ben bu konularda çıkıp konuşanları artık hayatın akışına uygun ve gerçekçi bulmuyorum
bu insanlar piyasada bişeyler şişsin diye insanlar paniklesin diye konuşuyorlar. piyasanın bu kadar saçma olması ve ekonominin berbat gitmesi bu tarz çıkıp konuşan insanların çok işine yarıyor çünkü onlara malzeme çıkıyor
adamlara konuşacak konu olsun gerisi önemli değil
halkın büyük bir kısmı fahiş kiraları ödeyebilecek güçte olmayacak ve 2025 alım gücü daha az, krizi daha çok hissettiğimiz bir sene olacak.
oturup da o uzun videoları izlemem çünkü o videoları bedavaya yapmıyorlar, her izlenmeden para kazanıyorlar
bu adamlar ekonominin süt liman olmasını istemez çünkü o zaman onlara konuşacak malzeme çıkmaz.
adam konuşacak ki birileri onları daha çok tanıyacak, videoları daha çok izlenecek, popüler olacaklar vs
adamların izlenebilmek için dikkat çekmeleri lazım, dikkat çekmek için de olumsuz konuşmaları yeterli zaten. yoksa kimse bakmaz.
zira ekonomi toparlanınca izlenmeleri düşer onların o nedenle ekonominin düzelmesini asla istemezler.
bence video çeken 3-5 youtuber'ın pek de bir etkisi olmuyordur ya
ama o "kim kalacak bu kiralara bu evlerde" kafasından da çıkmak lazım
muhafazakar -anadolulu aile gelin-kaynana, 2 elti bir arada filan oturur. aile apartmanındaki veya normalde hızlı kiralanmayan elit olmayan semtlerdeki apartmanlarda ters dubleks, çatı dubleksi filan dairelerdeki dubleks katını bölerler bir de banyo uydururlar, yeni geline verirler. tapusu olmayan bodrumu döşerler verirler. baktığında ayrı bir birim konut yok ortada, ama orada gayet karı koca 2-3 çocuk yaşıyordur. 1 dairede ikamet eden 15 kişi vardır.
seküler kesim de evlenmez 1+1 evde ev arkadaşıyla oturur. onun da ikameti annesinin yanında iflandır evde 1 kişi görünüyordur, zaten kira payını annesi ödüyordur. sonra bu iki durum birleşir, istatistiklerde birim konut başına hanehalkı sayılarımız oynamaz...yani sırf rakamlara bakarak bazı şeyleri anlamak zor.
ben öğrenci semti bir yerde kalıyorum mesela, 1 kız 1 erkek sevgili çift, yanlarında kanka oldukları bir erkek veya bir kız daha filan kalıyorlar
2+1 evde. çift olan bir odada diğeri diğer odada herhalde. bu evler de 60m2 zaten, mutfak tezgahı dediğin yer 1 metre, buralar öyle... bizim zamanımızda olmayan uygulamalar.
yani öyle 17 bin asgari ücret, kira 15 bin o iş nasıl olacak diye bir dünya yok....2 kişi yetişmiyorsa eve 3. kişi alınır, devam.
ha
çalışmaya mecbur değilse
babasının köyünde/memleketinde iyi gelirli tarım hayvancılık veya ticari vs. bir işi varsa --benim çevremde bu var mesela, okudu ama çalışmıyor. sağlıkçı mesela istese bugün atanır ama aile işletmesinde çalışıyor çünkü atanacak çemişgezek'e, e gitmem diyor, memlekette devam.
ya da dededen kalan tarlaya imar girmiş apartman sahibi olmuşsa- bizde yok ama etrafta bi sürü var.
eşinin işi iyiyse, kadın olarak çalışsa bakıcaya vereceği parayı kazanamıyorsa --bu da var, iyi okul da bitirmiş ama hiç çalışmamış. e çoluk çocuk yapmış yaşı olmuş 30+ hiç iş tecrübesi yok. çalışmam diyor, evde.
böyle profillerdeki insanlar da zaten çalışmıyor. bizim işgücüne katılım oranımız çok düşük, sanırım %30 filan sebebi bu. çok düşük gelirle çalışacağına rant ya da aileden geçinme bizde normal.
çalışan/okuyan kesim de mecbur. el mecbur tutacak yani. 3 kişi 5 kişi...
zaten bu nüfus belli yerlerde toplanıyor. büyükşehirde, sanayi bölgesinde kampüs etrafında. vs.
şimdi diyeceksin ki e 3bin nüfuslu anadolu kasabasında hemşire ebe öğretmen polis ev tutacak ona da 15 bin istiyorlar
e ister. neden istemesin?
o eve zamanında neredeyse bedava sahip olmuş, taş atıp kolu yorulmamış ki. o parayla da geçinmiyor. o zaten ekstra oluyor.
biri tutmasa 3 ay sonra başkası atanır ona verir...işte böyle sürekli yatay nüfus hareketi olan doğudan batıya bir tur batıdan doğuya bir tur göç eden ülkede bu kiraları kim verecek demek çoook afaki, bence.
evet inşaatta bir patlama oldu. ve şu anda "normal" algımız reddediyor 50m2 evde 3 kişi yaşamayı ama ben öğrenciyken 90lar sonu 2000ler başında memurlar 3 kişi bir evde kalır, soba yakardı. öğrenciler 6-7 kişi kalırdı. yani. kısacası. yine kalır. alışılır. bu halk isyan etmez sokağa inmez. fakat çok güzel alışır.