- 16 Haziran 2011
- 14.837
- 62.053
Sevgili hanımlar,
Benim derdimi ciddi bir şey olmasa da, sizin fikrinizi merak ediyorum.
Geçen sene temmuz ayında annem de babam da bana bir miktar para verdi. Ben de üstüne kredi çektim ve arsa aldım. Arsanın parasının yarısını ben, diğer yarısını annem ve babam ödemiş oldu. Babam daha önce aynı miktarda parayı ablama da vermişti o da bir ev satın aldı. Annem de dedi ki :” ben sana verdiğim kadar para biriktirip ablna da vereceğim, haksızlık olmayacak aranızda. Bu arsa tamamen senin.” Diye belirtti ,ben de tamam dedim.
Arsayı aldıktan iki-üç ay sonra evlendim, ve eşime bu arsa benim arsam çok ufak bir miktarda annem destek oldu ama bir gün satarsam annemin ihtiyacı olursa ona geri veririrm diye söyledim.
Daha sonra ev aldık (Allah isteyen herkese nasip etsin inşallah). Ve evin tadilatını da eşimin tüm birikimiyle yaptık. Eşim dedi ki :” Ben birikimimi yani acil durum paramızı tadilata harcıyorum, ilerde bir şey olursa arsa bizim acil durum paramız olur.” Dedi. Bana da mantıklı geldi ve evin içini sıfır bir şekilde yaptık.
Benim bir yandan da maaşım krediye gidiyor tamamen. Yani evlendiğimizden beri pek bi katkım yok eve .
Her neyse ev aldıktan sonra annem birdenbire arsayı satıp yazlık alalım, ama yazlık senin üstünde olsun dedi bana, ben de kabul etmedim. Sonuçta ablam da var, miras bölümü vs olacaktı ilerde, ve kendi arsamın yatırımını başka bir şeye kullanmak isteyecektim belki.
Sonra annem kızdı bu sefer o zaman arsayı satalım bana borç ver dedi, ben de vermek istemedim çünkü biz de hali hazırda ev kredisi ödüyorduk ve sıkışıktık. En sonda da araa geri satıldığında annemin ve babamın bana verdiği parayı o anki oranla geri vermesini istedi. Beni kızdıran da ablma da aynı miktarda para verildi ama ondan o para geri istenmiyorken benden geri istenmesi oldu. Bir nevi inada bindi. Ve tabi tüm bu sürece şahit olan eşim de bu durumdan rahatsız oldu. Madem arsa en baştan senin değildi, tadilta bu kadar yatırım yapmazdım biraz kenarda birikimimiz olurdu vs diye düşündü.
Sonuç olarak ben de arsa satılınca annemin ve babamın bana verdiği yüzdelik oranında onlara geri vermeye karar verdim (yarı yarıya oluyor hemen hemen).
Siz ne düşünüyorsunuz? Borç vermemem, baştan arsayı yazlık ile takas etmemem yanlış mıydı? Ama ben de daha 2-3 aylık evliydim sanki eşinden maş kaçırıyor gibi olacaktım evlenir evlenmez annemlere para verince de. Saçma bi şekilde ortalık bulandı yani.
Arsa evlilik öncesi edinilmiş mal olduğu için size ait. Olası bir ayrılık durumunda pay sahibi olma yolları var tabii.
Sizin hayata bakışınızı anlamak için soruyorum; soru yanlış anlaşılmasın.
Olası bir anlaşmazlık ve ayrılık durumunda, eşinizin evlilik birliği içinde satın aldığı evin yarısını ister ve talep eder misiniz ?