kiradayken yatırımlık ev almak

istanbulda pahalı bir semtte hatırı sayılır bir kira ödüyorum. daha taşınalı 2 ay oldu, evi çok seviyorum. site içinde, işime yürüme mesafesinde. imkanım olsa düşünmeden satın almak isteyeceğim bir ev ancak yanına yaklaşamıyoruz zira sitede emsal daireler 12 milyon civarı. aylık kazancımız iyi sayılır, yalnız gelir yüksek olunca gider de bir o kadar yüksek oluyor malum. oğlum özel okulda okuyor. özel piyano dersi alıyor, benim havuz üyeliğim var, ayda 3-4 kere muhakkak dışarda yeriz, yılda 2-3 kere tatile gideriz vs vs kısacası vazgeçmek istemediğim bazı alışkanlıklarımız ve kimileri için lüks sayılabilecek ancak benim için önemli masraflarımız var. ufak tefek birikim de yapıyoruz. lakin yaşlar hala gençken ve alım gücümüz de varken bir ev sahibi olmak istiyorum, en çok da çocuğum için. oturabileceğimiz evi almamız mümkün değil. malum istanbulda köpek bağlasan durmayacak evlere korkunç fiyatlar isteniyor. aklımda pendik yenişehir kurtköy veya tuzla gibi bölgelerden site içi 1+1 yatırımlık ev almak var. 2.5 milyon gibi bir bütçe düşünüyorum. 700 bin tl gibi nakit verebilirim. gerisi için kredi çekmem gerekecek. bankadan 2 milyon kredi çeksem geri ödemesi aylık 60 bin tl ediyor. ciddi bir rakam. bizi elbet bir miktar sarsacak, tatil, sık sık dışardan yeme, alışveriş vs gibi birtakım alışkanlıkları uzunca bir süre kısmak gerekecek. oğlum daha 1.sınıfta, her yıl hatırı sayılır bir artış olacak okul masrafında. eşim pek cesaret edemiyor. bense ilk zamanlar zorlanırız ama şu anda yüksek gelen meblağ bir süre sonra o kadar da zorlamaz, hem evi kiraya verip de bir kısmını karşılarız kredinin diyorum. zamanında krediler daha uygunken ev almamız pek mümkün olmadı çünkü eşimin geliri bu kadar iyi değildi, çocuk küçüktü, harcamalar azdı...şimdi durumumuz düzeldi ama ekonomi battı şansa....bazen diyorum ki geliri bizimkinin yarısı kadar bile olmayan insanlar kadar olamıyoruz yani aferin bize, ye iç gez nereye kadar....cidden bir cesaret bu yüklü krediyi çekmeli miyiz sizce....bir de son zamanlarda ev kredisi çekenler varsa , evin max ne kadarına kredi çıkar, 2.5 milyonluk ev için akbank ilk evim kredisi max kaç bin tl verir acaba? azcık cesarete ihtiyacımız var.
Biz de bu aralar ev arıyoruz bankalarla görüşüyoruz. Bizim görüştüklerimiz yüzde 50 veya 60 ını alabilirsiniz dediler.

Bence de istanbuldan almayın Allah korusun ama büyük İstanbul depremi bekleniyor. Ankara deprem tehlikesi düşük bir şehir, memur olup ev kiralayan çok bulunuyor. Memura kiralatarak her ay düzenli gelir elde edersiniz.

istanbulda pahalı bir semtte hatırı sayılır bir kira ödüyorum. daha taşınalı 2 ay oldu, evi çok seviyorum. site içinde, işime yürüme mesafesinde. imkanım olsa düşünmeden satın almak isteyeceğim bir ev ancak yanına yaklaşamıyoruz zira sitede emsal daireler 12 milyon civarı. aylık kazancımız iyi sayılır, yalnız gelir yüksek olunca gider de bir o kadar yüksek oluyor malum. oğlum özel okulda okuyor. özel piyano dersi alıyor, benim havuz üyeliğim var, ayda 3-4 kere muhakkak dışarda yeriz, yılda 2-3 kere tatile gideriz vs vs kısacası vazgeçmek istemediğim bazı alışkanlıklarımız ve kimileri için lüks sayılabilecek ancak benim için önemli masraflarımız var. ufak tefek birikim de yapıyoruz. lakin yaşlar hala gençken ve alım gücümüz de varken bir ev sahibi olmak istiyorum, en çok da çocuğum için. oturabileceğimiz evi almamız mümkün değil. malum istanbulda köpek bağlasan durmayacak evlere korkunç fiyatlar isteniyor. aklımda pendik yenişehir kurtköy veya tuzla gibi bölgelerden site içi 1+1 yatırımlık ev almak var. 2.5 milyon gibi bir bütçe düşünüyorum. 700 bin tl gibi nakit verebilirim. gerisi için kredi çekmem gerekecek. bankadan 2 milyon kredi çeksem geri ödemesi aylık 60 bin tl ediyor. ciddi bir rakam. bizi elbet bir miktar sarsacak, tatil, sık sık dışardan yeme, alışveriş vs gibi birtakım alışkanlıkları uzunca bir süre kısmak gerekecek. oğlum daha 1.sınıfta, her yıl hatırı sayılır bir artış olacak okul masrafında. eşim pek cesaret edemiyor. bense ilk zamanlar zorlanırız ama şu anda yüksek gelen meblağ bir süre sonra o kadar da zorlamaz, hem evi kiraya verip de bir kısmını karşılarız kredinin diyorum. zamanında krediler daha uygunken ev almamız pek mümkün olmadı çünkü eşimin geliri bu kadar iyi değildi, çocuk küçüktü, harcamalar azdı...şimdi durumumuz düzeldi ama ekonomi battı şansa....bazen diyorum ki geliri bizimkinin yarısı kadar bile olmayan insanlar kadar olamıyoruz yani aferin bize, ye iç gez nereye kadar....cidden bir cesaret bu yüklü krediyi çekmeli miyiz sizce....bir de son zamanlarda ev kredisi çekenler varsa , evin max ne kadarına kredi çıkar, 2.5 milyonluk ev için akbank ilk evim kredisi max kaç bin tl verir acaba? azcık cesarete ihtiyacımız var.
Bence düşünmeden alın,dediğiniz gibi taksit sayıları enflasyona uğrayacak zaten.1-2 sene zorlanırsınız sonra zaten taksitler enflasyona uğradığı için rahat edersiniz.Geleceğiniz için 1-2 sene dişinizi sıkmak gerek. Pendik kurtköy ve tuzla civarı güzel yerler.2500 e rahatlıkla alırsınız zaten.Ev her zaman kazandırır

bence video çeken 3-5 youtuber'ın pek de bir etkisi olmuyordur ya

ama o "kim kalacak bu kiralara bu evlerde" kafasından da çıkmak lazım

muhafazakar -anadolulu aile gelin-kaynana, 2 elti bir arada filan oturur. aile apartmanındaki veya normalde hızlı kiralanmayan elit olmayan semtlerdeki apartmanlarda ters dubleks, çatı dubleksi filan dairelerdeki dubleks katını bölerler bir de banyo uydururlar, yeni geline verirler. tapusu olmayan bodrumu döşerler verirler. baktığında ayrı bir birim konut yok ortada, ama orada gayet karı koca 2-3 çocuk yaşıyordur. 1 dairede ikamet eden 15 kişi vardır.

seküler kesim de evlenmez 1+1 evde ev arkadaşıyla oturur. onun da ikameti annesinin yanında iflandır evde 1 kişi görünüyordur, zaten kira payını annesi ödüyordur. sonra bu iki durum birleşir, istatistiklerde birim konut başına hanehalkı sayılarımız oynamaz...yani sırf rakamlara bakarak bazı şeyleri anlamak zor.

ben öğrenci semti bir yerde kalıyorum mesela, 1 kız 1 erkek sevgili çift, yanlarında kanka oldukları bir erkek veya bir kız daha filan kalıyorlar
2+1 evde. çift olan bir odada diğeri diğer odada herhalde. bu evler de 60m2 zaten, mutfak tezgahı dediğin yer 1 metre, buralar öyle... bizim zamanımızda olmayan uygulamalar.

yani öyle 17 bin asgari ücret, kira 15 bin o iş nasıl olacak diye bir dünya yok....2 kişi yetişmiyorsa eve 3. kişi alınır, devam.

ha
çalışmaya mecbur değilse
babasının köyünde/memleketinde iyi gelirli tarım hayvancılık veya ticari vs. bir işi varsa --benim çevremde bu var mesela, okudu ama çalışmıyor. sağlıkçı mesela istese bugün atanır ama aile işletmesinde çalışıyor çünkü atanacak çemişgezek'e, e gitmem diyor, memlekette devam.
ya da dededen kalan tarlaya imar girmiş apartman sahibi olmuşsa- bizde yok ama etrafta bi sürü var.
eşinin işi iyiyse, kadın olarak çalışsa bakıcaya vereceği parayı kazanamıyorsa --bu da var, iyi okul da bitirmiş ama hiç çalışmamış. e çoluk çocuk yapmış yaşı olmuş 30+ hiç iş tecrübesi yok. çalışmam diyor, evde.

böyle profillerdeki insanlar da zaten çalışmıyor. bizim işgücüne katılım oranımız çok düşük, sanırım %30 filan sebebi bu. çok düşük gelirle çalışacağına rant ya da aileden geçinme bizde normal.

çalışan/okuyan kesim de mecbur. el mecbur tutacak yani. 3 kişi 5 kişi...
zaten bu nüfus belli yerlerde toplanıyor. büyükşehirde, sanayi bölgesinde kampüs etrafında. vs.

şimdi diyeceksin ki e 3bin nüfuslu anadolu kasabasında hemşire ebe öğretmen polis ev tutacak ona da 15 bin istiyorlar
e ister. neden istemesin?
o eve zamanında neredeyse bedava sahip olmuş, taş atıp kolu yorulmamış ki. o parayla da geçinmiyor. o zaten ekstra oluyor.
biri tutmasa 3 ay sonra başkası atanır ona verir...işte böyle sürekli yatay nüfus hareketi olan doğudan batıya bir tur batıdan doğuya bir tur göç eden ülkede bu kiraları kim verecek demek çoook afaki, bence.

evet inşaatta bir patlama oldu. ve şu anda "normal" algımız reddediyor 50m2 evde 3 kişi yaşamayı ama ben öğrenciyken 90lar sonu 2000ler başında memurlar 3 kişi bir evde kalır, soba yakardı. öğrenciler 6-7 kişi kalırdı. yani. kısacası. yine kalır. alışılır. bu halk isyan etmez sokağa inmez. fakat çok güzel alışır.
yorumunun hiçbir kelimesine katılmıyorum.
noktasına, virgülüne bile katılmıyorum.
bi alışmışız halkın sokağa inmesi muhabbetine. yahu neden sokağa insin?
sokağa inip ne yapacak halk? burası suriye mi? isyan mı çıkarsın ortalığı ateşe mi versin insanlar?
onu yaptıkları zaman ekonomi düzelecek mi?
bu işin çözümü vatandaşın sokağa inip birbirini yemesi hep birlikte saraya yürümesi falan değil
bu işin çözümü seçim zamanı sandıkta verilen oylarda yatıyor.
ve son seçimlerin sonuçları çok şey anlatıyor, anlamayı bilene.
pandemiden sonra insanlar artık kendi değerinin daha fazla farkına varmaya başladı
bu ülkede akıllı insan sayısı hiç de az değil ve saydığın yaşama razı olacak insan sayısı da sandığın kadar çok değil.
böyle bir mantık yok çok yanlış düşünüyorsun. hiç gerçekçi bir senaryo değil.
en kötü ihtimalle insanlar normal maaşlı işlerden vazgeçerler, borsaydı coindi bilmem neydi falan derken farklı işlere girerler, gelişen meslekleri tercih ederler, yurt dışı ile çalışırlar, imkanı ve cesareti olan kendi girişimini hayata geçirir ama yine de bahsettiğin tarzda hayatı kabul etmeyecek çok sayıda insan var bu ülkede.
bahsettiğin tarihte memurlar çok özür dilerim ama epey zavallı bir durumdaydı
öğrenciler örneğine girmiyorum bile, o da toplumun en alt kesimlerinden.
bu 90lar kafasından çıkalım, önümüze bakalım bence.
kesinlikle aynı fikirde değilim seninle bu konu özelinde şu an.

X