Sino zaten kiralık evler ülke bazında çıldırmış durumda.
Yüzde 60 oranlı bir zam oranı ile 15 binlik evin çıkacagı bedel ucuz degil.
15 binlik olan evin bedeli 20 olunca bile bütçede sarsıcı etki yaratır.
Geçen sene de bunlar konuşuldu. Yine ödenemez durumda kiralar dendi ama ne oldu ? geçen sene 10 olan ev 15 oldu, 25 oldu.
Artış oran hızı son iki senedeki gibi olmasa da bugün zaten kiralar ödenemez duruma gelmedi mi ?
zaten şu anda kiralar ödenemez durumda, ben de daha nereye artacak diye düşünüyorum işte
bu düşünce nedeniyle bahsettiğin adamların söyledikleri bana gerçekçi gelmedi
şimdiye kadar çok yükseldi çünkü 2 sene üst üste asgari ücrete zam geldi zaten.
bu gelen zamlar da senede iki kereden toplamda %100e falan tekabül ediyordu
gelir artışı anlamında söylüyorum.
ama 2024'te ne oldu, asgari ücrete ve diğer maaşlara sadece 1 kere zam geldi, o da %50 civarıydı yanlış hatırlamıyorsam
2025'te bu zamlar %30 civarında olduğu zaman ki muhtemelen öyle olacak, artık genel anlamda fiyatların bir düşüş trendine girmesi gerekiyor
düşmese bile en azından fiyat artışlarının çok azalması veya durması gerekiyor
bu bağlamda en kötü ihtimalle daha stabil bir piyasa olması gerektiğinden bahsediyorum.
şimdiye kadar herkes kırbacı vurdu birbirine ve dayanak olarak "asgari ücrete senede 2 zam geldi totalde gelirler %100 civarı arttı" tezini öne sürebiliyorlardı
ama artık gelirler de artmayacak.
bu yükselişlerin de bir yerde artık sonunun gelmesi lazım
insanlar taşınmıyorlar, oturdukları evlere yapışmış durumdalar
ben izmirde yaşıyorum, oturduğumuz eve 2020de taşındık ve o dönem bir ev ilanı maksimum 1 hafta yayında kalırdı. hemen tutulurdu. mantıklı kiralar vardı.
son 2 senedir gözlemliyorum, evlerin kiralanma hızı da düştü. geçen sene 1 ay yayında kalan bir sürü ilan gördüm özellikle takip ettim.
bu artışların artık durması lazım. bişeye sabitlensin en azından.
bu adamların çıkıp genel anlamda fiyat artışlarına dur diyelim, düşürmeye çalışalım, kiracılardan ödenebilecek kiralar istemeniz lazım, ödenemeyecek kiraları yazarak ve isteyerek aslında siz zarara uğrama ihtimalinizi yükseliyorsunuz bunu yapmayın demeleri gereken yerde şöyle artacak böyle yükselecek şeklinde konuşmaları bana hiç iyi niyetli gelmiyor.