Eşim ve Annem arasında kaldım

Madem arsa en baştan senin değildi, tadilta bu kadar yatırım yapmazdım biraz kenarda birikimimiz olurdu vs diye düşündü.

Benim anlamadığım ailenizin yazlık alma ısrari.
Hadi elzem bir durum olur çocuğundan ister anlarım ama yazlık alalım diye arsa sattırmak neyin nesi bunu anlayamam,anlayamıyorum.
Deseydiniz anne ben hala borcunu ödüyorum arsanın,bitince satarsam size de veririm pay ama şu an satamam. Eşinizi de anlamadım,sizin arsanız olmasa ev almaya yanaşmayacakmıydı? Ha haklı olduğu konu sizin calışmanıza rağmen eve katkınızın olmayışı bu konuda hak verebilirim (sanki aileniz icin almış gibi olmuşsunuz,anneniz de bu tavrıyla desteklemiş bu durumu)ama ev almazdım demesi garip geldi bana.

Adam ev almazdım dememiş; kenardaki tüm parasını tadilata yatırmayıp, biraz nakit bırakmayı tercih edeceğini söylemiş.

Sevgiliydik zaten ama tayin durumu için nikahı erken kıydık nikahtan 2-3 ay sonra da evlendik.
Evlilik planınız vardi sonuçta aradaki 2-3 ay bir şeyi değiştiriyor mu?
Ben öyle bir dönemde kendi adına,tüm maaşın ödemesine gideceği bir borca girilmesini hiç doğru bulmadım. Annenize mi aitti bu fikir? Para pul meselesine bu kadar müdahale ettiğine göre kızımın maaşı arsaya gitsin, esi evi geçindirsin diye düşünmüş olabilir. Sonra siz kredi öderken o arsayı satıp yazlık almak için baskı yapıyor. Oturacak olanda yine aileniz. Eşiniz böyle kabul etsin böyle bir şeyi?

Arsa evlilik öncesi edinilmiş mal olduğu için size ait. Olası bir ayrılık durumunda pay sahibi olma yolları var tabii.

Sizin hayata bakışınızı anlamak için soruyorum; soru yanlış anlaşılmasın.

Olası bir anlaşmazlık ve ayrılık durumunda, eşinizin evlilik birliği içinde satın aldığı evin yarısını ister ve talep eder misiniz ?

Allah korusun, şu an talep etmezdim. Sadece eve harcanan altınlarımı isterdim. Ama kredim bittiğinde, ya da bir iki aya maaşıma zam gelip ben de ev kredisini ödemeye başladığımda diyelim 5-6 sene sonra açıkcası evin yarısını talep etme hakkımın olduğuna inanıyorum.

“Arsa benim arsam” diye vurgulamamdaki sebep ise bir gün satılırsa tüm hakkının bende , benim eşimle olan çekirdek ailemde olduğunu vurgulamaktı. İlk başta annemle böyle anlaştığımız için.

Allah korusun, şu an talep etmezdim. Sadece eve harcanan altınlarımı isterdim. Ama kredim bittiğinde, ya da bir iki aya maaşıma zam gelip ben de ev kredisini ödemeye başladığımda diyelim 5-6 sene sonra açıkcası evin yarısını talep etme hakkımın olduğuna inanıyorum.

“Arsa benim arsam” diye vurgulamamdaki sebep ise bir gün satılırsa tüm hakkının bende , benim eşimle olan çekirdek ailemde olduğunu vurgulamaktı. İlk başta annemle böyle anlaştığımız için.

İlginç bir yaklaşım. Kusura bakmayın ancak bu durumda eşinizin hakkına girmiş oluyorsunuz. Adam ev almış, tüm birikimini tadilata harcamış. Ek olarak maaşıyla evi geçindiren de o.

Siz yarın bir gün arsayı satıp, parasını ne yapacaksınız belli değil. Adam bir şey dese; adı "benim arsam" olacak. Adama geçmiş olsun; çevresinde hiç mi seveni yokmuş, kimse uyarmamış, yanlış yapmış.

Evlilik planınız vardi sonuçta aradaki 2-3 ay bir şeyi değiştiriyor mu?
Ben öyle bir dönemde kendi adına,tüm maaşın ödemesine gideceği bir borca girilmesini hiç doğru bulmadım. Annenize mi aitti bu fikir? Para pul meselesine bu kadar müdahale ettiğine göre kızımın maaşı arsaya gitsin, esi evi geçindirsin diye düşünmüş olabilir. Sonra siz kredi öderken o arsayı satıp yazlık almak için baskı yapıyor. Oturacak olanda yine aileniz. Eşiniz böyle kabul etsin böyle bir şeyi?

Ben eşim kabul etsin demiyorum. Valla nikaha da bir ay içinde karar verdik. Yani nikah yaptık, tayin çıkarsa düğün yapacaktık. Krediyi çektiğimde nikah, düğün gündemde değildi.

Ben eşime hak veriyorum kızmasına zaten. Ama annemler de sanki ben aileye ihanet etmişim gibi davranıyordu. Ödediğimiz kredi arsanın % 40’ı gibi düşünün.

ben şunu merak ediyorum. Arsayı sattığımda annemlere onların verdiği yüzde oranında geri vermem mantıklı mı? Artık bir kere ortalık bulandı, kendi hakkımı, eşimle kredisini ödediğimiz hakkımızı vermeyecrpim elbette.

Ben eşim kabul etsin demiyorum. Valla nikaha da bir ay içinde karar verdik. Yani nikah yaptık, tayin çıkarsa düğün yapacaktık. Krediyi çektiğimde nikah, düğün gündemde değildi.

Ben eşime hak veriyorum kızmasına zaten. Ama annemler de sanki ben aileye ihanet etmişim gibi davranıyordu. Ödediğimiz kredi arsanın % 40’ı gibi düşünün.

ben şunu merak ediyorum. Arsayı sattığımda annemlere onların verdiği yüzde oranında geri vermem mantıklı mı? Artık bir kere ortalık bulandı, kendi hakkımı, eşimle kredisini ödediğimiz hakkımızı vermeyecrpim elbette.
Yuzdesine bakma.
Annen 50 bin verdiyse o parayı ver.
Yada dolar altın veridyse onu yap ver.
O şekilde hak geçmez.

İlginç bir yaklaşım. Kusura bakmayın ancak bu durumda eşinizin hakkına girmiş oluyorsunuz. Adam ev almış, tüm birikimini tadilata harcamış. Ek olarak maaşıyla evi geçindiren de o.

Siz yarın bir gün arsayı satıp, parasını ne yapacaksınız belli değil. Adam bir şey dese; adı "benim arsam" olacak. Adama geçmiş olsun; çevresinde hiç mi seveni yokmuş, kimse uyarmamış, yanlış yapmış.

Anlamadım neden öyle düşündüğünüzü. Şu anda boşanma durumu olsak, kanunen bana takılan ya da mehir olarak kendime istediğim takıları geri istemem doğal değil mi?

Evle ilgili tüm yük’ü şu anda eşim üstlendiği için istemezdim. Ama bu yaz maaşlarımıza zam söz konusu. Maaşıma olacak olan zam hem kendi kredime hem evin kredisine yetiyorsa, ve ben bu krediyi ödüyorsam, ilerde hak talep etmem saçma mı?

Yuzdesine bakma.
Annen 50 bin verdiyse o parayı ver.
Yada dolar altın veridyse onu yap ver.
O şekilde hak geçmez.

Teşekkür ederim fikrin için. Euro olarak vermişti zaten, o şekilde ödeme yaparım. Yüzde olarak baya bi değeri artınca zaten bu fikirler gündeme geldi..

Adam da evlenmwden onceki birikimini birlikte oturacaklari eve harcamis. Hanimefendi hem arsam var demis hem arsa kredisi odemekten eve katki saglamamis hem de annesi gile geri verebilecegini soyluyor. Kocasi buna kizmakta cok hakli

Geri vermeyi düşündüğüm para sadece annemlerin bana başta verdiği para oranında, arsaya ödediğim kendi payım değil yani.

O da artık onlar bi kere geri istiyoruz demiş oldukları için. Yani ileride istemeseler bile içim istemiyor artık.

Teşekkür ederim fikrin için. Euro olarak vermişti zaten, o şekilde ödeme yaparım. Yüzde olarak baya bi değeri artınca zaten bu fikirler gündeme geldi..
Benim annemde TL olarak kimseye vermez.
O yüzden Euro olarak öde zaten oda epey değer kazandı annenin zararı olmaz.
Kalan parayla ilgili ya kredini kapat ev kredisine destek ol yada eşinle konus altın,döviz alıp yatırım yapın.
Muhtemelen ev veya arsa alamazsinkz kalanla.

Siz haklısınız
İyiki bir şey yapmışlar evlatları için burnundan getiriyorlar
Bence satın verin paralarını ve mesafenizi koyun ailenizle

Ben de aslında bu noktaya odaklanılsın istedim. Ama herkes “benim arsam” demem nedeniyle eşimle aramdaki para pul meselesini sorgulamış ve bana paragöz muamelesi yapmış 😅

Geri vermeyi düşündüğüm para sadece annemlerin bana başta verdiği para oranında, arsaya ödediğim kendi payım değil yani.

O da artık onlar bi kere geri istiyoruz demiş oldukları için. Yani ileride istemeseler bile içim istemiyor artık.
Ablandan istemeyip , senden neden istemişler sordunuz mu ailenize

Ablandan istemeyip , senden neden istemişler sordunuz mu ailenize

Sordum. annemler ev yaptırdı, ev yaptırırken de eniştem çok ilgilendi bir nevi müttehaitliğini yaptı. Ben de o dönem doğu görevinde başka bir şehirdeydim, zaten ilgilenmem söz konusu olamazdı. Evle ilgilendiler diye onlardan istemediğini söyledi bir kaç gün düşündükten sonra. Ama onlara da aynı miktarda parayı 2018 yılında verdiler ve o da baya değer kazanmış oldu mesela. Bana geçen sene verildi ve daha üstünden bir sene geçmeden ve belki 4 aylık evliyken geri istendi gibi oldu.

Sordum. annemler ev yaptırdı, ev yaptırırken de eniştem çok ilgilendi bir nevi müttehaitliğini yaptı. Ben de o dönem doğu görevinde başka bir şehirdeydim, zaten ilgilenmem söz konusu olamazdı. Evle ilgilendiler diye onlardan istemediğini söyledi bir kaç gün düşündükten sonra. Ama onlara da aynı miktarda parayı 2018 yılında verdiler ve o da baya değer kazanmış oldu mesela. Bana geçen sene verildi ve daha üstünden bir sene geçmeden ve belki 4 aylık evliyken geri istendi gibi oldu.
Geri isteyeceksen verme ya annen gibi anneleri çok hesapçı görüyorum

Benim annemde TL olarak kimseye vermez.
O yüzden Euro olarak öde zaten oda epey değer kazandı annenin zararı olmaz.
Kalan parayla ilgili ya kredini kapat ev kredisine destek ol yada eşinle konus altın,döviz alıp yatırım yapın.
Muhtemelen ev veya arsa alamazsinkz kalanla.

Öyle yapayım en iyisi 🥲 işin kötü kısmı bu hikyede eşime göre de aileme göre de kötü ben oldum. Ailemin yazlık hayalini suya düşürdüm , eşim gözünde de sanki arsamı aileme yedirecekmişim konumuna düştüm resmen.

Bir an önce satılsın hayırlısıyla inşallah..

Sevgili hanımlar,
Benim derdimi ciddi bir şey olmasa da, sizin fikrinizi merak ediyorum.

Geçen sene temmuz ayında annem de babam da bana bir miktar para verdi. Ben de üstüne kredi çektim ve arsa aldım. Arsanın parasının yarısını ben, diğer yarısını annem ve babam ödemiş oldu. Babam daha önce aynı miktarda parayı ablama da vermişti o da bir ev satın aldı. Annem de dedi ki :” ben sana verdiğim kadar para biriktirip ablna da vereceğim, haksızlık olmayacak aranızda. Bu arsa tamamen senin.” Diye belirtti ,ben de tamam dedim.

Arsayı aldıktan iki-üç ay sonra evlendim, ve eşime bu arsa benim arsam çok ufak bir miktarda annem destek oldu ama bir gün satarsam annemin ihtiyacı olursa ona geri veririrm diye söyledim.

Daha sonra ev aldık (Allah isteyen herkese nasip etsin inşallah). Ve evin tadilatını da eşimin tüm birikimiyle yaptık. Eşim dedi ki :” Ben birikimimi yani acil durum paramızı tadilata harcıyorum, ilerde bir şey olursa arsa bizim acil durum paramız olur.” Dedi. Bana da mantıklı geldi ve evin içini sıfır bir şekilde yaptık.

Benim bir yandan da maaşım krediye gidiyor tamamen. Yani evlendiğimizden beri pek bi katkım yok eve .

Her neyse ev aldıktan sonra annem birdenbire arsayı satıp yazlık alalım, ama yazlık senin üstünde olsun dedi bana, ben de kabul etmedim. Sonuçta ablam da var, miras bölümü vs olacaktı ilerde, ve kendi arsamın yatırımını başka bir şeye kullanmak isteyecektim belki.

Sonra annem kızdı bu sefer o zaman arsayı satalım bana borç ver dedi, ben de vermek istemedim çünkü biz de hali hazırda ev kredisi ödüyorduk ve sıkışıktık. En sonda da araa geri satıldığında annemin ve babamın bana verdiği parayı o anki oranla geri vermesini istedi. Beni kızdıran da ablma da aynı miktarda para verildi ama ondan o para geri istenmiyorken benden geri istenmesi oldu. Bir nevi inada bindi. Ve tabi tüm bu sürece şahit olan eşim de bu durumdan rahatsız oldu. Madem arsa en baştan senin değildi, tadilta bu kadar yatırım yapmazdım biraz kenarda birikimimiz olurdu vs diye düşündü.

Sonuç olarak ben de arsa satılınca annemin ve babamın bana verdiği yüzdelik oranında onlara geri vermeye karar verdim (yarı yarıya oluyor hemen hemen).

Siz ne düşünüyorsunuz? Borç vermemem, baştan arsayı yazlık ile takas etmemem yanlış mıydı? Ama ben de daha 2-3 aylık evliydim sanki eşinden maş kaçırıyor gibi olacaktım evlenir evlenmez annemlere para verince de. Saçma bi şekilde ortalık bulandı yani.
Belli yaştan sonra yazlık ihtiyaç oluyor,anneniz de heves etmiş yazlık işine ama fiyatlarda ortada o kadar parası yok galiba ki bu teklifi sunmuş..siz de olmaz diye net sınır çizince o da inatlaşmış parasını istemeye kadar olay gitmiş gibi..yazlık zaten sizin üzerinize olacakmış,diğer kardeş de kullanır diye mi kabul etmediniz

Geri isteyeceksen verme ya annen gibi anneleri çok hesapçı görüyorum
Annem de kendini yazlık alacaktık yazlık senin üstünde olacaktı daha çok değer kazanacaktı paran diye aklıyor. Ama yazlık benim ve eşim için iyi bir yatırım olmayacaktı o sıralar. zaten yazlıkta da annemler kalacaktı.

Ama daha sonra tamam senin üstüne olmasın o zaman arsayı satalım borç ver bize dediğinde de ben borç vermeyi kabul etmedim param değer kaybedecek, arsadayken daha çok değer kazanıyorken. Böyle anlamsız bir şey yaşadık. Bir de arsayo satacak olsak satıp sıfır ev alırdık elimizdeki parayla diye de düşündük falan bir sürü şey.

Kadın diyor ki benim arsam derken hani ailemin ortaklığı yok benim yani bizim. Karışmayacaktim ama kadın zaten ailesinden hayal kırıklığı yaşamış bir de yanlış anlama yüzünden burda morali bozulmasın.

X