz. Ablasını çok severim, sayarım. 5 aylık evliyiz. Ablasının iki çocuğu var büyüğü 10 yaşında kız. Ve eşimin ilk yeğeni. O yüzden çok düşkün. Tüm aile düşkün gerçi. Bu yüzden çok çok şımarık bir kız. Her istediği yapılmış bu zamana kadar. Özellikle eşim tarafından. Bazen onu kıskandırınız hissediyorum. Daha doğrusu eşimi kıskanıyorum. Paylaşamıyor gibi hissediyorum. Mesela bir haftadır burdayız bir kaç kez araba da öne oturdu bana sormadan. Bişey demedim çocuk diye. Annesi kızdı sonra oturmadı. Eşim hiç bişey demedi yengen otursun filan. Mesela oyuncak istiyor 100-200 liralık eşim ikiletmeden alıyor. Onu alacağına düzgün bişey alalım giyecek filan diyorum olsun alsın benim yeğenim diyor. Ki bende buraya gelmeden bir sürü şey getirdim. Dün mesela tatlı almaya gittik ben pasta alalım dedim eşim ne gerek var Ablam yapmış dedi. Yeğeni de yanımızdaydı dayı pasta alalım diyince tamam kızım dedi hem pasta aldı hem tatlı... evlendiğimizden beri de aldığı oyuncaklar cabası. Hiç biri de ucuz değil. Benimde çok düşkün olduğum bir yeğenim var ama evlendiğimden beri bizi zorlayacak şeyler almıyorum yapmıyorum ona...
Bazen kendimi kötü hissediyorum böyle düşündüğüm için ama bazende kafaya takıyorum. Ben mi abartıyorum... Lütfen acımasız yorumlar yapmayın. Şimdiden teşekkürler.
Ana baba ya alışmaz akrabaya hiç alışmaz demek istedim bende
Hala çocukları mutlu ettikleri zaman şımaracağını düşünen bir kesim var.
Konu sahibinin derdi zaten yeğen değil. Burada kocasının tepki almasına kıyamamış yeğeni günah keçisi seçmiş