Biz Nerde Hata Yapıyoruz Anlamadık Gitti.. !

Önümüzde ki ay bu planlamayla birikime başlayın. Belli ki kazancınız bu ortalamada olacak o zaman çocuğunuz küçükken naparsaniz yaparsınız. İlerde çocuğunuzun eğitim masrafları için,iyi tatiller için belki kiradan kurtulmak için biriktirmeniz şart.

Kazanciniz birçok kişiye göre az veyae çok olabilir.Yorumlar da öyle gelecektir ama siz geleceğinizi düşünmek zorundasınız. Başka şeylerden kısıp bir çeyrek bir çeyrek başlayıp bir süre sonra 1 yarım alarak şartları zorlayın. Geleceğiniz için bu planlamaya giderek iktisatli davranin
açıkça evde altın saklamaktan kor kuyorum kaç kez evimze hırsız girdi ve benim yeni almış olduğum küpelerimde gitti bence bu altın iyi dili
İr değil gibi her yer hırsız kaynıyor

Masallah
Hangi il ve ilcede olursaniz olun o paraya gecinmek bir mucize. Kutlarim
Birikim yapmak istiyorsaniz da maasi alir almaz bir kismini altina veya dovize baglamak. Kalirsa yaparim ay sonu diye beklerseniz malesef cok bekleyebilirsiniz
dediğniz gibi aynen öyle beklersek cidden cok beklemiş oluyorz birde kredi kartı borcu var şimdi asgarisini ödeyerek sadece faiz biniyor üstelik :KK51: asgarisini ödediktn sonra cok faiz biniyor mu bu kartlara bilginiz var mı

açıkça evde altın saklamaktan kor kuyorum kaç kez evimze hırsız girdi ve benim yeni almış olduğum küpelerimde gitti bence bu altın iyi dili
İr değil gibi her yer hırsız kaynıyor
Annelerinize bırakabilirsiniz.Bu zamanda uzun vade de Altın çok karlı

dediğniz gibi aynen öyle beklersek cidden cok beklemiş oluyorz birde kredi kartı borcu var şimdi asgarisini ödeyerek sadece faiz biniyor üstelik :KK51: asgarisini ödediktn sonra cok faiz biniyor mu bu kartlara bilginiz var mı
Kartlarin asgarisini odemekle borcu bitiremezsiniz. En guzeli bankadan kredi cekip kapatmak ve bir daha karta bulasmamak. Borcunuzu bankaya odersiniz. Biz de ayni sekilde yaptik.

Eşime bunu diletemesemde bunu bilir bunu söylerim baştan ne kadar yapabilecek sen birikimi misal çeyrek yap at kenara

Harcamalarını kalan paraya göre harca

Eskiden paranın tamamını alıp su market su pazara su krediye diye hesap ederdik kalan parayı da idareli harcardik şimdi hesap kitap yapmıyoruz birikmiyorda

Birde biz şöyle yolunu bulduk durumuna göre 100 TL lik 500 TL lik günlere gir acayip para birikiyor her ay vermek zorunda hissediyorsun acayip güzel

Ama kadın kadına kekli kisirli değil sadece ayda para dönecek

500 TL lik güne karı koca gitmiştik 8 binlira geldi bı seferde elimize araba için çok iyi olmuştu mesela

Yorumlarınızı yaparken küçük ve büyük şehirlere göre daha uygun bir ilçede yaşadığımızı göz ardı etmeyin hanımlar Günaydın hanımlar eşimle canımızı sıkan bir mevzu var sizinle paylaşmak istedim.. yaklaşık 1 yıldır çalışıyorum, ben çalışmadan evvel eşim 1600tl maaş alıyor ve çok zor geçiniyorduk üstüne birde evladımız oldu masraf üstüne masraf.. çok zor günler yaşadm.. bir allah bir biz biliriz.. kaç bileziğim gitti , birikimler gitti her ay eksiye girmeler felan çok şükür bir iş kapısı nasip oldu bana çok fazla para kalmasada elime size sadece bu ay net gelirimizi yazacagım çünkü ocaktan sonra değişecek eşimin vergi kesintisi olmayacak ve maaşına zam gelecek.
Eşimin net geliri ; 2100 bu ay için..
Benim net gelirim ; 1400 ( 650 tl bakıcı parası ayrılıyor) Bana kalan 750 tl.
Toplam gelirimiz bakıcı ücreti ayrılınca !! 2850 !!
size bu ay giderlerimizi aktaracagım;
Benim maaş günüm her ayın 24 eşimin maaşından para kalmadığı için benm maşımdan kullanıyoruz akşam elimzde ne kadar para kaldıgını sordu sinirleri bozuldu .. bu para her ay nereye gidiyor diyor ! eşim
benim çalıştıgımı bilen ,duyan herkes birikim yapamıyormusunuz diyor, bende en azından köşeye bir çeyrek atmak isterim ama olmuyor neden olmuyor anlam veremiyorum ! bizde mi var gariplik maaşım hep bana kalsa tabi birikim yaparız.
Bu ay giderlerimiz
450 tl kira
15 tl apartman temizliği.
mutfak 350 tl ( aylık alışveriş yaparız her ay değişir) ( a 101 bim vs uygun marketlerden alrım temizlik malzemeleri felan hep bimden )
balık tavuk vs hariç haftalık alınır bizde.. özelikle ogluma bol bol balık yediriyorum haftada birkere..
15 günde bir pazara cıkarız haftalık aldıgımız balık dahil özelikle ogluım için meyve eksik olmaz
pazarımız aylık 100- 150 tl arası
eşimin sigarası+ pogacası : 150 tl
benzin aylık : 100 150 tl arası
su ; 48 elektirik ; 62 dogal gaz ( yakmadan önceki ayın faturası 27 )
cep telefon faturası ikimizin : 55 tl
oglumu sünnet ettirdik : 200 tl
oglum için bim a 101 e eğitici oyuncaklar geldikce farklı olanları alırım.
kredi kartının asgarisini yatırabildik : 170 tl ( kalan borc 900 tl )
ogluma kışlık alışveriş 275 tl malum gecen senekiler olmuyor temel ihtiyaclarını toplu aldım önceki ay bir kaç parça almıştm bu ay bayagı aldım artık ay ay gördükce alacagım
kendi kiyafet ihtycm ; iki pantolon iki triko penye ; 120 tl ( asla fuzili birşey almam ihtyc harici öyle çeşit çeşit kıyafetim yoktur her ay almam.. birdaki ay bir kaç parça birşey daha aldım mı evdekilerle beraber kışı cıkartırım)
aylık bez+ ıslak mendil : 100 tl
+ hazır suyu kremleri organik yumurtası günlük sütü sevdiği şeyler vs vs vs
( bunlara ne kadar gidiyor bilmiyorum

bu ay ilaç masrafımız oldu ; 60 tl
bunlar harici ekmek oglumun sütü eksik gedik birşeyler olur onlar.. hafta sonu avm , oyun parkı dışarda çok yemeyiz genelde o gün çig köfte yeriz canımız isterse uygun yeriz birşeyler
geri kalanlar arada gidenler işte :işsiz: canımız birşey isterse mutlaka alrım bir pazarımız var o gün canımız ne isterse yaparız ! gezeriz tozarız
hele ki yazın piknik vs hiç kısmam oglumdan hele ki hiç kısmam özelikkle hafta sonu eglenmesinden felan.. gönlünce eğlenir oyun parklarında ücretli olsada..
eşimi maaşı ayın 10 unda ve elimzde 300 tl para kaldı..
Şimdi size soruyorum bizde mi var tuaflık yoksa normal mi.. napacagımızı bilemedik
kredi kartını bitirince kredi çekip arabayı yükseltelim birikim olsun diyoruz ama nasıl ödeyeceğiz ki para kalmıyor elimize :KK51::KK51: 2850 tl ile bu giderlerle birikim olabilir mi aslında soruyorum size:110::110:
Not: mutfak alışverişinde sadece oglum için kıyma alıyoruz kurbandan kalan kıyma ve etlerimiz oldugu için kıyma et dahil değil etin yanına felan yaklaşılmaz.. kıymalarıda azar azar kullanıyorum napayım.. kredi kartı borcumuzun olmasının sebebi ( kuzenine dügünde plazma almamız kuzenide bana plazma değerinde bilezik takmıştı) biz küçük bir ilçede yaşıyoruz burda hayat biraz daha uygun bebek kıyafetleri olan 2 yer var onların malı da cok kötü ogluma mecbur lcw dan alıyoruz biraz pahalı ama kaliteli hiç birşey olmuyor kaç kere yıkanıyor. eşimde en cok kıyafete harcadgımızı hiç bitmediğini söylüyor bende açtım oglumun dolabını gösterdim aldıklarımı :KK11: bak dedim ihtiyac fazlası birşey almışmıyım:oha::sinirli: 2 3 takımla olmaz k. bkma dedim agzını acamadı daha :KK51: cocugumun kıyafetlerine laf edeceğine sigarayı bırak dedim ! dahada birşey diyemez bana
Eşimin bana anlatmak istediği ise sabah geldi yanıma tatlı dille izah etti ; ben işe girmeden son zamanlarda maaşı 2000 tl olmuştu o zamanlar bu parayla gecinebilrken şimdi 2850 tl gelirimiz nasıl elimize para kalmıyor diyor ! bende anlamıyorum işe girmeden evvel son aylarda 2000 tl ile de gecinen bizdik halbuki garip gelen ise o zamanlar 2000 tl ile idare edebilrken şimdi ise 2850 tl ile ay sonunda para kalmaması bir gariplik yok mu ?
Bu arada ilçe şartlarına göre değerlendirin hanımlar
bu paraya bu kadar şeyi iyi bile yapıyorsunuz bence bence fazla takılmayın zaten kart borcnuzun nedenı farklıymıs.

bakıcı ücreti ayrılınca elimize dediğiniz gibi 2850 tl kalıyor ama eşim diyor ki sen calısmadan evvel 200 tl ile gecinen insanlardık şimdi 2850 tl nereye ucuyor
İyide siz çalışmıyorken sizin ekstra masrafınız minimumda olurdu muhtemelen,idare ederdiniz elinizdekiyle,şimdi çalışıyorsunuz giyim,kuşamınız,kişisel bakımınızda giriyor işin içine. Atıyorum yazlık ayakkabıyla,tişörtle işe gidemezsiniz ama evde olsanız tişört üzerine hırkayla idare edebilirsiniz. Haliyle harcamanız artıyor burada siz farkında olmasanızda.
Şunuda belirtmem gerekiyor ki,aldığınız parayla bence gayet güzel idare ediyorsunuz. Sonuçta barınma da dahil masrafınıza. Kira olmasaydı kenara atabilirdiniz ama şu şartlarda arttırıp birikim yapabileceğiniz bir kalem yok. Çocuk en büyük gideriniz,ondanda kısamazsınız zaten.

bence yanlış yaptığınız yok, alışveriş giderleriniz gayet makul, kiranız faturalarınız da minimum seviyede, daha fazla kısamazsınız ki.

hayat pahalı arkadaşım. maaşlarımız her geçen gün eriyor. bir de evdeki hesap çarşıya uymuyor.
misal mutfağa 400 lira ayırıyorum ben.
ama meyveler ekstra oluyor. evde biten kimyasallar, çay şeker, kek , poğaça falan ekstra oluyor.
ummadığın anda ayakkabı ihtiyacın çıkıyor. olmadık yerde hastane ilaç parası çıkıyor. sıka sıka ancak denk getirip bazen eksilere giriyoruz. ha daha fazla olsa gene sıkarız ama daha az.
bizim gelirimiz yaklaşık 8 bin ama bir sürü de kredimiz var. biz kredilerle birikim yapıyoruz. araba yükseltiyoruz arsa hayvanlara yatırım yapıyoruz falan. yoksa kenara çeyrek falan asla atamayız. mesela maaşlarımıza zam geldi. ikimize 350 lira. dedik ki hadi bunu yok sayalım. ama olmadı.

hayat pahalı arkadaşım. maaşlarımız her geçen gün eriyor. bir de evdeki hesap çarşıya uymuyor.
misal mutfağa 400 lira ayırıyorum ben.
ama meyveler ekstra oluyor. evde biten kimyasallar, çay şeker, kek , poğaça falan ekstra oluyor.
ummadığın anda ayakkabı ihtiyacın çıkıyor. olmadık yerde hastane ilaç parası çıkıyor. sıka sıka ancak denk getirip bazen eksilere giriyoruz. ha daha fazla olsa gene sıkarız ama daha az.
bizim gelirimiz yaklaşık 8 bin ama bir sürü de kredimiz var. biz kredilerle birikim yapıyoruz. araba yükseltiyoruz arsa hayvanlara yatırım yapıyoruz falan. yoksa kenara çeyrek falan asla atamayız. mesela maaşlarımıza zam geldi. ikimize 350 lira. dedik ki hadi bunu yok sayalım. ama olmadı.
Bizde arabamız gazlı dedik çocukları kendimiz getir götür yapalım 60 TL tutuyor ikisi

Servise verdiğimizde 240 tutuyor
Sözde kardayiz ama kar yok ortada harcaniyor

Rahata alıştıkça daha çok harcıyoruz

Ev kredisine girdigimizde tek çocuk vardı 300 TL para kalıyordu bundan 7 yıl önce şimdi ev kredisinin 5 katı para kalıyor maaştan ama yine yok ortada bişey çünkü biseyi 5 TL ligini alıyoruz mesel
Maaşlar yükselince diyorsun ki kalitelisi ki alayım imkanım var 10 TL lik alıyorsun yani maaşa paralel hayat ihtiyaçlarında kalitesi artıyor otomatikman elde var sıfır

Ama herkese öneririm paranın büyük miktarda döndüğü aylik günler çok avantajlı bı anda deli para geçiyor eline kredi gibi düşün

En az 100 TL lik girin bı deneyin
Biz bazen 500 TL lik bazen 1000 TL lik giriyoruz çok iyi geliyor

Ama güne gireceğiniz insanlar i iyi seçin

Bu parayla geçinebildiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

eskiden 2000 yeterken şimdi yetmemesinin sebebi, yaşam kalitenizin artması olabilir. 2000 tl dem bir de 450 kira düşersek, 1550 kalır ki, bu çok zorlukla geçinilecek bir paradır.850 artış olunca, bu çocuğunuza aldığınız bir kaç kıyafet, sofraya daha besleyici yemek, haftasonu dışarıda biraz dolaşmak gibi şeylerle gider yani.

Yaptığınızdan daha fazla da kısılmaz gibi geliyor bana. En fazla bir kumbara yapıp içine her ay 100 atabilirsiniz. Ya da bir gramlık altın alabilirsiniz.

bir dönem eşim işsizdi, ben çalışıyordum, 800 gibi bir rakamla geçiniyorduk ama eve aylar sonra et geldiğinde nasıl pişirildiğini unutmuştum, bebeğim de küçüktü. Demek ki bizim evde aylarca et yenmemiş. Bu mesela çocuk için uygun bir ortam değil.

Harcamalarınız gayet normal bence, daha fazla kısmanız sizi yıpratır.

Biz 7000 TL ile geçinemiyoruz çocuk olmamasına rağmen ..
Sizin geçinememeniz çok normal..
Allah yardımcınız olsun..

sagolasın yorumun için ..asıl sorun ne biliyormusunz 2000 tl ile de gecinen bizdik çünkü idare edebilen ay sonunu getiren ve o halimize göre şimdi en azındna 1 çeyrek atmak isterdm 2850 tl ile.. cünkü bir anda 850 tl arttı gelirimiz.

Geliriniz arttı fakat ona nazaran giderleriniz de arttı.

İster istemez insanda şöyle bir psikoloji oluyor, nasılsa bende çalışıyorum !

Ama sonra bakıyorsunuz ay sonu gelmiyor.

Çalışırken hergün insan iiçine çıkıyorsunuz, ister istemez bi süre sonra kendi üstünüze başınıza da almak zorunda kalıyorsunuz, evde olsanız misal belki o kışı yeni montunuzu almadan eskilerle de çıkarabileceksiniz.

Ben sizi yine de pek tutumlu görmedim bazı konularda, misal bizde 2 çalışan olarak evimize sizin kadar sokamıyoruz organik ürünleri. Helal olsun.

Bana alınmış olsa bile bahsettiğiniz durumumla kimseye de plazma alamazdım heralde, o kişi de kusura bakmasın. Karşılık bekleyip de almışsa zaten almasaymış :)

Yorumlarınızı yaparken küçük ve büyük şehirlere göre daha uygun bir ilçede yaşadığımızı göz ardı etmeyin hanımlar Günaydın hanımlar eşimle canımızı sıkan bir mevzu var sizinle paylaşmak istedim.. yaklaşık 1 yıldır çalışıyorum, ben çalışmadan evvel eşim 1600tl maaş alıyor ve çok zor geçiniyorduk üstüne birde evladımız oldu masraf üstüne masraf.. çok zor günler yaşadm.. bir allah bir biz biliriz.. kaç bileziğim gitti , birikimler gitti her ay eksiye girmeler felan çok şükür bir iş kapısı nasip oldu bana çok fazla para kalmasada elime size sadece bu ay net gelirimizi yazacagım çünkü ocaktan sonra değişecek eşimin vergi kesintisi olmayacak ve maaşına zam gelecek.
Benim maaş günüm her ayın 24 eşimin maaşından para kalmadığı için benm maşımdan kullanıyoruz akşam elimzde ne kadar para kaldıgını sordu sinirleri bozuldu .. bu para her ay nereye gidiyor diyor ! eşim
benim çalıştıgımı bilen ,duyan herkes birikim yapamıyormusunuz diyor, bende en azından köşeye bir çeyrek atmak isterim ama olmuyor neden olmuyor anlam veremiyorum ! bizde mi var gariplik maaşım hep bana kalsa tabi birikim yaparız.
Bu ay giderlerimiz
450 tl kira
mutfak 350 tl ( aylık alışveriş yaparız her ay değişir) ( a 101 bim vs uygun marketlerden alrım temizlik malzemeleri felan hep bimden )
balık tavuk vs hariç haftalık alınır bizde.. özelikle ogluma bol bol balık yediriyorum haftada birkere..
15 günde bir pazara cıkarız haftalık aldıgımız balık dahil özelikle ogluım için meyve eksik olmaz
ogluma kışlık alışveriş 275 tl malum gecen senekiler olmuyor temel ihtiyaclarını toplu aldım önceki ay bir kaç parça almıştm bu ay bayagı aldım artık ay ay gördükce alacagım
kendi kiyafet ihtycm ; iki pantolon iki triko penye ; 120 tl ( asla fuzili birşey almam ihtyc harici öyle çeşit çeşit kıyafetim yoktur her ay almam.. birdaki ay bir kaç parça birşey daha aldım mı evdekilerle beraber kışı cıkartırım)

bunlar harici ekmek oglumun sütü eksik gedik birşeyler olur onlar.. hafta sonu avm , oyun parkı dışarda çok yemeyiz genelde o gün çig köfte yeriz canımız isterse uygun yeriz birşeyler
geri kalanlar arada gidenler işte :işsiz: canımız birşey isterse mutlaka alrım bir pazarımız var o gün canımız ne isterse yaparız ! gezeriz tozarız
hele ki yazın piknik vs hiç kısmam oglumdan hele ki hiç kısmam özelikkle hafta sonu eglenmesinden felan.. gönlünce eğlenir oyun parklarında ücretli olsada..
Şimdi size soruyorum bizde mi var tuaflık yoksa normal mi.. napacagımızı bilemedik
kredi kartını bitirince kredi çekip arabayı yükseltelim birikim olsun diyoruz ama nasıl ödeyeceğiz ki para kalmıyor elimize :KK51::KK51: 2850 tl ile bu giderlerle birikim olabilir mi aslında soruyorum size:110::110:
Not: mutfak alışverişinde sadece oglum için kıyma alıyoruz kurbandan kalan kıyma ve etlerimiz oldugu için kıyma et dahil değil etin yanına felan yaklaşılmaz.. kıymalarıda azar azar kullanıyorum napayım.. kredi kartı borcumuzun olmasının sebebi ( kuzenine dügünde plazma almamız kuzenide bana plazma değerinde bilezik takmıştı) biz küçük bir ilçede yaşıyoruz burda hayat biraz daha uygun bebek kıyafetleri olan 2 yer var onların malı da cok kötü ogluma mecbur lcw dan alıyoruz biraz pahalı ama kaliteli hiç birşey olmuyor kaç kere yıkanıyor. eşimde en cok kıyafete harcadgımızı hiç bitmediğini söylüyor bende açtım oglumun dolabını gösterdim aldıklarımı :KK11: bak dedim ihtiyac fazlası birşey almışmıyım:oha::sinirli: 2 3 takımla olmaz k. bkma dedim agzını acamadı daha :KK51: cocugumun kıyafetlerine laf edeceğine sigarayı bırak dedim ! dahada birşey diyemez bana
Eşimin bana anlatmak istediği ise sabah geldi yanıma tatlı dille izah etti ; ben işe girmeden son zamanlarda maaşı 2000 tl olmuştu o zamanlar bu parayla gecinebilrken şimdi 2850 tl gelirimiz nasıl elimize para kalmıyor diyor ! bende anlamıyorum işe girmeden evvel son aylarda 2000 tl ile de gecinen bizdik halbuki garip gelen ise o zamanlar 2000 tl ile idare edebilrken şimdi ise 2850 tl ile ay sonunda para kalmaması bir gariplik yok mu ?
T

Bu ay giderlerimiz
450 tl kira

Ya türkiyede hayat cok pahali heleki büyük sehirlerde nerdeyse bir Luks bu yaz izine geldim cok pahali geldi hersey bana benim kiz kardesimin esi 4000tl aliyor izmirde yasiyorlar evleri yok 1000tl kira Elektrik 300 Aşağı gelmiyor dedi yaz kis Klima calisiyorum su parasi cocuklarin okul masrafi okul servisii 350 tl oduyomus sanirim 2cocuk icin e mutfak masrafi Falan dedi elde para kalmiyor dedi malesef

Geliriniz cok dusuk. Evet kiranizda dusuk ama cocuk var + bakici var. Haftasonu gezmemden eglenmemden kismam diyip sonra bu para nereye gidiyor. Birikim yok, gecinemiyoruz demeniz mantikli mi?
Araba yukseltmek birikim yapmak degildir. Bu durumda olsam araba yukseltmek en son yapacagim sey bile olmazdi.

Bak canım sizde gariplik yok. Harcamalarınız gayet normal ve olması gereken şeyler (sigara dışında) Yalnız her şeye o kadar zam geliyor ki iki sene önce geçinip şimdi geçinememeniz normal.Mesela benzine geçen hafta zam gelmişti dün (yani 6 gün sonra) tekrar geldi. Araba sigortasına mesela %25geldi. Senin maaşına o kadar geldi mi? Maaş zammı oranı ile temel ihtiyaç ve arabayla ilgili şeylerdeki zamlar arasında baya fark var. Günde 60km yol yapıyorum iş için benzin zamları takibimde:) Nerdeyse her 100 liralık alışımda benzin göstergesi hep diğer aldığımdan aşağı görünüyor. Ben de sanırım benzine çalışıyorum:)

Geliriniz cok dusuk. Evet kiranizda dusuk ama cocuk var + bakici var. Haftasonu gezmemden eglenmemden kismam diyip sonra bu para nereye gidiyor. Birikim yok, gecinemiyoruz demeniz mantikli mi?
Araba yukseltmek birikim yapmak degildir. Bu durumda olsam araba yukseltmek en son yapacagim sey bile olmazdi.
E o kadar da olucak canim sizde sanki insan ot gibi mi yasicak insan ya valla o parayla neyi birikticek ki gecinebilmesi bile cok iyi!!!!

E o kadar da olucak canim sizde sanki insan ot gibi mi yasicak insan ya valla o parayla neyi birikticek ki gecinebilmesi bile cok iyi!!!!

Ee iyide eve giren para belli. Ot gibi yasayamam diyorsa gezsin tabi ama sonra donup nerde yanlis yapiyoruz zor geciniyoruz birikim yok dememeli. O kadarcik gelirle gecinebilmek bile zorken hem birikimimiz olsun, hem gezmemden kalmayayim durumu zor cunku. Yanlislik burada.

X